Αναστασία Σιμητροπούλου Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΟΝ ΑΛΙΜΟ: «Δίνω αυτήν την μάχη καταθέτοντας καρδιά και ψυχή»

Άλιμος Συνεντεύξεις

Η υποψήφια Δήμαρχος Αλίμου και επικεφαλής της παράταξης «Άλιμος για Όλους» αποκλειστικά στον «Π»

Η Αναστασία Σιμητροπούλου, είναι μια νέα δυναμική και ικανή γυναίκα, που έχει καταξιωθεί πλέον στην Τοπική Κοινωνία του Αλίμου και όχι μόνο, οι δημότες του οποίου τα τελευταία χρόνια, την κατατάσσουν πάντα στην πρώτη θέση των επιλογών τους.

Έχοντας ήδη μια επιτυχημένη πορεία στην δικηγορία και μια εμπειρία σχεδόν 15 χρόνων στην τοπική Αυτοδιοίκηση από θέσεις Ευθύνης, διεκδικεί με αξιώσεις την Δημαρχία στον Άλιμο έχοντας επίγνωση των δυσκολιών και δηλώνοντας πως:

«Σε κάθε επάγγελμα, ανεξάρτητα αν είσαι άντρας ή γυναίκα, αν θες να είσαι στην κορυφή, πρέπει να αντέχεις την πίεση. Την πίεση από στόχους, από προβλήματα, από κριτικές, από δυσαρέσκειες, από υπονομεύσεις, από απαιτήσεις».

Πρωταρχικός της στόχος είναι μεταξύ άλλων η Διαφάνεια για την πάταξη της διαφθοράς καθώς θεωρεί την έλλειψη της, μάστιγα που οδηγεί στην διασπάθιση των πόρων του Δήμου και των χρημάτων των Δημοτών, που διοχετεύονται σε προσωπικά συμφέροντα, δηλώνοντας κατηγορηματικά:

«Θέλω να συνδεθεί η θητεία μας, με μια διοίκηση δημιουργική με διαφάνεια και σχέσεις εμπιστοσύνης, που νοιάζεται και διεκδικεί ένα όραμα για τον Άλιμο του μέλλοντος, που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας με καθαρή συνείδηση».

Ας δούμε αναλυτικά τις θέσεις της σε αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα και ανατρεπτική συνέντευξη.

[Π]: Με πλούσια αυτοδιοικητική εμπειρία στον Άλιμο αποφασίσατε να κάνετε το μεγάλο βήμα και να είστε υποψήφια δήμαρχος. Γιατί τώρα;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ο Ρούσβελτ έλεγε: «Όταν υπάρχει ανάγκη να πάρεις μια απόφαση, το καλύτερο πράγμα είναι να κάνεις το σωστό. Το δεύτερο καλύτερο πράγμα είναι να κάνεις λάθος. Το χειρότερο απ’ όλα είναι να μην κάνεις τίποτα».

Βλέποντας να συμβαίνουν πράγματα, που δεν ήταν συμβατά με τις αρχές και τις άξιες που είχαμε όταν ξεκινήσαμε σαν ομάδα, την προσπάθεια για ένα καλύτερο Άλιμο, και λόγω ιδιοσυγκρασίας, δεν θα μπορούσα φυσικά να μην κάνω τίποτα.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση μου αυτή, έπαιξε επίσης η διαπίστωση ότι πολλοί συνάδελφοι και συμπολίτες μου ασφυκτιούσαν όπως και εγώ, ειδικά στην δεύτερη θητεία, από μια πολιτική στασιμότητας, αδιαφάνειας, αλαζονικής συμπεριφοράς, αλλεργίας στην αντίθετη άποψη. Μια κατάσταση πολιτικής παρακμής, απόρροια ενός υπέρμετρου, παραφουσκωμένου ΕΓΩ της Δημοτικής Αρχής, που δεν έδινε λογαριασμό για τίποτα, σε κανέναν.

Έτσι την ομαδική δουλειά της πρώτης θητείας, αντικατέστησαν οι κλειστές πόρτες, η έλλειψη διαλόγου και προγραμματισμού και κυρίως η έλλειψη οράματος για την πόλη. Γίναμε ο δήμος των απευθείας αναθέσεων, που έχουν κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στους Αλιμιώτες και τις Αλιμιώτισσες, των ελεγχόμενων τοπικών ΜΜΕ, της παραπληροφόρησης, της κατασυκοφάντησης των αντιπάλων για δήθεν εξαγορά τους από συμφέροντα της νύχτας, με σκοπό να τους καταστήσει “αναξιόπιστους” για όσες «πράξεις» της διοίκησης αποκαλύπτουν καθημερινά, της τοξικότητας και του διχασμού.

Ο Γκαίτε έλεγε: Το «Διαίρει και βασίλευε» – είναι ένα σωστό αξίωμα. Αλλά «Να ενώνεις και να είσαι ηγέτης» – είναι ένα καλύτερο. Δυστυχώς η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, επέλεξε το πρώτο, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο την παράταξη και τον Δήμο στην στασιμότητα της πολιτικής της παρακμής και της Αρχής του Ενός.

Είμαι περήφανη λοιπόν για αυτήν μας την κίνηση. Γιατί ήταν μια πραγματικά συνειδητή απόφαση, που ορίζεται από το γεγονός ότι οδήγησε σε κάποιο αποτέλεσμα. Να ταράξει τα νερά και να αποκαλύψει μια σάπια νοοτροπία, πίσω από την βιτρίνα της διαχείρισης της καθημερινότητας, που είχε γίνει αυτοσκοπός για την έξωθεν καλή μαρτυρία του Δημάρχου.

