Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μπροστάρης ο Σ.Π.Α.Υ. στην πολιτική προστασία και ανάπτυξη του Υμηττού – 1ο Forum με δέκα προτάσεις για την σωτηρία των Δασών

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Το πρώτο του Forum διοργάνωσε την Τρίτη 16 Νοεμβρίου ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) με θέμα «Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Επίκεντρο της Πολιτικής Προστασίας». Σκοπός του Forum που έλαβε χώρα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη ήταν να αναζητηθεί η φόρμουλα και τα εργαλεία εκείνα μέσα από τα οποία θα αναδειχθεί η αυτοδιοίκηση ως πραγματικό κύτταρο της Πολιτικής Προστασίας για τη διαφύλαξη του δασικού πλούτου της πατρίδας μας.

Τα πάνελ των ομιλητών πλαισίωσαν Υπουργοί και Υφυπουργοί με αρμοδιότητες συναφείς με το έργο που θέλει να επιτελέσει ο ΣΠΑΥ στην προσπάθεια πολιτικής προστασίας του Υμηττού καθώς επίσης και Δήμαρχοι – μέλη του Συνδέσμου. Συγκλονιστικές ήταν οι τοποθετήσεις των Δημάρχων από τις πληγείσες περιοχές όπως του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεώργιου Γεωργιόπουλου, του Δημάρχου Γορτυνίας κ. Ευστάθιου Κούλη και του Δημάρχου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας κ. Γεώργιου Τσαπουρνιώτη στους οποίους ο ΣΠΑΥ με τους 11 Δήμους του θα σταθεί αρωγός.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος παρουσίασε το δεκάλογο «Σωτηρίας των Δασών μας» και κατάφερε να αποσπάσει από τους παριστάμενους εκπροσώπους της Κεντρικής Πολιτικής σκηνής εκτός από ευμενή σχόλια για τη δράση και τον προγραμματισμό του ΣΠΑΥ επί θητείας του και πολιτικές δεσμεύσεις ότι η κεντρική εξουσία θα σταθεί αρωγός στα όσα σημαντικά εκτέθηκαν.


«Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο της Πολιτικής Προστασίας»

Τον «Δεκάλογο Σωτηρίας των Δασών μας» παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ & Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος δηλώνοντας πως: «Χρειάζονται γενναίες τομές και θα πρέπει να εργαστούμε ενωμένοι για να χαράξουμε την επόμενη σελίδα της πολιτικής προστασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο. Εμείς σήμερα καταθέσαμε στην πολιτεία δέκα συγκεκριμένες προτάσεις και πλέον κανείς δεν θα μπορεί να πει ότι δεν ήξερε τι πρέπει να γίνει, αν του χρόνου καεί ο Υμηττός μας».

 «Αυτά που θέλουμε να κάνουμε σε όλη την Ελλάδα ως πολιτική προστασία τα έχετε κάνει εσείς ήδη στον Υμηττό ως ΣΠΑΥ», είπε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης, επιβεβαιώνοντας με αυτή τη φράση ότι το επιτυχημένο μοντέλο του ΣΠΑΥ επιθυμεί να το εφαρμόσει σε όλη την Ελλάδα.

Ο Δεκάλογος Προτάσεων του ΣΠΑΥ αποτελεί αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας και χρόνιας εμπειρίας στο πεδίο. Βασίζεται στο τρίπτυχο εθελοντισμός, νομοθεσία, χρηματοδότηση. Ενώνοντας αποτελεσματικά αυτά τα τρία γρανάζια και αλλάζοντας καθοριστικά τον συσχετισμό μεταξύ πρόληψης και καταστολής, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε γενναίες αλλαγές για την προστασία των ορεινών όγκων της χώρας μας, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο της Πολιτικής Προστασίας.

 Οι δέκα προτάσεις που παρουσιάστηκαν στο Forum του ΣΠΑΥ:

