#Συνέντευξη | Στάθης Ψυρρόπουλος: «Πάω να μπλέξω – ως υποψήφιος Δήμαρχος – για να ξεμπλέξω την πόλη μου από την αναποτελεσματικότητα που έχει περιέλθει»

Ηλιούπολη Συνεντεύξεις

Ο νέος επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρώτα η Ηλιούπολη» και Υποψήφιος Δήμαρχος σε αποκλειστική συνέντευξη στον «ΠΑΛΜΟ»

  • Στην Έφη Φιλιπποπούλου

Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τότε που άνοιξαν οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου επικεφαλής στη δημοτική παράταξη «Πρώτα η Ηλιούπολη». Η μοναδική επίσημη υποψηφιότητα που κατατέθηκε, αυτή του Στάθη Ψυρρόπουλου, ήταν και εκείνη που τελικά έγινε επίσημα αποδεκτή χρήζοντας τον ως νέο επικεφαλής του συνδυασμού που θα κληθεί να οδηγήσει την παράταξη στο δύσκολο δρόμο για τις εκλογές του 2023. Στο διάστημα αυτό το φως της δημοσιότητας είδαν αποχωρήσεις στελεχών, εκλεγμένων και μη, που για τους δικούς τους αιτιολογημένους λόγους δε θέλησαν να συνεχίσουν, δηλώνοντας την ανεξαρτητοποίηση και αποχώρησή τους. Την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου συνεδρίασε η Ολομέλεια της παράταξης και τονίστηκε τόσο από τον π. Δήμαρχο και ιδρυτή της Βασίλη Βαλασόπουλο, όσο και από τον νέο επικεφαλής της, Στάθη Ψυρρόπουλο η ανάγκη για αναδιοργάνωση της Παράταξης με απώτερο σκοπό την αλλαγή σελίδας στην Ηλιούπολη. Για τους στόχους, το ιδρυτικό συνέδριο που προγραμματίζεται το προσεχές διάστημα, τις πολιτικές επιλογές των συνυποψηφίων του, τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, τις πιθανές πολιτικές συνεργασίες, την απλή αναλογική κ.α. μίλησε αποκλειστικά στον «ΠΑΛΜΟ» ο Στάθης Ψυρρόπουλος τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ήρθε η ώρα με μεγάλη Ευθύνη, Συνέπεια και Εντιμότητα να ανασυγκροτήσουμε την πόλη μας δίνοντας λύσεις στην στασιμότητα που επικρατεί».

[Π]: Η υποψηφιότητά σας ήταν η μια και μοναδική που κατατέθηκε. Αυτό σας χαροποιεί στο ότι – επίσημα τουλάχιστον – δεν υπήρξε άλλος διεκδικητής;

ΣΤΑΘΗΣ ΨΥΡΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ πως όσοι άνθρωποι ασχολούνται με τα κοινά και επιθυμούν να αναλαμβάνουν ευθύνες πρέπει να κρίνονται στο λαό και να αποκτούν την ανάλογη νομιμοποίηση. Προσωπικά τόσο το 2014, όσο και πρόσφατα το 2019, στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, ήταν τιμή μου που οι συμπολίτες μου, μου έδωσαν τη δύναμη να τους εκπροσωπώ στο δημοτικό συμβούλιο. Το ίδιο ήθελα να γίνει και τώρα, όχι με λίγες υποψηφιότητες αλλά με όσο το δυνατό περισσότερες, το είχα εκφράσει δημόσια και μάλιστα είχα τονίσει το γεγονός πως εφόσον δεν εκλεγώ προσωπικά, θα ακολουθήσω αυτόν/ην που θα επιλέξουν οι συμπολίτες μου. Με ενδιαφέρει η ενότητα, η σύμπνοια και η ομόνοια της Παράταξης γι’ αυτό και θα βρισκόμουν στις επάλξεις της όπως βρίσκομαι και τώρα.

“Με ενδιαφέρει η ενότητα, η σύμπνοια και η ομόνοια της Παράταξης γι’ αυτό και θα βρισκόμουν στις επάλξεις της όπως βρίσκομαι και τώρα”.

