Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγκυμοσύνη και οδοντίατρος

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Η εγκυμοσύνη, χωρίς αμφιβολία, αποτελεί βιολογικά τη σημαντικότερη στιγμή για τη γυναίκα.Στη διάρκειά της, συντελείται μία σημαντική αλλαγή σε όλα τα συστήματα και τις λειτουργίες του γυναικείου οργανισμού, σε επίπεδο βιοχημικό, ορμονικό και βιολογικό.Όπως είναι αναμενόμενο, όλες αυτές οι μεταβολές δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστη και τη στοματική κοιλότητα. Η στοματική υγεία είναι από τα σημεία που πλήττονται στην εγκυμοσύνη.

Οι ορμονικές μεταβολές που παρατηρούνται εκείνη την περίοδο καθιστούν πιο ευάλωτα τα ούλα στην φλεγμονή (ουλίτιδα της κυήσεως).Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών της εγκύου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς τα  γεύματα είναι συχνότερα και συνήθως αυξάνεται η κατανάλωση γλυκών.

Η καθημερινή στοματική υγιεινή πολλές φορές παραμελείται από τις εγκύους. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλουν οι ψυχολογικές μεταπτώσεις που είναι συχνές εκείνη την περίοδο, αλλά και η αλλαγή των καθημερινών συνηθειών της.

Ανάμεσα στα συμπτώματα που προκαλούν οι ορμονικές αλλαγές της κύησης είναι και η ευαισθησία των ούλων. Γι’ αυτό  δεν είναι καθόλου απίθανο μία έγκυος να διαπιστώσει, όταν πλένει τα δόντια της ή όταν πάει να δαγκώσει ένα μήλο, τα δόντια της να ματώνουν.

Αν μία εγκυμονούσα  χρειαστεί οδοντική θεραπεία, θα πρέπει να γίνεται κατά τον τέταρτο, πέμπτο και έκτο μήνα της κύησης,  σε συνεννόηση του οδοντίατρου με τον γυναικολόγο της. Το σωστό διαιτολόγιο και η συστηματική φροντίδα του στόματος της εγκύου –απαραίτητο ειδικότερα στην εγκυμοσύνη- δεν είναι πάντα αρκετά. Προϋπάρχοντα οδοντικά προβλήματα εμμένουν και εξελίσσονται στη διάρκεια της κύησης. Η καλύτερη μέθοδος πρόληψης που μπορεί να προσφέρει η εγκυμονούσα στη στοματική υγεία της, αλλά και στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, είναι η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρό της σε όλη τη διάρκεια της κύησης, επειδή σε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή της ζωής της, η πρόληψη έχει μεγαλύτερη αξία από κάθε άλλη φορά.

Από την άλλη πλευρά κάθε μεγάλης κλίμακας οδοντιατρική θεραπεία είναι φρόνιμο να αναλαμβάνεται μόνο μετά από συνεννόηση του οδοντίατρου με τον γυναικολόγο. Αυτός είναι σε θέση να ξέρει αν υπάρχουν γενικότερα προβλήματα υγείας και ποιά είναι αυτά. Οι πληροφορίες του γυναικολόγου θα αποτελέσουν τη βάση για να καθορίσει ο οδοντίατρος το κατάλληλο για την έγκυο σχέδιο οδοντικής θεραπευτικής αγωγής καθώς και τον ενδεδειγμένο χρόνο έναρξης και περάτωσής της.

Η οδοντική θεραπευτική αγωγή που ακολουθείται κατά τη διάρκεια της κύησης δεν πρέπει να είναι πολύπλοκη και κουραστική. Κατά κανόνα, πρέπει να  αποφεύγονται οι οδοντικές θεραπείες κατά τους τρεις πρώτους και τους τρεις τελευταίους μήνες της κύησης. Έτσι, ο διαθέσιμος χρόνος παρέμβασης περιορίζεται  στα τελευταία χρονικά όρια του τέταρτου, πέμπτου και έκτου μήνα της κύησης, εκτός βέβαια κι αν προκύψει μία έκτακτη επιτακτική ανάγκη άμεσης θεραπείας.

Χωρίς καμία αμφιβολία, όλες οι οδοντικές βλάβες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την εγκυμοσύνη μπορούν να προληφθούν. Αυτό που αρχικά πρέπει να κάνει η γυναίκα είναι να επισκεφθεί τον οδοντίατρό της πριν προγραμματίσει να μείνει έγκυος, ώστε να θεραπευτούν όλα τα προβλήματα που πιθανώς υπάρχουν. Όμως καιστη διάρκεια της εγκυμοσύνης η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι επιβεβλημένη.

Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων παίζει η καλή στοματική υγιεινή.Η έγκυος πρέπει όχι μόνο να μην παραμελεί την καθημερινή φροντίδα, αλλά αντιθέτως να τα περιποιείται σχολαστικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου της. Τέλος, καλό είναι να αποφεύγεται η συχνή κατανάλωση γλυκών, ιδίως από άτομα ευαίσθητα στην τερηδόνα.

INSTITUTE OF DENTAL CARE

ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S.  Χειρουργός Οδοντίατρος

Αισθητική & Επανορθωτική Οδοντιατρική-Εμφυτεύματα.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 21 Μαΐου 2016]

Scroll to Top