Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Να γίνει μεταβίβαση κατά χρήση των δημόσιων ακινήτων τα οποία ευρίσκονται εντός του Δήμου Ηλιούπολης (καθώς και εντός των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου)

Βουλή Ελληνικό Αργυρούπολη Ηλιούπολη

Με ερώτησή τους, στις 8 Δεκεμβρίου, προς τον Υπουργό Οικονομικών οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζητούν «Να γίνει μεταβίβαση κατά χρήση των δημόσιων ακινήτων τα οποία ευρίσκονται εντός του Δήμου Ηλιούπολης (καθώς και εντός των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου)»

Σύμφωνα με την ερώτηση:

«Τα ως άνω 100 περίπου ακίνητα είναι ένα πολύ μικρό μέρος των εκτάσεων που «ανήκαν» στον Αλ. Νάστο και τους κληρονόμους του με Οθωμανικά έγγραφα των αρχών του 19ου αιώνα και μετά από συνεχείς διαπιστωμένες παράνομες επεκτάσεις και πωλήσεις.

Από το έτος 1978 ο Δήμος Ηλιούπολης ξεκίνησε τον αγώνα για την υπεράσπιση και διάσωση των ακινήτων που είχαν απομείνει απούλητα.

Μετά από κινητοποιήσεις και δικαστικούς αγώνες τεσσάρων δεκαετιών το Εφετείο Αθηνών (απόφαση 257/2016) και, στη συνέχεια, ο Άρειος Πάγος (απόφαση 826/2018) δικαίωσαν τον Δήμο Ηλιούπολης.

Ενώ, όμως, τα ακίνητα θα έπρεπε να μεταβιβαστούν προς τον Δήμο Ηλιούπολης, για να καλύψουν ανάγκες των πολιτών, δυστυχώς, με μνημονιακές διατάξεις, μεταβιβάστηκαν στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Η ΕΤΑΔ αντιμετώπισε το θέμα με εντελώς «αγοραίο» τρόπο, ζητώντας απίστευτα ανταλλάγματα από τον Δήμο Ηλιούπολης. Ουσιαστικά η ΕΤΑΔ ζητούσε από τον Δήμο να «ξαναγοράσει» τη γη της Ηλιούπολης και όπως ήταν εύλογο η απαίτησή της αυτή απορρίφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το αίτημα, επομένως, για οριστικά παραχωρητήρια, για κοινωφελείς χρήσεις, σε όλα τα δημόσια ακίνητα, παραμένει. Έχει μάλιστα συνταχθεί και προταθεί συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση με την προσθήκη εδαφίου στην παράγραφο 6 του άρθρου 196 του Ν.4389/16.

Επειδή, ο Δήμος Ηλιούπολης έχει ανάγκη τα περίπου 100 ακίνητα για κοινωφελείς χρήσεις

Επειδή, το αίτημα του Δήμου Ηλιούπολης τεκμηριώνεται τόσο ηθικοπολιτικά, όσο και νομικά

Επειδή, η συμβολή του Δήμου στην επιτυχία του συνολικού δικαστικού και πολιτικο-κοινωνικού αγώνα ήταν καθοριστική

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Εάν προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την ικανοποίηση του αιτήματος του Δήμου Ηλιούπολης, αξιοποιώντας και τη σχετική πρόταση του Δήμου για προσθήκη δεύτερου εδαφίου στην παράγραφο 6, του άρθρου 196, του Ν.4389/2016 που έχει ως εξής: «Τα δημόσια ακίνητα τα οποία βρίσκονται εντός των Δήμων Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου και περιγράφονται αναλυτικά στην υπ’ αριθ. 257/16 απόφαση Εφετείου Αθηνών (β’ τμήμα δημοσίου), η οποία κατέστη αμετάκλητη με βάση την υπ’ αριθ. 826/18 απόφαση του Αρείου Πάγου, μεταβιβάζονται κατά χρήση προς τους τρεις Δήμους, στον καθένα εξ αυτών όσα ακίνητα βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του, άνευ ανταλλάγματος υπό την προϋπόθεση, ότι τα ακίνητα αυτά θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για κοινωφελείς σκοπούς, αποκλειομένης κάθε εμπορικής χρήσης αυτών».

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μπαλάφας Γιάννης

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Καφαντάρη Χαρά

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Γιάννης

Μπουρνούς Γιάννης

Παπαηλιού Γιώργος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παππάς Νικόλαος

Πούλου-Παναγιού Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σπίρτζης Χρήστος

Φίλης Νικόλαος

Χρηστίδου Ραλλία

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 31 Δεκεμβρίου 2022]