Αν δεν είχε γίνει αυτή η κίνηση της καθόδου στις εκλογές, τότε δεν θα είχαμε αποφασίσει πραγματικά. Τολμήσαμε να πράξουμε αυτό που οι περισσότεροι συζητάνε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις αλλά φοβούνται να πουν δημόσια, με το πρόσχημα ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση. Τώρα όμως δεν έχουν πλέον καμιά δικαιολογία. Γιατί όταν πρέπει να κάνεις μια επιλογή και δεν την κάνεις, κι αυτό από μόνο του είναι μια επιλογή.

Η ευχή δεν αλλάζει τίποτα, η απόφαση όμως τα αλλάζει όλα.

Ο Άλιμος αξίζει το καλύτερο. Για να αναπτυχθεί όμως ένας Δήμος, πρέπει να έχει μια πολιτική απαλλαγής από τα υπερμεγέθη, τα απόλυτα και τα αντιπαραγωγικά στοιχεία που τον επιβαρύνουν και τον κρατούν πίσω.

[Π]: Ποιος είναι ο αντίκτυπος που εισπράξατε από την απόφαση σας να κατεβείτε για Δήμαρχος;

Α.Σ.: Από την πρώτη στιγμή η πρωτοβουλία μας αγκαλιάστηκε από τους συμπολίτες μας. Τολμηρά μαζί εκφράστηκαν και εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι με τον τωρινό Δήμαρχο, οι οποίοι ανεξαρτητοποιήθηκαν, άφησαν πίσω τα κακώς κείμενα και τάχθηκαν στη μάχη για “έναν Άλιμο για Όλους”.

Όπως σας ανέφερα όμως, ο Άλιμος έζησε και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Πολλοί από τους συμπολίτες και ενώ μας στήριζαν και μας στηρίζουν δεν μπορούσαν να εκφραστούν ελεύθερα καθώς υπάρχει μία κατάσταση τρομοκρατίας, φίμωσης και έμμεσων απειλών.

Μια ατελείωτη προσπάθεια κατασυκοφάντησης του προσώπου μου και σπίλωσης της προσωπικότητας μου μέχρι και σήμερα από στελέχη τα οποία σε κατ’ ιδίαν κουβέντες μέχρι τη δήλωση ανεξαρτητοποίησης μου αλλά και τώρα δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις της σημερινής διοίκησης, αλλά φοβούνται να μιλήσουν.

Από την άλλη κάθε ημέρα που περνάει και κυκλοφορούμε τους δρόμους και στις γειτονιές του Αλίμου, ερχόμαστε σε επαφή με πολλούς δημότες, οι οποίοι με χαμόγελο μας αγκαλιάζουν και μας δίνουν δύναμη. Μας συγχαίρουν για την δυναμική μας παρουσία και εκφράζουν την πίστη τους στον αγώνα μας και στην επίτευξη της νίκης της παράταξής μας, για να γυρίσει σελίδα ο Άλιμος, να βρεθεί στο δρόμο της ανάπτυξης με τον πολίτη πάντα σε πρώτο πλάνο.

Να δημιουργηθεί επιτέλους ένας Άλιμος για Όλους!

[Π]: Ο νυν δήμαρχος βλέπει σκοπιμότητες στην απόφαση σας. Θα μας εξηγήσετε τι άλλαξε και αποχωρήσατε από την παράταξη που υπηρετήσατε τόσα χρόνια;

Α.Σ.: Ήδη σας έχω αναφέρει την κύρια αιτία, που ήταν η αδιαφάνεια, η έλλειψη δημοκρατίας, η απουσία οράματος και έργου. Ο δήμαρχος άλλωστε μόνο σκοπιμότητες βλέπει στους αντιπάλους του και παντού φαντάσματα. Προφανώς κρίνει από τον εαυτό του.

Ήξερε πολύ καλά τις προθέσεις μας και είχε προετοιμάσει το αφήγημά του, για να μην κινδυνεύσει η καρέκλα του. Όπως έχει ξαναγίνει στο παρελθόν με στελέχη του. Ξέρετε είναι εύκολο να κατηγορείς και να στοχοποιείς αυτόν που φεύγει, αποδίδοντας την κίνησή του σε ιδιοτέλεια και συμφέροντα. Μόνο που όταν όλα αυτά τα λέει ο συγκεκριμένος δήμαρχος, δεν πείθει κανένα και το μόνο που καταφέρνει είναι να γίνεται γραφικός.

Κατά την συνήθη τακτική του, βλέπει παντού εχθρούς, συμφέροντα που δήθεν προσπαθούν να εξαγοράσουν στελέχη του και το μόνο που δεν μπορεί να δει, είναι η πραγματικότητα. Ότι οι Δημότες πλέον έχουν φωνή.

Λυπάμαι που το λέω, γιατί είναι νέος άνθρωπος, αλλά ο κ. Κονδύλης γέρασε πολιτικά.

Δεν έχει πια να προσφέρει τίποτα στην πόλη. Είναι γαντζωμένος στην εξουσία και τα προσωπικά του πάθη, δεν έχει σχέδιο, δεν έχει διάθεση και δεν μπορεί να πάει τον Άλιμο μπροστά.

Πιστεύει ότι η πόλη του ανήκει, ότι για κάποιον αόρατο λόγο δικαιούται να την διοικεί μονίμως.

Δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τους πολίτες, παρά μόνο με μια ομάδα επιλεγμένων αρεστών, που τα βλέπουν όλα τέλεια και του λένε συνεχώς μπράβο και ζήτω.

Ζει σε έναν δικό του κόσμο, έναν πλασματικό κόσμο που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες του Αλίμου και οι υπάλληλοι του Δήμου.

