Δημήτρης Δαβάκης: «Κύμα Ενωμένων Πολιτών» Ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αλλάζει πρόσωπο…

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη Συνεντεύξεις

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος και Επικεφαλής της παράταξης «Κύμα Ενωμένων Πολιτών» Δημήτρης Δαβάκης αποκλειστικά στον «Π»

Με το τρίπτυχο «Συνέπεια – Αξιοπιστία – Σταθερότητα» πορεύτηκε σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής ο Δημήτρης Δαβάκης. Αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν άλλωστε εκείνα που τον ώθησαν να γίνει επικεφαλής συνδυασμού, να εμπνεύσει τους συμπολίτες του και να παρουσιάσει το όραμα για την πόλη με τις πιο όμορφες γειτονιές αλλά και ιδιαιτερότητες. Στάθηκε άξια, χάρη στην εμπιστοσύνη και την προτίμηση των συμπολιτών του, στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να αυξήσει τους υποστηρικτές του. Μέσα από σκοπέλους και σειρήνες, το «Κύμα» δεν λοξοδρόμησε και σε αντίθεση εκείνων που πίστευαν ότι θα υποχωρήσει, γιγάντωσε με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο του 2023 να βρεθεί ξανά στην κρίση του εκλογικού σώματος.

Συνέντευξη στην Έφη Φιλιπποπούλου

[Π]: Το «Κύμα Ενωμένων Πολιτών» στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές συγκέντρωσε ένα υψηλό ποσοστό συγκριτικά με τα μεγέθη που είδαμε στα νότια προάστια. Πού κατά τη γνώμη σας οφείλεται αυτό; 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Η συνέπεια του συνδυασμού μας, σε θέσεις στα μείζονα θέματα των τριών δημοτικών ενοτήτων, ήταν αυτό που εκτίμησαν οι δημότες και μας έδωσαν αυτό το ποσοστό, που αποτελεί τη βάση για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου. Φρονώ ότι σε αυτές τις δημοτικές εκλογές δεν θα επαναληφθούν τα απόλυτα ποσοστά που σημειώθηκαν το 2019. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος, ότι το εκλογικό σώμα, που και ώριμο είναι και γνωρίζει πολύ καλά τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής, θα κρίνει με διάθεση δημιουργικότητας, αλλά και με αυστηρή κρίση.

[Π]: Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου;

Δ.Δ: Θα σας έλεγα, χωρίς περιστροφές ότι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα στο δήμο, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης είναι η ραγδαία ανοικοδόμηση και αλλοίωση του χαρακτήρα των τριών δημοτικών ενοτήτων. Κάτι παρόμοιο είχα ζήσει σαν παιδί στα προάστια της Νέας Σμύρνης και του Παλαιού Φαλήρου στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Η επιβλαβής μετατροπή που συντελέστηκε και στις δυο αυτές πόλεις δεν μπόρεσε στο μέλλον να διορθωθεί παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων δημοτικών αρχών. Αυτό ακριβώς συντελείται σήμερα στον δήμο μας, βαφτίζοντας το ο δήμαρχος ως “ΑΝΑΠΤΥΞΗ”. Με το ΤΠΣ (τοπικό πολεοδομικό σχέδιο) που έφερε ο δήμαρχος προ πέντε μηνών, αλλοιώνει και υποβαθμίζει και τις τρεις δημοτικές ενότητες.

Εγείρει δε πολλά ερωτηματικά για το πώς παρουσιάζονται στην μελέτη η περιοχή της Φασκομηλιάς, η Βας. Παύλου, εκτάσεις εκτός σχεδίου σε Βάρη και Βουλιαγμένη και άλλα…

Η πλημμελής συντήρηση των σχολείων μας, η κάτω του μετρίου καθαριότητα και η ασφάλεια των δημοτών είναι επίσης μεγάλα προβλήματα.

Το γεγονός πάντως ότι επικρατεί δημαρχοκεντρικό καθεστώς σίγουρα δεν ευνοεί ένα γόνιμο διάλογο.

