#Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Ο Παύλος Γερουλάνος Απαντά Στο Debate Του «Παλμού»

Επικαιρότητα Συνεντεύξεις

#Εκλογές ΚΙΝΑΛ

Η ώρα της κάλπης για τον νέο Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ

ΟΔεκέμβρης θα ορίσει τον νέο Πρόεδρο στο «Κίνημα Αλλαγής», αφού στις 5 και στις 12 Δεκεμβρίου καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος να εκλέξουν τη νέα ηγεσία, όπως ορίζει το καταστατικό. Ο Β’ Γύρος έχει μεν προγραμματιστεί από νωρίς, θα αξιοποιηθεί όμως στην περίπτωση που δεν βγει κάποιος εκ των έξι υποψηφίων από την πρώτη Κυριακή.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την επικράτεια ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους ή τα εκλογικά τους δικαιώματα στις εθνικές εκλογές. Το εκλογικό κέντρο στο οποίο θα ψηφίσει κάποιο μέλος ή φίλος του κόμματος δύναται να αλλάξει σε περίπτωση που απαιτηθεί και δεύτερος γύρος.

Ο «ΠΑΛΜΟΣ» σε ένα έντυπο… debate σας παρουσιάζει με αλφαβητική σειρά τους Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο και Παύλο Χρηστίδη. Ο έκτος υποψήφιος, ο Γιώργος Παπανδρέου, αν και ρωτήθηκε εξίσου, δεν κατάφερε λόγω χρόνου να απαντήσει, για την ώρα, στις ερωτήσεις που του τέθηκαν.


Παύλος ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ

Πρώην Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού

[Π]: Πως θέλετε να είναι το ΚΙΝΑΛ την επομένη των εκλογών;

Π.Γ.: Πάνω από όλα, ένα κόμμα ενωμένο απέναντι στις προκλήσεις που δέχεται ο χώρος μας αλλά και η Ελλάδα. Ένα κόμμα που θα εκφράσει ξανά την πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών. Ένα κόμμα που θα βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, την ελευθερία του, τα δικαιώματα του αλλά και τις υποχρεώσεις του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Ένα σύγχρονο κόμμα που αγωνίζεται για δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες, ασφάλεια και πρόοδο. Αυτές είναι οι αξίες μας, αυτές υπερασπιζόμαστε και για αυτά παλεύουμε.

“Η εξουσία πρέπει να περάσει, μέσα από μια ριζοσπαστική διοικητική μεταρρύθμιση, από τα χέρια των λίγων, στα χέρια των πολλών μέσα από περιφερειακά προγράμματα σε ΟΤΑ, πανεπιστήμια, περιφέρειες. Είναι ένα σχέδιο στο οποίο έχω δεσμευτεί πολιτικά, και με αυτό ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου.”

[Π]: Τι θα λέγατε στα μέλη και τους φίλους του κόμματος για να προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες; Γιατί να στηρίξουν την υποψηφιότητα σας;

Π.Γ.: Η χώρα μας βρίσκεται στα πρόθυρα νέας χρεοκοπίας, εάν δεν αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο. Τα διακυβεύματα είναι μεγάλα και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα γίνονται όλο και περισσότερο εκφραστές της συντήρησης και του παλιού συστήματος, το οποίο πλέον δεν λειτουργεί. Ο προοδευτικός χώρος, πρέπει να αποκτήσει ηγεσία με προοπτική, για να νικήσουμε πολιτικά πρώτα τον ΣΥΡΙΖΑ και έπειτα εκλογικά τη Ν.Δ. και να προσφέρουμε στη χώρα πραγματική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Ηγεσία με προοπτική σημαίνει να διαθέτει 3+1 πράγματα: πολιτική σκέψη, γνώση της αγοράς, ικανότητα διοίκησης και πεποίθηση ενότητας για να μπορεί να την εμπνεύσει. Αυτά φέρνει η υποψηφιότητά μου, εκπροσωπώντας ένα συγκεκριμένο, ρεαλιστικό σχέδιο που επεξεργάζομαι χρόνια με εξαιρετικούς συνεργάτες, για την Αναγέννηση της παράταξης και της χώρας, με κεντρικό άξονα την αποσυγκέντρωση. Η εξουσία πρέπει να περάσει, μέσα από μια ριζοσπαστική διοικητική μεταρρύθμιση, από τα χέρια των λίγων, στα χέρια των πολλών μέσα από περιφερειακά προγράμματα σε ΟΤΑ, πανεπιστήμια, περιφέρειες. Είναι ένα σχέδιο στο οποίο έχω δεσμευτεί πολιτικά, και με αυτό ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου.

[Π]: Εφόσον σας αναδείξουν οι ψηφοφόροι του κινήματος πρώτο, πως θα συμπορευτείτε με τους ανθυποψηφίους σας;

Π.Γ.: Κοινός μας αντίπαλος είναι τα σύγχρονα προβλήματα που βασανίζουν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε σε αυτό τον τομέα και είμαστε όλοι απαραίτητοι. Το δικό μου πλάνο περιλαμβάνει την ουσιαστική αξιοποίηση των συνυποψηφίων μου στην επόμενη μέρα- άλλωστε, είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε το πνεύμα της ενότητας που μας κληρονόμησε η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά.

