Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Χάρης Θεοχάρης Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ, Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθήνας: «Η ουσία της συζήτησης περί εκλογών βρίσκεται πάντοτε, όχι στο χρόνο διεξαγωγής, αλλά στο διακύβευμά τους»

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στον «ΠΑΛΜΟ» ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ και Βουλευτής του Νοτίου Τομέα της Αθήνας Χάρης Θεοχάρης. Στη συζήτηση που είχαμε αποκάλυψε ότι παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα και την καθημερινότητα των συμπολιτών του στην περιοχή των Νοτίων Προαστίων και μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις του τόσο από την πλευρά του κατοίκου όσο και από την πλευρά της Κυβέρνησης. Με την εμπειρία αλλά και την προσπάθεια που κατέβαλε ως Υπουργός Τουρισμού, τονίζει ότι «όπως φαίνεται τώρα, καταφέραμε να μετατρέψουμε την χειρότερη κρίση σε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το καλό της πατρίδας μας».

[Π]: Κύριε Θεοχάρη, πριν από λίγες ημέρες, την Τετάρτη 6 Ιουλίου, διοργανώσατε την ανοιχτή εκδήλωση «Ελλάδα 2030 – Με πυξίδα την ευημερία» στον Άλιμο. Ποια είναι η εντύπωση που αποκομίσατε και σε ποια συμπεράσματα καταλήξατε με το πέρας της εκδήλωσης;

ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνομιλητές μου, αλλά κυρίως το κοινό για τη θερμή ανταπόκρισή τους και την ουσιαστική συμβολή τους σε μια εξαιρετικά εποικοδομητική και ωφέλιμη εκδήλωση. Πάντοτε ήμουν υπέρ της αμεσότητας στις σχέσεις των πολιτικών προσώπων με το λαό και αυτό επιβεβαιώθηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο στον Άλιμο. Όπως μαρτυρά ο τίτλος της εκδήλωσης, ο στόχος μου ήταν να εστιάσουμε στο μέλλον -και συγκεκριμένα στις ευκαιρίες που δημιουργούμε εμείς σήμερα, ώστε τα παιδιά μας να έχουν ένα καλύτερο αύριο, να ζήσουν σε μία καλύτερη Ελλάδα. Ακούστηκαν πολλά καινούργια και ενδιαφέροντα πράγματα, καθώς η Σοφία Ζαχαράκη (υφυπουργός Τουρισμού), ο Γιώργος Αμυράς (υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας), καθώς και ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος (διευθυντής περιεχομένου της διαΝΕΟσις) αναφέρθηκαν σε διαφορετικές όψεις των προοπτικών που αναπτύσσονται στη χώρα μας. Από τον τουρισμό και το περιβάλλον έως την πρόωρη γήρανση των αντιλήψεων που εκφράζουν οι νέοι μας ή ακόμη και το ζήτημα της ψυχικής υγείας, το οποίο, δυστυχώς, τείνουμε να υποτιμούμε. Σε ότι αφορά στα δικά μου συμπεράσματα από την εκδήλωση, θα έλεγα ότι με εντυπωσίασε η δίψα του κοινού για ουσιαστικό, ψύχραιμο και πολιτισμένο διάλογο, καθώς επίσης το υψηλό επίπεδο ενημέρωσης και προβληματισμού. Επιπλέον, θεωρώ πως ο κοινός παρονομαστής για όλους μας, η βασική συναντίληψή μας, είναι ότι ο κόσμος γύρω μας αλλάζει -και αλλάζει πιο γρήγορα και πιο βαθιά από ποτέ. Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, η Ελλάδα δεν μπορεί να αμφιταλαντεύεται ακόμη ως προς το πού ανήκει και ποιο μονοπάτι ακολουθεί: Αυτό της ανάπτυξης και της ευημερίας ή εκείνο του λαϊκισμού και της οπισθοδρόμησης.

