Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Έφυγε από τη ζωή η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά – Συλλυπητήρια μηνύματα του πολιτικού κόσμου

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Πέθανε το μεσημέρι της Δευτέρας (25/10/2021 και ώρα 12:04) η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου νοσηλευόταν από τις 12 Οκτωβρίου μετά την υποτροπή της βασικής της νόσου.

Η Φώφη Γεννηματά εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο στις 12 Οκτωβρίου. Από την πρώτη στιγμή οι διαγνώσεις ήταν ιδιαιτέρως ανησυχητικές για την πορεία της υγείας της, παρόλα αυτά η ίδια, οι συγγενείς της και οι συνεργάτες της πίστευαν ότι θα καταφέρει να βγει και πάλι νικήτρια. Ωστόσο, κατά τη δεύτερη εβδομάδα της νοσηλείας υπήρξε επιδείνωση της υγείας της, γι’ αυτό άλλωστε δεν πήρε και το αναμενόμενο εξιτήριο. Από το βράδυ της Κυριακής, η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία.

Με ανακοίνωσή του το νοσοκομείο Ευαγγελισμός ανέφερε: «Σήμερα 25/10/2021 και ώρα 12:04 μμ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, απεβίωσε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της».

Ανέστειλε τις εργασίες της η Βουλή

Στην απώλεια της Φώφης Γεννηματά αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

Όπως ανέφερε: «Η σημερινή συνεδρίαση ξεκινάει και τελειώνει υπό την καταθλιπτική σκιά, της εκδημίας της Φώφης Γεννηματά, προέδρου του ΚΙΝΑΛ και διακεκριμένης κοινοβουλευτικού. Η θλίψη και η συντριβή, αντιπροσωπεύοντας πιστά είμαι βέβαιος σύσσωμο τον ελληνικό λαό, μας επιβάλλει να αποφασίσουμε στοιχειωδώς τη διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου για αυτή την εβδομάδα. Συμφωνήσαμε να παγώσει το έργο αυτή την εβδομάδα. Συνομίλησα με τον πρωθυπουργό και συμφωνήσαμε να παγώσει το νομοθετικό έργο και με τα λοιπά κόμματα συμφωνήσαμε. Θα συνεννοηθούμε για την επόμενη εβδομάδα. Η Βουλή γίνεται κοινωνός του τραγικού νέου. Σε συνεδρίαση της Ολομέλειας θα τιμήσουμε τη μνήμη μιας σημαντικής πολιτικού, άξιας γυναίκας, αφοσιωμένης μητέρας, αγαπητής συναδέλφου. Μιας πολιτικού που παρά την τεράστια δοκιμασία μέχρι την τελευταία στιγμή στα μάτια όλων και δεν είναι οξύμωρο, ήταν φέρελπις».

Στην Ολομέλεια επρόκειτο την ίδια ημέρα να συζητηθεί το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο. Η τελευταία ομιλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή ήταν στις 7/10 στο πλαίσιο της συζήτησης για την ελληνογαλλική συμφωνία.

Ο κ. Τασούλας άφησε λουλούδια στο έδρανο της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή. Μετά την ομιλία του τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της

Σε λαϊκό προσκύνημα θα τεθεί η σορός της Φώφης Γεννηματά την Τετάρτη (27/10) στις 10:00 το πρωί στην Μητρόπολη και στη συνέχεια, την ίδια μέρα θα τελεστεί η κηδεία.

Η εξόδιος ακολουθία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ θα λάβει χώρα στις 14:00.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου η κηδεία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φωτεινής Γεννήματα θα τελεσθεί με δημόσια δαπάνη.

Παράλληλα, ως ελάχιστο φόρο τιμής για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στον Λαό, στην Πατρίδα και στο Έθνος διατελέσασα αναπληρώτρια Υπουργός, Υφυπουργός, Νομάρχης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών – Πειραιώς, Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής, αποφασίστηκε να αποδοθούν κατά την κηδεία της οι τιμές που προσήκουν σε εν ενεργεία Υπουργό.

Η ταφή θα τελεστεί εν συνεχεία στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Συλλυπητήρια μηνύματα του πολιτικού κόσμου

«Η χώρα μας πενθεί την απώλεια της Φώφης Γεννηματά μιας γυναίκας που άφησε τη σφραγίδα της, τόσο στην πολιτική ιστορία, όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ελλάδας. Αποτέλεσε μια μαχήτρια, όχι μόνο της πολιτικής, την οποία υπηρέτησε με ήθος και αυταπάρνηση, αλλά και της ζωής, ως γυναίκα και μητέρα.  Ο πρόωρος χαμός της, αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρας μας. Είχα την τιμή και την τύχη να  συνεργαστώ  μαζί της από τις θέσεις ευθύνης που κατείχε και να διαπιστώσω από κοντά την εργατικότητα, την οξυδέρκεια και το μεγάλο πολιτικό της ένστικτο. Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της και τους εύχομαι καλό κουράγιο».

Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής


 «Η πρόωρη απώλεια της Φώφης Γεννηματά, με την οποία συμπορευτήκαμε επί μία οκταετία στην Υπερνομαρχία Αθήνας – Πειραιά όπου δώσαμε μεγάλες δημοκρατικές μάχες, μας έχει συγκλονίσει όλους.

Η Φώφη ήταν μια αέναη μαχήτρια της ζωής, αγωνίστρια και υπερασπίστρια των δημοκρατικών αξιών, άξια συνεχιστής του ονόματος και του οράματος του πατέρα της Γιώργου που αδιαμφισβήτητα θα ήταν υπερήφανος για τη διαδρομή και πορεία που διένυσε όλα αυτά τα χρόνια.

Η πολιτική, η αυτοδιοίκηση και ιδίως ο δεύτερος βαθμός τον οποίο υπηρέτησε με αφοσίωση πετυχαίνοντας τον μετασχηματισμό του από το επίπεδο της αιρετής Νομαρχίας σε αυτό της αιρετής Περιφέρειας, η μεγάλη δημοκρατική παράταξη την οποία κράτησε όρθια στις δυσκολότερες στιγμές της ιστορίας της, της οφείλουν πάρα πολλά.

Φώφη μου τα λόγια είναι φτωχά, έφυγες νωρίς αν και είχες να δώσεις τόσα πολλά ακόμη… 

Τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στη δημοκρατική παράταξη που από σήμερα θρηνεί μια μεγάλη και αξεπέραστη απώλεια».

Γιάννης Σγουρός, π. Περιφερειάρχης Αττικής «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής»


«Είμαι συγκλονισμένος από τον Θάνατο της Φώφη Γεννηματά. Τα λόγια είναι περιττά αυτή τη στιγμή και το  μόνο που θα κάνουμε είναι προσευχηθούμε να  αναπαύσει ο Θεός την ψυχή της και να  παρηγορήσει τα παιδιά και την οικογένειά της».

Γιάννης Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης


«Πολλή θλίψη… Πολύ κρίμα… Η ζωή είναι αγρίως απίθανη…»

Ανδρέας Κονδύλης, Δήμαρχος Αλίμου


«Δεν το χωράει ο νους ότι έφυγε τόσο ξαφνικά μια γυναίκα νέα, μια γυναίκα τόσο δραστήρια, από τον καρκίνο. Μια μάνα, με τρία παιδιά. Μάχιμη στην πολιτική, εν ενεργεία αρχηγός κόμματος, με αγώνες από τα νεανικά της χρόνια για τα πιστεύω της. Μαχήτρια πάνω από όλα στη ζωή, με το προσωπικό της παράδειγμα να δίνει θάρρος και κουράγιο σε πάρα πολλές και πολλούς. Είναι τόσο κρίμα, είναι τόσο άδικο. Η Φώφη Γεννηματά με τη ζωή και το παράδειγμά της αφήνει ένα μοναδικό, ξεχωριστό αποτύπωμα συνολικά στην ελληνική κοινωνία και ασφαλώς στην πολιτική ζωή του τόπου. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της. Η σκέψη όλων μας είναι κοντά τους».

Γιώργος Παπανικολάου, Δήμαρχος Γλυφάδας


«Έφυγε από τη ζωή πρόωρα η συμπολίτισσα μας και Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά μετά από δύσκολη και άνιση μάχη με τον καρκίνο. Η Φώφη, παράλληλα με την λαμπρή και σημαντική πολιτική της σταδιοδρομία υπήρξε υποδειγματικό πρότυπο γυναίκας και μητέρας. Η απώλεια της αποτελεί πλήγμα και εύχομαι ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους της και ειδικότερα στα παιδιά της».

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης


 «Η Φώφη Γεννήματα έδωσε ισχυρό παράδειγμα ως γυναίκα σε υψηλές πολιτικές θέσεις και αξιώματα, στη διεκδίκηση της ισότιμης συμμετοχής όλων των γυναικών στην πολιτική σκηνή και στη μάχη για τη ζωή.

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια για την απώλειά της, στους οικείους της και στην πολιτική της οικογένεια και ταυτόχρονα την συμπαράστασή μου σε όσους αντιπαλεύουν καθημερινά αυτή την ασθένεια.

Εύχομαι η ιατρική πρόοδος να δώσει σύντομα την απάντηση και σε αυτή την πρόκληση, που άδικα στερεί τη ζωή κάθε χρόνο σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Γιώργος Χατζηδάκης, Δήμαρχος Ηλιούπολης


«Η Αξιοπρέπεια, οι αξίες σου κι η μαχητικότητα σου, σε κατέταξαν ως πρότυπο πολιτικού, γυναίκας και μητέρας! Στην ζωή σου αντιπροσώπευες στο απόλυτο το είναι σου! Καλό ταξίδι αγαπημένη Πρόεδρε, η παρακαταθήκη σου ας είναι φάρος για όλους μας!»

