Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Κύστη Κόκκυγος: Συμπτώματα – Αντιμετώπιση & άμεση Επιστροφή στην Καθημερινότητα

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή μεταξύ των γλουτών και πιο συγκεκριμένα (μεσογλουτιαία πτυχή) στην περιοχή του κόκκυγα που συνήθως περιέχει τρίχες. Ο κυστικός αυτός ιστός εμφανίζεται συνήθως όταν οι τρίχες διεισδύσουν μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά την εμβρυική ζωή.

 Η πάθηση εμφανίζεται πιο συχνά σε νεαρούς άνδρες και το πρόβλημα έχει την τάση να υποτροπιάζει (μεγαλύτερη συχνότητά στις ηλικίες 16 – 40 ετών). Παράλληλα μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης παρουσιάζεται σε δασύτριχα ή παχύσαρκα άτομα.Τα άτομα με καθιστική ζωή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κύστη κόκκυγος.

Συμπτώματα

Όταν μολυνθεί μια κύστη κόκκυγος μετατρέπεται σε διογκωμένη μάζα (απόστημα). Τα συμπτώματα μιας μολυσμένης κύστης περιλαμβάνουν:

  • Πόνο
  • Ερυθρότητα του δέρματος
  • Παροχέτευση πύου ή αίματος από ένα άνοιγμα στο δέρμα (συρίγγιο)
  • Δυσάρεστη μυρωδιά από την εκροή πύου
  • Πυρετό και καταβολή του οργανισμού στην οξεία φάση

Αντιμετώπιση

Η ενδεικνυόμενη θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου.

  • Ένα οξύ απόστημα ελέγχεται, συνήθως, με διάνοιξη και παροχέτευση ώστε να απελευθερωθεί το πύο, να μειωθεί η φλεγμονή και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο.
  • Μία χρόνια κύστη κόκκυγος θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση, ώστε να αφαιρεθεί πλήρως η κύστη μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια. Σκοπός να αποφευχθεί η υποτροπή.

Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική και η επέμβαση γίνεται με κλασσική (ανοικτή) μέθοδο είτε με νυστέρι ή με Laser ή με RF (radio frequency). Η επιλογή της μεθόδου αποφασίζεται ύστερα από συζήτηση με τον θεράποντα χειρουργό, λαμβάνοντας υπόψη την κλινική εικόνα του ασθενούς. Τα δε αποτελέσματα της μεθόδου ανήκουν στην εκάστοτε εμπειρία του χειρουργού και στην ποιότητα της μετεγχειρητικής φροντίδας.

Η εκτομή με ραδιοσυχνότητες RF (radio frequency) έχει κατά μέσο όρο μικρότερο χρόνο επέμβασης, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, σύντομη περίοδο ανάρρωσης και άμεση επιστροφή στην εργασία.

Προληπτικά προτείνεται η καλή υγιεινή της περιοχής, η αποφυγή της καθιστικής ζωής και η αποτρίχωση με laser για να μειώσετε τον κίνδυνο υποτροπής( σε περίπτωση έντονης τριχοφυΐας στην περιοχή).

Αντώνιος Χ. Κορωναίος

Γενικός Χειρουργός

Επιμελητής Α΄

Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 15 Ιανουαρίου 2022]

Scroll to Top