[Π]: Υπήρξε κάποια στιγμή που διστάσατε; Να πείτε “Που πας να μπλέξεις”;

Σ.Ψ.: Είμαι ένας άνθρωπος που μου αρέσει να οραματίζομαι και να θέτω στόχους για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μου. Εμπνέομαι από αυτό. Γι’ αυτό και δεν κάμπτομαι από τις δυσκολίες γιατί τις θεωρώ δώρο και πρόκληση για να προχωρήσω. Και βέβαια και πάω να μπλέξω για να ξεμπλέξω την πόλη μου από την αναποτελεσματικότητα που έχει περιέλθει.

[Π]: Ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις στελεχών της παράταξης, φίλων και συγγενών;

Σ.Ψ.: Οι πρώτες αντιδράσεις είναι ενθαρρυντικές καθώς κάνουμε όλοι ουσιαστικά μία επανεκκίνηση, μία επανίδρυση και αυτό μας ενώνει και μας γεμίζει με αισιοδοξία.

“Δεν κάμπτομαι από τις δυσκολίες γιατί τις θεωρώ δώρο και πρόκληση για να προχωρήσω”

[Π]: Πιστεύετε ότι η στήριξη του πρώην επικεφαλής της δημοτικής παράταξης και πρώην Δημάρχου Βασίλη Βαλασόπουλου θα σας δώσει ώθηση ή θα είναι τροχοπέδη στις επόμενες κινήσεις σας;

Σ.Ψ.: Οπωσδήποτε ο Βασίλης Βαλασόπουλος έχει αφήσει ένα μεγάλο έργο στην Ηλιούπολη και ο κόσμος της πόλης ήδη διακρίνει το έλλειμμα που παρατηρείται με την παρούσα διοίκηση. Η στήριξη του προς το πρόσωπό μου αλλά και η στήριξη πολλών στελεχών της παράταξης, μου δίνει αισιοδοξία αλλά και μία μεγάλη ευθύνη απέναντι στους πολίτες. Το στοίχημα δεν είναι μόνο η επανεκκίνηση της παράταξης και η ανασύστασή της αλλά και η αναδιοργάνωση της πόλης, με έργα που έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες, με τη βελτίωση του πολιτισμού της καθημερινότητας  όπως συνηθίζω να λέω, με την αλλαγή σελίδας.

[Π]: Όσοι, στο διάστημα που μεσολάβησε από τις δημοτικές εκλογές του 2019 μέχρι σήμερα έφυγαν και ανέλαβαν θέσεις στη νυν διοίκηση θα είναι ευπρόσδεκτοι ξανά στην παράταξη “Πρώτα η Ηλιούπολη”;

Σ.Ψ.: Η παράταξη που θα επανιδρύσουμε στο προσεχές συνέδριο θα είναι μία ένωση ανθρώπων με αρχές, με πρόγραμμα και λύσεις για τα προβλήματα της πόλης, με αξίες, με ήθος και προσφορά. Οι θέσεις και τα προνόμια δεν μας απασχολούν. Προσωπικά δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και ούτε ζω από την πολιτική. Προφανώς ο καθένας βαδίζει ανάλογα με τις αξίες του. Εμείς θεωρούμε ότι η παρούσα κατάσταση που επικρατεί στην πόλη είναι προβληματική και είναι ευθύνη των διοικούντων μέρος των οποίων αποτελείται και από ανθρώπους που εκλέχτηκαν με άλλες παρατάξεις και προσχώρησαν με ανταλλαγή θέσεων.

“Οπωσδήποτε ο Βασίλης Βαλασόπουλος έχει αφήσει ένα μεγάλο έργο στην Ηλιούπολη και ο κόσμος της πόλης ήδη διακρίνει το έλλειμμα που παρατηρείται με την παρούσα διοίκηση”

[Π]: Τι το καινούργιο πρεσβεύει η υποψηφιότητα σας;

Σ.Ψ.: Στόχος μου είναι να αναδειχθούν νέες δυνάμεις και νέα στελέχη που θα κληθούν να αναλάβουν το μέλλον και την πορεία της Ηλιούπολης. Άνθρωποι που δεν εκφράζονται, νέοι που δεν ακούγονται, επιστήμονες και πολίτες με εμπειρία. Θέλουμε να ανοίξουμε πάλι την παράταξη στην κοινωνία και με μία ομάδα πολυσυλλεκτική, χωρίς κομματικούς φραγμούς να ενώσουμε την πόλη μας.

[Π]: Πότε προγραμματίζετε το συνέδριο της δημοτικής παράταξης;

Σ.Ψ.: Το συνέδριο της παράταξης θα ανακοινωθεί σύντομα και προγραμματίζεται ανάλογα και με τα υγειονομικά δεδομένα εντός του 2021.

