Εύκολος στόχος η αγορά – Κραυγή αγωνίας από εμπόρους και καταναλωτές

Επικαιρότητα
  • Τα «νέα μέτρα» βάζουν σε αχαρτογράφητα νερά το λιανεμπόριο

Καθόλου ευχάριστα δεν έγιναν αποδεκτά τα όσα εξήγγειλε η Κυβέρνηση ότι θα ισχύσουν από το τρέχον Σάββατο 6 Νοεμβρίου για τις καθημερινές συναλλαγές των ανεμβολίαστων με τα καταστήματα, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα κομμωτήρια, την εστίαση ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους κλπ. Ο εμπορικός κόσμος ανησυχεί και εκφράζει δυνατά και δημόσια την αγωνία του για το τι μέλλει γενέσθαι αφού στηρίζεται σε όλους για τη λειτουργία του και μια ανάσα περίμενε λίγο πριν τις επικείμενες εορτές των Χριστουγέννων για να πάρει τα πάνω του, οικονομικά και ψυχολογικά. Το πλήγμα που έχει νιώσει η τοπική αγορά, η εστίαση, τα καταστήματα και κάθε είδους εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα την τελευταία διετία με την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού, φαίνεται πως δεν έχει τέλος. Κάθε ημέρα που περνάει ξημερώνει και μια νέα αβεβαιότητα με τους εμπόρους και καταναλωτές να μη μπορούν να προγραμματιστούν. Στον «ΠΑΛΜΟ» μίλησε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γλυφάδας και Αντιδήμαρχος Άννυ Καυκά, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηλιούπολης Θανάσης Μπίρλης εκφράζοντας τις ανησυχίες της τοπικής αγοράς και του επιχειρηματικού κόσμου στα Νότια Προάστια. Στο ίδιο μήκος και η δήλωση του Προέδρου της ΕΣΕΕ Γιώργου Καρανίκα για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης που τονίζει πως «Το λιανεμπόριο εισέρχεται και πάλι σε αχαρτογράφητα νερά ενώ ενισχύεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός».

Με την ευχή και την ελπίδα ότι η Κυβέρνηση θα επανεξετάσει ουσιαστικότερα τα νέα μέτρα που εξήγγειλε για την καθημερινότητα των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας οι Εμπορικοί Σύλλογοι της περιοχής σε Γλυφάδα και Ηλιούπολη τονίζουν ότι δέχονται καινούργιο πλήγμα στον ήδη δύσκολο οικονομικό τομέα της επιβίωσής τους.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηλιούπολης Θανάσης Μπίρλης σε δηλώσεις του στον «Παλμό» ανέφερε ότι πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη η οποία δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία του λιανεμπορίου. Και εξηγεί το γιατί… «Διότι είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγχουμε τους εμβολιασμένους και μη που θα μπουν στο κατάστημά μας, είτε για ένα λεπτό είτε για αρκετή ώρα και μας φέρνει σε αντιπαράθεση με τους καταναλωτές». Τονίζει με πόνο καρδιάς ότι «οι εξαγγελίες αφήνουν ανεξέλεγκτα κυρίως τα σούπερ μάρκετ, στα οποία οι καταναλωτές μπορούν να βρουν είδη που εμπορεύεται και η τοπική αγορά και έτσι δημιουργείται ανισότητα αφού οι καταναλωτές θα προτιμήσουν να προμηθευτούν πολλά είδη του λιανεμπορίου από αυτά». Μας τονίζει επίσης ότι όλοι μέχρι και σήμερα διατείνονταν ότι η μικρότερη διασπορά του ιού ήταν στο λιανεμπόριο. Ο κ. Μπίρλης επισημαίνει ότι είναι γενικώς σε δυσμενή θέση το λιανεμπόριο που δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, έχει φορτωθεί χρέη από την πανδημία των δύο ετών και νιώθει πως εκεί που πάει να δει φως στο τούνελ, μπαίνει εκ νέου σε αχαρτογράφητα νερά.

Η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γλυφάδας Άννυ Καυκά με τη σειρά της ενστερνίζεται πλήρως τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας.

«Για περισσότερο από ενάμιση χρόνο ο εμπορικός κόσμος καταβάλλει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Υπέμενε επί μακρόν τα επώδυνα lockdown με τον μηδενικό τζίρο, προσδοκώντας την επιστροφή στην «κανονικότητα», που συνεχώς αναβάλλεται. Αυτονοήτως, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ασφάλειας των καταναλωτών παραμένει και σήμερα η πρώτη προτεραιότητα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι προφανές όμως πως τα νέα περιοριστικά μέτρα στην προσέλευση του αγοραστικού κοινού θα προκαλέσουν νέες απώλειες στα έσοδα όλων ανεξαιρέτως των εμπορικών ΜμΕ. Η υποχρέωση επίδειξης rapid test για την είσοδο στο κατάστημα συνιστά ανασταλτικό παράγοντα που οπωσδήποτε θα μειώσει την αγοραστική κίνηση και μάλιστα σε μία περίοδο που οι πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό κόστος πλήττουν ήδη όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων και οι εργαζόμενοι σε αυτά μετατρέπονται σε ελεγκτές των πιστοποιητικών και των rapid test, καθήκον στο οποίο, ακόμη και αν οι ίδιοι καταφέρουν να ανταπεξέλθουν, είναι σίγουρο πως θα αλλοιώσει την αγοραστική εμπειρία για τους πολίτες, μειώνοντας τις επισκέψεις τους στην αγορά. Στον αντίποδα, η χωρίς κανένα έλεγχο και περιορισμό προσέλευση όλων εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών στα σουπερμάρκετ και τις λαϊκές αγορές δημιουργεί ευθέως ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των εμπορικών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα προκαλεί εύλογα ερωτήματα ως προς την αποτελεσματικότητα στην ανάσχεση της πανδημίας που θα έχει το επιλεγμένο από την κυβέρνηση μείγμα μέτρων. Με αυτά τα δεδομένα, το λιανεμπόριο εισέρχεται και πάλι σε «αχαρτογράφητα νερά» και μάλιστα ενόψει της εορταστικής περιόδου, την οποία ανέμενε με προσδοκίες ανάκαμψης του τζίρου και της ψυχολογίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 6 Νοεμβρίου 2021]