ΔΡΟΜΟΙ για… ΠΕΖΟΥΣ στη Γλυφάδα – Πεζοδρομείται τμήμα των οδών Διαδόχου Παύλου και Αγγέλου Μεταξά

Γλυφάδα

Πιλοτική εφαρμογή για τους θερινούς μήνες… και συγκεκριμένες ώρες.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί των οδών Διαδόχου Παύλου και Αγγέλου Μεταξά ψήφισαν ομόφωνα τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Γλυφάδας και εισηγήθηκαν στη συνέχεια το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για να εγκρίνει την πιλοτική εφαρμογή -σε πρώτη φάση – του μέτρου που αποτελεί πρόταση της δημοτικής αρχής. Ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου εξήγησε εισηγούμενος το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 29 Ιουνίου ότι αποτελεί ένα μέτρο για ένα πιο φιλικό κέντρο με γνώμονα τον άνθρωπο και την βελτίωση της ποιότητας της ζωή του, στα πρότυπα πολλών Ευρωπαϊκών πόλεων. Τόνισε δε ότι θα ξεκινήσουν την εφαρμογή του πιλοτικά τους θερινούς μήνες. Αν το μέτρο αποδώσει, τότε θα εξεταστεί η εφαρμογή του σε μόνιμη βάση. Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση και εντάσεις ψήφισε κατά πλειοψηφία την πρόταση της δημοτικής αρχής. Ακούστηκε από την μείζονα αντιπολίτευση ότι αυτή η ενέργεια θα αποκλείσει τον κόσμο σε μια περίοδο με αυξημένη κίνηση και έγινε αναφορά σε παλιότερη κυκλοφοριακή μελέτη η οποία δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Ειρήνη Βαγγελάτου ανέφερε ότι θα ήταν ιδανικό να ζει σε μια πόλη με πράσινο, ποδηλατόδρομους κ.λπ. όμως εκτίμησε ότι το θέμα εισάγετε πρόχειρα και πρότεινε την αναβολή του για να εξεταστεί πιο λεπτομερώς. Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Ηλιόπουλος αντιπρότεινε να εφαρμοστεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και δικύκλων όλο το 24ωρο. Έκρινε ως θετική τη σκέψη έστω και της ολιγόωρης διακοπής της κυκλοφορίας και την πιλοτική εφαρμογή και τόνισε ιδιαίτερα για το κέντρο της πόλης ότι πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα τραπεζοκαθίσματα ώστε να μην επεκταθούν σε ανεξέλεγκτο βαθμό.

Ο Δήμαρχος εξήγησε αναλυτικότερα την πρόταση, προτείνοντας την και προς ψήφιση στο σώμα του δημοτικού συμβουλίου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Το δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας κατά πλειοψηφία αποφάσισε την πιλοτική εφαρμογή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και δικύκλων και την λειτουργία ως πεζοδρόμων συγκεκριμένων τμημάτων των οδών Διαδόχου Παύλου και Αγγέλου Μεταξά για ορισμένες ώρες, ως ακολούθως:

  • Διαδόχου Παύλου, το κλείσιμο της οδού Διαδόχου Παύλου αφορά στο χρονικό διάστημα μεταξύ 18.00 και 24.00 (καθημερινές και Σαββατοκύριακα) και αφορά στο τμήμα μεταξύ της Σάκη Καράγιωργα και Πλατείας Βεργωτή, (επιτρέποντας την διέλευση από τις οδούς Σ. Καράγιωργα και Βεργωτή).

Οι ενδιάμεσοι δρόμοι θα κλείνουν στο ύψος της οδού Διαδόχου Παύλου και τις ώρες που θα είναι αυτή κλειστή, θα λειτουργούν ως αδιέξοδο στην πρόσβασή τους από την Λεωφ. Ποσειδώνος. Με εξαίρεση την οδό Ιατρού Λιούγκα όπου θα υπάρχει κανονική ροή κυκλοφορίας ώστε να μην εμποδίζεται η προσβασιμότητα στην 3η Μαρίνα και στο δημοτικό χώρο στάθμευσης.

  • Αγγέλου Μεταξά, το κλείσιμο της οδού Αγγέλου Μεταξά αφορά το χρονικό διάστημα μεταξύ 21.00 και 24.00 (καθημερινές και Σαββατοκύριακα) έτσι ώστε να μην παρεμποδίζεται η εύρυθμη λειτουργία των παρακείμενων καταστημάτων, και αφορά και τις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας στα τμήματα:

Α) τμήμα μεταξύ των οδών Α. Παπανδρέου και Γρ. Λαμπράκη. Η ενδιάμεση οδός Δούσμανη θα λειτουργεί ως αδιέξοδος στην πρόσβασή της από την οδό Λαζαράκη ενώ για το πάνω τμήμα της οδού Δούσμανη που γειτνιάζει με το αστυνομικό τμήμα της Γλυφάδας θα εξαιρεθούν από την ρύθμιση τα οχήματα και τα δίκυκλα της αστυνομίας.

Β) τμήμα μεταξύ των οδών Γρ. Λαμπράκη και Ζησιμοπούλου.

Στα ανωτέρω τμήματα των οδών Διαδόχου Παύλου και Αγγέλου Μεταξά δεν διέρχονται λεωφορειακές γραμμές ούτε του ΟΑΣΑ ούτε και της Δημοτικής Συγκοινωνίας.

Από την ρύθμιση εξαιρούνται τα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης ασθενοφόρα οχήματα και δίκυκλα, τα πυροσβεστικά οχήματα και ο στόλος της αστυνομίας καθώς και τα οχήματα που μεταφέρουν ασθενείς, ανάπηρους και ανήμπορους πολίτες.

Η πεζοδρόμηση αφορά αποκλειστικά και μόνο τμήματα οδοστρώματος, εξαιρούνται οι γραμμές διέλευσης του ΤΡΑΜ, τα δρομολόγια του οποίου θα πραγματοποιούνται κανονικά και ανεμπόδιστα.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 2 Ιουλίου 2016]