Με τα ελεγχόμενα Τοπικά ΜΜΕ, έχει καταφέρει ένα μέρος των Αλιμιωτών να πιστεύουν ότι χάρις σε αυτόν, ζουν στη γη της Εδέμ και ότι πριν και μετά αυτόν είναι το χάος, απαξιώνοντας συστηματικά το έργο, όλων των προκατόχων του, που συνέβαλλαν με σημαντικά έργα, που απουσιάζουν παντελώς από την διοίκηση Κονδύλη, να γίνει ο Άλιμος το ζηλευτό προάστιο που είναι σήμερα. Με τις υποδομές, τα πάρκα, τις πλατείες, το παραλιακό μέτωπο, τα σχολεία, τα γήπεδα, το κολυμβητήριο. Προφανώς για να μην μπουν στην θέση να συγκρίνουν το έργο του με των προηγούμενων, αλλά και το σημαντικό έργο των Δημάρχων των όμορων δήμων και της ευρύτερης περιοχής. Εμείς δεν απαξιώνουμε το έργο κανενός, καυτηριάζουμε τα κακώς κείμενα και δεσμευόμαστε να επιστρέψει ο Δήμος στο δρόμο της διαφάνειας και της ανάπτυξης.

[Π]: Πως τα στοιχειοθετείτε όλα αυτά περί οικονομικής διαχείρισης;

Α.Σ.: Με τα στοιχεία που ο ίδιος έχει αναρτήσει στην Διαύγεια, από όπου προκύπτει, ότι ο Δήμαρχος την τελευταία τριετία προχώρησε μέσω 110 συμβάσεων στην διαδικασία της απευθείας ανάθεσης ποσού 3εκ€ άνευ ΦΠΑ. Στο 30% των συμβάσεων αυτών ο Δήμος μας δεν πήρε ούτε 1€ έκπτωση, ενώ στο 45% πήρε έκπτωση μέχρι 3%. Αλλά πως να πάρει έκπτωση όταν η πρόσκληση νόμιμα κατά τα λοιπά, απευθύνεται σε έναν μόνον οικονομικά φορέα.

Και εδώ προκύπτουν μερικά βάσιμα ερωτήματα, για τα οποία δεν έχει δώσει ποτέ πειστικές απαντήσεις, στις επίμονες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης.

-Γιατί η πρόσκληση δεν απευθύνονταν σε όλους και δη τους Αλιμιώτες;

-Γιατί δεν κατάφερε να εξασφαλίσει έστω και μια έκπτωση των 1.000€ σε αυτές τις 35 συμβάσεις;

-Ήταν ανίκανος ή αδιάφορος για τα χρήματα των δημοτών του;

Αναρωτιέμαι μάλιστα, αν ήταν ευνοϊκές οι συνθήκες ανταγωνισμού, πόσα παραπάνω χρήματα θα εξασφαλιζόντουσαν για τον Προϋπολογισμό του Δήμου μας. Χρήματα για ανάπτυξη, κοινωνική πολιτική, δωρεάν παροχές και δραστηριότητες στους δημότες, που πληρώνουν όλα όσα γίνονται δωρεάν στους όμορους Δήμους.

Δυστυχώς αν είχε κάποτε όραμα για την πόλη του, στην πορεία είναι βέβαιο ότι χάθηκε ή αντικαταστάθηκε από ιδιοτελείς σκοπούς για τον ίδιο και τον περιβάλλον του. Τώρα το ενδιαφέρον του μονοπωλούν οι αγορές πινάκων, δαπανώντας τεράστια ποσά, χωρίς πινακοθήκη ή μια επιτροπή ειδικών για την εκτίμησή τους και το κυριότερο θεωρεί ότι για όλα αυτά, δεν θα πρέπει να υπάρχει λογοδοσία και έλεγχος ούτε στο δήμο ούτε στα νομικά του πρόσωπα.

Δεν είναι δυνατόν η Δημοτική Αρχή να κωφεύει όταν η αντιπολίτευση ζητάει έλεγχο στις σχολικές επιτροπές και στον τρόπο λειτουργίας τους, αρνούμενη πεισματικά να ανταποκριθεί στο εύλογο για κάθε καθαρό και έντιμο δημόσιο λειτουργό αίτημα, όπως ορίζει η νομοθεσία. Ακόμη χειρότερα δεν είναι δυνατόν αντί απάντησης να στοχοποιεί την αντιπολίτευση με χυδαίους, συκοφαντικούς και ανοίκειους χαρακτηρισμούς. Τι φοβάται Αλήθεια η Δημοτική Αρχή ότι θα ανακαλυφθεί από τον συγκεκριμένο έλεγχο και τον αποφεύγει όπως ο Διάολος το λιβάνι;

Αυτά είναι βασικά στοιχεία της δημοκρατίας και του σεβασμού στο ρόλο των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων από τον λαό του Αλίμου;

Αυτά υπόσχονται ότι θα πράξουν και στην επόμενη θητεία τους και ζητούν και πάλι την ψήφο του για να επανεκλεγούν;

Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν είμαστε αντίθετοι στην Τέχνη και τον Πολιτισμό. Είμαστε αντίθετοι με την έλλειψη διαφάνειας, ενώ συγχρόνως υπάρχουν αξιόλογοι δημιουργοί αλιμιώτες, που επιθυμούν να προσφέρουν στα πολιτιστικά δρώμενα και δεν τους δίνεται η ευκαιρία.

Παρουσία στη Γιορτή Υιοθεσίας Σκύλων.

