Το «Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων» αποκαλύφθηκε στο Παγκόσμιο κοινό του!

Ελληνικό Αργυρούπολη Επικαιρότητα

Οι Πόντιοι όλου του κόσμου θα έχουν ως σημείο αναφοράς τους το Ελληνικό. Η ανέγερση του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων θα συνδέσει το παρελθόν με το παρόν και θα χαρίσει στην τοπική κοινωνία του Ελληνικού, μέλλον. Τα σχέδια παρουσιάστηκαν επίσημα σε μια ιστορική βραδιά για την πόλη του Ελληνικού, της Ομογένειας αλλά και για τον Παγκόσμιο Ελληνισμό από τον Δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο. Το Μέγαρο πρόκειται να ανεγερθεί σε χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, εντός της επένδυσης. Την χρηματοδότηση έχει εξ ολοκλήρου αναλάβει ο Δρ. Σπύρος Λάτσης. Ενώ τα σχέδια έχει εκπονήσει το γραφείο Δοξιάδης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δρ Ματθαίος Τσαχουρίδης ερμηνεύοντας με την λύρα του το Παραδοσιακό τραγούδι της Μαύρης Θάλασσας «Την Πατρίδα μ’ έχασα» και την παρουσίαση είχε ο Χάρης Πασβαντίδης.
Σύσσωμες οι Ποντιακές Ομοσπονδίες από Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη, Ρωσία και Νότια Αφρική απέδωσαν τα εύσημα στον Δήμαρχο και στον Δρ. Σπύρο Λάτση καθώς δηλώσαν ότι ενωμένοι θα μεταλαμπαδεύσουν τις παραδόσεις τους και θα δώσουν πνοή στο Παγκόσμιο Μνημείο που γεννήθηκε στην καρδιά του Ελληνικού. Οι ομιλίες τους έδωσαν στην εκδήλωση έντονο συναισθηματικό κλίμα.

Στην πηγαία και με δυναμισμό ομιλία του ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και 100 χρόνια από την παρουσία των πρώτων προσφύγων στα Σούρμενα παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, της Πολιτικής Ηγεσίας, πλήθους Υπουργών, Βουλευτών και Δημάρχων καθώς και εκπροσώπων όλων των ποντιακών Σωματείων απ’ όλο τον κόσμο που μας έβλεπαν ζωντανά, γεννήθηκε το Μέγαρο Παγκοσμίου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, ένα κτήριο ορόσημο – ένα όνειρό μας – μια διεκδίκησή μας στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου, που συμβολίζει τη ζωή και την αναγέννηση του πόντου που έχει ως απεικόνιση την Παναγία Σουμελά, τον Πυρρίχιο χορό, τον Ευξ. Πόντο και στο κέντρο το κενό συμβολίζει τις ζωές που χάθηκαν αλλά δεν ξεχάστηκαν. Συνεχίζουμε την μακρά παράδοση δημιουργίας των 30 αιώνων πολιτισμού του Πόντου».

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απευθύνοντας χαιρετισμό τόνισε: «Δεν είναι μόνο η καταγωγή που καθιστά τους Ποντίους τον κρίκο που ενώνει τη σύγχρονη Ελλάδα μ’ έναν τόπο δισχιλιετούς ιστορίας, τόπο που αποίκησαν οι Μιλήσιοι εγκαθιδρύοντας έναν φωτεινό ιωνικό πολιτισμό, τόπο που ανέδειξε, στα μεταγενέστερα χρόνια, ένδοξες αυτοκρατορίες κι ακόμη αντηχεί από τους θρύλους τους, τόπο που ποτίστηκε με αίμα ηρώων και αγίων. Δεν είναι μόνο το αρχαιοπρεπές γλωσσικό τους ιδίωμα που διατήρησε την ιωνική μελωδικότητα κι ακούγεται ακόμα στα τραγούδια και τα παραμύθια τους, η ιδιαίτερη μουσική τους, οι δυναμικοί χοροί τους, η τοπική γαστρονομία που επιβιώνει στα οικογενειακά τραπέζια. Είναι το πάθος με το οποίο διατηρούν την ποντιακή ταυτότητά τους. Κι αυτή, δεν ορίζεται μόνο από την αδιαμφισβήτητη πολιτισμική ιδιαιτερότητα των Ποντίων, αλλά και με την προσπάθειά τους να συνδεθούν με το ιστορικό παρελθόν ενός τόπου μακρινού, την αναζήτηση των ιχνών του περάσματος των προγόνων τους από εκεί, τη νοσταλγία για έναν τρόπο ζωής που δεν βιώθηκε από τη νεότερη γενιά, αλλά διατηρείται ακέραιος στη μνήμη του έθνους.
Η ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή. Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα. “Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί”, έλεγε ένας άλλος πρόσφυγας, ο Γιώργος Σεφέρης.
Όμως ο Ποντιακός ελληνισμός μετέφερε στην Ελλάδα τον δυναμισμό του και τις αξίες του. Την πίστη στην πατρίδα, την οικογένεια, την κοινότητα, τις παραδόσεις. Την εργατικότητα και την ακάματη εφευρετικότητά του. Όπου κι αν εγκαταστάθηκαν Πόντιοι, στα χωριά και τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, στους συνοικισμούς της πρωτεύουσας, παρά τις δυσκολίες ενσωμάτωσης και ένταξης της πρώτης γενιάς, κατάφεραν να προκόψουν και βοήθησαν και την Ελλάδα να προκόψει. Κράτησαν άρρηκτους τους δεσμούς ανάμεσά τους και διεκδίκησαν την ιδιαιτερότητά τους. Αλλά η διεκδίκηση αυτή δεν σήμαινε ούτε απομόνωση, ούτε απόσχιση. Αποτέλεσε παράγοντα ισχυροποίησης της κοινής εθνικής ταυτότητας.
Η αναγγελία της ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, με δαπάνη του Σπύρου Λάτση, μας γεμίζει χαρά και συγκίνηση. Εύχομαι να καταστεί μια ακόμη εστία διαφύλαξης των πλούσιων παραδόσεών σας και της συλλογικής μας μνήμης».

