Στου Φορέα την ποδιά σφάζονται παλικάρια

Άλιμος Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη Γλυφάδα Ελληνικό Αργυρούπολη Επικαιρότητα

Αυτή η κόντρα, όχι μόνο δεν εξαλείφεται αλλά, όσο πάει και φουντώνει. Τα όσα ακούστηκαν κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας που έλαβε χώρα στις 10 Φεβρουαρίου, φαίνεται πως δεν πέρασαν αψήφιστα από τη Διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων Ελληνικού. Οι τοποθετήσεις του Δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου, με χαρακτηρισμούς προσβλητικούς για τη σύσταση και λειτουργία του Φορέα, πυροδότησαν νέο κύκλο νομικών κινητοποιήσεων και έτσι ο Φορέας Διαχείρισης Κοινοχρήστων Ελληνικού έρχεται με «Εξώδικη Διαμαρτυρία – Πρόσκληση – Δήλωση» εναντίον του Δημάρχου Γλυφάδας να ζητήσει την αποκατάσταση του καλού ονόματός του. Η ενέργεια αυτή κοινοποιείται και στο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να λάβει γνώση των όσων εξελίσσονται.

«Δεν μπορεί ένας Δήμαρχος να αποκαλεί «έκτρωμα» έναν Φορέα που έχει ψηφιστεί από μεγάλο ποσοστό Βουλευτών, έχει τον έλεγχο δύο κορυφαίων Υπουργείων, υπογραφές Υπουργών. Ο Δήμαρχος Γλυφάδας εκτίθεται ως νομικός και ως δήμαρχος όταν αναφέρεται στις δαπάνες του Φορέα οι οποίες είναι απόλυτα νόμιμες. Αν έχει αποδείξεις, τον καλούμε δημόσια να τις αποκαλύψει, αλλιώς να σιωπήσει επιτέλους γιατί εκτίθεται», ανέφερε σε αποκλειστική δήλωσή του στον «Π» ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος.

Μετά την επίδοση από δικαστικό επιμελητή αναμένεται δημόσια δήλωση από πλευράς Γλυφάδας που ή να αιτιολογεί τα όσα έθιξε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ή να τα ανασκευάζει αποκαθιστώντας τον θιγμένο Φορέα.


Ενώπιον παντός αρμοδίου Δικαστηρίου και πάσης αρμόδια Αρχής

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ

Του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Κοινοχρήστων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά» και τον διακριτικό τίτλο «Φορέας Διαχείρισης Κοινοχρήστων Ελληνικού», με Α.Φ.Μ. 997098126, εδρεύοντος στην Αργυρούπολη Αττικής (λεωφ. Βουλιαγμένης αρ. 602Α), νομίμως εκπροσωπούμενου από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του κ. Ιωάννη Κωνσταντάτο, Δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης.

ΠΡΟΣ

Τον Γεώργιο Παπανικολάου του Παύλου, Δήμαρχο Γλυφάδας Αττικής, κάτοικο ομοίως, οδός Άλσους αρ. 15.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣ

Το Υπουργείο Εσωτερικών, εδρεύον στην Αθήνα (οδός Βασιλίσσης Σοφίας αρ. 15), όπως νομίμως εκπροσωπείται από τον Υπουργό Εσωτερικών, προς γνώσιν τόσον του ιδίου του Υπουργού Εσωτερικών, όσον και του Νομικού Συμβούλου του ιδίου Υπουργείου.

Με την παρούσα ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΩΣ για τους βαρύτατα συκοφαντικούς ισχυρισμούς, ως και για τους απαράδεκτους εξυβριστικούς χαρακτηρισμούς, τους οποίους απρόκλητα εκτοξεύσατε σε βάρος του Φορέα μας κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Γλυφάδας της 10.02.2023.

Ειδικότερα, σε απάντηση ερωτήματος που ο δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας κ. Στυλ. Θεοδοσόπουλος έθεσε προς εσάς σχετικά με την επιδιωκόμενη επανένταξη του Δήμου Σας ως μέλους στον Φορέα μας, σεις εξαπολύσατε σειρά δυσφημιστικών, αναληθών και προσβλητικών ισχυρισμών σε βάρος του Φορέα, αιτιώμενος ότι τάχα ο Φορέας μας διενεργεί παράνομες δαπάνες («ο καθένας μπορεί να δει στην Διαύγεια διάφορες δαπάνες και διάφορες κινήσεις με τις οποίες διαφωνούμε και τονίζουμε ότι πάσχουν και από πλευράς νομιμότητας»), καταλογίζοντας εμμέσως πλην σαφώς πλημμελή διαχείριση του δημοσίου χρήματος από πλευράς του Φορέα («επειδή αρκετοί συνάδελφοι κοιτάτε στην διαύγεια τι κάνει αυτός ο φορέας ρίξτε μια ματιά νομίζω αξίζει τον κόπο»),