[Π]: Στις 29/6/2023 κάνατε την πρώτη σας εκδήλωση ως Παράταξη και ήταν μία σπουδαία εκδήλωση με ενθουσιασμό και πλήθος κόσμου. Παρατηρούμε όμως και ακούμε και εμείς ότι ο Άλιμος θέλει αλλαγή και μάλιστα πολλοί επιδοκιμάζουν την απόφαση να βγει μπροστά μία γυναίκα. Τι λέτε για αυτό;

Α.Σ.: Ειλικρινά η ανταπόκριση των συνδημοτών μας στην πρώτη μας εκδήλωση ήταν δυναμική και συγχρόνως συγκινητική. Μας έδωσε ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στον αγώνα που κάνουμε, για έναν «Άλιμο για όλους».

Ο κόσμος βλέπει, κρίνει και αποφασίζει. Και ναι, τολμώ να πω ότι ο Άλιμος μετά από την τελευταία θητεία του νυν Δημάρχου, που δεν έδειξε καμία πρόοδο σε κανένα τομέα, επιθυμεί την αλλαγή.

Μια πραγματική αλλαγή μπορεί να έρθει μέσα από μια ομάδα ανθρώπων που έχουν εμπειρία στην αυτοδιοίκηση και έχουν αποδείξει έμπρακτα ότι μπορούν να τα καταφέρουν σε συνδυασμό με άτομα άφθαρτα, καταξιωμένα στην κοινωνία του Αλίμου και κυρίως οικονομικά ανεξάρτητα.

Άτομα άξια και ικανά, που εργάζονται σκληρά και γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας. Ένα μπουκέτο ανθρώπων που βλέπουν την ενασχόληση με το Δήμο ως λειτούργημα και βήμα για να προσφέρουν και όχι ως μέσο βιοπορισμού και εξασφάλισης περιουσίας.

Με τέτοια άτομα καταξιωμένα στην επαγγελματική τους ζωή και στην τοπική κοινωνία συμπορευόμαστε για έναν «Άλιμο για όλους», γιατί ο πρέπει ο Άλιμος να επιστρέψει στη θέση που πραγματικά του αξίζει.

Και ναι, η αλήθεια είναι ότι εκτός από την αλλαγή που τόσο όλοι την επιθυμούν, ο Άλιμος δεν είχε ποτέ γυναίκα Δήμαρχο. Ευελπιστώ ότι με την στήριξη των συμπολιτών μου θα γίνει και αυτό, αν και πιστεύω ότι η πραγματική ισχύς και η ενέργεια, δεν εξαρτάται από το φύλο, δημιουργείται από τις σχέσεις.

Το είδος των σχέσεων και η δυνατότητα να τις αναπτύξουμε είναι πιο σημαντικές από στόχους, ρόλους, φύλο, καθήκοντα και θέσεις.

Όμως θεώρησα χρέος μου να βγω μπροστά και να εκφράσω και όλες αυτές τις γυναίκες που επιθυμούν πρώτα από όλα ένα δικό τους ικανό άνθρωπο στο τιμόνι του Δήμου αλλά και τους συμπολίτες μου που με έχουν τιμήσει όλα αυτά τα χρόνια με την εμπιστοσύνη τους, γι’ αυτό που είμαι. Ηγετική ικανότητα έχεις αν οι πράξεις σου, εμπνέουν άλλους ανθρώπους να ονειρεύονται περισσότερο, να μαθαίνουν περισσότερο, να κάνουν περισσότερα, να γίνονται κάτι περισσότερο, τότε είσαι ηγέτης. Προσωπικά δεσμεύομαι απέναντί τους, όπως έκανα πάντα, να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου και όλες μου τις δυνάμεις, για να μην τους απογοητεύσω, υλοποιώντας στο ακέραιο το πρόγραμμα της παράταξης μας για κάθε τομέα, με στόχο έναν Άλιμο για Όλους, όπως τον οραματιζόμαστε και μας αξίζει.

Αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε: όχι να προχωρήσουμε μόνοι μας, αλλά να προχωρήσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε και άλλοι να θέλουν να έρθουν μαζί μας.

[Π]: Ευνοεί την ενασχόληση των γυναικών το ισχύον πολιτικό σύστημα; Είτε Αυτοδιοικητικά, είτε Κεντρικά;

Α.Σ.: Η γυναίκα στη σύγχρονη εποχή έχει βρει ολοένα και περισσότερο χώρο. Τη βλέπουμε να διαπρέπει σε χώρους που θεωρούντο κατεξοχήν ανδροκρατούμενοι. Στη δε πολιτική οι γυναίκες πάλι έχουν καταφέρει να βρουν τα πατήματά τους και να εκπροσωπούνται, αν και υπάρχουν περιθώρια για περισσότερη εκπροσώπηση. Σίγουρα είναι δύσκολος ο ρόλος, αφού καλούνται να συνδυάσουν πολλούς τομείς (οικογένεια, εργασία, κοινωνικοποίηση κλπ). Μιλώντας με αριθμούς στον παγκόσμιο χάρτη του ΟΗΕ για τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική σε υπουργικές θέσεις η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις την 74η θέση ανάμεσα σε 174 χώρες, με χαμηλότερα ποσοστά από την Ουγκάντα και τα ΗΑΕ. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες όπου έχει γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εκτιμώ ότι η γυναίκα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του πολιτικού συστήματος και να διαγράψει βέλτιστη πορεία. Οι δε πολίτες δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών αλλά εστιάζουν στις ικανότητες, στο όραμα και στο ποιος τους εμπνέει εμπιστοσύνη για να τους εκπροσωπήσει και να βρει λύσεις στις ανάγκες τους.

Και όπως έλεγε και η Θάτσερ: «Αν θέλεις κάτι να ειπωθεί, ζήτησέ το από έναν άντρα. Αν θέλεις κάτι να γίνει, ζήτησέ το από μια γυναίκα».

