Η εφηβεία… από την πλευρά του εφήβου

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Η είσοδος στη νέα αυτή περίοδο της ζωής σου έχεις σίγουρα παρατηρήσει τόσο σε εσένα όσο και στους φίλους σου, ότι συνοδεύεται από πολυάριθμες αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα:

 Βιώνεις αλλαγές στη διάθεση

Οι αλλαγές στη διάθεση είναι μέρος της ανάπτυξής σου. Τη μια στιγμή μπορεί να νιώθεις υπέροχα και την άλλη να θέλεις να βάλεις τις φωνές. Το σώμα σου γεμίζει με πολλές, νέες ορμόνες που προκαλούν συναισθηματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Μπορεί να δυσκολευτείς να προσαρμοστείς σε αυτές. Είναι μια εξαιρετική περίοδος για να μάθεις να εκφράζεις αυτά που νιώθεις και τις συναισθηματικές ανάγκες σου. Αντί να ξεσπάσεις, μίλησε για τον τρόπο που αισθάνεσαι. Μια καλή ιδέα είναι να κρατάς ημερολόγιο για να οργανώνεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου.

• Αποκτάς νέα αισθήματα για τους φίλους σου

Αυτό σημαίνει ότι διαμορφώνεις πιο βαθιούς, συναισθηματικούς δεσμούς με τους φίλους σου. Οι φίλοι γίνονται τα άτομα στα οποία μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη, όχι απλώς κάποιοι με τους οποίους παίζεις, όπως συνέβαινε παλιότερα. Εξασκήσου στην εμπιστοσύνη και κράτα το λόγο σου σε ότι υπόσχεσαι. Έτσι, θα εμπνεύσεις την εμπιστοσύνη των άλλων και θα μπορέσεις επίσης να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση, δηλαδή να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου. Ενδεχομένως, να αναπτύξεις ρομαντικά αισθήματα για κάποιο άτομο.

• Γίνεσαι πιο ευαίσθητος/η απέναντι στον κόσμο γύρω σου

Αυτό σημαίνει ότι βλέπεις ανθρώπους και γεγονότα από μια νέα οπτική, που δεν περιορίζεται στον εαυτό σου. Μια σημαντική ψυχολογική αλλαγή κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι ότι αντιλαμβάνεσαι καλύτερα τον κόσμο γύρω σου.

• Είσαι πολύ ευαίσθητος/η γενικά

Μια από τις πιο δύσκολες συναισθηματικές αλλαγές στην εφηβεία είναι ότι βιώνεις τα συναισθήματά σου πολύ πιο έντονα. Η αυξημένη αντίληψη για το περιβάλλον σου, οι ορμόνες, η κοινωνική πίεση όλα μπορούν να ενισχύσουν τα συναισθήματά σου στο μέγιστο. Μπορεί να νιώθεις θλίψη ή εκνευρισμό μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Πάρε βαθιές ανάσες για να ηρεμήσεις, απομονώσου για λίγο αν το έχεις ανάγκη. Η εποικοδομητική επικοινωνία (δηλαδή η επικοινωνία χωρίς φωνές, καβγάδες και ξεσπάσματα) κάνει αυτά τα συναισθήματα πιο εύκολα διαχειρίσιμα. Αν χρειάζεσαι βοήθεια από κάποιον ειδικό για να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου, μίλησε με τους γονείς σου ή κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεσαι για να το δρομολογήσετε, λύσεις υπάρχουν!

• Αισθάνεσαι ανασφαλής

Μπορεί να νιώθεις ανασφάλεια για το σώμα σου που αλλάζει. Είναι πραγματική πρόκληση να αποδεχτείς τις αλλαγές στο σώμα σου τη στιγμή που είναι τόσο σημαντικό να ενταχθείς στην παρέα σου. Όλοι νιώθουμε ανασφάλεια κάποια στιγμή. Μην το αφήσεις να σε πάρει από κάτω. Δεν είσαι μόνο αυτό που δείχνει ένας καθρέφτης!

• Η πίεση της παρέας

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, η παρέα σου θα αρχίσει να αποκτά μεγαλύτερη σημασία στη ζωή σου. Ενδεχομένως να αισθανθείς πίεση από τους φίλους σου.

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να απαλύνεις τις συναισθηματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση χτίζεται και ενισχύεται με τον καιρό και με προσπάθεια. Η εφηβεία είναι η κατάλληλη περίοδος για να εξασκήσεις τον εγκέφαλό σου στο να έχει αυτοπεποίθηση και να δοκιμάσεις καινούρια πράγματα. Αυτό θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τις ικανότητές σου και να βρεις νέες λύσεις στα προβλήματά σου. Η εξάσκηση σε βοηθά να γίνεις δυνατότερος/η!

° Στέλλα Καρατζόγλου, Ψυχολόγος – Ειδ/μένη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 19 Μαρτίου 2022]

Scroll to Top