Πανευρωπαϊκό Βραβείο για την Κλιματική Αλλαγή στους μαθητές του 7ου Γυμνασίου Ηλιούπολης

Ηλιούπολη

Καταχειροκροτήθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 7ου Γυμνασίου Ηλιούπολης στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, όπου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Μαΐου η τελετή παρουσίασης της εργασίας «Investigating the floods of Iloupolis / Διερευνώντας τις πλημμύρες της Ηλιούπολης» που απέσπασε το ένα από τα τέσσερα, ίσης αξίας, Ευρωπαϊκά Βραβεία σε σύνολο 104 συμμετοχών στο πλαίσιο των «Climate Detectives Projects 2021-2022» του «ESA 2022 Living Planet Symposium».

Συγκεκριμένα, στον ESA / European Space Research and Technology Centre κατατίθενται κάθε χρόνο, από τα Ευρωπαϊκά Σχολεία, εργασίες για το πως επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τις συνθήκες διαβίωσης σε τοπικό επίπεδο, ενώ κάθε τρία χρόνια διοργανώνεται μία μεγάλη πανευρωπαϊκή διοργάνωση όπου βραβεύονται οι 4 καλύτερες εργασίες, χωρίς διάκριση σειράς.

Στην τιμητική σχολική τελετή παρουσία των γονέων, αυτοδιοικητικών και σχολικών εκπροσώπων, αποδόθηκαν τα εύσημα στους μαθητές από την τοπική κοινότητα μετά και τη διεθνή βράβευσή τους στη Βόννη της Γερμανίας την Τρίτη 24 Μαΐου 2022 παρουσία 4 χιλιάδων επισκεπτών.

 Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 7ου Γυμνασίου Ηλιούπολης εργάστηκαν σκληρά με την καθηγήτριά τους κα Αναστασία Ευαγγελοπούλου για την πανευρωπαϊκή διάκριση από τον Οκτώβριο 2021 έως τον Απρίλιο 2022 οπότε και κατατέθηκε η εργασία τους στον ESA.

 Ο Δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης που παραβρέθηκε στην τελετή συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού κα Αικατερίνη Χωματά, την Πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κα Ευαγγελία Αντωνίου και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Ηλιούπολης κ. Χρήστο Σωτηρόπουλο, επεσήμανε: «Με τη διάκρισή σας αυτή μάς κάνατε περήφανους συμπολίτες μεταφέροντας το όνομα του τόπου μας σε όλη την Ευρώπη! Η εργασία σας αξίζει πολλά συγχαρητήρια και θα παρουσιαστεί και στο ανώτατο θεσμικό όργανο του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο. Δίνετε το παράδειγμα προς μίμηση και θα το μεταφέρουμε σε όλη την Ηλιούπολη ως πηγή έμπνευσης για τα παιδιά και τα σχολεία του Δήμου μας προσκαλώντας σας στην επόμενη διαδικτυακή συνάντηση με τους κατοίκους Ηλιούπολης».

Θερμές ευχαριστίες απεύθυνε η καθηγήτρια των παιδιών κα Ευαγγελοπούλου στον Καθηγητή του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ κ. Ευάγγελο Μπαλτά, για την πολύτιμη συμβολή του στην εργασία των παιδιών και στον Αρχιτέκτονα Μηχανικό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηλιούπολης κ. Χρήστο-Παρμενίωνα Βακάλη, αλλά και στους γονείς των παιδιών για την πολύτιμη στήριξή τους.

 Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Προστασίας του Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καλούδης, ο συντονιστής και εμπνευστής του ομώνυμου βραβείου «Αειφόρου Σχολείου», Δημήτρης Καλαϊτζίδης, η Υπεύθυνη σε ζητήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δευτεροβάθμιας Α’ Αθήνας κα Ευαγγελία Χρυσοβέργη κ.ά.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 4 Ιουνίου 2022]