Άτομα με Αναπηρία. ΖΗΤΟΥΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ

Άλιμος Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη Γλυφάδα Ελληνικό Αργυρούπολη Ηλιούπολη Υγεία

Ο όρος αναπηρία δε θα έπρεπε να προκαλεί ούτε φόβο, ούτε και οίκτο ή λύπηση. Οι συνάνθρωποί μας με αναπηρίες – κάθε μορφής – αυτό που επιζητούν είναι ίση μεταχείριση, σεβασμό στην καθημερινή τους εξυπηρέτηση και πρόσβαση σε τομείς πχ εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης, διασκέδασης, όπως όλοι.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια προσπάθεια να δημιουργηθούν πόλεις και περιβάλλοντα πιο φιλικά και προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία. Ενώ και με σύμμαχο την τεχνολογία έχουν γίνει άλματα στην εξυπηρέτησή τους σε δημόσιες υπηρεσίες και φορείς, στην ιατρική αποκατάσταση και θεραπεία, στην κατάρτισή τους κ.λ.π.

Ακόμη όμως πρέπει να γίνουν πολλά βήματα για να καταφέρουν τα άτομα αυτά να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις όπως έχει ένας συνάνθρωπος τους χωρίς αναπηρίες.

Για να φτάσουμε σε αυτό το βαθμό πρώτα απ’ όλα πρέπει να υπάρχει σωστή εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση από την οικογένεια και το σχολείο. Πρέπει να σεβόμαστε τις θέσεις στάθμευσης αναπήρων, να μην κλείνουμε τις ράμπες, να δημιουργούμε υποδομές που θα προβλέπουν τη χρήση από όλους κ.ο.κ.

Πιστεύουμε τις περισσότερες φορές ότι η αναπηρία είναι κάτι που δε θα μας αγγίξει, κάτι ξένο και απόμακρο, ίσως και θεωρητικό. Μόνο αν στο περιβάλλον μας έχουμε άτομα με αναπηρία αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση που επικρατεί, τις ανάγκες που έχουν για την καθημερινή τους διαβίωση και εξυπηρέτηση. Μόνο τότε παρατηρούμε τις κακοτεχνίες στα πεζοδρόμια, τους ανάγωγους οδηγούς που κλείνουν πάρκινγκ και ράμπες, τη δυσκολία στο να βγει για μια απλή βόλτα γύρω από το τετράγωνο και να πάρει τον αέρα του, το να έχει παρέα και φίλους και χίλια δύο ακόμη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Είναι μια ευκαιρία, ώστε κάθε χρόνο να κάνουμε ως κοινωνία περισσότερα βήματα μπροστά, δείχνοντας έμπρακτα ότι νοιαζόμαστε για όλους ανεξαιρέτως!

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 3 Δεκεμβρίου 2022]