Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
  • 66,5% έδωσαν τα Νότια Προάστια στο νέο Πρόεδρο

Με ποσοστό 67,9% (132.706 ψήφοι) εξελέγη νέος Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο επαναληπτικός β’ γύρος που έλαβε χώρα την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα έναντι του δεύτερου υποψηφίου, με τον Γιώργο Παπανδρέου να φτάνει το 32,1% (62.748 ψήφοι). Τα αποτελέσματα αυτά ανακοίνωσε επίσημα η ΕΔΕΚΑΠ με την ενσωμάτωση των ψήφων να είναι στο 95,37%.

Τα Νότια Προάστια αυτή τη φορά δεν ξέφυγαν από τον γενικό μέσο όρο και ακολούθησαν το πανελλαδικό ρεύμα που εκδηλώθηκε στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη, δίδοντας του ποσοστό 66,5%. Ο Γιώργος Παπανδρέου στα Νότια Προάστια παρουσίασε αυξημένο ποσοστό αγγίζοντας το 33,2%. Αν και ο καιρός ήταν καλός και σύμμαχος της εκλογικής διαδικασίας, δεν σχηματίστηκαν οι πολύωρες ουρές του α’ γύρου με τη συμμετοχή να είναι ελαφρώς μειωμένη. Στα εκλογικά κέντρα του Δήμου Αλίμου και Γλυφάδας ο Γιώργος Παπανδρέου κράτησε σταθερές τις δυνάμεις του ενώ στο Δήμο Ηλιούπολης τις αύξησε κιόλας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης σχεδόν σε όλα τα τμήματα διπλασίασε τα ποσοστά του α’ γύρου.

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα πως ψήφισαν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής σε Άλιμο, Ελληνικό – Αργυρούπολη, Γλυφάδα, Ηλιούπολη και Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη. Ο «ΠΑΛΜΟΣ» βρέθηκε στα εκλογικά κέντρα των Νοτίων Προαστίων και σας μεταφέρει φωτορεπορτάζ από την εκλογική διαδικασία και τα τελικά αποτελέσματα.


Στο Δήμο Αλίμου η συμμετοχή στο β’ γύρο παρουσίασε μείωση αφού προσήλθαν περί τα 240 άτομα λιγότερα. Η μείωση αυτή όμως δεν φάνηκε να επηρέασε την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου που κράτησε σταθερό το ποσοστό του, χάνοντας μόλις 10 ψήφους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την άλλη επικράτησε σχεδόν διπλασιάζοντας τα ποσοστά του α’ γύρου.

Σύνολο
Ανδρουλάκης549 (67%)
Παπανδρέου270 (33%)
Λευκά 
Άκυρα 
Ψήφισαν819

Και στις δύο κάλπες που είχαν στηθεί στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης ο Νίκος Ανδρουλάκης επικράτησε με πολύ μεγάλη διαφορά αγγίζοντας στη Δημοτική Κοινότητα Ελληνικού το 73% και στη Δημοτική Κοινότητα της Αργυρούπολης το 68%. Η προσέλευση και εδώ ήταν μειωμένη με τον Γιώργο Παπανδρέου να παρουσιάζει μείωση κυρίως στην κάλπη του Ελληνικού. Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπήρξε δυναμωμένος και στις δύο δημοτικές ενότητες.

ΕλληνικόΑργυρούποληΣύνολο
Ανδρουλάκης261 (73%)395 (68%)656 (70%)
Παπανδρέου95 (27%)186 (32%)281 (30%)
Λευκά2  

Στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 556 ψήφους έναντι των 259 που συγκέντρωσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Στα δύο εκλογικά κέντρα – σε Βούλα και Βάρκιζα – η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν μικρότερη συγκριτικά με τον α’ γύρο αφού προσήλθαν 825 πολίτες έναντι των 1.167. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης διπλασίασε τα ποσοστά του φθάνοντας τις 566 ψήφους (έναντι των 244), ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε μείωση ψήφων από 291 σε 259.

ΒάρκιζαΒάρηΣύνολο
Ανδρουλάκης241 (69,2%)315 (66%)556 (67,4%)
Παπανδρέου102 (29,3%)157 (32,9%)259 (31,4%)
Λευκά224
Άκυρα336
Ψήφισαν348477825

Στο Δήμο Γλυφάδας στα δύο εκλογικά κέντρα σε Άνω και Κάτω Γλυφάδα προσήλθαν λιγότεροι περίπου 360 πολίτες. Η μείωση αυτή αφορούσε κυρίως το εκλογικό κέντρο στο Παλαιό Δημαρχείο αφού η Άνω Γλυφάδα κράτησε σταθερή σχεδόν τη συμμετοχή των ψηφοφόρων. Και στη Γλυφάδα – όπως και στο Δήμο Αλίμου – ο Γιώργος Παπανδρέου κράτησε τη δύναμή του, χάνοντας μόλις 4 ψήφους στο β’ γύρο. Από την άλλη ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτοξεύθηκε στις 933 ψήφους, διπλασιάζοντας την αποδοχή του.