Χρήστος Μπαρμπαρέσος, Γραμματέας Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Γλυφάδας


«Έτσι εγώ θέλω να σε θυμάμαι δυνατή, πάντα με το χαμόγελο, βαθιά ανθρώπινη. Καλό ταξίδι Πρόεδρε καλό ταξίδι αγαπημένη μου Φώφη».

Νίκος Παπανικολάου, Δημοτικός Σύμβουλος Αλίμου


«Η Λαϊκή Συσπείρωση εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τα μέλη του ΚΙΝΑΛ για την πρόωρη απώλεια της  Φώφης Γεννηματά που μεγάλωσε και έζησε στη Βούλα.  Την αποχαιρετούμε με θλίψη και σεβασμό για την εντιμότητά της και τη γενναιότητά της στη μάχη για τη ζωή».

Λαϊκή Συσπείρωση Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης


«Συγκίνηση και θλίψη για τον πρόωρο χαμό της Φώφης Γεννηματά, της συνδημότισσας και πολιτικού. Έφυγε νωρίς αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένειά της και το πολιτικό χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Ενεργή και δραστήρια γυναίκα που στάθηκε άξια κόρη του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά, πάλεψε επί χρόνια τον δαίμονα της αρρώστιας, μένοντας ταυτόχρονα άξια πολιτικός και μητέρα, παράδειγμα για όλους. Τα θερμότερα μας συλλυπητήρια στους φίλους και στους οικείους της.

Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Ποια ήταν η Φώφη Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1964 στους Αμπελόκηπους της Αθήνας και ήταν κόρη του Γιώργου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει τρία παιδιά. Πρώτος σύζυγος της Φώφης Γεννηματά ήταν ο Αλέξανδρος Ντέκας η εταιρεία του οποίου το 1994 ανέλαβε από την Κτηματολόγιο Α.Ε να υλοποιήσει το για πρώτη φορά συντασσόμενο ελληνικό κτηματολόγιο.

Παντρεύτηκαν όταν η Φώφη ήταν 22 ετών και απέκτησαν μαζί μία κόρη. Ο δεύτερος σύζυγός της είναι ο Ανδρέας Τσούνης τον οποίο παντρεύτηκε το 2003.

Ο Α. Τσούνης είναι οδοντίατρος και ο οποίος εργαζόταν στο νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ερρίκος Ντυνάν από το οποίο παραιτήθηκε το 2014 τη χρονιά που αυτό πέρασε στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς. Μαζί απέκτησαν μια κόρη και έναν γιό.

Το 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.

Την περίοδο 1982-87 συμμετείχε στη φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ του ΠΑΣΟΚ.

Το 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Α’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ. Ένα χρόνο αργότερα στο 6ο συνέδριο του Κινήματος στην Κεντρική Επιτροπή ανέλαβε Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ.

Το 2002 εξελέγη Υπέρ – Νομάρχης Αθηνών-Πειραιά ως επικεφαλής του συνδυασμού «Νομαρχία Πολιτών», θέση στην οποία επανεκλέχθηκε και το 2006.

Παράλληλα το 2003 εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (Ε.Ν.Α.Ε).

Στις εθνικές εκλογές του 2009 επανεξελέγη βουλευτής και διετέλεσε Υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στη συνέχεια Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών, μέχρι και το 2012.

Τον Μάρτιο του 2012 ανέλαβε καθήκοντα ως Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Από τον Ιούνιο του 2013 ως τον Ιανουάριο του 2015 διετέλεσε Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Στις Εθνικές εκλογές του 2015 εξελέγη βουλευτής Β’ Αθήνας.

Στις 14 Ιουνίου του 2015 σε ανοιχτή διαδικασία εκλογής από τη βάση, εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αμέσως μετά ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ενοποίηση του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς και ως πρώτο βήμα συγκροτήθηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΣΥ) με την ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και αργότερα με την συμμετοχή του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και της ΕΔΕΜ.

Τον Ιανουάριο του 2016 απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα για την ενότητα όλου του ευρύτερου χώρου της Προοδευτικής Παράταξης που με την συμμετοχή και του Κινήματος ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, οδήγησε στην ανοιχτή διαδικασία εκλογής επικεφαλής του νέου ενιαίου φορέα, του Κινήματος Αλλαγής κατά την οποία εκλέχθηκε Πρόεδρος τον Νοέμβριο του 2017 με ανοιχτή διαδικασία στην οποία συμμετείχαν 212.000 πολίτες και 9 συνολικά υποψήφιοι.

Scroll to Top