Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Κάπνισμα και στοματική υγεία

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Το κάπνισμα είναι μια συνήθεια μηχανική και ψυχολογική. Ο καπνός περιέχει νικοτίνη, μια ουσία που λειτουργεί αντικαταθλιπτικά, δημιουργεί  ευχαρίστηση αλλά και χαλάρωση. Είναι όμως και ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας καθώς η στοματική κοιλότητα αποτελεί το πρώτο σημείο εισόδου του καπνού, με άμεσες επιπτώσεις στη στοματική υγεία. Τα ούλα, τα δόντια, η γλώσσα και οι βλεννογόνοι του στόματος προσβάλλονται άμεσα από την επιβλαβή επίδραση των παραγώγων του καπνού. Για το λόγο αυτό οι επισκέψεις στον οδοντίατρο για έλεγχο της στοματικής κοιλότητας  στην περίπτωση των καπνιστών  οφείλουν να είναι συχνότερες.

 

Κάπνισμα και στοματικά προβλήματα

Από τα πρώτα προβλήματα που εμφανίζονται στο στόμα ενός καπνιστή είναι η κακοσμία, η οποία δε γίνεται αντιληπτή από τον ίδιο και τις περισσότερες φορές επηρεάζει τις κοινωνικές και επαγγελματικές του σχέσεις.

Επιπλέον, ο καπνός σε συνδυασμό με την ελλιπή στοματική υγιεινή ευνοούν την εμφάνιση κιτρινόμαυρων χρωστικών στα δόντια. Το κάπνισμα  μειώνει την παραγωγή σάλιου με αποτέλεσμα το στόμα μας να γίνεται ξηρό και να οδηγούμαστε σε μία κατάσταση που ονομάζεται ξηροστομία.

Μία άλλη επίπτωση του καπνίσματος είναι η τριχωτή γλώσσα που χαρακτηρίζεται από αντιαισθητική επιμήκυνση και πάχυνση των τριχοειδών θηλών, κυρίως στη μέση της γλώσσας, παίρνοντας χρώμα καφέ-μαύρο.

Σε περιπτώσεις που η συνήθεια του καπνίσματος είναι χρόνια παρατηρείται ακόμη και αλλοίωση της γεύσης, λόγω της επίδρασης της νικοτίνης και της θερμοκρασίας του καπνού στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας.

Είναι πιθανότατα ο σημαντικότερος παράγοντας για την εμφάνιση και εξέλιξη της περιοδοντίτιδας. Η πίσσα και η νικοτίνη δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη αυξημένης ποσότητας μικροβιακής πλάκας, υπεύθυνης για τη φλεγμονή των ούλων. Η εναπόθεσή τους στις επιφάνειες των δοντιών ευνοεί τη γρήγορη δημιουργία τρυγίας (πέτρας). Έτσι, αν ο καπνιστής δεν προβαίνει σε τακτικό καθαρισμό των δοντιών του, σταδιακά θα αρχίσει η καταστροφή του οστού στήριξης των δοντιών, η υποχώρηση των ούλων, η  κινητικότητα με πιθανή κατάληξη την απώλεια δοντιών.

Το κάπνισμα δημιουργεί πρόβλημα και στις περιπτώσεις αισθητικών παρεμβάσεων, καθώς η λεύκανση των δοντιών είναι πολύ πιο δύσκολη στην περίπτωση που ο ασθενής είναι καπνιστής. Αισθητικό πρόβλημα δημιουργεί επίσης και στην περιστοματική περιοχή καθώς  οι ρυτίδες των καπνιστών στα χείλη κάνουν γρήγορα την εμφάνισή τους.

Οι επιπτώσεις του καπνίσματος επεκτείνονται και στα εμφυτεύματα δυσχεραίνοντας την οστεοενσωμάτωσή τους και κατ΄ επέκταση την επιτυχία της τοποθέτησή τους. Δυσχεραίνει επίσης τη διαδικασία επούλωσης, αυξάνει τη μετεγχειρητική δυσανεξία και τον κίνδυνο επιμόλυνσης του τραύματος.

Οι καπνιστές, τέλος, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος. Ο καρκίνος του στόματος τις περισσότερες φορές εμφανίζεται αθόρυβα χωρίς συμπτώματα . Αν μάλιστα το σημείο δεν είναι άμεσα ορατό από τον ασθενή, γίνεται αντιληπτό λόγω μεγέθους όταν είναι σε αρκετά προχωρημένη κατάσταση.

Το κάπνισμα λοιπόν προκαλεί:

  • Ουλίτιδα/Περιοδοντίτιδα.
  • Ξηροστομία.
  • Δυσοσμία Αναπνοής.
  • Αύξηση μετεγχειρουργικών επιπλοκών.
  • Αντιαισθητικές δυσχρωμίες.
  • Δυσχεραίνει την οστεοενσωμάτωση των οδοντικών εμφυτευμάτων.
  • Διαταραχές γεύσεως.
  • Εκδήλωση καρκίνου του στόματος.

 

Ο ρόλος των οδοντιάτρων στο κάπνισμα:

Μείζονος σημασίας έχει κριθεί τα τελευταία χρόνια ο ρόλος του οδοντίατρου στην αντιμετώπιση ή ακόμα και διακοπή του καπνίσματος και στην προτροπή των ασθενών να απαλλαγούν από την βλαβερή αυτή συνήθεια.  Ο οδοντίατρος κατά τη διάρκεια των επισκέψεων έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους ασθενείς για τις επιπτώσεις του καπνίσματος και να παροτρύνει τους καπνιστές-ασθενείς  να προβούν στη μείωση ή ακόμα και στη διακοπή του καπνίσματος, επιδεικνύοντας τους τις επιπτώσεις του καπνού στο στόμα τους.

 

INSTITUTE OF DENTAL CARE

ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S.  Χειρουργός Οδοντίατρος

Αισθητική & Επανορθωτική Οδοντιατρική-Εμφυτεύματα.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 4 Ιουνίου 2016]

Scroll to Top