«Η Βουλιαγμένη του Χτες» – ζωντάνεψε στο σήμερα

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Σε ένα ταξίδι νοσταλγίας παρέσυρε τους παλιούς κατοίκους της Βουλιαγμένης ο Δήμος διοργανώνοντας τριήμερη έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Η Βουλιαγμένη του Χτες». Κατά τη διάρκεια της έκθεσης συλλέχθηκαν και προβλήθηκαν ιστορίες, εικόνες, μύθοι, κομμάτια ενός ψηφιδωτού, που αποτελούν ταυτότητα της πόλης. Το υλικό συγκέντρωσε και διαφύλαξε η συνταξιούχος σήμερα πρώην υπάλληλος της Κοινότητας Κική Κασιδόκωστα, ένα αρχείο που οργάνωσε και παρουσίασε τόσο στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλιού Δημαρχείου όσο και σε ένα όμορφο βίντεο η Έλενα Κρομύδα Μανιάτη.

Τα εγκαίνια που τελέστηκαν το Σάββατο 2 Ιουλίου δημιούργησαν συναισθηματική φόρτιση. Για τη συμβολή της Κικής Κασιδόκωστα στη διατήρηση της συλλογικής βουλιαγμενιώτικης μνήμης, ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος της απένειμε μια τιμητική πλακέτα.

Η εκδήλωση προσπάθησε να ενώσει το χθες με το σήμερα γι’ αυτό και επιλέχθηκαν πολιτικοί πρωταγωνιστές της Βουλιαγμένης να μοιραστούν τις αναμνήσεις και τις σκέψεις τους για την πόλη του χτες και του σήμερα. Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος τονίζοντας τη σημασία που έχει η τοπική ιστορία και η καλλιέργειά της.

«Μέσα από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του χθες ταξιδεύουμε νοσταλγικά στη Βουλιαγμένη που γνώρισαν οι παππούδες μας, οι πατεράδες μας και λίγο εμείς οι νεώτεροι.  Σκοπός αυτής της φωτογραφικής έκθεσης είναι να γνωρίσουμε τα “ιερά” και τα “όσια” της περιοχής που βρισκόμαστε. Να γνωρίσουμε τις πιο σύγχρονες ιστορίες της. Τότε που οι πόλεις μας ήταν μικροί παραθεριστικοί οικισμοί, χωρίς δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτρισμό και που για να φτάσεις από το κέντρο της Αθήνας ήταν ολόκληρο ταξίδι. Αυτή η έκθεση είναι όλα όσα θυμόμαστε και όσα αγαπάμε, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Ευχαριστώ όλους εκείνους που δούλεψαν με αγάπη και μεράκι γι’ αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Διονύσης Γεωργουλόπουλος, ανέτρεξε στην αρχή της ενασχόλησής του με την αυτοδιοίκηση τη δεκαετία του 1970 (εξελέγη πρώτη φορά το 1975) και μοιράστηκε με τους παριστάμενους ένα …μυστικό, ότι ο σημερινός Δήμαρχος αγαπάει κρυφά τη Βουλιαγμένη περισσότερο από τις άλλες πόλεις.

Η τ. αντιδήμαρχος Μαίρη Φουρναράκη, με επίσης μεγάλη σταδιοδρομία στην πρώην κοινότητα, τον παλιό Δήμο και την τότε νομαρχία ανατολικής Αττικής, έκανε ένα αναλυτικό και πολύ λεπτομερές οδοιπορικό σε όλη την παλιά Βουλιαγμένη, σχολιάζοντας τοποθεσίες, ανθρώπους, ιστορίες και συναισθήματα.

Η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βουλιαγμένης, Λιάνα Σκουλάξενου, μίλησε επίσης εκ βαθέων για την ιστορία της οικογένειάς της, από τις πρώτες της Βουλιαγμένης για να αναφερθεί στη σημερινή διοίκηση που έχει βάλει το στίγμα της στη διαφύλαξη της μοναδικής φυσιογνωμίας της πόλης, με βελτίωση των υποδομών της.

Ο Σωτήρης Ελευθερίου δεν κατόρθωσε να παραστεί στην εκδήλωση εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει. Ένα σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε στην εκδήλωση και ο αντιδήμαρχος Παντελής Κασιδόκωστας.

Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με ένα κέρασμα που κράτησε τις παλιές παρέες για πολλή ώρα στην πλατεία 24ης Ιουλίου να μοιράζονται γέλια και ιστορίες από τα παλιά. Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής ανατολικής Αττικής Γιώργος Βλάχος, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Γεωργιάκος, Μαίρη Κανέλλου, Δήμητρα Σουτόγλου και Λευτέρης Αργυρουδάκης και η δημοτική σύμβουλος Νανά Καραγιάν.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 9 Ιουλίου 2022]