[Π]: Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο επικεφαλής του σήμερα;

Α.Σ.: Οι αρετές ενός καλού επικεφαλής- ηγέτη είναι πάντα διαχρονικές.

Αρχές αδιαπραγμάτευτες, ήθος, Χαρακτήρας, ειλικρίνεια, θάρρος, χρηστή διοίκηση, αξιοκρατία.

Ο σύγχρονος ηγέτης όμως διαφέρει ως το προς το ότι είναι πλέον ένας συντονιστής, όχι κάποιος που δίνει διαταγές. Βάζει στόχους, Οργανώνει, Ενθαρρύνει, Ελέγχει, Αναπτύσσει τους ανθρώπους του.

Ο δικός μου ορισμός της σύγχρονης ηγεσίας έχει ως εξής: Ικανότητα και θέληση να συσπειρώνεις άνδρες και γυναίκες προς έναν κοινό σκοπό και ένας χαρακτήρας που να εμπνέει εμπιστοσύνη. Οφείλει επίσης να σέβεται τους πολίτες που τον εμπιστεύτηκαν τιμώντας τον με τη ψήφο τους και του έδωσαν τη δύναμη να κατέχει τη θέση αυτή. Να έχει ανοιχτές πόρτες και να ακούει, να σέβεται την γνώμη του πολίτη γιατί οι πολίτες μας ψηφίζουν να είμαστε η φωνή τους και όχι η σιωπή του. Να είναι από την κοινωνία και να μιλάει με τους δημότες του και όχι να αδιαφορεί για την άποψή τους. Να επενδύει στο δημόσιο διάλογο και να μην τον αποφεύγει κρατώντας μόνο όσους εκφράζονται θετικά για το άτομό του και τον επευφημούν.

Να μπορεί να συνεργάζεται με τις τοπικές δυνάμεις, με φορείς και πρόσωπα, προτάσσοντας το εμείς και αποβάλλοντας προσωπικές αντιπαραθέσεις και κόντρες.

Το δύσκολο για τον σύγχρονο ηγέτη, είναι να είναι δυνατός και όχι αυταρχικός. Να είναι ευγενικός και όχι αδύναμος. Να είναι τολμηρός και όχι παλικαράς. Να είναι προσεκτικός αλλά όχι αδρανής. Να είναι μετριόφρων και όχι να τον παριστάνει. Να είναι περήφανος αλλά όχι αλαζόνας.

Ειδικά ένας σωστός Δήμαρχος οφείλει να σέβεται τους εργαζόμενους στο Δήμο και να τους παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας. Θα πρέπει να έχει όραμα και στόχο, να δίνει λύσεις για το καλό του Δήμου και να μην έχει απλώς νύχια για να γαντζωθεί στην καρέκλα της εξουσίας.

Να εμπνέει τον κόσμο και να τον εκφράζει. Να εκτιμά την ομάδα του αλλά και τους συνεργάτες του και να τους αφήνει να εκφράζονται ελεύθερα χωρίς το φόβο των συνεπειών της αντίθετης γνώμης. Να κοιτάει το εμείς και όχι το εγώ και να αγωνίζεται για όλους και όχι μόνο για τους ημέτερους. Να έχει όραμα για τον δήμο του και όχι για τον εαυτό του.

Να βλέπει την ενασχόληση με τα κοινά ανιδιοτελώς και όχι βιοποριστικά. Να βλέπει μπροστά και να έχει καθαρό πρόσωπο.

Ο ρόλος της δημοτικής αρχής, δεν είναι να μετατρέπεται σε απλό διαχειριστή της καθημερινότητας , ούτε να βάφει ένα κάγκελο και να το διαφημίζει για να πάρει τα εύσημα στα social media. Οφείλει να είναι δημοτική αρχή της ουσίας και των έργων.

Και φυσικά ιδιαίτερη σημασία έχει το περιβάλλον του, γιατί όπως έλεγε ο Μακιαβέλι η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί ένας ηγέτης είναι αυτή που δίνουν οι άνθρωποι που τον περιστοιχίζουν.

Με λίγα λόγια η ποιότητα ενός ηγέτη αντικατοπτρίζεται στα στάνταρντ που βάζει για τον εαυτό του.

[Π]: Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Αλιμιώτισσες και οι Αλιμιώτες σήμερα;

Α.Σ.: Οι Αλιμιώτες σήμερα πέρα από τις αλαζονικές συμπεριφορές, την έπαρση, την έλλειψη δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων, την έλλειψη αξιοκρατίας και διαφάνειας, είναι αντιμέτωποι και με το μηδενικό έργο της δεύτερης θητείας της απερχόμενης διοίκησης, τα show, τις επικοινωνιακές φιέστες, τις αμέτρητες απευθείας αναθέσεις που έχουν κοστίσει στους Δημότες εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ, τις ίδιες προεκλογικές δεσμεύσεις και τα ίδια έργα που δεν υλοποιούνται.

Δυστυχώς η σημερινή δημοτική αρχή έχασε έργα, έχασε ευκαιρίες και μαζί το στοίχημα για την πόλη του μέλλοντος. Γιατί έβαλαν μπροστά το ΕΓΩ και όχι το ΕΜΕΙΣ. Γιατί «παρασύρθηκαν» από τα facebook και τη διαφήμιση δράσεων όπως το πλύσιμο ενός κάδου που και φυσικά πρέπει να γίνεται αλλά όχι να διαφημίζεται ως κάτι το μοναδικό και σπουδαίο, με αποτέλεσμα να χάσουν την επαφή με την κοινωνία.

