Εγγραφείτε στο Newsletter μας

#Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Ο Χάρης Καστανίδης Απαντά Στο Debate Του «Παλμού»

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

#Εκλογές ΚΙΝΑΛ

Η ώρα της κάλπης για τον νέο Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ

ΟΔεκέμβρης θα ορίσει τον νέο Πρόεδρο στο «Κίνημα Αλλαγής», αφού στις 5 και στις 12 Δεκεμβρίου καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος να εκλέξουν τη νέα ηγεσία, όπως ορίζει το καταστατικό. Ο Β’ Γύρος έχει μεν προγραμματιστεί από νωρίς, θα αξιοποιηθεί όμως στην περίπτωση που δεν βγει κάποιος εκ των έξι υποψηφίων από την πρώτη Κυριακή.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την επικράτεια ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους ή τα εκλογικά τους δικαιώματα στις εθνικές εκλογές. Το εκλογικό κέντρο στο οποίο θα ψηφίσει κάποιο μέλος ή φίλος του κόμματος δύναται να αλλάξει σε περίπτωση που απαιτηθεί και δεύτερος γύρος.

Ο «ΠΑΛΜΟΣ» σε ένα έντυπο… debate σας παρουσιάζει με αλφαβητική σειρά τους Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο και Παύλο Χρηστίδη. Ο έκτος υποψήφιος, ο Γιώργος Παπανδρέου, αν και ρωτήθηκε εξίσου, δεν κατάφερε λόγω χρόνου να απαντήσει, για την ώρα, στις ερωτήσεις που του τέθηκαν.


Χάρης ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης

[Π]: Πως θέλετε να είναι το ΚΙΝΑΛ την επομένη των εκλογών;

Χ.Κ.: Ενωμένο και έτοιμο να ξεκινήσει ο διάλογος για την ιδεολογική του ταυτότητα, τις προγραμματικές του προτάσεις και την οργανωτική του ανασυγκρότηση. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, οπότε θα διεξαχθεί το τακτικό μας συνέδριο και θα αποφασίσει επί των θεμάτων αυτών.

“Στόχος μου είναι να αποτελέσει και πάλι το ΠΑΣΟΚ την ελπίδα του ελληνικού λαού για ένα καλύτερο αύριο. Για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να γίνουμε ξανά οι αυθεντικοί εκπρόσωποι των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Θα αναδείξουμε και πάλι τις διαφορές ανάμεσα στις συντηρητικές πολιτικές και στις προοδευτικές πολιτικές”.

[Π]: Τι θα λέγατε στα μέλη και τους φίλους του κόμματος για να προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες; Γιατί να στηρίξουν την υποψηφιότητα σας;

Χ.Κ.: Στόχος μου είναι να αποτελέσει και πάλι το ΠΑΣΟΚ την ελπίδα του ελληνικού λαού για ένα καλύτερο αύριο. Για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να γίνουμε ξανά οι αυθεντικοί εκπρόσωποι των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Θα αναδείξουμε και πάλι τις διαφορές ανάμεσα στις συντηρητικές πολιτικές και στις προοδευτικές πολιτικές. Οι νεοφιλελεύθερες ιδέες έχτισαν τον κόσμο και την Ελλάδα της δημοσιονομικής κρίσης πάνω στην κλιμάκωση της ανισότητας μεταξύ πλούτου και φτώχειας, «διόρθωσαν» τη Δημοκρατία υπέρ της αγοράς, συνέτριψαν τους ανθρώπους και τις ελπίδες τους στο όνομα του άπληστου ανταγωνισμού και της κατανάλωσης. Οι προοδευτικές ιδέες θα ξαναδημιουργήσουν μια κοινωνία της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, θα μεταμορφώσουν την αντιπροσωπευτική δημοκρατία σε συμμετοχική δημοκρατία, θα στηρίξουν τις πιο δημιουργικές δυνάμεις στην οικονομία, με κίνητρα για την ανάπτυξή της και με κανόνες για τη δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου.

Η πρόοδος της πατρίδας μας συνέπιπτε πάντοτε με τις στιγμές, στις οποίες την ευθύνη της διακυβέρνησής της αναλάμβανε η δημοκρατική παράταξη, που στα χρόνια της μεταπολίτευσης πήρε τα χρώματα, τα σύμβολα και το όνομα του ΠΑΣΟΚ. Θα χρειαστεί να επιστρέψουμε, λοιπόν, ως πρωταγωνιστές στη δημόσια σκηνή της χώρας για να ξαναορίσουμε τα βήματά της, τον προσανατολισμό της και τον ορίζοντά της γεμάτο βιώσιμες προσδοκίες.

Αυτή είναι η μάχη μου.