[Π]: Μιλώντας περί ανάπτυξης, ειδικά για το Νότιο Τομέα, πιστεύετε ότι η Γλυφάδα και, ευρύτερα, τα Νότια Προάστια κινδυνεύουν να ακολουθήσουν μια στρεβλή τάση ανάπτυξης;

Χ.Θ.: Καθόλου. Αντιθέτως, είμαι αισιόδοξος ότι, όχι μόνο η τεράστια επένδυση στο Ελληνικό  αλλά και το πλήθος έργων υποδομής θα μεταμορφώσουν τα Νότια Προάστια. Οδηγώντας την περιοχή σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, σύγχρονο αλλά και πολύ πιο κοντά στην βιωσιμότητα, την αρμονική συνύπαρξη του αστικού με το φυσικό περιβάλλον. Βεβαίως, αντιλαμβάνομαι την ανησυχία σας, καθώς το ενδιαφέρον για επενδύσεις -κυρίως σε ακίνητα- διογκώνεται, εκτινάσσοντας τις αξίες γης κ.ο.κ. Ωστόσο δεν ανησυχώ, διότι είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει καταρτίσει συγκροτημένο και μακρόπνοο σχέδιο ανάπτυξης. Κι αυτό οφείλεται στο ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση η οποία καλοδέχεται τις επενδύσεις.

[Π]: Βάσει της κοινής καθημερινής εμπειρίας, το φετινό καλοκαίρι παρατηρούμε σημαντικά αυξημένη προσέλευση ξένων επισκεπτών στα Νότια Προάστια. Πιστεύετε βλέπουμε μια προεπισκόπηση του μέλλοντος ή πρόκειται για μια παροδική τάση;

Χ.Θ.: Προσωπικά, επειδή όπως γνωρίζετε κατοικώ εδώ και είμαι απολύτως συντονισμένος με τον παλμό της περιοχής, εδώ μεγαλώνουν τα παιδιά μου και ζει η οικογένειά μου, παρακολουθώ στενά την καθημερινότητα των Νοτίων Προαστίων. Διαπιστώνω με χαρά την αύξηση της τουριστικής κίνησης – αν μη τι άλλο διότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν και απολαμβάνουν ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια της Αθήνας. Οπότε οι τουρίστες από κάθε γωνιά της Γης είναι κάτι περισσότερο από ευπρόσδεκτοι στο σπίτι μας. Θεωρώ ότι η αυξημένη τουριστική ροή δεν απειλεί να αλλοιώσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο το χαρακτήρα της περιοχής μας. Εξάλλου υπάρχει επάρκεια ξενοδοχειακών μονάδων, κάθε κατηγορίας, ενώ δημιουργούνται και νέες. Σε ό,τι αφορά στο μέλλον, πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια νέα «χρυσή εποχή» για τον τουρισμό. Το 2022 πιθανότατα θα καταρριφθεί κάθε προηγούμενο ρεκόρ αφίξεων, γεγονός που με κάνει ιδιαίτερα υπερήφανο, εφόσον αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα του αγώνα που δώσαμε στην πιο δύσκολη ώρα της πανδημίας. Παλέψαμε σκληρά, αλλά με σύστημα και όραμα, για να κρατήσουμε ψηλά το brand της Ελλάδας, κόντρα σε έναν υγειονομικό όλεθρο, ο οποίος συνέτριψε τον τουρισμό παγκοσμίως. Αλλά, όπως φαίνεται τώρα, καταφέραμε να μετατρέψουμε την χειρότερη κρίση σε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το καλό της πατρίδας μας.

[Π]: Σε σχέση με τις επόμενες εκλογές, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας ή υπάρχει ενδεχόμενο ανατροπής και προκήρυξης πρόωρων εκλογών;

Χ.Θ.: Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχει αφήσει κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Νομίζω ότι περισσότερο ξεκάθαρος και κατηγορηματικός δεν θα μπορούσε να είναι: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας -δηλαδή περίπου το καλοκαίρι του 2023. Κατά τη γνώμη μου, οποιοσδήποτε περαιτέρω προβληματισμός πλέον στερείται νοήματος. Ούτως ή άλλως, η ουσία της συζήτησης περί εκλογών βρίσκεται πάντοτε, όχι στο χρόνο διεξαγωγής, αλλά στο διακύβευμά τους. Στο μυαλό μας θα πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο το τι διακυβεύεται. Ποια είναι η πολιτική επιλογή που οδηγεί μπροστά, σταθερά προσανατολισμένη στην ανάπτυξη και ποιες είναι οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης, του λαϊκισμού, των υπερφίαλων υποσχέσεων -αλλά και των τεράστιων απογοητεύσεων. Με άλλα και πιο απλά λόγια, ως υπεύθυνοι Έλληνες πολίτες, στην κάλπη καταθέτουμε τις προσδοκίες μας για το μέλλον της Ελλάδας, δηλαδή το μέλλον των παιδιών μας.

