«Έπεσαν» οι υπογραφές – ΟΥΔΕΙΣ ΠΑΡΑΠΟΝΟΥΜΕΝΟΣ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

235 στρέμματα και 50 οικόπεδα εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά αποδίδονται κατά κυριότητα και χωρίς ανταλλάγματα στους Δήμους Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας

Αποδόθηκε επίσημα, χωρίς ανταλλάγματα και κατά πλήρη κυριότητα στους όμορους – με το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού – Δήμους μία συνολική έκταση 235 στρεμμάτων και 50 ακινήτων πολλαπλών μελλοντικών χρήσεων, για υπηρεσίες διοίκησης, πρόνοιας, πολιτισμού, αθλητισμού, προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης, καθώς και για αστικές υποδομές. Η Υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για την κατανομή των κοινωφελών χώρων και χώρων κοινωνικής ανταποδοτικότητας που εμπίπτουν εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά «έπεσε» από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου. Οι εν λόγω χώροι αποδίδονται ως εξής: 33 οικόπεδα (164,5 στρέμματα) στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης, 11 οικόπεδα (41,5 στρέμματα) στο Δήμο Αλίμου και 7 οικόπεδα (32,5 στρέμματα) στο Δήμο Γλυφάδας. Το προσεχές διάστημα οι κατά τόπους δήμοι θα εκκινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να ξεκινήσουν την αξιοποίηση των χώρων αυτών προς όφελος των συμπολιτών τους και της τοπικής κοινωνίας.

Με Υπουργική Απόφαση παραχωρήθηκαν 235 στρέμματα και 50 ακίνητα χωρίς ανταλλάγματα και κατά κυριότητα στους Δήμους Ελληνικού Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας

Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση για την κατανομή των κοινωφελών χώρων και χώρων κοινωνικής ανταποδοτικότητας που εμπίπτουν εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, με την οποία καθορίζονται οι εν λόγω χώροι που μπορούν να παραχωρηθούν χωρίς αντάλλαγμα και κατά κυριότητα στους όμορους δήμους, δηλαδή στους δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Η υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης πραγματοποιήθηκε στις 14.00, στον 3ο όροφο του Υπουργείου Οικονομικών (αίθουσα 305), σε ειδική εκδήλωση, στην οποία έλαβαν μέρος οι δήμαρχοι Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης, Γλυφάδας κ. Γιώργος Παπανικολάου και Ελληνικού-Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος και παρέστησαν ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Εμμανουήλ Μαστρομανώλης, οι βουλευτές Νοτίου Τομέα Αθηνών, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών και στελέχη της Lamda Development.

«Στους δήμους που επηρεάζονται και ωφελούνται από την επένδυση. Ένα μεγάλο, χρονίζον πρόβλημα αξιοποίησης χώρων στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, επ’ αμοιβαία ωφελεία των τοπικών κοινωνιών, επιλύεται. Ένα πρόβλημα που φάνταζε άλυτο, και δημιουργούσε – πολλές φορές – έντονες αντιπαραθέσεις σε τοπικό επίπεδο, βρίσκει λύση. Λύση που βασίστηκε στην πολιτική βούληση της Κυβέρνησης και των Βουλευτών της Κυβερνητικής Πλειοψηφίας, αλλά και στην υπευθυνότητα που επέδειξαν οι Δημοτικές Αρχές των όμορων Δήμων», τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταΐκούρας.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών, την προηγούμενη εβδομάδα, με τη διάταξη του Άρθρου 128 του ν. 4972/2022, θέσπισε τη δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να παραχωρεί, χωρίς αντάλλαγμα και κατά κυριότητα, στους όμορους δήμους του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, δηλαδή στους Δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού – Αργυρούπολης, εδαφικούς χώρους που εμπίπτουν εντός του εν λόγω Πόλου, οι οποίοι κατά τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις χαρακτηρίζονται ως κοινωφελείς χώροι ή χώροι κοινωνικής ανταποδοτικότητας.

Η πραγματοποίηση της παραχώρησης, κατά την ανωτέρω διάταξη, συντελέστηκε την ίδια ημέρα, σε δύο στάδια:

Κατά το πρώτο στάδιο, με απόφαση-πλαίσιο του Υπουργείου Οικονομικών και της πολιτικής ηγεσίας αυτού, γίνεται διανομή μεταξύ των προαναφερόμενων Δήμων, των δυναμένων να παραχωρηθούν – ως άνω – χώρων.