Ο Δήμος Αλίμου υστερεί δραματικά σε έργα υποδομής, αλλά και σε αναπλάσεις που φέρνουν περισσότερο πράσινο, στην κοινωνική πολιτική, σε προγράμματα αλληλεγγύης, στο να δώσει χώρο και έκφραση στη νέα γενιά, στο οδικό δίκτυο, στην προσβασιμότητα στα πεζοδρόμια χωρίς περιορισμούς, στις ασφαλείς γειτονιές, στον αθλητισμό, στις κτιριακές υποδομές, στην ψηφιακή πολιτική κ.α.

Δεν υπάρχει καμία μέριμνα και ουσιαστική διεκδίκηση χώρου κοιμητηρίου. Δεν υπάρχει βούληση για μείωση δημοτικών τελών, το οποίο έχει ήδη εξαγγελθεί στην ανακοίνωση του συνδυασμού μας και αποτελεί από τις πρώτες μας προτεραιότητες.

Η σημερινή Δημοτική αρχή είναι ήδη στο δέκατο της χρόνο στη διοίκηση του Δήμου και ό,τι έργο ήταν να κάνει το έκανε την πρώτη πενταετία. Δυστυχώς στη δεύτερη θητεία δεν έγινε τίποτα ουσιώδες παρά μόνο επιφανειακά έργα και επικοινωνιακά show. Μείναμε στάσιμοι ενώ στην ευρύτερη περιοχή συντελείται κοσμογονία.

Πρέπει να τονωθούν οι αγορές μας, με έργα που θα δώσουν ανάσα και πνοή στον Άλιμο, στους κατοίκους, στους καταστηματάρχες. Με χώρους πάρκινγκ και αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων.

Να αναδειχθεί η πλούσια ιστορία μας και πολιτιστική κληρονομιά. Ο Άλιμος είναι ένας Δήμος με μακραίωνη ιστορία αλλά χωρίς αντίστοιχη ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα στις μέρες μας. Πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές και στους επισκέπτες του Δήμου μας την ιστορία και το πολιτισμό μας

Επίσημη πρώτη για την παράταξη «Άλιμος για Όλους». Μια κίνηση που αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή και έβαλε τις βάσεις για μια ευοίωνη συνέχεια.

[Π]: Οι πολίτες θέλουν πάντα το καλύτερο. Πείτε μας σας παρακαλώ τις 5 αλλαγές με τις οποίες θέλετε να συνδεθεί το όνομα σας;

Α.Σ.: Πρώτος στόχος η επαναφορά της Δημοκρατίας, η Αξιοκρατία, η Διαφάνεια και η Αλλαγή νοοτροπίας

Χωρίς αυτά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ούτε βήμα μπροστά.

 Η ουσιαστική εφαρμογή της έννοιας της δημοκρατίας με διάλογο και λογοδοσία, διαβούλευση για όλες τις σημαντικές αποφάσεις, με την κοινωνία των πολιτών στο προσκήνιο. Βάζουμε φρένο στις απευθείας αναθέσεις που έχουν κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στον κάθε Αλιμιώτη, που παλεύει καθημερινά για να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του και να τα βγάλει εις πέρας. Σεβόμαστε τον κόπο του και δίνουμε λογαριασμό και για το τελευταίο ευρώ του κάθε δημότη, ανατρέποντας τις απαράδεκτες πρακτικές ασυδοσίας της τελευταίας δεκαετίας, με αποκορύφωμα την τελευταία θητεία του Δημάρχου.

Το πρώτο πράγμα το οποίο θα πράξω την επομένη των εκλογών είναι ενδελεχής διαχειριστικός έλεγχος σε όλες τις υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα του δήμου.

Προγραμματίζουμε έγκαιρα και υλοποιούμε με διαφάνεια το έργο μας. Η ύπαρξη διαφάνειας στο Δήμο είναι υψίστης σημασίας για μένα προσωπικά. Σεβόμαστε τον κόπο κάθε πολίτη και γινόμαστε η φωνή του. Εκλεγόμαστε για να τον υπηρετούμε καθ’ όλη την διάρκειας της θητείας.

Τηρούμε την αξιοκρατία και απευθυνόμαστε σε όλους τους Αλιμιώτες, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, με καθαρή συνείδηση και εντιμότητα κοιτώντας τους στα μάτια.

Η ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι λειτούργημα, όσο κι αν μετά από δυο θητείες για κάποιους έχει γίνει μέσον βιοπορισμού και βολέματος φίλων και συγγενών, δημιουργώντας σχέσεις εξαρτήσεων και συμφερόντων. Όποιος ασχολείται με τα κοινά θα πρέπει πρωτίστως, να έχει επάγγελμα και να μην εξαρτάται οικονομικά-βιοποριστικά από το δήμο.

Η ομάδα μας αποτελείται από καταξιωμένους Αλιμιώτες όλων των παρατάξεων, νέους επιστήμονες με περγαμηνές και αξιόλογα βιογραφικά, που όλοι έχουν ένα κοινό σημείο, αγαπούν τον τόπο τους, έχουν όρεξη για δουλειά και λειτουργούν σαν μια γροθιά, για να υλοποιήσουμε το όραμά μας.

Δεύτερος στόχος η Ποιότητα Ζωής

Ένας ακόμη στόχος μας, είναι να συνδεθεί η Θητεία μας, με την δημιουργία μιας πράσινης πόλης, πρότυπο βιωσιμότητας όπου ο κάθε πολίτης με μια σειρά ήπιων παρεμβάσεων θα μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια και να απολαμβάνει στο έπακρο την ποιότητα ζωής στο υψηλότερο επίπεδο. Θέλουμε ο δήμος μας να είναι πρωτοπόρος στην ενεργειακή αυτονομία.

Οραματιζόμαστε ένα Δήμο όπου η κάθε γειτονιά θα είναι το επίκεντρο της πόλης. Στόχος μας είναι να ενώσουμε τις γειτονιές με δημοτική συγκοινωνία με ευέλικτα μικρά λεωφορεία και τη δημιουργία πράσινων διαδρομών.