Όσον αφορά τους πολίτες, έχει μεγάλη σημασία να καταδειχθεί το ενδιαφέρον της κοινωνίας για τη δημοκρατική παράταξη, που θα είναι πάρα πολύ χρήσιμη την επόμενη περίοδο. Η αθρόα συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία θα βοηθήσει στο δημοκρατικό αποτέλεσμα. Άλλωστε, όταν συμμετέχουν πολλοί πολίτες, το αποτέλεσμα το επηρεάζει η κοινωνία, ενώ όταν συμμετέχουν λίγοι, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι απόρροια της δράσης οργανωμένων μηχανισμών του παρασκηνίου

[Π]: Εφόσον σας αναδείξουν οι ψηφοφόροι του κινήματος πρώτο, πως θα συμπορευτείτε με τους ανθυποψηφίους σας;

Χ.Κ.: Έχω δηλώσει ότι οι εσωκομματικές αποτελούν μια μάχη μεταξύ συναγωνιστών όχι ανταγωνιστών, ο καθένας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, ο κόσμος είναι αυτός που θα κρίνει. Δεν είναι μια μάχη μηχανισμών, δεν είναι μάχη συμφερόντων, δεν είναι μια πάλη των γενεών, είναι μια μάχη ιδεών – και σε μία τέτοια μάχη πρέπει να κυριαρχεί πάντα ο πολιτισμός.

Ως εκ τούτου την επόμενη μέρα των εκλογών, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής, η ενότητα θα διαφυλαχθεί, αν όλες οι φιλοδοξίες πειθαρχήσουν στο συμφέρον της παράταξης και κατ’ επέκταση της πατρίδας μας.

[Π]: Το ΚΙΝΑΛ μπορεί να γνωρίσει τα νούμερα που κατέγραψε το ένδοξο ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν; Θα επιδιώκατε κάτι τέτοιο;

Χ.Κ.: Όλοι θέλουν να μεγαλώσουν το κόμμα. Ακόμη και αυτοί που το μίκρυναν.

Αλλά οι ευγενείς φιλοδοξίες είναι πάντοτε συνδεδεμένες με τις ευγενείς σου πράξεις, αρκεί να υπάρχει μνήμη.

Πρέπει να διαμορφώσουμε μια καθαρή πολιτική ταυτότητα, διακριτή τόσο από εκείνη της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, να δείξουμε στον κόσμο τι σημαίνει να είναι κανείς σοσιαλδημοκράτης το 2021, ποια είναι η πρότασή μας για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων στην οικονομία, την υγεία, την παιδεία, τους θεσμούς.

Και πρέπει αυτή την πρόταση να την μεταφέρουμε στους πολίτες. Να μιλήσουμε ξανά με την γλώσσα της ειλικρίνειας και της λογικής σε εκείνους που μας γύρισαν την πλάτη, όταν πια δεν είχαμε τίποτε να πούμε. Να μας ψηφίσουν επειδή θα καταλάβουν ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους, όχι στη διαχείριση της εξουσίας, αλλά στην αλλαγή της ζωής τους προς το καλύτερο, την ώρα που περισσεύουν οι ρημαγμένες ζωές και οι άνθρωποι διστάζουν να ελπίσουν βάσιμα για το αύριο.

Έτσι θα αυξήσει σημαντικά την εκλογική της επιρροή η δημοκρατική παράταξη, όπως επίσης, αν οι πολίτες, αντί για θεατές, μετατραπούν σε μετόχους της προσπάθειας για την αναγέννησή της.

[Π]: Τι μηνύματα εισπράττετε από τον κόσμο κατά τη διάρκεια της περιοδείας σας;

Χ.Κ.: Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και διάθεση για αθρόα συμμετοχή στις 5 και 12 Δεκεμβρίου.

[Π]: Θα επανεξετάσετε συνολικά την εικόνα του κόμματος από πλευράς ονοματοδοσίας και πολιτικής ουσίας;

Χ.Κ.: Αν η πολιτική συνίσταται στη διαχείριση των συμβόλων, όπως έλεγε ο Μιτεράν, θα ήταν αδιανόητο να αγνοήσουμε τα σύμβολα και το όνομα, με τα οποία η δημοκρατική παράταξη μεγαλούργησε, άλλαξε τη μοίρα της χώρας και σφράγισε τη ζωή των Ελλήνων. Σπεύδω να πω, ότι η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια μόνη πράξη, για να έχει νόημα πρέπει να συνοδεύεται από ιδέες, αξίες και προγραμματικές προτάσεις για μια νέα έφοδο της χώρας και των πολιτών της προς το μέλλον.

[Π]: Είστε ικανοποιημένος από την κοινοβουλευτική παρουσία του Κινήματος;

Χ.Κ.: Παρότι υπήρξαν κάποιες αστοχίες σε ορισμένες αποφάσεις της, πρέπει να υπογραμμίσω ότι μια ολιγάριθμη κοινοβουλευτική ομάδα έχει παρουσία και έργο αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι ανυπόκριτος έπαινος για τους συναδέλφους μου.

[Π]: Η απώλεια της Φώφης Γεννηματά πιστεύετε ότι θα επηρεάσει και πόσο την πορεία του ΚΙΝΑΛ;

Χ.Κ.: Η Φώφη βοήθησε την παράταξη σε δύσκολες ώρες. Θα το έκανε και τώρα. Την σκέφτομαι και τη θυμάμαι με αγάπη.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 27 Νοεμβρίου 2021]

Scroll to Top