Γιάννης Κωνσταντάτος, Πρόεδρος ΣΠΑΥ για τη φωτιά στη Γλυφάδα: «Σβήνουμε και την παραπληροφόρηση»

Επικαιρότητα

Με μια εκτενή ανακοίνωση ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης τοποθετήθηκε δημόσια με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε στη Γλυφάδα και επεκτάθηκε στη Βούλα.

«Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει αξιοπρέπεια και ηθική, να το αποδεικνύει στα δύσκολα και όχι να παραπληροφορεί όπως έπραξε ο Δήμαρχος Γλυφάδας, που αντί να απολογηθεί βρέθηκε και επιτιθέμενος! Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού κρατάει Θερμοπύλες στον Υμηττό όλα αυτά τα χρόνια και δεν μπορεί να βγαίνει κανένας Δήμαρχος Γλυφάδας και να ακυρώνει τους αγώνες χιλιάδων εθελοντών, δεκάδων Δημάρχων και Αυτοδιοικητικών, ρίχνοντας μελάνι πίσω του απλά για να θολώσει τα νερά των ευθυνών του.

Σήμερα, απάντησα με ντοκουμέντα στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη. Ντοκουμέντα που εκθέτουν προσωπικά το Δήμαρχο Γλυφάδας (παρά την παραπληροφόρηση του κ. Παπανικολάου ότι δεν ήμασταν έγκαιρα στα περιστατικά), ο οποίος πήρε την πρωτοφανή απόφαση να αποχωρήσει από τον ΣΠΑΥ θεωρώντας ότι είναι οικόπεδό του ο Υμηττός μας. Το σημείο που ξέσπασε η φωτιά το μεσημέρι του Σαββάτου (4 Ιουνίου) γύρω από τον υποσταθμό της ΔΕΔΔΗΕ, ήταν πάντοτε τέτοια εποχή – μέχρι και πέρσι – καθαρισμένο από τον ΣΠΑΥ, ήταν «γυαλί», όπως φαίνεται αδιάψευστα στις φωτογραφίες.

Αντιθέτως, η φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμαρχος Γλυφάδας για την εκκίνηση της φωτιάς (πρωτοφανές Δήμαρχος να μας δείχνει φωτιά που ξεκινάει και όχι φωτιά που σβήνει) δείχνει τα ξερόχορτα και τους θάμνους στα 2 μέτρα. Αντί λοιπόν να σιωπήσει ο Δήμαρχος Γλυφάδας, επιτέθηκε στους 10 Δημάρχους του ΣΠΑΥ και σε εμένα προσωπικά διότι όταν ερωτηθήκαμε από τους δημοσιογράφους είπαμε το απλό αυτονόητο που φαίνεται και στο σχετικό φωτογραφικό υλικό, ότι φέτος, ΔΕΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΚΕ η περιοχή από τον ΣΠΑΥ και ρωτήστε το ΓΙΑΤΙ το Δήμο Γλυφάδας, ο οποίος πλέον έχει την ευθύνη του βουνού.

Την ίδια στιγμή, στη μάχη του πύρινου μετώπου, εκατοντάδες εθελοντές μας, με όλα τα οχήματά μας και το δίκτυο μας ήταν στο πλευρό του Δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου σώζοντας εκατοντάδες σπίτια και συμπολίτες μας. Και γι’ αυτά υπάρχουν επίσης ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό που το αποδεικνύουν, διότι θρασύτατα ο κ. Παπανικολάου ισχυρίστηκε ότι ο ΣΠΑΥ δεν επιχειρεί. Αν ήξερε την ιστορία του ΣΠΑΥ και τις δράσεις του θα σεβόταν τον αγώνα και τον ιδρώτα όλων αυτών των ανθρώπων.

Στην προσωπική δε επίθεση που δέχτηκα από τον ευρισκόμενο σε πανικό Δήμαρχο Γλυφάδας να σημειώσω το εξής: Το μένος εναντίον μου τον εκθέτει πολιτικά, δις. Πρώτον γιατί υπονόμευσε τη λειτουργία του ΣΠΑΥ όλα αυτά τα χρόνια, αφού έλαμψε διά της απουσίας του ως μέλος του. Ενώ οικονομικά του επιστράφηκαν πολλαπλά όλα όσα ισχυρίζεται ότι έδωσε. Ο Δήμαρχος Γλυφάδας αμαυρώνει την πολιτική του διαδρομή με την αποχώρησή του από το Σύνδεσμο «καύχημα» της Αυτοδιοίκησης, προσβάλλοντας όλους τους υπόλοιπους δημάρχους και συναδέλφους που παραμένουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά μέσα σε αυτόν. Και δεύτερον διότι ισχυρίζεται ότι δεν μπήκε να καθαρίσει γιατί θέλει άδεια από τον ΑΔΜΗΕ και το Δασάρχη. Εμείς του λέμε ότι όλα αυτά τα χρόνια καθαρίζαμε χωρίς την άδεια και όταν τη ζητούσαμε, την λαμβάναμε για την κοπή των χόρτων.

Δήμαρχε Γλυφάδας, προστάτευσε το βουνό στην περιοχή σου και μακάρι να μη χρειαστεί να σπεύσουμε ξανά εμείς πρώτοι να σε βοηθήσουμε, όπως έχουμε κάνει όλες τις προηγούμενες φορές, είτε το αναγνωρίζεις, είτε όχι αχάριστα. Γιατί παρά τα ψεύδη σου ότι δεν ήμασταν εκεί από την πρώτη στιγμή, έχουμε και πλούσιο υλικό να αποδείξουμε ότι εμείς φτάσαμε πρώτοι και στις τρεις φωτιές της Γλυφάδας.

Ο Υμηττός όμως δε ΣΟΥ ανήκει. ΜΑΣ ανήκει! Επιτέλους, δείξε αυτοδιοικητική συλλογική συμπεριφορά.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ενώ ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος λέει στην ανακοίνωσή του ότι δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και αποτελεσματικά η φωτιά και έφτασε στο Πανόραμα, ο κ. Παπανικολάου μας λέει ότι ήταν άλλη η φωτιά εκεί. Δυστυχώς, δεν ξέρει να εκτιμήσει ούτε τι συνέβη. Στον πανικό του μέσα για να δικαιολογήσει την αδράνεια του, κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο.

Στον κατήφορό του δε θα τον ακολουθήσουμε. Θα συνεχίσουμε με τους εθελοντές μας και τις ομάδες των Δήμων μας να δίνουμε τη μάχη για την προστασία του Υμηττού, παρά την υπονόμευση που προσπαθεί να θέσει τον ΣΠΑΥ τα τελευταία χρόνια».