Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Η Παιδεία σε συγχώνευση – «Θύματα» το Παπαδάκειο Νηπιαγωγείο Γλυφάδας και Τμήματα Γυμνασίου και Λυκείου Ηλιούπολης

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Μεγάλη αναστάτωση έχουν προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα οι σχεδιαζόμενες από το Υπουργείο Παιδείας συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει σε πανελλαδικό επίπεδο, με τις κατά τόπους κοινωνίες – εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές – να αντιδρούν, ζητώντας από το Υπουργείο να ανακαλέσει αυτές τις κινήσεις. Μόλις ενάμιση μήνα σχεδόν από το άνοιγμα των σχολείων και τον ήχο του πρώτου κουδουνιού, «χτυπούν» τα καμπανάκια ελλείψεων στην παιδεία. Η ανακοίνωση έγινε από το Υπουργείο μεσημέρι Παρασκευής (8.10.2021) λίγο πριν το κλείσιμο των σχολείων όπου με ένα αρχείο excel ανακοίνωσε τη συγχώνευση εκατοντάδων τμημάτων σε όλη τη χώρα. Τα «πυρά» που δέχεται το Υπουργείο Παιδείας αφορούν κυρίως τον κίνδυνο υγείας που ενδέχεται να επιφέρουν οι συγχωνεύσεις των τμημάτων καθώς στις αίθουσες διδασκαλίας ο αριθμός των μαθητών θα αυξηθεί, αγγίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και τους 28. Δε θέλουν σε καμία περίπτωση να γυρίσουν στην τηλεκπαίδευση ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας. Ενώ προσθέτουν ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει ληφθεί υπόψιν η κατασκευαστική προδιαγραφή των σχολικών αιθουσών για το αν μπορούν να υποστηρίξουν τις συγχωνεύσεις. Στο Δήμο Γλυφάδας «θύμα» των συγχωνεύσεων είναι και το πρόσφατα ανακαινισμένο Παπαδάκειο Νηπιαγωγείο. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γλυφάδας – Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με ανακοίνωσή του παρουσιάζει τις αντιξοότητες και καλεί γονείς και φορείς της πόλης να διαμαρτυρηθούν για να πετύχουν την ανάκληση της απόφασης για τη συγχώνευση.

Ο «χορός» των συγχωνεύσεων που ανήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας έχει κάνει την εκπαιδευτική κοινότητα να χορεύει σε αγωνιστικούς ρυθμούς. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί αγωνιούν και ζητούν κάθε απόφαση να λαμβάνεται κατόπιν ώριμης σκέψης και ύστερα από υπολογισμό όλων των παραμέτρων.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης χαρακτήρισε τη συγχώνευση τμημάτων ως «εξορθολογισμό» και ότι «κάποτε έπρεπε να γίνει», κάνοντας λόγο για μεγάλο πλεόνασμα εκπαιδευτικών ωρών. «Πρέπει τα σχολεία να λειτουργήσουν ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών για να μην έχουμε παρατυπίες. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν ομαλότερα και δεν θα παρουσιάζεται το φαινόμενο κατάχρησης του προσωπικού», δήλωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το υπουργείο Παιδείας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία και εκπαίδευση των μαθητών.

«Θύμα» το «Παπαδάκειο» νηπιαγωγείο στη Γλυφάδα

Το «Παπαδάκειο» νηπιαγωγείο στη Γλυφάδα λειτούργησε φέτος, μετά φανών και λαμπάδων, με δόξα και τιμή, αφού ο Δήμος Γλυφάδας πανηγύριζε την ανακατασκευή του και τη λειτουργία του μετά από 40 χρόνια από τη δωρεά της οικογένειας Παπαδάκη. Και πράγματι εμφανισιακά έγινε πολύ όμορφος και προσεγμένος χώρος που σκόρπισε συγκίνηση σε παλιούς Γλυφαδιώτες που το είχαν προλάβει στις πρώτες του δόξες. Η επιστροφή του στις επάλξεις όμως δεν είναι ανέφελη. Δυστυχώς, όπως είχε επισημάνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μητέρα που το παιδί της πηγαίνει στο νηπιαγωγείο αυτό, με το πέρας του αγιασμού και αφού το πρώτο κουδούνι είχε για τα καλά χτυπήσει οι γονείς ενημερώθηκαν από τη Διευθύντρια του Σχολείου και στη συνέχεια από την Πρωτοβάθμια Διεύθυνση ότι το Παπαδάκειο Νηπιαγωγείο δε θα λειτουργήσει μέχρι να διοριστούν τρεις ακόμη εκπαιδευτικοί. Μάλιστα το χρονικό πλάνο των διορισμών ήταν για τον Οκτώβριο.


Ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων ο Σύλλογος ΠΕ Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

«Το Παπαδάκειο Νηπιαγωγείο λειτούργησε από την αρχή της σχολικής χρονιάς με τέσσερα τμήματα και ένα μήνα μετά και εν μέσω πανδημίας δίνεται εντολή και μάλιστα προφορική τα τέσσερα τμήματα να γίνουν τρία!» αναφέρει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Μάλιστα τάσσεται ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων και την υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών.

Αφορμή για την πρόσφατη ανακοίνωση του Συλλόγου στάθηκε η απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ’ Αθήνας για τη συγχώνευση τμήματος πρωινού υποχρεωτικού ωραρίου στο Παπαδάκειο Νηπιαγωγείο Γλυφάδας.

Η ανακοίνωση

ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ!

ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ!

Με ιδιαίτερα αισθήματα οργής και αγανάκτησης πληροφορηθήκαμε ότι δόθηκε εντολή από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ’ Αθήνας για τη  συγχώνευση τμήματος πρωινού υποχρεωτικού ωραρίου στο Παπαδάκειο Νηπιαγωγείο Γλυφάδας, σχολείο αρμοδιότητας του συλλόγου μας.

Η συγχώνευση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των εκατοντάδων συγχωνεύσεων-καταργήσεων τμημάτων που γίνονται κατόπιν εντολών του ΥΠΑΙΘ προκειμένου να εξοικονομηθούν προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και διά της «μεθόδου της εξαφανίσεως» να μην καλυφθούν τα 6000 κενά που υπολογίζεται ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην εκπαίδευση.

Το Παπαδάκειο Νηπιαγωγείο λειτούργησε από την αρχή της σχολικής χρονιάς με τέσσερα (4) τμήματα και ένα μήνα μετά και εν μέσω πανδημίας δίνεται εντολή και μάλιστα προφορική τα τέσσερα (4) τμήματα να γίνουν τρία (3)!

Στο αυτό κάθε αυτό το ζήτημα της συγχώνευσης από παιδαγωγικής πλευράς η απόφαση αυτή, αλλά και η χρονική στιγμή στην οποία πάρθηκε, είναι το λιγότερο απαράδεκτη και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το Σύλλογό μας. Τα  νήπια που φοιτούν στο νηπιαγωγείο, παιδιά σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία που έχουν υποστεί και αυτά εδώ και δυο χρόνια τις συνέπειες της πανδημίας, πέρασαν εδώ και έναν μήνα μία δύσκολη περίοδο προσαρμογής και με όλες τις δυσκολίες εντάχθηκαν σταδιακά ομαλά στο περιβάλλον του σχολείου. Η συγχώνευση των τμημάτων αναιρεί όλη την προσπάθεια που έχουν κάνει ως τώρα οι νηπιαγωγοί, οι γονείς και κυρίως οι μικροί μαθητές.  Στο δυναμικό των παιδιών που φοιτούν φέτος  στο Παπαδάκειο θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός νηπίων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και σοβαρές δυσκολίες.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η φετινή χρονιά για τα νήπια, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του Παπαδάκειου νηπιαγωγείου από την αρχή ξεκίνησε με μεγάλες δυσκολίες, αναστάτωση και ελλείψεις:

Από την αρχή της χρονιάς υπάρχουν στο σχολείο σοβαρά κενά εκπαιδευτικών που δεν επέτρεψαν να λειτουργήσει έως τώρα το σχολείο με πλήρη λειτουργία όλων των τμημάτων.  Αρχικά υπήρχαν κενά ακόμα  και στην πρωινή βασική υποχρεωτική λειτουργία τα οποία τελικά καλύφθηκαν με τοποθετήσεις-μετακινήσεις εκπαιδευτικών από άλλα σχολεία. Από τις 4 παράλληλες στηρίξεις που περιμένουν μαθητές του νηπιαγωγείου έχουν έρθει μόνο 2,  ενώ το 1 από τα 2 τμήματα του ολοήμερου στελεχώθηκε και λειτουργεί μόλις τις τελευταίες δύο βδομάδες,  μετά τη β φάση προσλήψεων αναπληρωτών! Και ενώ όλη η εκπαιδευτική κοινότητα περίμενε να γίνουν κινήσεις ώστε επιτέλους να έρθει εκπαιδευτικός και για το 2ο ολοήμερο και να ξεκινήσει η λειτουργία του,  δίνεται προφορική εντολή για συγχώνευση στα πρωινά τμήματα!  