Σύνολο
Ανδρουλάκης933 (65%)
Παπανδρέου504 (35%)
Λευκά 
Άκυρα 
Ψήφισαν1.437

Στο Δήμο Ηλιούπολης προσήλθαν 1.346 πολίτες και ανέδειξαν με ποσοστό 63% πρώτο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η συμμετοχή άγγιξε σε ποσοστά τον α’ γύρο με ανεπαίσθητη μείωση στην προσέλευση (μόλις 147 άτομα). Αξιοσημείωτη επισήμανση είναι ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου αύξησε κατά 37 άτομα τις ψήφους του φθάνοντας τις 491 (έναντι των 454 του α’ γύρου). Ο Νίκος Ανδρουλάκης όμως σχεδόν διπλασίασε τις δικές του, αποκτώντας με διαφορά την πρώτη θέση.

Σύνολο
Ανδρουλάκης848 (63%)
Παπανδρέου491 (36,5%)
Λευκά1
Άκυρα6
Ψήφισαν1.346

Η νικητήρια δήλωση του νέου Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη

«Σήμερα ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία της Δημοκρατικής Παράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Η νέα εποχή αρχίζει με δυναμισμό, με αισιοδοξία, με αυτοπεποίθηση. Με τη δική σας ισχυρή εντολή: Να προχωρήσουμε ενωμένοι στην ανανέωση και την αναγέννηση της παράταξης.

Ευχαριστώ τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, καταθέτοντας τις αγωνίες τους, τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον. Με αυτή τη μεγάλη συμμετοχή, έκαναν την παράταξη πιο δυνατή και θύμισαν στον ελληνικό λαό πόσο βαθιά ρίζα έχει στην ελληνική κοινωνία.

Συγχαίρω θερμά τους συνυποψηφίους μου, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Παύλο Χρηστίδη, τον Χάρη Καστανίδη, τον Παύλο Γερουλάνο, για τον αξιοπρεπή αγώνα που δώσαμε μαζί. Τους καλώ όλους, να υπερασπιστούμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά για ενότητα και πολιτική αυτονομία.

Φίλες και φίλοι, η αναμέτρηση τελείωσε απόψε. Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Μόνος νικητής είναι η το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη.

Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου, όσους μου έκαναν την μεγάλη τιμή να με εκλέξουν πρόεδρο του Κινήματος. Ευχαριστώ την οικογένειά μου και όσους εργάστηκαν για αυτό τον αγώνα και κυρίως τους χιλιάδες εθελοντές, όλων των γενεών της παράταξης, σε όλη την Ελλάδα που ήταν η ψυχή και η έμπνευση αυτής της προσπάθειας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για ένα λόγο σημαντικότερο για όλους τους άλλους, γιατί αυτές τις εβδομάδες συνάντησα χιλιάδες νέους ανθρώπους, το μέλλον της πατρίδας, να έρχονται ξανά και να είναι δίπλα μας σε αυτή τη νέα πορεία.

Φίλες και φίλοι, έχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης που αναλαμβάνω. Δεσμεύομαι να μετατρέψω τη σημερινή νίκη της παράταξης σε μια νίκη της πατρίδας. Γιατί ο ελληνικός λαός αξίζει περισσότερα. Θα αγωνιστούμε για την Ελλάδα της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής αξιοπρέπειας και της προοπτικής όλων των Ελλήνων. Ξεκινάμε λοιπόν, μαζί, ένα νέο, ωραίο ταξίδι. Γιατί η Δημοκρατική Παράταξη επέστρεψε! Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι εδώ ενωμένο δυνατό. Να ‘στε καλά και καλό μας αγώνα».

Συγχαρητήρια τηλεφωνήματα

Το βράδυ των εκλογών ο Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Παπανδρέου συμφώνησαν να προχωρήσει η παράταξη ενωμένη και να μεγαλώσει ώστε να πρωταγωνιστήσει στο πολιτικό σκηνικό.

Στη συνέχεια συγχαρητήρια τηλεφωνήματα δέχτηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Τσίπρα.

Υπήρξε επικοινωνία μεταξύ της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και του Νίκου Ανδρουλάκη. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον κ. Ανδρουλάκη για την εκλογική του νίκη και εξέφρασε τις ευχές της για μια επιτυχημένη θητεία. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού την ευχαρίστησε, επισήμανε ότι μια ισχυρή παράταξη της σοσιαλδημοκρατίας είναι χρήσιμη για τη χώρα.

Οι νέοι εκπρόσωποι του κόμματος

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε:

  • Ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Μιχάλη Κατρίνη.
  • Ως πρώτο Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο  κατά σειρά τον  Κώστα Σκανδαλίδη και αναπληρώτρια τη Νάντια Γιαννακόπουλου.
  • Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Ευαγγελία Λιακούλη και ως Αναπληρωτή Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον κ. Γιώργο Αρβανιτίδη.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 18 Δεκεμβρίου 2021]

Scroll to Top