Έτι δε περαιτέρω, δεν ορρωδήσατε να προβείτε στην καθολική απαξίωση του Φορέα μας, αιτιώμενος ευθέως ότι στερείται οποιουδήποτε αντικειμένου και ότι κατ’ ουσίαν παρασιτεί σε βάρος του δημοσίου λογιστικού {«διεκδικούμε από την πολιτεία να υπάρξει κάποια στιγμή ένας φορέας ο οποίος πραγματικά θα καλύψει τις ανάγκες για την διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων που κάποια στιγμή θα λειτουργήσουν στο πρώην αεροδρόμιο…. Ο Φορέας αυτός σκοπό έχει όταν θα υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι από τα έσοδα που θα παίρνει από το πρώην αεροδρόμιο να καλύπτει τις ανάγκες συντήρησης – διαχείρισης των κοινόχρηστων χώρων όχι του πάρκου.…. Και θα συνεχίσουμε να έχουμε με έντονο τρόπο την ίδια τοποθέτηση με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή όταν θα έχει αντικείμενο ο φορέας αυτός το λάθος που έγινε στο ξεκίνημα του θα διορθωθεί»). Συνεχίσατε δε την διαπόμπευση του Φορέα μας, ισχυριζόμενος πως η χρηματοδότησή του από την Πολιτεία αντιστρατεύεται, τάχα, τους κανόνες της λογικής («θεωρούμε και παράλογο το γεγονός ότι παίρνει χρήματα από το κράτος αυτός ο Φορέας»), μη διστάζοντας μάλιστα να καθυβρίσετε τον Φορέα ως «έκτρωμα» («σε ότι μας αφορά με τον Άλιμο εξακολουθούμε και έχουμε την ίδια τοποθέτηση ότι αυτός ο Φορέας παραμένει ένα έκτρωμα»), στην εξώθυρα του οποίου ωστόσο «συνωστίζεται» ο Δήμος σας, μαζί με αυτόν του Αλίμου, ως άλλοι ικέτες για να εισέλθουν εκ νέου σε αυτόν, “αυχενοκλινείς” και μεταμελημένοι για την αψυχολόγητη προ ετών αποχώρησή τους από τον Φορέα– κατόπιν δικής σας, προσωπικής σας εισήγησης, στην περίπτωση του Δήμου σας,.

Ό μ ω ς, αληθές είναι πως η χρηματοδότηση του Φορέα μας από την Ελληνική Πολιτεία, η οποία είναι εκείνη που τον συνέστησε, προβλέπεται ρητώς στον ιδρυτικό Νόμο (4549/2018) του Φορέα μας, ειδικότερα δε στο άρθρο 11 αυτού, σύμφωνα με το οποίο «Πόροι και έσοδα του Φορέα συνιστούν: α) Η ετήσια χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών για την υλοποίηση των σκοπών του». Γνωρίζετε δε άριστα πως για να μπορεί ο Φορέας μας να ασκήσει τις καταστατικές αρμοδιότητές του ευθύς ως οι κοινωφελείς, κοινόχρηστοι και κοινωνικής ανταποδοτικότητας χώροι της επένδυσης του Ελληνικού παραδοθούν σε αυτόν, θα πρέπει να έχει την αναγκαία οργανωτική συγκρότηση, την επαρκή στελέχωση, την λειτουργική ετοιμότητα και την απαραίτητη τεχνογνωσία, πράγμα που ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει εν μια νυκτί και εκ του προχείρου, καθώς δεν πρόκειται για τις γνωστές σας «δια περιφοράς αποφάσεις», αλλά για παροχή σπουδαίας δημοσίας υπηρεσίας μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας που απαιτεί πόρους και προετοιμασία. Έτι δε περαιτέρω, αληθές είναι πως η έως τώρα διαχείριση των οικονομικών του Φορέα μας έχει υπάρξει άμεμπτη και ανεπίληπτη, διενεργούμενη υπό το «άγρυπνο βλέμμα» των υπηρεσιακών παραγόντων του εποπτεύοντος την λειτουργία μας Υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι στελεχώνουν τις Επιτροπές που το τελευταίο έχει συστήσει για την παρακολούθηση των διενεργουμένων δαπανών και την εκτέλεση των συμβάσεων του Φορέα μας. Ενώ άριστα γνωρίζετε πως στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα μας, και συνεπώς στην λήψη των αποφάσεών του, μετέχουν ως μέλη και εκπρόσωποι των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, καθώς και του επενδυτή του Ελληνικού, στους οποίους προφανέστατα καταλογίζετε συμμετοχή στις αιτιώμενες «παράνομες δαπάνες» και λοιπές «πλημμέλειες» του Φορέα.