[Π]: Το ΚΙΝΑΛ μπορεί να γνωρίσει τα νούμερα που κατέγραψε το ένδοξο ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν; Θα επιδιώκατε κάτι τέτοιο;

Π.Γ.: Ναι, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει μία πολύ μεγάλη μερίδα προοδευτικού κόσμου που είτε έχει απομακρυνθεί από τις κάλπες συνολικά, είτε από την παράταξη, η οποία ζητά εκπροσώπηση. Ξέρετε ότι τα τελευταία 10 χρόνια 2 εκατομμύρια άνθρωποι σταμάτησαν να προσέρχονται στις εθνικές εκλογές; Ανάμεσα τους είναι άνθρωποι παραγωγικοί, που ενδιαφέρονται για τα κοινά, αλλά δεν νιώθουν ότι εκπροσωπούνται από τα μεγάλα κόμματα. Το στοίχημά μας είναι να εμπνεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Να επανασυνδεθούμε με την πολύπαθη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Τον κόσμο της εργασίας, της νέας δημιουργίας, του πολιτισμού, των αγροτών, των επιστημόνων. Να αγωνιστούμε με τα εκατομμύρια προοδευτικών πολιτών που έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική για να αλλάξουμε την πορεία της χώρας, που οδηγείται σε νέα πτώχευση αν συνεχίσουμε το σημερινό καταστροφικό μοντέλο.

[Π]: Τι μηνύματα εισπράττετε από τον κόσμο κατά τη διάρκεια της περιοδείας σας;

Π.Γ.: Ο κόσμος σε όλη την Ελλάδα είναι έτοιμος να ακούσει, να συζητήσει, να προτείνει λύσεις. Θα εκπλαγείτε με το πόσες προτάσεις έχουν να κάνουν οι πολίτες, εάν κάποιος είναι διατεθειμένος να ακούσει. Διαπιστώνω επίσης με χαρά, την αποδοχή που έχει η πρόταση μας για την αποσυγκέντρωση της εξουσίας. Νομίζω πως οι Έλληνες είμαστε διατεθειμένοι να δείξουμε εμπιστοσύνη, εάν κάποιος μας πείσει πως κι εκείνος μας εμπιστεύεται. Αυτό είναι ένα πολύτιμο μάθημα που παίρνω από την επαφή με ανθρώπους από όλη τη χώρα, και το κρατώ σαν οδηγό.

[Π]: Θα επανεξετάσετε συνολικά την εικόνα του κόμματος από πλευράς ονοματοδοσίας και πολιτικής ουσίας;

Π.Γ.: Η προτεραιότητα μας είναι η επανασύνδεση με την μεγάλη, προοδευτική βάση της χώρας μας. Γι’ αυτό, το πρώτο πράγμα που θα εισηγηθώ είναι να ξεκινήσουμε έναν διευρυμένο προσυνεδριακό διάλογο, που θα μεταφράσει τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ σε απαντήσεις για τις σύγχρονες προκλήσεις, και θα οδηγήσει σε αλλαγή καταστατικού για να γίνει το κόμμα πιο ανοιχτό στην πράξη. Στη συνέχεια, πρέπει να γυρίσουμε όλη την Ελλάδα για να ξαναφέρουμε κοντά μας τα τόσα άξια στελέχη μας που μένουν αδρανοποιημένα. Αυτή είναι η πολιτική ουσία για μας: είμαστε στην πολιτική για να προτείνουμε λύσεις στις αγωνίες των πολιτών για το αύριο. Είμαστε στην πλευρά των πολλών και όχι των λίγων και εκλεκτών. Αυτός πρέπει να είναι ο κοινός μας παρονομαστής και έτσι θα πορευτούμε στην επόμενη μέρα. Τότε, εάν ακόμη το όνομα είναι θέμα, ας το συζητήσουμε.

[Π]: Είστε ικανοποιημένος από την κοινοβουλευτική παρουσία του Κινήματος;

Π.Γ.: Όπως διαφάνηκε ξεκάθαρα στην πανδημία, το Κίνημα Αλλαγής κοινοβουλευτικά επέδειξε τη μεγαλύτερη σοβαρότητα από όλα τα κόμματα, τόσο απέναντι στις παλινωδίες της κυβέρνησης όσο και στην ανυπαρξία του ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω σε αυτό το έργο πρέπει να χτίσουμε και να οικοδομήσουμε τη νέα μας πολιτική πρόταση, που θα μας φέρει ξανά στην εξουσία για να την παραδώσουμε ξανά στους πολίτες.

[Π]: Η απώλεια της Φώφης Γεννηματά πιστεύετε ότι θα επηρεάσει και πόσο την πορεία του ΚΙΝΑΛ;

Π.Γ.: Η οδυνηρή απώλεια της Φώφης Γεννηματά ήταν μεγάλο πλήγμα για το χώρο μας. Ωστόσο μας άφησε μια σπουδαία παρακαταθήκη, κρατώντας την παράταξη ενωμένη σε δύσκολους καιρούς. Μια παρακαταθήκη που είναι χρέος μας να τιμήσουμε.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 27 Νοεμβρίου 2021]