Κατά την προετοιμασία και κατάρτιση της εν λόγω απόφασης συνεκτιμήθηκαν και τα επιμέρους αιτήματα και οι ιδιαιτερότητες των ενδιαφερόμενων Δήμων, τα οποία, πρόσφατα και από κοινού, συμφωνήθηκαν.

Σημειώνεται δε ότι ορισμένα εξ αυτών διαθέτουν χαρακτηριστικά κοινωφέλειας υπερτοπικής, και όχι μόνο δημοτικής εμβέλειας.

Κατά το δεύτερο στάδιο, με βάση την ως άνω απόφαση διανομής, εκδίδεται από τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, η απόφαση παραχώρησης ενός εκάστου κοινωφελούς χώρου ή χώρου κοινωνικής ανταποδοτικότητας, προς κάθε έναν από τους Δήμους που υπέβαλαν σχετικά αιτήματα.

Με την μεταγραφή κάθε απόφασης παραχώρησης και την καταχώρησή της στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό Γραφείο, αντίστοιχα, ολοκληρώνεται η διαδικασία της παραχώρησης, και κάθε Δήμος μπορεί να χρησιμοποιήσει ελεύθερα, στο πλαίσιο της κοινωφέλειας, τους παραχωρούμενους χώρους για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

 «Αποδίδεται μία συνολική έκταση 235 στρεμμάτων και 50 ακινήτων πολλαπλών μελλοντικών χρήσεων, για υπηρεσίες διοίκησης, πρόνοιας, πολιτισμού, αθλητισμού, προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης, καθώς και για αστικές υποδομές. Χρήσεις, δηλαδή, στον πυρήνα εξυπηρέτησης του πολίτη», όπως επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος σε δηλώσεις του τόνισε ότι «Για τις περιοχές μας της Νότιας Αθήνας, είναι μια σπουδαία, θετική και δημιουργική ημέρα. Το ελληνικό δημόσιο δια του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, τον οποίο και ευχαριστώ ιδιαιτέρως, αποδίδει 235 στρέμματα στους πολίτες των τριών Δήμων, της Γλυφάδας, του Ελληνικού – Αργυρούπολης και του Αλίμου. Πρόκειται για μια σπουδαία εξέλιξη, καθώς σε αυτούς τους κοινόχρηστους χώρους πρόκειται να κατασκευαστούν νέες εκπαιδευτικές υποδομές, αθλητικές υποδομές, χώροι κοινωνικής πρόνοιας, χώροι οι οποίοι προάγουν ακόμη περισσότερο την κοινωνική συνοχή και την αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση, επ’ ωφελεία όλων των πολιτών. Προχωράμε δυναμικά μπροστά με αναπτυξιακή δυναμική για όλους τους πολίτες στα Νότια της Αθήνας».

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος τόνισε:

«Ένας αγώνας 8 ετών, προκειμένου ο Δήμος μας να αποκτήσει ό,τι του αξίζει μέσα στο πρώην αεροδρόμιο, όχι με τη μορφή παραχώρησης ή χρήσης, αλλά ιδιοκτησιακά έκλεισε με την υπογραφή από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, 164 στρεμμάτων, 33 οικοπέδων κοινωφέλειας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας».

Και συνέχισε: «Το νέο Δημαρχείο, το Μέγαρο Ποντίων, οι νέες διοικητικές εγκαταστάσεις, παιδικοί σταθμοί, Πολιτιστικά κέντρα είναι πλέον ο μεγάλος στόχος για τα επόμενα χρόνια.

Σε έναν αγώνα που δώσαμε μόνοι μας και που μέχρι και τώρα η αντιπολίτευση του Δήμου καταψηφίζει και δεν αποδέχεται όπως και όλα τα μέχρι σήμερα έργα μας.

Ο καθένας κρίνεται από τα μετρήσιμα αποτελέσματα του. Η περιουσία σήμερα του Δήμου μας, όχι μόνο αυξήθηκε αλλά εκατονταπλασιάστηκε! Συνεχίζουμε δυναμικά!»

Εν αναμονή για να βγει και το επίσημο ΦΕΚ βρίσκεται ο Δήμος Γλυφάδας, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας στις 28 Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά θα προβεί και σε ανακοινώσεις και θα εργαστούν εντατικά για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις εκτάσεις που περιέρχονται στο Δήμο Γλυφάδας. Ο Δήμαρχος, αναλυτικότερα αναφέρθηκε στο μεγάλο οικόπεδο όπου θα ανεγερθεί το Καζίνο, το ξενοδοχειακό συγκρότημα καθώς εκεί ο Δήμος Γλυφάδας κατέχει ποσοστό 52%.