Η προπεριγραφόμενη ανοίκεια συμπεριφορά σας αν μη τι άλλο ενέχει, εκτός της πρόδηλης παρανομίας της, και κραυγαλέα αντίφαση, καθώς την ίδια ώρα που κατασυκοφαντείτε τον Φορέα μας εμφανίζοντας τον ως «λαθρόβιο» και παρασιτικό έκτρωμα – συγχέοντάς τον προφανώς με τον αγνώστου έδρας, διοίκησης, προσωπικού και εν τέλει αγνώστου τύχης (τι απέγινε άραγε;…) «Σύνδεσμο» που κατ’ απομίμησιν του Φορέα μας συστήσατε με τον Δήμο Αλίμου – εισηγείστε και τελικώς επιβάλλετε την δικαστική προσφυγή του Δήμου σας κατά της πρόσφατης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών με την οποία ανανεώθηκε για ακόμη τέσσερα (4) έτη η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα μας και του Προέδρου του, γεγονός που αν μη τι άλλο αποτελεί ευθεία αναγνώριση από πλευράς Πολιτείας της επιτυχούς και αποτελεσματικής άσκησης των καθηκόντων και των εν γένει αρμοδιοτήτων τους κατά την πρώτη περίοδο της διοίκησής τους.

Πέραν των ανωτέρω, η εκδηλωθείσα ως άνω παράνομη συμπεριφορά σας σε βάρος του Φορέα μας – μάρτυρες της οποίας κατέστησαν εκτός των συμμετεχόντων δημοτικών συμβούλων, και αόριστος αριθμός πολιτών που παρακολούθησαν διαδικτυακώς την συνεδρίαση – εγείρει αναμφιβόλως καίριο ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων του Δήμου σας προς τα αντίστοιχα συμφέροντα του Φορέα μας, αλλά και έλλειψης πίστης του Δήμου σας, τον οποίο εκπροσωπείτε, προς τον Φορέα μας και τους καταστατικούς σκοπούς και τις δραστηριότητές του. Ειδικότερα, αποτελεί ίσως παγκόσμια πρωτοτυπία να διεκδικείτε διακαώς εσείς και ο Δήμος σας, αποδυόμενοι μάλιστα σε δαπανηρούς για τους δημότες σας δικαστικούς αγώνες, την επάνοδο του τελευταίου σε ένα θεσμοθετημένο όργανο της Πολιτείας, ήτοι τον Φορέα μας, τον οποίο ωστόσο διαπομπεύετε δημοσίως ως «έκτρωμα», ως «δημοσιονομικό παράσιτο» και άλλα παρόμοια. Εναπόκειται δε στους δικαστικούς λειτουργούς του Συμβουλίου της Επικρατείας, στους οποίους θα γνωστοποιηθούν νομίμως και εγκαίρως οι ανωτέρω δημόσιες δηλώσεις σας, να διακριβώσουν κατά πόσον οι συκοφαντικές διαδόσεις και οι εξυβριστικοί χαρακτηρισμοί σας σε βάρος του Φορέα μας στερούν πράγματι τον Δήμο σας από την απαραίτητη ενεργητική νομιμοποίηση και το αναγκαίο έννομο συμφέρον για την επάνοδό σας σε αυτόν.

Κατόπιν των προαναφερομένων, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για τα όσα συκοφαντικά, εξυβριστικά και απαξιωτικά διατυπώσατε δημοσίως την 10.02.2023 εις βάρος του Φορέα μας, κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Γλυφάδας. Εντεύθεν, ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΤΕ τις προπαρατιθέμενες δυσφημιστικές διαδόσεις και τους εξυβριστικούς & προσβλητικούς σε βάρος του Φορέα μας χαρακτηρισμούς, προβαίνοντας σε σχετική διορθωτική δημόσια δήλωσή σας την οποία θα μας κοινοποιήσετε προσηκόντως, και δη εντός πέντε (5) ημερών από την επίδοση της παρούσας.

Με την ρητή επιφύλαξη παντός δικαιώματός μας, αρμόδιος δικαστικός επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει νομίμως την παρούσα προς ους αύτη απευθύνεται και κοινοποιείται, προς γνώσιν τους και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας το περιεχόμενό της στις συνταχθησόμενες Εκθέσεις επίδοσης.

Αργυρούπολη 28/02/2023

Για τον Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων

εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά Ν.Π.Ι.Δ.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ

Ιωάννης Κωνσταντάτος

Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 4 Μαρτίου 2023]