
Γράφει η Παναγιώτα Κοβάνη, Ψυχολόγος, MSc. Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, Οικογενειακή Συμβουλευτική & Ψυχολογική Υποστήριξη παιδιών-εφήβων
Τα τελευταία χρόνια, όροι όπως “millennial” ή “boomer” είναι αρκετά συνηθισμένοι. Αυτοί οι όροι, αναφέρονται σε ορισμένες γενιές ανθρώπων. Οι Millennials, ή Generation Y, αναφέρονται σε άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1994. Το Boomer αναφέρεται σε άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1946-1964. Μετά το boomer έρχεται η Generation X, η οποία ήταν από το 1965 έως το 1980. Μετά ήρθε η Millennial, και μετά ήταν η Generation Z ή Gen Z. Το Gen Z αναφέρεται σε άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1995 και 2010. Το ‘Z’ στο όνομα σημαίνει “zoomer, καθώς αυτή είναι η πρώτη γενιά που είναι γνωστή για το «ζουμ» στο διαδίκτυο. Αν και είναι δύσκολο να γενικευτεί μια ολόκληρη γενιά, η Gen Z τείνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για το μέλλον και συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά ψυχικών ασθενειών και διανοητικών αναπηριών σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές, ενώ υπάρχει και η αντίληψη ότι αυτή η γενιά έχει εμμονή με την τεχνολογία.
Είναι οικονομικά επικεντρωμένη
Όσον αφορά τη δουλειά, η Generation Z βλέπει τη δουλειά της ως μέσο για την επίτευξη ενός σκοπού. Σε αντίθεση με τους αντίστοιχους της Millennial, που συχνά χρειάζεται να αγαπούν αυτό που κάνουν, ο Gen Z κατανοεί ότι η εργασία εκτελείται για οικονομικούς λόγους. Θα δεχτούν εύκολα εργασία που παρέχει σταθερό εισόδημα ακόμα κι αν δεν είναι η δουλειά των ονείρων τους. Δεν σημαίνει ότι δεν θα προτιμούσαν να απολαμβάνουν αυτό που κάνουν, αλλά δεν είναι απαραίτητο για τη Gen Z. Αυτή η οικονομική εστίαση είναι ένα υποπροϊόν της παρατήρησης των γονιών τους από τη Generation X, να χάνουν σημαντικές αποταμιεύσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της αγοράς και της ύφεσης του 2008. Παρατήρησαν δηλαδή, πόσο γρήγορα μπορούν να εξαφανιστούν τα χρήματα.
Έχουν μεγαλώσει μέσα στην τεχνολογία
Από τη γέννησή τους, το διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα ήταν κοινός τόπος. Η Gen Z θέλει άμεση ικανοποίηση και γνωρίζει ότι αν χρειάζονται πληροφορίες, είναι εύκολα προσβάσιμες. Ωστόσο, τα μέλη αυτής της γενιάς εξακολουθούν να προτιμούν να έχουν ανθρώπινη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο όποτε είναι δυνατόν, ειδικά με άτομα που γνωρίζουν.
Υποστηρίζουν τη διαφορετικότητα
Έχουν μεγαλώσει σε έναν διαφορετικό κόσμο και αυτό είναι το μόνο που ξέρουν. Ούτε η φυλή, ούτε ο σεξουαλικός προσανατολισμός ούτε η θρησκεία είναι χαρακτηριστικά ταυτοποίησης που μπορεί κάποτε να ήταν για τις προηγούμενες γενιές. Οι άνθρωποι είναι απλώς άνθρωποι.
Προτιμούν την ανεξαρτησία
Ένας βασικός παράγοντας διαφοροποίησης μεταξύ της Gen Z και των Millennial είναι η προτίμηση της Gen Z να είναι ανεξάρτητη. Οι Millennials δίνουν μεγάλη βάση στη συνεργασία, αλλά η ανταγωνιστική φύση της Gen Z, συμβάλλει στο να θέλουν να ελέγχουν τη μοίρα τους και να μην βασίζονται σε άλλους για τη δική τους επιτυχία.
Θέλουν να ακουστούν
Έχοντας πρόσβαση σε τόσες πολλές πληροφορίες, η Gen Z έχει ισχυρές απόψεις και θέλει να ακουστούν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στον εργασιακό χώρο, όπου αναμένουν να συνεισφέρουν ισότιμα. Τα μέλη της Gen Z πιστεύουν ότι οι ιδέες τους είναι εξίσου πολύτιμες με τις ιδέες μελών άλλων γενεών. Αν και μπορεί να τους λείπει η εμπειρία που έρχεται μόνο με το χρόνο, η ικανότητά τους να επεξεργάζονται γρήγορα πληροφορίες και να ανταγωνίζονται, τους κάνει να ακουστεί η φωνή τους σε οποιονδήποτε οργανισμό.
Συμπερασματικά, οι άνθρωποι της Gen Z είναι γρήγοροι μαθητές με γνώσεις τεχνολογίας και λειτουργούν στρατηγικά. Είναι αποφασιστικοί, δημιουργικοί και συνεργάσιμοι μαθητές που θέλουν να κάνουν θετικές αλλαγές και να εξασφαλίσουν ένα σταθερό μέλλον για τον εαυτό τους.
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 30 Ιουλίου 2022]