Ομιλητές ήταν επίσης εκ μέρους του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ Λεωνίδας Ραπτάκης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Σουρμένων Γεώργιος Σαραφίδης.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Πρωθυπουργού και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Έλειπε ένα σημείο αναφοράς διεθνώς για τον ποντιακό ελληνισμό. Και δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερο σημείο, δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερος τόπος όχι μόνο από την περιοχή των Σουρμένων, από την περιοχή του Ελληνικού, από την περιοχή που ήρθαν οι πρόσφυγες εδώ και μάλιστα τύχη αγαθή άμα τη επετείω του ενός αιώνα από την καταστροφή, αλλά και μέσα στην καρδιά του έργου που συμβολίζει την Ελλάδα του μέλλοντος.

Και έτσι το έργο αυτό, το κέντρο, το παγκόσμιο κέντρο του ποντιακού ελληνισμού γίνεται ένας κρίκος που ενώνει την Ελλάδα του παρελθόντος με την Ελλάδα του μέλλοντος.
Γιατί εμείς δεν μελετούμε την ιστορία εν είδει προγονολατρείας ούτε εν είδει μνημοσύνου. Εμείς μελετούμε την ιστορία για να παίρνουμε δύναμη από αυτήν και να προχωράμε και να κατακτούμε το μέλλον όπως έκαναν οι πρόγονοί μας οι Πόντιοι εδώ στα Σούρμενα. Είδαμε από τις φωτογραφίες τη φτώχεια και τις συνθήκες ζωής που είχαν πριν από έναν αιώνα και σήμερα, ο ίδιος τόπος εδώ, μπορεί και φιλοξενεί τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες και προσελκύει το ενδιαφέρον από όλο τον πλανήτη με συγκλονιστική και μεγάλη επιτυχία».

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας απηύθυνε ομιλία στην οποία αναφέρθηκε στην εποποιία του Ποντιακού Ελληνισμού, που «μετέτρεψε την καταστροφή σε θρίαμβο» διδάσκοντας πώς μια απίστευτη δοκιμασία μπορεί να μετουσιωθεί σε θέληση ζωής και δύναμη δημιουργίας.
Συγχαίροντας τους συντελεστές του σπουδαίου μνημειακού και αρχιτεκτονικού εγχειρήματος, που φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς των απανταχού Ποντίων, υπογράμμισε:
«Το Παγκόσμιο Μέγαρο του Ποντιακού Ελληνισμού δεν θα φέρει κοντά μόνο τους Πόντιους σε όλο τον κόσμο, αλλά θα γνωρίσει σε όλο τον κόσμο ένα ισχυρότατο παράδειγμα, πως μία κακουχία, πώς μία απίστευτη δοκιμασία μπορεί να μετατραπεί σε έπος. Και πώς αυτό το έπος οφείλουμε όχι μόνο να το τιμούμε αλλά και να το μιμούμεθα».
«Αυτό το Μέγαρο –πρόσθεσε– θα στεγάσει τις προσδοκίες, τα όνειρα, τις φιλοδοξίες της νέας Ελλάδας, που σιγά σιγά αφήνει πίσω της την τελευταία δοκιμασία, άλλη μία δοκιμασία, για να προχωρήσει όπως προχώρησαν μετά τη δική τους απύθμενη δοκιμασία οι Πόντιοι πρόγονοί μας».
Ο κ. Τασούλας συνεχάρη την εταιρεία Lamda Development για τη χρηματοδότηση της εθνικής αξίας επένδυσης, τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Πολιτισμού και Οικονομικών για την επιτυχή ολοκλήρωση της σχετικής συμφωνίας, καθώς και τον Δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης για την πρωτοβουλία κατασκευής του έργου.
«Ήταν μια οδύσσεια που κράτησε λιγότερο από δέκα χρόνια. Μια καλοδεχούμενη οδύσσεια, η οποία απέδειξε ότι όταν υπάρχει συνεργασία, όταν υπάρχει συνεννόηση, τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν στην Ελλάδα. Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, που από το 1994 έχει ψηφίσει νόμο ο οποίος αναγνωρίζει και τιμά τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων, κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου, αισθάνομαι συγκινημένος, υπερήφανος και απόλυτα ικανοποιημένος που βρίσκομαι στην παρουσίαση αυτού του Μεγάρου που λέει σε όλο τον κόσμο πως οι Έλληνες μπορούν μια κακουχία, μια απίστευτη δοκιμασία να τη μετατρέψουν σε υψωμό, σαν τους Πόντιους» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

O Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Development Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε: «Με χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για να σας μεταφέρω εκ μέρους του κυρίου Σπύρου Λάτση την απόφαση του να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση για την ανέγερση του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού. Ένα κτίριο τοπόσημο για το Ελληνικό, την Ελλάδα και τον Οικουμενικό Ποντιακό Ελληνισμό. Ένας ιδανικός τρόπος να συνδεθεί ιστορικά η νέα πόλη με την σημερινή. Το νέο σπίτι των Ποντίων, βάζει τα θεμέλια του στο Ελληνικό, εδώ όπου βρίσκονται οι ρίζες τους, η συλλογική τους μνήμη, οι πατρογονικές τους εστίες. Εδώ όπου κάτι νέο γεννιέται από την αρχή. Το Ελληνικό! Μία νέα, σύγχρονη πόλη που φιλοδοξεί να κάνει υπερήφανους όλους τους Έλληνες πολίτες, να αναβαθμίσει την καθημερινότητα τους και να κάνει την Ελλάδα παγκόσμιο σημείο αναφοράς».


Παρουσίες

Οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι ήσαν πολλοί και παρά τις δύσκολες για την εποχή καταστάσεις που έχει επιφέρει η πανδημία, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, έδωσαν το παρών στην ιστορική αυτή εκδήλωση. Στις παρουσίες που καταγράφηκαν ήταν η Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Σοφία Σακοράφα, μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού που είναι εκλεγμένοι Γερουσιαστές και Βουλευτές ξένων κοινοβουλίων ανά την Υφήλιο: H Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού στον Καναδά κ. Έφη Τριανταφυλλοπούλου και Μέλη του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού: κ. Ευάγγελος Δουλές, κ. Μαριέττα Καραμανλή, κ. Εμμανουέλα Λαμπροπούλου, κ. Στέφανος Παππάς, κ. Μαρία Τζανάκη, κ. Μαρία Βαμβακινού.
Οι Υπουργοί & Υφυπουργοί: Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός, Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Ιωάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέτα Μακρή, Υφυπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη, Υφυπουργός Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης, Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρης Οικονόμου, Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Εκπρόσωπος Υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρης Περδίκης.
Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος.
Οι Βουλευτές κ. Διονύσης Χατζηδάκης, κ. Άννα Καραμανλή, κ. Σάββας Αναστασιάδης, κ. Χαράλαμπος Παπαδημητρίου, κ. Τόνια Αντωνίου, κ. Χάρης Θεοχάρης, κ. Δημήτριος Καιρίδης, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, κ. Ευάγγελος Λιάκος, κ. Βασίλης Σπανάκης.
Ο Εκπρόσωπος ΚΙΝΑΛ κ. Στέφανος Ξεκαλάκης, οι πρώην Βουλευτές Γιώργος Λιάνης, Γιάννης Μπρεκουλάκης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
Εκπρόσωποι Περιφερειών της επικράτειας και Δήμαρχοι και συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών κ. Δήμητρα Νάνου, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παρασκευή (Βούλα) Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ & Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος, η Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ & Δήμαρχος Πύλου κ. Δημήτρης Καφαντάρης, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής κ. Ευρώπη Κοσμίδη. Οι Δήμαρχοι Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Παπάγου – Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, Ζωγράφου κ. Βασίλειος Θώδας, Παιανίας κ. Ισίδωρος Μάδης, Καισαριανής κ. Χρήστος Βοσκόπουλος, Παλαιού Φαλήρου κ. Γιάννης Φωστηρόπουλος, Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος, Αγίου Δημητρίου κ. Μαρία Ανδρούτσου, Ωρωπού κ. Γιώργος Γιασημάκης, Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης, Ηγουμενίτσας κ. Γιάννης Λώλος, Βισαλτίας κ. Αθανάσιος Μασλαρινός, Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης, Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, Γλυφάδας κ. Γιώργος Παπανικολάου, Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης. Αντιδήμαρχοι & Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης και άλλων Δήμων της Αττικής.
Στελέχη της εταιρίας Lamda Develompent. Επιχειρηματίες, Ακαδημαϊκοί και Μέλη Ποντιακών Συλλόγων και Σωματείων της χώρας.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 15 Ιανουαρίου 2022]