[Π]: Το 2019 πιστεύετε ότι είχατε κάνει λάθος επιλογές συνεργατών / υποψηφίων ή είναι κάτι που δεν μπορείς να προβλέψεις;

Δ.Δ: Αυτό που δεν μπορώ να προβλέψω, ως επικεφαλής του συνδυασμού, είναι οι ανάγκες που στην πορεία εμφανίζονται. Άνθρωποι με χαλύβδινη θέληση και ιδεαλισμό δύσκολα παρασύρονται από τις “Σειρήνες” του πολιτικού παιχνιδιού. Μάχονται, αντιστέκονται χωρίς να ζητούν ανταλλάγματα ή κάνοντας τις όποιες συμφωνίες. 

[Π]: Η παράταξη σας είναι αρχηγοκεντρική ή είναι μια ομάδα ίσοι μεταξύ ίσων;

Δ.Δ: Στα τόσα χρόνια που με γνωρίζετε τόσο εσείς όσο και οι πολίτες του δήμου μας, το μόνο που θα μπορούσε κάποιος να μου “καταλογίσει” είναι ο πλουραλισμός και ο απόλυτος σεβασμός μου στις δημοκρατικές διαδικασίες. Η άποψη κάθε αιρετού και μη, δεν είναι μόνο θεμιτή, αλλά είναι και απαραίτητη συστατική ουσία μιας γόνιμης και αέναης εξέλιξης στα δρώμενα της περιοχής. 

[Π]: Πώς κρίνετε την παρουσία σας, μέχρι στιγμής, στα δρώμενα του Δήμου; Είστε ικανοποιημένος όντας αξιωματική αντιπολίτευση;

Δ.Δ: Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Υπό αυτή την έννοια όλοι μας προσδοκούμε και εργαζόμαστε πάντα για το καλύτερο. Για να τα θέσουμε σε μια ρεαλιστική βάση, ο ρόλος της αντιπολίτευσης, σε μια δημοτική αρχή που κατέχει 25 από τις 33 έδρες είναι άχαρος. Με δεδομένο δε, ότι ο αυταρχισμός του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και ο βερμπαλισμός του δημάρχου που καλύπτει μιλώντας και παρεμβαίνοντας το 80% του χρόνου της συνεδρίασης, δυσχεραίνουν τη διαδικασία, ενός γόνιμου σε θέσεις και απόψεις δημοτικού συμβουλίου.

[Π]: Σε αυτή τη θητεία είδαμε δύο εκλεγμένους αιρετούς με την παράταξή σας να ανεξαρτητοποιούνται και μετά από λίγο καιρό να ανακοινώνουν υποστήριξη στο νυν Δήμαρχο. Είναι κάτι που αναμένατε;

Δ.Δ: Όταν συγκροτείς ένα ψηφοδέλτιο, θεωρείς αξιόπιστους όσους συμπεριλαμβάνεις. Ενεργείς καλή τη πίστη. Από εκεί και πέρα, ο καθένας έχει την ευθύνη των πράξεών του και κρίνεται αναλόγως. Θέλω επίσης να τονίσω, ότι όσοι εκτίθενται στα κοινά πρέπει να διακατέχονται από ήθος και συνέπεια. Κάτι που λείπει δυστυχώς σε κάποιους, οι οποίοι λειτουργούν με γνώμονα την προσωπική τους ατζέντα. Πολλές φορές δε, οι πολίτες καταλαβαίνουν το λόγο συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία και τι συμφέροντα εξυπηρετούν όσοι “ελαφρά τη καρδία” κάνουν την εκλογική τους μεταγραφή. Έχει αποδειχθεί δε ότι και στον δήμο μας, όσοι απεμπόλησαν αρχές και αξίες τιμωρήθηκαν από τους εκλογείς.

[Π]: Λίμνη Βουλιαγμένης, Ασκληπιείο Βούλας, Εκκλησιαστική περιουσία και διεκδικήσεις και πόσα άλλα… Ποια είναι η θέση σας συνοπτικά πάνω σε αυτά τα καίρια ζητήματα;

Δ.Δ: Δυστυχώς, η αποτυχία χειρισμών της δημοτικής αρχής, ως προς την Μ.Ε.Ε.Κ.Β. – “ΝΟΤΟ”, αλλά και την περιοχή του Μπενακείου -HINES & HENDERSON κόστισαν πάρα πολύ και σε χρήμα, αλλά και σε απώλεια ελεύθερου χώρου για την περιοχή.

