Ολοκληρωμένη υποδομή για ΑΜΕΑ στην παραλία της Γλυφάδας

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Μια ολοκληρωμένη υποδομή για τη φιλοξενία των συνανθρώπων μας με αναπηρία εγκατέστησε και φέτος ο Δήμος Γλυφάδας στην παραλία της πόλης, καθιστώντας τη έτσι μία από τις πλέον φιλικές και φιλόξενες για όλους στην Αττική. Παράλληλα, δίπλα στο μηχανισμό αυτό τοποθετήθηκε ειδικός διάδρομος, ενώ διαμορφώθηκαν και θέσεις για ΑΜΕΑ στο πάρκινγκ μπροστά από την παραλία. Φέτος, μάλιστα, προστέθηκε ντουζιέρα, κάθισμα για τον συνοδό, αλλά και ομπρέλες.

SEATRACK_glyfada_2016_3s

Το Seatrac δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους συμπολίτες μας για πρόσβαση στη θάλασσα το καλοκαίρι. Ο μηχανισμός αποτελείται από ράγες σταθερής τροχιάς, μέσα στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα μπορεί να κινηθεί μέσα και έξω από το νερό.

«Με τη βοήθεια του καινοτόμου αυτού μηχανισμού, οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία μπορούν να μπαίνουν στη θάλασσα χωρίς καμιά ουσιαστικά βοήθεια και χωρίς να καταστρέφουν τον εξοπλισμό τους. Προσκαλούμε και φέτος όλους τους πολίτες να απολαύσουν στη Γλυφάδα το αγαθό του θαλασσινού μπάνιου όλο το καλοκαίρι, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς», δήλωσε ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου. «Στόχος μας είναι οι παραλίες της Γλυφάδας να είναι ανοιχτές και φιλόξενες για όλους».

«Συνεχίζουμε να αγκαλιάζουμε τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες, στα πλαίσια της διευκόλυνσης της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία και της αρμονικής συνύπαρξης όλων», τόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Γλυφάδας για τα άτομα με αναπηρίες, Στέλιος Κουρουπάκης. «Θέλω να προτρέψω τους συνανθρώπους μου με αναπηρία, με τη δυνατότητα που τους δίνουμε, επανεγκαθιστώντας το μηχανισμό πρόσβασης στη θάλασσα (Seatrac), να διεκδικήσουν οι ίδιοι το δικαίωμα στη ζωή τους και να βιώσουν αυτή την απελευθέρωση που προσφέρει η επαφή με το νερό.»

Το Seatrac κατασκευάστηκε για να λειτουργεί ως βοηθητικός εξοπλισμός, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα ώστε να διευκολύνει την πρόσβασή τους στη θάλασσα. Η κύρια ιδέα πίσω από τη δημιουργία του είναι να δώσει στα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα, όπως το κολύμπι, χωρίς καμία άλλη βοήθεια.

Πρόκειται για μη μόνιμη εγκατάσταση και δεν απαιτήθηκε καμία παρέμβαση στην ακτή που τοποθετήθηκε. Επομένως, μετά το τέλος του καλοκαιριού μπορεί να απεγκατασταθεί, επαναφέροντας την ακτή στην αρχική της κατάσταση. Είναι επίσης ενεργειακά αυτόνομη εγκατάσταση, καθώς για τις ενεργειακές της ανάγκες χρησιμοποιείται φωτοβολταϊκό πάνελ.

 SEATRACK_glyfada_2016_2s

Έκκληση για ορθή χρήση του Seatrac

Έκκληση για ορθή χρήση του Seatrac έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας, εντεταλμένος για τα ΑμεΑ, Στέλιος Κουρουπάκης τονίζοντας στους λουόμενους «να μη χρησιμοποιούν το Seatrac για οποιονδήποτε λόγο. Προορίζεται για συγκεκριμένους χρήστες και θέλει προστασία. Παρακαλώ ιδιαίτερα τους γονείς, ας έχουν λίγο την προσοχή στα παιδιά τους κι ας να μην τα αφήνουν να παίζουν με το μηχανισμό. Στον έλεγχο που έκανα, διαπίστωσα ότι γεμίζουν τις ράγες με πέτρες και το κάθισμα δεν μπορεί να κυλίσει στο νερό. Επί πλέον κάνουν άσκοπη χρήση της ντουζιέρας. Η ευαισθητοποίηση και των παιδιών προς τα άτομα με αναπηρία, είναι μάθημα ζωής γι’ αυτά. Ας τα βοηθήσουμε να αντιληφθούν τον κόσμο γύρω τους».

SEATRACK_glyfada_2016_1s

Σύνηθες φαινόμενο…

Η δημοτική αρχή δείχνοντας σεβασμό στην ευπαθή ομάδα των Ατόμων με Αναπηρία έφτιαξε μια πλήρη υποδομή παραπλεύρως του Seatrac για να δημιουργήσει εύκολη πρόσβαση στο μηχανισμό και τη θάλασσα. Έτσι έβαλε ειδικό διάδρομο με κουπαστή, ομπρέλες για την αναμονή ενώ αναμένεται και φέτος να τοποθετήσει χημικές τουαλέτες για ΑμεΑ, πλέον των απλών χημικών τουαλετών σε κάθε παραλία.

Επίσης, χωροθέτησε από την πρώτη στιγμή θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ. Τις καθημερινές δεν είναι το ίδιο έντονο με το Σαββατοκύριακο, όμως συναντάται συχνά το φαινόμενο κατάληψης των θέσεων ΑμεΑ από λουόμενους που δεν χρήζουν βοήθειας και δεν ανήκουν στην ευπαθή ομάδα που χρησιμοποιεί το Seatrac, με αποτέλεσμα εκείνοι που πραγματικά έχουν ανάγκη να μη δύνανται να σταθμεύσουν κοντά στο μηχανισμό.

Αφουγκραζόμενος τις ανησυχίες των ΑμεΑ και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ο δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Κουρουπάκης με προσωπική παρέμβαση και παρουσία ζήτησε να μην σταθμεύουν στις θέσεις ΑμεΑ που έχουν χωροθετηθεί. Την περασμένη εβδομάδα όμως η κατάσταση έφτασε στο αμήν με αποτέλεσμα να δηλώσει… «Επανειλημμένες και για πολλές ώρες οι προσπάθειές μου να εμποδίσω την παράνομη στάθμευση αυτοκινήτων σε θέσεις parking για ΑμεA στην παραλία του seatrac. Εις μάτην. Ούτε οι πινακίδες τους απέτρεψαν, ούτε η δική μου παρέμβαση. Η νομιμότητα, η λογική, η ευαισθησία δεν έχουν χώρο στη μαγκιά του Ελληνάρα. Αυτός θα κάνει το μπάνιο του και θα το απολαύσει εις βάρος κάποιων άλλων. Τούτο μόνο θα πω. Αντιδράστε όπου βλέπετε να καταπατούν τις θέσεις τις προορισμένες για ανάπηρους ανθρώπους και προστατέψτε ανθρώπινα δικαιώματα.. Αν δεν είμαστε μέρος της λύσης, είμαστε μέρος του προβλήματος».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 2 Ιουλίου 2016]

Διαβάστε επίσης:

Αναβαθμισμένο το Seatrac στην παραλία της Γλυφάδας – Περισσότερες παροχές και ασφάλεια στους λουόμενους

Scroll to Top