[Π]: Οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα, δε θυμίζουν προεκλογικές παροχές;

Χ.Θ.: Κάθε άλλο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υιοθετεί τις τακτικές του κ. Τσίπρα και άλλων λαϊκιστών. Δεν προσπαθεί να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό, όπως έκανε ο προκάτοχός του, όταν πχ «πλάσαρε» ανερυθρίαστα σαν 13ο μισθό ένα έκτακτο επίδομα. Καλό θα είναι να μην ξεχνάμε τι ζήσαμε την περίοδο 2015-2019, όταν σχεδόν κάθε ημέρα ο λαός βρισκόταν προ μίας δυσάρεστης έκπληξης από την τότε κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σοβαρά και υπεύθυνα, εφαρμόζει την πάγια πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να βρίσκεται πάντα στο πλευρό του πολίτη, με ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα. Από του βήματος της Βουλής, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από 1/1/2023, η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων, των δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ. Ταυτόχρονα, θα «ξεπαγώσουν» οι συντάξεις, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Αυτά τα νέα ευεργετικά μέτρα, όμως, εντάσσονται στο γενικότερο αγώνα που δίνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει τα νοικοκυριά και την πραγματική οικονομία, μέσα σε ένα εξαιρετικά αντίξοο διεθνές περιβάλλον. Ξεκινήσαμε από πολύ νωρίς, από τον περασμένο Σεπτέμβριο συγκεκριμένα, να σχεδιάζουμε μέτρα κατά της ακρίβειας. Κύριο μέλημα της κυβέρνησης ήταν το πώς θα διευρύνει το πλέγμα στήριξης, τόσο σε πλάτος (τον αριθμό των πολιτών που καλύπτουμε), όσο και σε ύψος (πόσο πολύ στηρίζουμε κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση). Κάθε μήνα, λοιπόν, η οικονομική στήριξη των πολιτών αυξάνεται. Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει να τα δώσουμε όλα. Χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόνοια για τα επόμενα κύματα κρίσεων τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή. Μολονότι εμείς δεν είμαστε υπέρ της επιδοματικής πολιτικής, αναπόφευκτα, προχωρήσαμε σε πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως το Power Pass, το Fuel Pass, την επιδότηση αλλαγής ηλεκτρικών συσκευών κ.α. Συνολικά, μέχρι στιγμής και με διάφορα προγράμματα, έχουν διατεθεί 50 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών, εργαζομένων, επιχειρηματιών και επιχειρήσεων (43 δισ. για τις επιπτώσεις της πανδημίας και 7 δισ. ευρώ για την ακρίβεια). Αλλά, πέραν των έκτακτων προσαρμογών, υπάρχει η καρποφορία των δομικών πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Η μείωση της ανεργίας στο 12%, από το 17% που μας παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κατώτατος μισθός είναι σήμερα 713 ευρώ, έναντι 650 επί ΣΥΡΙΖΑ. Δημιουργούμε πάνω από 30.000 νέες θέσεις εργασίας κατ’ έτος, υπερδιπλάσιες δηλαδή από ό,τι στο άμεσο παρελθόν. Η Νέα Δημοκρατία μείωσε ή κατάργησε πάνω από 30 φόρους, ενώ προχώρησε σε αυξήσεις συντάξεων, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μόνο περικοπές (17 για την ακρίβεια). Επιπλέον, με νομοθέτημα της Νέας Δημοκρατίας κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα επιδοτείται με 2.000 ευρώ. Και βεβαίως χάρη στην πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη και την επάνοδο της Ελλάδας στο διεθνές προσκήνιο, το ΑΕΠ της χώρας ανέβηκε, κυρίως λόγω του τουρισμού.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 16 Ιουλίου 2022]

Scroll to Top