Θέλουμε μία πόλη, μοντέρνα σχεδιαστικά, με πάρκα, με δέντρα και παρτέρια, με σιντριβάνια και διαδρομές νερού ώστε να έχει αντίκτυπο στο μικροκλίμα της περιοχής και να προσδώσει την προσδοκώμενη υπεραξία στην τοπική οικονομική και κοινωνική ζωή και προπαντός να αποδώσει ένα ασφαλές, ποιοτικό και βιώσιμο περιβάλλον στους κατοίκους, με σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ τους.

Πρέπει και οφείλουμε να δημιουργήσουμε επιτέλους τις συνθήκες ώστε οι πολίτες μας να μένουν στον Άλιμο στον ελεύθερο χρόνο τους και να υπάρχουν δραστηριότητες για όλη την οικογένεια σε κάθε γειτονιά.

Να υπάρχει ουσιαστική μέριμνα και αγάπη για τους τετράποδους πιο πιστούς μας φίλους, που μας κάνουν ευτυχισμένους και χαρούμενους, στη πράξη και όχι επικοινωνιακά για τα “like” .

Θέτουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο του Προγράμματος μας, στο επίκεντρο της πολιτικής και των δράσεων μας. Άλλωστε αυτό είναι πολιτισμός και σεβασμός στον δημότη.

Έναν Άλιμο με ασφάλεια στις γειτονιές μας.

Έναν Άλιμο με μέριμνα για δρόμους και πεζοδρόμια, με προσβασιμότητα παντού, χωρίς περιορισμούς και εμπόδια.

“Άλιμος, η πόλη που θέλουμε να ζούμε ” Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτό θέλω να λένε στο τέλος της θητείας μας, όλοι οι δημότες και οι επισκέπτες της πόλης.

Επίσκεψη στο Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας που εδρεύει στο Αστυνομικό Τμήμα Αλίμου, το οποίο είναι αρμόδιο για όλη τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ν/Α Αττικής.

Τρίτος στόχος η Κοινωνική Πολιτική

Είναι χρέος μας να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης για όσους έχουν ανάγκη, με προγράμματα όπως το Βοήθεια στο σπίτι και την κατ’ οίκον διανομή ειδών παντοπωλείου, στις ευάλωτες ομάδες.

Σπάμε τα τείχη της μοναξιάς , με δομές και εκδηλώσεις που θα φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά. Κανένας δημότης να μην είναι και να μην αισθάνεται μόνος. Και δεν εννοώ μόνο συμπολίτες μας που έχουν οικονομική ανάγκη . Εννοώ και αυτούς που είναι η ζωή το έφερε να είναι μόνοι.

Ενισχύουμε τις κοινωνικές δομές του Δήμου μας και δημιουργούμε ομάδες εθελοντών “κοινωνικής δικτύωσης” σε κάθε γειτονιά, με επισκέψεις και ενημέρωση των μοναχικών ατόμων, για εκδηλώσεις και δραστηριότητες, ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντά τους.

Ο Άλιμος είναι από τους ακριβότερους δήμους στα δημοτικά τέλη. Όχι μόνο έχει την ευχέρεια άλλα επιβάλλεται να προχωρήσει σε μείωση. Και αυτό αποδεικνύεται από μια απλή ανάγνωση των αριθμών. Δεσμευόμαστε για την σταδιακή μείωση τελών και όχι ως προεκλογικό αφήγημα αλλά ως ουσιαστική πρακτική.

Ακούμε επί χρόνια αίολες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα για κοινωνικές δομές που επείγουν, αλλά δυστυχώς η προτεραιότητα της δημοτικής Αρχής δόθηκε σε αγορές πινάκων για μια Πινακοθήκη που δεν υπάρχει, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά υπαρκτά προβλήματα, που ταλανίζουν επί χρόνια μεγάλη μερίδα δημοτών μας.

 Ο Άλιμος οφείλει να αποκτήσει επιτέλους το δικό του κοιμητήριο και το δικό του Δημοτικό γηροκομείο. Οι δημότες του Αλίμου δεν αξίζουν μαζί με το πένθος τους, να περνούν και όλη αυτήν την δοκιμασία για την έρευνα αγοράς στα κοιμητήρια των άλλων δήμων, με τεράστιες πολλές φορές επιβαρύνσεις και αργοπορία, ενώ οι υπέργηροι συμπολίτες μας, δικαιούνται να περάσουν ήρεμα και γαλήνια τα τελευταία χρόνια της ζωής τους, στον τόπο που έζησαν και μεγάλωσαν.

Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί επίσης στην ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών, για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και την προστασία των θυμάτων, όπως το σπίτι της γυναίκας με τη δημιουργία δομής φιλοξενίας και συμβουλευτικού κέντρου για την οικογένεια.

Επίσκεψη σε σημεία σίτισης γατών και συζήτηση με τις εθελόντριες που καθημερινά σιτίζουν και φροντίζουν τα γατάκια του Αλίμου. Στη συνέχεια επίσκεψη στο χώρο προσωρινής φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων του δήμου και του φιλοζωικού σωματείου ΣΑΖΑ – Υιοθεσίες αδέσποτων ζώων Αλίμου.

Τέταρτος στόχος η Νεολαία

Οφείλουμε να κάνουμε τους νέους μας, συμμέτοχους στις αποφάσεις για το αύριο του τόπου μας .Να αξιολογήσουμε τις προτάσεις τους και να πάμε σε μια κοινωνία με σύγχρονα ρεύματα και αντιλήψεις. Συγκροτούμε συμβούλιο νέων και ανοίγουμε τα σχολεία μας για στοχευμένες δράσεις και άθληση. Στόχος μας η αρμονική συνεργασία μεταξύ τους και η εξάλειψη των φαινόμενων “μπουλινγκ” στα σχολεία, καθώς και η οπαδική βία στους χώρους άθλησης.

