Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Το Καστελόριζο “εφιάλτης στην πραγματοποίηση των  ονείρων” της Τουρκίας

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Το Καστελλόριζο  ή Μεγίστη  είναι το ανατολικότερο σύνορο της Ελλάδας και το μεγαλύτερο νησί μιας συστάδας από 19 μεγάλα και μικρότερα νησιά, βραχονησίδες και βράχους, στα Δωδεκάνησα. Τα τρία μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος είναι η Μεγίστη, γνωστότερη ως Καστελόριζο, η Ρω και η Στρογγύλη.

Το Καστελλόριζο  Έχει στρατηγική σημασία για τη διαμόρφωση και διεκδίκηση των δικαίων τόσο της Ελλάδας όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού  σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας καθορίζει την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Με τη συμμετοχή του Καστελόριζου η ελληνική ΑΟΖ επεκτείνεται νοτιοανατολικά σε τέτοιο σημείο όπου για ένα ικανό διάστημα εφάπτεται με αυτή της Κύπρου, ενώ σε περίπτωση μη συμμετοχής, το εύρος της ελληνικής ΑΟΖ περιορίζεται σημαντικά και επιτρέπει στην Τουρκία να ισχυροποιεί τις διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου.

Η Άγκυρα ερμηνεύει το Διεθνές Δίκαιο  σύμφωνα πάντα με τα συμφέροντά της και  ισχυρίζεται ότι:

α) το Καστελόριζο δε διαθέτει υφαλοκρηπίδα και κατ’ επέκταση δεν επηρεάζει τους όρους προσδιορισμού της ελληνικής και τουρκικής ΑΟΖ.

β) δεν βρίσκεται στο Αιγαίο αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθώντας έτσι την απομόνωση του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης από τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά   και την αποδόμηση του από τον κύριο ελληνικό κορμό.

γ) Η συστάδα των νησιών του συμπλέγματος βρίσκονται στη λάθος μεριά της μέσης γραμμής.

δ) Η μικρή συστάδα νησιών βρίσκονται αντιμέτωπες με το υπερπολλαπλάσιο εύρος των τουρκικών ακτών

ε) Επικαλούνται το πόσο μακριά είναι το Καστελόριζο από την Ελλάδα και πόσο κοντά βρίσκεται στις τουρκικές ακτές.

Στόχος της Τουρκίας είναι ο διαμοιρασμός του Αιγαίου, αλλά το σύμπλεγμα της Μεγίστης αποτελεί “ένα μεγάλο αγκάθι στην πραγματοποίηση των  ονείρων της” και μεγάλο εμπόδιο στα παράλογα και παράνομα σχέδιά της.

Για την ελληνική πλευρά το σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο) αποτελεί συνέχεια των νήσων του Αιγαίου. Ανήκει στα Δωδεκάνησα και είναι το ανατολικότερο τμήμα της ελληνικής επικράτειας και δίνει με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας το δικαίωμα στην Ελλάδα να προχωρήσει σε καθορισμό ΑΟΖ η οποία θα εφάπτεται με την κυπριακή. Σε περίπτωση μη συμμετοχής του Καστελόριζου στον καθορισμό ΑΟΖ  το εύρος της ελληνικής ΑΟΖ περιορίζεται σημαντικά και επιτρέπει στην Τουρκία να ισχυροποιεί τις διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου.

 Επομένως  η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει τα δίκαιά της να εξοπλιστεί και να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, όσον αφορά τα επεκτατικά της σχέδια, ότι δεν χαρίζουμε ούτε σπιθαμή ελληνικού εδάφους.

Σακκάς Ιωάννης

Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας

Υπ. Βουλευτής Β3 Νότιο Τομέα Αθηνών

με το κόμμα  “Ελεύθεροι Ξανά- Φαίδων Βόβολης”

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 23 Απριλίου 2022]

Scroll to Top