Έμπρακτη στήριξη και Αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας – Με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ελληνικού Αργυρούπολης

Ελληνικό Αργυρούπολη

Με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής της Δημοτικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ-Κιναλ Ελληνικού-Αργυρούπολης στης οποίας το κάλεσμα ανταποκρίθηκε θερμά η τοπική κοινωνία, συγκεντρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες ιατροφαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές συμπολίτες μας.

Το υλικό που συγκεντρώθηκε παραδόθηκε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Παλλήνης-Γέρακα-Ανθούσας παρουσία του Αντιδημάρχου Πρασίνου Δημητρίου Μπαξεβάνη και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Σμέρου καθώς και του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κιναλ Νοτίου Τομέα Αθηνών Θανάση Κλειάσιου ο οποίος ενημερώθηκε σχετικά με την πορεία της πυρκαγιάς και των αναζωπυρώσεων και το έργο των κατασβέσεων. Παρών και από τη Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Ελληνικού Αργυρούπολης ο Γραμματέας – Συντονιστής Λεωνίδας Πανιεράκης και η Υπεύθυνη ΜΜΕ και Social Media Ελένη Ντάφου.

«Η συμπαράσταση με πράξεις ατόφιας προσφοράς και αλληλεγγύης από μεριάς της κοινωνίας είναι σημαντική. Όμως η ευθύνη για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας ανήκει κατά μείζονα λόγο στο κράτος και το “επιτελικό κράτος” του κ. Μητσοτάκη αποδείχθηκε για πολλοστή φορά ανεπαρκέστατο», αναφέρει η ανακοίνωση και τονίζει χαρακτηριστικά ότι:

• Οι περισσότεροι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης παραμένουν αναξιοποίητοι όπως επίσης και ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU) του οποίου μάλιστα εισηγητής στην ευρωβουλή υπήρξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

• Τι και αν με αφορμή τις περσινές πυρκαγιές στην Εύβοια ως ένδειξη δήθεν φιλοδασικής πολιτικής, η Δασική Υπηρεσία μεταφέρθηκε τον Αύγουστο του 2021 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που ανήκε, τελικώς η ενσωμάτωση των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο δεν συντελέστηκε ακόμη καθώς δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα η υπουργική απόφαση για την κατανομή των αρμοδιοτήτων και συνεπώς οι δασικές υπηρεσίες βρίσκονται με δεμένα χέρια και η εκτέλεση οποιασδήποτε απόφασης χρονοτριβεί.

• Τα Δασαρχεία εξακολουθούν παρά τις περσινές υποσχέσεις να είναι υποστελεχωμένα και με πενιχρά κονδύλια, όπως ενδεικτικά το Δασαρχείο Πεντέλης με μόλις ετήσιο προϋπολογισμό 24.000 ευρώ για την συντήρηση και τον καθαρισμών των δασών, για άνοιγμα δρόμων και αντιπυρικών ζωνών στον μοναδικό σχεδόν μέχρι πρότινος εναπομείναντα πνεύμονα πρασίνου της Αττικής

• Η πυροσβεστική υπηρεσία με παλιά και ολιγοστά οχήματα εξακολουθεί να είναι αποψιλωμένη. Όπως φαίνεται για τους ιθύνοντες το “112” αποτελεί πανάκεια ως προς την πρόληψη ενώ οι εκ των υστέρων της εκάστοτε καταστροφής εξαγγελίες μέτρων είναι απλώς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και απόδειξη ανικανότητας δράσης.

Κλείνοντας την ανακοίνωση τονίστηκε ότι «Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κλιματική αλλαγή που φυσικά δεν ξεκίνησε πέρυσι ή φέτος ως δικαιολογία για την ολιγωρία και την αδράνεια, όπως παλαιότερα επί κυβέρνησης Καραμανλή χρησιμοποίησε τη δικαιολογία του «στρατηγού άνεμου» στις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας. Για το ΠΑΣΟΚ – Κιναλ η εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου διαχείρισης καταστροφών ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής (δασική ή οικιστική) είναι επιτακτική αξιοποιώντας τους μηχανισμούς και τα εργαλεία της Ε.Ε και ενσωματώνοντας την κλιματική παράμετρο».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 30 Ιουλίου 2022]