Κατασκευή Νέων χώρων άθλησης, κλειστών Γηπέδων, και πάρκων ψυχαγωγίας, Skate Park για όλες τις ηλικίες, ώστε μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια και τον κατάλληλο εξοπλισμό, για άθληση και παιχνίδι.

Πέμπτος στόχος η Ανάπτυξη

Ναι, ο Άλιμος δεν θα βλέπει άλλο τα τρένα να περνούν, πνιγμένος στο τέλμα της απραξίας, όπως γίνεται επί μια δεκαετία. Θα αρπάξουμε όλες τις ευκαιρίες. Δεν θέλουμε να είμαστε φτωχοί οι συγγενείς στον Νότιο Τομέα. Θα διεκδικήσουμε την ισότιμη ένταξη μας στα σχέδια για την ανάπτυξη της περιοχής και από την κυβέρνηση και από τους ιδιώτες. Με Έργα υποδομής και ανάπτυξης που θα αναβαθμίσουν τον Δήμο μας και θα λύσουν ζωτικά μας προβλήματα. (εγγειοβελτιωτικά έργα, υπόγεια πάρκινγκ, υπογειοποίηση κ.α)

Κυρίαρχος στόχος, να συνδεθεί η θητεία μας, με μια διοίκηση που νοιάζεται, δημιουργεί και διεκδικεί σε όλους του τομείς. Υποδομές, Τουριστική ανάπτυξη, Πολιτισμός, Παιδεία, Κοινωνική πολιτική, Περιβάλλον, Τρίτη Ηλικία, Ποιότητα ζωής, Αδέσποτα ζώα, διοικητικές και ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με την λογοδοσία στους πολίτες και την χρηστή διοίκηση.

Ο Άλιμος οφείλει και θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και οι δημότες του Αλίμου θα εισπράξουν τα οφέλη αυτής της επιλογής.

[Π]: Περιγράψτε μου λίγο τον εαυτό σας. Τι άτομο είστε, πως περνάτε την ημέρα σας, τι θέλετε από την ζωή; Αν κάποιος δεν σας ξέρει καθόλου, ποια στοιχεία είναι αυτά που θα θέλατε να του πείτε να προσέξει;

Α.Σ.: Δεν είναι τόσο εύκολο να μιλήσω για τον εαυτό μου. Όπως κάθε άνθρωπος έχω τις θετικές και τις αρνητικές, για κάποιους, πλευρές μου.

Είμαι ένας δυναμικός χαρακτήρας, με θέληση και πείσμα και δεν κάνω εκπτώσεις στις αρχές μου. Είμαι κοινωνική, ειλικρινής, αισιόδοξη, με χιούμορ και ευαισθησία.

Προσπαθώ να συναναστρέφομαι ανοιχτούς και αισιόδοξους ανθρώπους και αποφεύγω ότι θεωρώ μίζερο και τοξικό.

Διατηρώ την ψυχραιμία μου στα δύσκολα, είμαι συνεπής ακόμη και υπό συνθήκες πίεσης, εστιάζω στο στόχο και στο αποτέλεσμα και όπως έχω αποδείξει, μπορώ να συνεργάζομαι αρμονικά αλλά και δυναμικά με ομάδες διαφορετικών αντικειμένων, καθώς δεν τα παρατάω εύκολα.

Βασικό στοιχείο της προσωπικότητάς μου είναι ο αναλυτικός τρόπος σκέψης. Μέχρι στιγμής με έχει βοηθήσει στην ολοκλήρωση πολλών “αρμοδιοτήτων…”

Είμαι στην ενεργό δικηγορία με επιτυχία από νεαρή ηλικία, και η αυτοδιοίκηση για μένα δεν αποτελεί αυτοσκοπό ή μέσο βιοπορισμού αλλά όραμα δημιουργίας και προσφοράς.

Αυτό που θα έλεγα σε κάποιον που δεν με ξέρει, είναι να προσέξει τα πάντα σε μένα, γιατί είμαι σαν ανοιχτό βιβλίο και θα έχει έτσι την ευκαιρία να με γνωρίσει καλύτερα. Αυτός είναι ο λόγος που θέλω να επικοινωνήσω με όσο γίνεται περισσότερους πολίτες του Αλίμου. Να με γνωρίσουν και να προσπαθήσω να τους κερδίσω.

Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για μένα. Δίνω αυτήν την μάχη καταθέτοντας καρδιά και ψυχή και είμαι βέβαιη ότι με την στήριξη των Αλιμιωτών, θα παλέψω για όλα αυτά που πιστεύω και θα τα καταφέρω.

Για ένα “Αλιμο για Όλους”, πάμε Όλοι μαζί για τον Αλιμο.

Οι 5 στόχοι της Αναστασίας Σιμητροπούλου

  1. Η επαναφορά της Δημοκρατίας, η Αξιοκρατία, η Διαφάνεια και η Αλλαγή νοοτροπίας
  2. Η Ποιότητα Ζωής
  3. Η Κοινωνική Πολιτική
  4. Η Νεολαία
  5. Η Ανάπτυξη
Κοντά με αγάπη για την 3η Ηλικία
Συγκέντρωση βοήθειας σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη
Ο θερινός κινηματογράφος. Ένα έργο για το οποίο με αγάπη, από τη θέση της αντιδημάρχου, εργάσθηκα και εργαστήκαμε σκληρά με τους συναδέλφους μου.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 26 Αυγούστου 2023]