Επίτιμος δημότης Αλίμου ο Ιωσήφ Σηφάκης

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Με ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Αλίμου ανακήρυξη επίτιμο δημότη του τον διεθνούς φήμης Καθηγητή Πανεπιστημίου, Ακαδημαϊκό και ερευνητή Ιωσήφ Σηφάκη.

Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους διεθνώς επιστήμονες στον τομέα της Πληροφορικής, ο οποίος μάλιστα έχει τιμηθεί με το Βραβείο Τούρινγκ (2007), δηλ. το αντίστοιχο του Βραβείου Νόμπελ για την Πληροφορική.

Ο Καθηγητής Ιωσήφ Σηφάκης, που κατοικεί στον Άλιμο, γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1946, σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Ε.Μ.Π. και πληροφορική στο Παν/μιο της Γκρενόμπλ, όπου αναγορεύτηκε Διδάκτορας.

Έχει διατελέσει καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Λωζάννης, ερευνητής και επιστημονικός διευθυντής διεθνών κέντρων ερευνών, ενώ μεταξύ άλλων:

– ανέπτυξε την τεχνολογία fly-by-wire που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε επιβατικά αεροπλάνα (Airbus320) για τον αυτόματο έλεγχο πτήσεων,

– θεμελίωσε το Model-Checking, που είναι η κύρια βιομηχανική μέθοδος επαλήθευσης πληροφορικών συστημάτων και σήμερα χρησιμοποιείται από εταιρείες όπως η Intel, η Microsoft και η Google.

Είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, της Γαλλικής Ακαδημίας Τεχνολογιών, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας, της American Academy of Arts and Sciences και της National Academy of Engineering, της National Academy of Engineering και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Το 2009 το γαλλικό κράτος τού απένειμε τον τίτλο του Μεγάλου Αξιωματούχου Εθνικής Αξίας και το 2011 έλαβε τον τίτλο του διοικητή της Λεγεώνας της Τιμής. Το 2009 τού απονεμήθηκε το βραβείο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία και το 2013 τού απονεμήθηκε το μετάλλιο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα. Είχε προηγηθεί το Leonardo Da Vinci Medal το 2012.

Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Οικονομικού Παν/μίου Αθηνών, του Παν/μίου Πατρών και του Διεθνούς Παν/μίου. Έχει επίσης διατελέσει πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2014-16).

Πρόκειται για μία τεράστια μορφή της επιστήμης της Πληροφορικής, που έχουμε την τιμή να κατοικεί στην πόλη μας, και που σίγουρα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο και πηγή έμπνευσης για πολλούς νέους ανθρώπους, που αγαπάνε τις Επιστήμες, ώστε να ακολουθήσουν τον δρόμο που άνοιξε.

«Τον ευχαριστούμε πολύ για όλα όσα έχει κάνει για τον τόπο μας, για τον κόσμο και για την επιστήμη!», τόνισε ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 28 Ιανουαρίου 2023]

Scroll to Top