Ως προς το Ασκληπιείο, η θέση του συνδυασμού, αλλά και η προσωπική μου άποψη είναι ότι φυλάμε ως κόρη οφθαλμού το δημόσιο χαρακτήρα του μοναδικού νοσοκομείου της νοτιοανατολικής Αττικής. Το Ασκληπιείο έχει κλείσει εκατό χρόνια ζωής στην περιοχή μας και έχει σώσει και θεραπεύσει χιλιάδες συνανθρώπους μας. Η αχαρακτήριστη αδηφαγία της δημοτικής αρχής για να απολέσει χώρο πεντέμισι στρεμμάτων το νοσοκομείο, το μόνο που δεν ωφελεί είναι τον δήμο μας και γενικά τους κατοίκους του παραλιακού μετώπου.

Όσον αφορά την Λίμνη Βουλιαγμένης, που είναι μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας, μετά από πολυετείς αγώνες συνδημότη μας, οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες έχουν εκλείψει. Ως προς τον τρόπο λειτουργίας του προστατευόμενου χώρου από τη συνθήκη NATURA, αποκλειστική ευθύνη έχει ο δήμος και η ΕΛ.ΑΣ. Ο δήμαρχος πάντως δείχνει να έχει αποκαταστήσει την σχέση του με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη και οι προσφυγές στο ΣτΕ είναι πλέον παρελθόν, 

[Π]: Είστε ευχαριστημένος από την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου; Τι πρέπει να διορθωθεί κατά τη γνώμη σας;

Δ.Δ: Αν θα πρέπει να διορθωθεί κάτι, αυτό είναι νομίζω η νοοτροπία των τοπικών εξουσιαστών που προς το παρόν φαίνεται πολύ δύσκολο.

[Π]: Είστε μια ανεξάρτητη δημοτική κίνηση. Αυτό είναι καλό για εσάς ή σας δημιουργεί προβλήματα;

Δ.Δ: Ο δικός μας συνδυασμός απέχει από κομματικές ταμπέλες και ποδηγέτηση από κάθε λογής οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Δουλεύουμε όλοι γιατί έχουμε ένα όραμα για το δήμο μας και το κοινό καλό, χωρίς άλλου είδους κίνητρα και επιδιώξεις.

[Π]: Θέλετε να γίνετε Δήμαρχος από φιλοδοξία ή για προσφορά στους δημότες;

Δ.Δ: Το ερώτημα αυτό απαντάται εύκολα για όσους γνωρίζουν την πορεία μου στα δημοτικά δρώμενα. Συνειδητά έχω επιλέξει το «μόνο δρόμο που είναι ο ανήφορος» κατά τον αείμνηστο Καζαντζάκη. Χωρίς εξαρτήσεις, πολιτικές ακροβασίες με μοναδικό γνώμονα τα ιδεώδη, τις αρχές και την συνείδηση μου, συνοδοιπορώ με ανθρώπους, αλλά και συνεργάτες με τις ίδιες αξίες που μπορούν να αντιστέκονται απαρέγκλιτα σε αυτά.

[Π]: Τί θα φέρει η νέα χρονιά για το «Κύμα Ενωμένων Πολιτών»;

Δ.Δ: Με την ευκαιρία της νέας χρονιάς, εύχομαι ολόψυχα στον καθένα και στην κάθε μια ξεχωριστά, υγεία, δύναμη και επίτευξη όλων των στόχων.

Το 2023 είναι μια εκλογική χρονιά. Θα κληθούμε να επιλέξουμε, εκτός των άλλων, και τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές. Την ώρα της κάλπης, ο κάθε ψηφοφόρος πρέπει να γνωρίζει ότι έχει απεριόριστη δύναμη και μπορεί να αλλάξει ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ στην περιοχή που ζει με έμφαση στο συλλογικό συμφέρον, τον πολιτισμό, την παιδεία και το περιβάλλον. 

Είναι αυτό που τονίζω μετά την συνένωση του «Καλλικράτη» στα 3Β (Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη) πρέπει να κυριαρχούν τα 3Π (Πολιτισμός, Παιδεία, Περιβάλλον).

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 21 Ιανουαρίου 2023]