Οι εν λόγω χώροι κατανέμονται ως εξής:

Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης164,5 στρέμματα33 Οικόπεδα
Δήμος Αλίμου41,5 στρέμματα11 Οικόπεδα
Δήμος Γλυφάδας32,5 στρέμματα7 Οικόπεδα

ΦΕΚ 181Α/23.9.2022

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4972

Άρθρο 128

Παραχώρηση σε όμορους δήμους κοινωφελών χώρων και χώρων κοινωνικής ανταποδοτικότητας του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά (Μ.Π.Ε – Α.Κ.) – Αντικατάσταση άρθρου 61 ν. 4876/2021

Το άρθρο 61 του ν. 4876/2021 (Α΄ 251) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Άρθρο 61

Παραχώρηση κοινωφελών χώρων και χώρων κοινωνικής ανταποδοτικότητας του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά (Μ.Π.Ε-Α.Κ.) σε όμορους δήμους

1. Κοινωφελείς χώροι και χώροι κοινωνικής ανταποδοτικότητας, χαρακτηρισμένοι από την πολεοδομική νομοθεσία, εντός της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, οι οποίοι περιήλθαν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου μετά την κύρωση της διανομής της ως άνω έκτασης με το άρθρο πρώτο του ν. 4787/2021 (Α΄ 44), μπορούν να παραχωρηθούν κατά κυριότητα, χωρίς αντάλλαγμα, στους Δήμους Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου, με σκοπό την ανέγερση επ’ αυτών κτιρίων ή άλλων εγκαταστάσεων κοινωφελούς χαρακτήρα ή κοινωνικής ανταποδοτικότητας, ο οποίος προσδιορίζεται στην απόφαση παραχώρησης.

Η παραχώρηση της κυριότητας γίνεται επί συγκεκριμένων εδαφικών χώρων, κατόπιν σχετικού εγγράφου αιτήματος του ενδιαφερόμενου δήμου, με το οποίο προσδιορίζεται ο αιτούμενος προς παραχώρηση εδαφικός χώρος με βάση τον μοναδικό Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ.) που αντιστοιχεί σε κάθε έναν εδαφικό χώρο, καθώς και η προοριζόμενη χρήση του.

2.α. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, προσδιορίζονται οι εδαφικοί χώροι, οι οποίοι μπορούν να παραχωρηθούν σε κάθε δήμο που υπέβαλε σχετικό αίτημα. Για τον προσδιορισμό, με την ανωτέρω απόφαση, των υπό παραχώρηση εδαφικών χώρων, συνεκτιμώνται τα αιτήματα που υποβάλλονται εκ μέρους όλων των ενδιαφερομένων δήμων. Η απόφαση του πρώτου εδαφίου δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

β. Η παραχώρηση πραγματοποιείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Οικονομικών, ύστερα από εξέταση του αιτήματος κάθε περίπτωσης, καθώς και των στοιχείων που συνοδεύουν το αίτημα αυτό. Η ικανοποίηση του αιτήματος παραχώρησης κάθε δήμου γίνεται από τους αντίστοιχους εδαφικούς χώρους που έχουν προσδιοριστεί με την ως άνω απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

γ. Με την απόφαση παραχώρησης της περ. β΄ μπορεί να τίθενται όροι και προϋποθέσεις σχετικά με την παραχώρηση, όπως ιδίως εύλογη προθεσμία χρησιμοποίησης του εδαφικού χώρου για τον σκοπό που παραχωρήθηκε ή ανάκληση της παραχώρησης για συγκεκριμένους λόγους.

δ. Απαιτούμενη αλλαγή χρήσης του εδαφικού χώρου που παραχωρείται, σύμφωνα με την παρούσα, πραγματοποιείται με πρωτοβουλία και ευθύνη του δήμου, προς τον οποίο έγινε η παραχώρηση. Με την ολοκλήρωση της αλλαγής χρήσης, θεωρείται ότι τροποποιείται σύμφωνα με αυτήν ο σκοπός της παραχώρησης που ορίζεται στην οικεία απόφαση παραχώρησης, διατηρουμένου σε κάθε περίπτωση του κοινωφελούς χαρακτήρα του χώρου.

ε. Η απόφαση παραχώρησης της παρ. 2 υπόκειται σε μεταγραφή και καταχώριση στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο και κτηματολογικό γραφείο, αντίστοιχα.

3. Η παραχώρηση της παρ. 2 δεν επηρεάζει τα δικαιώματα της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.» επί των παραχωρούμενων χώρων, τα οποία προβλέπονται στην περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4062/2012 (Α΄ 70).».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 1 Οκτωβρίου 2022]

Scroll to Top