Η αιτιολόγηση της συγχώνευσης είναι από την πλευρά της διοίκησης ότι ο συνολικός αριθμός του σχολείου δεν μπορεί να δικαιολογήσει 4 τμήματα ενώ παραβλέπονται οι ιδιαίτερες κτιριακές συνθήκες του Παπαδάκειου νηπιαγωγείου (θα τις αναλύσουμε παρακάτω), οι αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες που υπάρχουν και οι  ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας που διανύουμε και που θα έπρεπε να επιβάλλουν την αραίωση και όχι το στοίβαγμα των μαθητών μέσα σε λίγα τετραγωνικά!  Ειδικά για το τελευταίο απορεί κανείς πώς μπορεί να παραβλέπει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ Αθήνας και το ΥΠΑΙΘ το γεγονός ότι  η επιλογή συγχώνευσης τμήματος θα δημιουργήσει τμήματα μεγάλου συνωστισμού με παιδιά μικρής ηλικίας σε αίθουσες λίγων τετραγωνικών σε μια περίοδο πανδημίας και ενώ είναι γνωστό ότι ήδη πολλά παιδιά πανελλαδικά  νοσούν ή και νοσηλεύονται! 

Σε σχέση με το κτιριακό:

Μέσα στον Αύγουστο ξεκίνησαν διαδικασίες ανακαίνισης από το Δήμο Γλυφάδας, οι οποίες καμία σχέση δεν είχαν με τον αρχικό προγραμματισμό που ο Δήμος Γλυφάδας και η Διεύθυνση ΠΕ Δ Αθήνας ανακοίνωναν για την στέγαση του νηπιαγωγείου από την άνοιξη  ως τα τέλη Ιουλίου. Πραγματοποιήθηκαν  τελικά σοβαρές παρεμβάσεις στους χώρους του Παπαδάκειου με το σχολείο  να παραδίδεται με την έναρξη του έτους.  Από τις παρεμβάσεις αυτές δημιουργήθηκαν 4 χώροι-τμήματα, χώροι περιορισμένοι ωστόσο σε τετραγωνικά και σε μεγάλο βαθμό και σε λειτουργικότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φοιτήσει σε αυτά μεγάλος αριθμός νηπίων.  Δυστυχώς όπως πληροφορηθήκαμε επικαιροποίηση αυτών των στοιχείων δεν έχει γίνει ακόμα στο σύστημα myschool  καθώς σχέδιο του ανακαινισμένου σχολείου με όλες τις τροποποιήσεις δεν έχει δοθεί ακόμα από το Δήμο Γλυφάδας στο νηπιαγωγείο μολονότι αυτό  έχει ζητηθεί προφορικά αλλά και εγγράφως.

Με βάση όλα τα παραπάνω:

⦁    Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης για τη συγχώνευση τμήματος του Παπαδάκειου Νηπιαγωγείου Γλυφάδας.

⦁    Καλούμε το Υπουργείο να κάνει άμεσα προσλήψεις αναπληρωτών ώστε να καλύψει τόσο  το κενό του 2ου ολοήμερου τμήματος του Παπαδάκειου νηπιαγωγείου και των 2 παράλληλων που λείπουν όσο και των χιλιάδων άλλων κενών που υπάρχουν στα σχολεία και να σταματήσει με συγχωνεύσεις και λογιστικά παιχνίδια να προσπαθεί να εξαφανίσει τα κενά εις βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών, της υγείας και της ασφάλειας τους.

⦁    Καλούμε τους γονείς του Παπαδάκειου Νηπιαγωγείου Γλυφάδας  και τους φορείς της πόλης της Γλυφάδας να προβούμε από κοινού σε παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ’ Αθήνας. (Η κινητοποίηση είχε οριστεί για την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, όμως με το καιρικό φαινόμενο «Μπάλλος» και το κλείσιμο του δημοσίου αναβλήθηκε).