  1. Εθελοντισμός: Οργάνωση & Ενίσχυση μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  2. Αλλαγή Νομοθετικού Πλαισίου Διαχείρισης των Δασών με πρόβλεψη για τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης & Εισαγωγή Νέων Τεχνολογιών στη Μάχη της Πρόληψης
  3. Χρηματοδότηση: Θεσμοθέτηση Ανεξάρτητου Κωδικού Πολιτικής Προστασίας στον Προϋπολογισμό των Δήμων & Συμμετοχή των Συνδέσμων στα Χρηματοδοτικά Προγράμματα
  4. Όργανο Πρόληψης Τοπικής Αυτοδιοίκησης με Αποφασιστική Αρμοδιότητα
  5. Κέντρα Διαχείρισης Κρίσεων στους 332 Δήμους της Χώρας
  6. Ίδρυση Δασικής Αστυνομίας για την Επόπτευση των Δασών
  7. Εθνικό Μητρώο Μελισσοκομίας από την 1η Κυψέλη & Έλεγχος της Βόσκησης
  8. Εθνικό Μητρώο Ώριμων Δασικών Μελετών
  9. Νέες Μέθοδοι Αποκατάστασης Δασών – Ευρωπαϊκή Τράπεζα Καλών Πρακτικών
  10. Δημιουργία Συνδέσμων Δήμων σε όλους τους Ορεινούς Όγκους

Το μοντέλο λειτουργίας του ΣΠΑΥ, του μεγαλύτερου Συνδέσμου Ειδικού Σκοπού της χώρας, αποδεικνύει έμπρακτα ότι η φωνή και η δύναμη των Δήμων πολλαπλασιάζεται στον κοινό σκοπό για τον οποίο έχουν ενωθεί, δημιουργώντας μία υποστηρικτική δύναμη πολλαπλασιαστικής ισχύος.

Μέσα από την τελική πρόταση του Προέδρου του ΣΠΑΥ για τη δημιουργία Συνδέσμων Δήμων σε όλους τους ορεινούς όγκους της χώρας, μπορεί να χαραχθεί μία κοινή στρατηγική ανάταξης και προστασίας των δασών μας, με αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα και με την έμπρακτη υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο Forum του ΣΠΑΥ, χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνηση απηύθυνε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, εκ μέρους του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο Βουλευτής και Τομεάρχης Εσωτερικών κ. Κώστας Ζαχαριάδης, εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο Βουλευτής και Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Στο πρώτο πάνελ ομιλητών μαζί με τον Πρόεδρο του ΣΠΑΥ & Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο κ. Βορίδης εξήρε τον ρόλο του ΣΠΑΥ στην προστασία του κρίσιμου αυτού «πνεύμονα» πρασίνου της Αττικής και επεσήμανε τη σημαντική συνδρομή που παρείχε η Πολιτεία προς τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους υπέρ της διατήρησης και διαφύλαξης της φυσικής κληρονομιάς του τόπου.

Παράλληλα, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι οι πρόσφατες καταστροφές στον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας σφυρηλάτησαν την πολιτική της Κυβέρνησης στην κατεύθυνση της άμεσης αντιμετώπισης αντίστοιχων κρίσεων.

Τέλος, ο κ. Βορίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που ρυθμίζει τις σχέσεις του Κράτους με τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και του Εθελοντισμού θα συνδράμει αποφασιστικά στη λειτουργία και των εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην προστασία του Περιβάλλοντος και θα αποτελέσει ένα πρόσθετο εργαλείο στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι φορείς  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία που αναπτύσσει το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να συνδράμει την Αυτοδιοίκηση στον κρίσιμο ρόλο της για την ενίσχυση του σύγχρονου πλαισίου της Πολιτικής Προστασίας, ανέπτυξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Πέτσας τόνισε τη σημασία να εμπλουτιστούν οι δράσεις ενημέρωσης, σε επίπεδο επικοινωνίας και ανέπτυξε το πλέγμα των πρωτοβουλιών που έχουν αναπτυχθεί σε θεσμικό επίπεδο, το τελευταίο διάστημα, από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο κ. Πέτσας στάθηκε στην οικονομική ενίσχυση προς την Αυτοδιοίκηση για υλοποίηση δράσεων πρόληψης και πυροπροστασίας, τόσο μέσω της τακτικής χρηματοδότησης των 16,9 εκατ. ευρώ –για τους Δήμους– από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, του 1,5 εκατ. ευρώ –για τους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής– για αντίστοιχες δράσεις και της παρότρυνσης για πιο ενεργή εμπλοκή των εθελοντών σε επίπεδο ΟΤΑ Α’ βαθμού, όσο και μέσω της χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των ζημιών και των καταστροφών στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές.

Στην παρέμβαση του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος εξήρε το έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την προσφορά των εθελοντικών ομάδων και αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο του Συνδέσμου αλλά και στη συμβολή της Κυβέρνησης στο πεδίο της προστασίας του φυσικού πνεύμονα της Αττικής.

«Οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης γίνονται πραγματικότητα στους τομείς της ποιότητας ζωής και της ασφάλειας. Κατά την θητεία μου ως υπουργός Εσωτερικών ενέταξα τον Υμηττό στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» εξασφαλίζοντας την χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης και προστασίας. Η Κυβέρνηση έχει συνέχεια και οι συνάδελφοι υπουργοί που με διαδέχτηκαν συνέχισαν τα προγράμματα για τον Υμηττό» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος και συμπλήρωσε: «Ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη μερίμνησα και είναι διαρκής η παρουσία της Αστυνομίας στην περιοχή με σκοπό να αποτρέπονται παράνομες πράξεις κάθε είδους στον Υμηττό. Γι’ αυτό, 150 νέοι αστυνομικοί επανδρώνουν από την 1η Νοεμβρίου τα Αστυνομικά Τμήματα των δήμων που συγκροτούν τον Σ.Π.Α.Υ».

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος τόνισε ότι συχνά και όποτε του επιτρέπουν τα καθήκοντά του, επισκέπτεται τον Υμηττό: «Για αιώνες ο Υμηττός προστατεύει την Αττική γη. Ο Υμηττός πρέπει να είναι ενταγμένος στη ζωή μας. Φιλοξένει αρχαία ιερά και ιστορικά μοναστήρια και είναι ένας μοναδικός βιότοπος, μία όαση. Κάτι που όλοι μας, κάτοικοι και επισκέπτες των περιοχών που βρίσκονται στις παρυφές του, το γνωρίζουμε εξαιρετικά καλά. Ξέρουμε τα μονοπάτια και τις ποδηλατικές διαδρομές και δεν χάνουμε την ευκαιρία να τον επισκεπτόμαστε».

Στα πάνελ που ακολούθησαν τοποθετήθηκαν με σημαντικές προτάσεις οι Δήμαρχοι του ΣΠΑΥ Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλειος Ζορμπάς, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Βύρωνα κ. Γρηγόρης Κατωπόδης, Ζωγράφου κ. Βασίλειος Θώδας, Ηλιούπολης & Αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ κ. Γεώργιος Χατζηδάκης, Καισαριανής κ. Χρήστος Βοσκόπουλος, Κρωπίας κ. Δημήτρης Κιούσης, Παιανίας κ. Ισίδωρος Μάδης, Παπάγου – Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος.

Χαρακτηριστικότερη ήταν η τοποθέτηση του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου ο οποίος μίλησε για πολιτική απρέπεια. «Οι Δήμοι» είπε, «ήταν πάντα οι παρίες της κεντρικής διοίκησης. Για μένα αποτελεί πολιτική απρέπεια να έρχονται 6 υπουργοί της κυβέρνησης να λένε την άποψή τους και να φεύγουν χωρίς να κάθονται να ακούσουν».

Το θέμα της χρηματοδότησης ήταν ένα από αυτά που απασχόλησε περισσότερο τους ομιλητές. Χαρακτηριστικά, ο Δήμαρχος Ηλιούπολης και Αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ, Γιώργος Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Δήμου του, που με 6000 στρέμματα δασών και αλσών, εισπράττει από τη ΣΑΤΑ πυροπροστασίας 27000 το χρόνο, ενώ συμβάλλει στο «ταμείο» του ΣΠΑΥ με 132000 το χρόνο.

Συγκλονιστικές επίσης ήταν οι τοποθετήσεις των Δημάρχων από τις πληγείσες περιοχές όπως του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεώργιου Γεωργιόπουλου, του Δημάρχου Γορτυνίας κ. Ευστάθιου Κούλη και του Δημάρχου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας κ. Γεώργιου Τσαπουρνιώτη στους οποίους ο ΣΠΑΥ με τους 11 Δήμους του θα σταθεί αρωγός.

Το παρών έδωσαν επίσης οι Βουλευτές Χάρης Θεοχάρης, Άννα Καραμανλή, Γιάννης Καλλιάνος, Μπάμπης Παραδημητρίου, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, Χαρά Καφαντάρη, Τόνια Αντωνίου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών Δήμητρα Νάνου, η Εντεταλμένη Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής Ευρώπη Κοσμίδη, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και εκπρόσωποι συνδέσμων, Πυροσβεστικού Σώματος, Ελληνικής Αστυνομίας και Εθελοντικών Ομάδων.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 20 Νοεμβρίου 2021]

Scroll to Top