⦁    Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να καταγγείλει τις μεθοδεύσεις του ΥΠΑΙΘ και να αναδείξει τη σπουδαιότητα των περικοπών αυτών για μαθητές και εκπαιδευτικούς.


Οι επόμενες κινήσεις του Συλλόγου

Ο «Παλμός» επικοινώνησε με την Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κα Ανθή Βέλλη και ενημερώθηκε πως η κινητοποίηση που είχε προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου τελικά θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα απευθείας στο Υπουργείο Παιδείας και όχι στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ’ Αθήνας. Ο λόγος είναι ότι η Διευθύντρια της Διεύθυνσης κα Μεϊντάση σε επικοινωνία τους, τους ενημέρωσε πως είχαν προγραμματιστεί κι άλλες συγχωνεύσεις για σχολεία της Γλυφάδας και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτό να αποφευχθεί. Έτσι οποιαδήποτε νέα παράσταση διαμαρτυρίας εκεί δεν θα έφερνε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα. Η επόμενη κινητοποίηση θα είναι απευθείας στο Υπουργείο, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει και κρούση στο Δήμο Γλυφάδας, τόσο για να παρέμβει όσο και για να δώσει τα σχέδια του «Παπαδάκειου» νηπιαγωγείου καθώς και των λοιπών σχολικών μονάδων που τώρα δημιούργησε ο Δήμος και στεγάζουν τα νήπια. Σύμφωνα με το νόμο, τονίζει η κα Βέλλη, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν γνώση. Επίσης, το προσεχές διάστημα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ένα ενιαίο κείμενο από την ΔΟΕ με ενιαίους δείκτες που θα καταγγέλλει τις συγχωνεύσεις και τις υλικοτεχνικές υποδομές και θα καλύπτει όλες τις περιπτώσεις ανά την Ελλάδα. Στην παρούσα φάση συντάσσεται και στη συνέχεια θα συγκεντρώσει υπογραφές.


Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και στην Ηλιούπολη

Δημόσια τοποθετήθηκε για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να συγχωνεύσει τμήματα και στα σχολεία της Ηλιούπολης ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος και Διευθυντής του 4ο Γενικού Λυκείου Ηλιούπολης Φώτης Χρυσουλάκης. Πρόκειται για την κατάργηση τμημάτων γενικής παιδείας στο 1ο Λύκειο Ηλιούπολης, 1 τμήμα Β’ Λυκείου και στο 2ο Γυμνάσιο, 1 τμήμα Β΄ Γυμνασίου. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση αυτή και τόνισε ότι «οι ξαφνικές καταργήσεις τμημάτων, με σκοπό να αποτελούνται τα τμήματα πλέον από 26 μαθητές το κάθε ένα, ενώ ήδη τα σχολεία λειτουργούν πάνω από ένα μήνα και μέσα σε συνθήκες πανδημίας, μόνο υπευθυνότητα και σοβαρότητα δεν επιδεικνύουν. Γίνεται άνω κάτω ο σχεδιασμός του σχολείου, το Ωρολόγιο Πρόγραμμα, ο προγραμματισμός της ύλης, προκύπτουν ακάλυπτα ωράρια εκπαιδευτικών και αυξάνεται ο υγειονομικός κίνδυνος από τον COVID-19, για τις σχολικές κοινότητες. Τέτοιες ενέργειες και αποφάσεις, στο όνομα της περικοπής οικονομικών πόρων από την Δημόσια Παιδεία, είναι φανερό, ότι όχι μόνο δυσχεραίνουν το εκπαιδευτικό έργο και προσβάλλουν την αξία του, αλλά αποδομούν και διαλύουν το δημόσιο σχολείο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες με επιστολή τους προς το Υπουργείο Παιδείας και κάθε αρμόδια διεύθυνση ο Σύλλογος γονέων μαθητών 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης «Δελμούζειο» ζητά να διατηρηθούν τα 4 τμήματα της Β’ τάξης και να σταματήσει κάθε ενέργεια για ανακατανομή των παιδιών σε τρία τμήματα, με μόνο «όφελος» την «εξοικονόμηση του μισθολογικού κόστους ενός καθηγητή.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 23 Οκτωβρίου 2021]

Scroll to Top