“Προσωπικά δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και ούτε ζω από την πολιτική”

[Π]: Σκέφτεστε να αλλάξετε μέχρι και το όνομα της παράταξης σηματοδοτώντας κάτι εντελώς διαφορετικό;

Σ.Ψ.: Όλα θα ανακοινωθούν στις επόμενες μέρες και θα είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν θετικές εκπλήξεις.

[Π]: Σας φοβίζει η απλή αναλογική;

Σ.Ψ.: Καθόλου. Η απλή αναλογική έφερε και θετικά αποτελέσματα στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας καθώς για πρώτη φορά στα δημοτικά χρονικά είχαμε σε κρίσιμα θέματα (όπως ήταν η αύξηση της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας του ΚΥΤ- Κέντρο Υπερυψηλής Τάση  και το διαδημοτικό κοιμητήριο στον Υμηττό  αλλά και η υπερκοστολογημένη μελέτη ηλεκτροφωτισμού με δέσμευση των ανταποδοτικών τελών – δηλαδή των χρημάτων του Ηλιουπολίτη) την αντιπολίτευση ενωμένη. Είχε όμως και αρνητικά φαινόμενα όπως ήταν η ανεξαρτητοποίηση δημοτικών συμβούλων με αντάλλαγμα θέσης στη διοίκηση και όχι προγραμματικές συμφωνίες και συγκλίσεις μεταξύ των παρατάξεων. Θεωρώ λοιπόν ότι η απλή αναλογική είναι «ανάλογη» με την πολιτική φιλοσοφία του καθενός που ασκεί διοίκηση.

“Δεν συναινώ σε συμμαχίες που αποσκοπούν στη νομή της εξουσίας σε βάρος της κοινωνίας της Ηλιούπολης”

[Π]: Πως σκέφτεστε να προσελκύσετε τη νεολαία ώστε να ασχοληθεί εντονότερα με τα κοινά;

Σ.Ψ.: Οι νέοι χρειάζονται λόγο, δυνατότητα έκφρασης αλλά και υλοποίησης των καινοτομιών που θα προτάξουν. Το δημοτικό συμβούλιο Νέων που είχαμε θεσμοθετήσει και είχε μεγάλη απήχηση στους Έφηβους, δυστυχώς δεν έχει λειτουργήσει και δεν έχει συνεδριάσει καν στην παρούσα δημοτική περίοδο. Δράσεις νεολαίας δεν έχουν γίνει και έτσι οι νέοι δεν θεωρούν ότι έχουν κάποιο κίνητρο να συμμετέχουν. Σκοπός μας είναι να τους ξαναδώσουμε φωνή.

[Π]: Ποιο πιστεύετε σήμερα ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη;

Σ.Ψ.: Θα ήταν καλό αν σας έλεγα ότι είναι ένα. Κυρίαρχα προβλήματα κατά την άποψη μου είναι η Καθαριότητα και το πράσινο όπου δεν έχουμε δει καμία καινοτομία, κανένα πλάνο και έτσι οι πολίτες πληρώνουν χωρίς να έχουν την ουσιαστική ανταποδοτικότητα. Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα είναι ο ηλεκτροφωτισμός και το απαρχαιωμένο δίκτυο που επιβαρύνει τόσο τα οικονομικά του δήμου ενώ παράλληλα εγκυμονεί κινδύνους καθώς έχουμε δει μια μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας στην πόλη μας.

Ένα κορυφαίο ζήτημα είναι το συγκοινωνιακό όπου καθημερινά η πόλη βιώνει μια έντονη και ασφυκτική κίνηση όχι μόνο στο δρόμο που περνάει μέσα από την πόλη και ενώνει τα νότια προάστια με την Κατεχάκη και την Αττική οδό αλλά και εσωτερικά σε πολλούς δρόμους της Ηλιούπολης. Το γεγονός πως η παρούσα διοίκηση, παρά τις έντονες παρεμβάσεις μας, έχει αφήσει μεγάλα έργα όπως η Αστική Σήραγγα Ηλιούπολης και η διεκδίκηση νέων σταθμών μετρό στην μοίρα τους, χωρίς πολιτικό σχεδιασμό και τις ανάλογες πολιτικές πιέσεις , δημιουργεί ένα δυσοίωνο μέλλον για την Ηλιούπολη. Να σημειωθεί ότι η Επένδυση στο Ελληνικό θα δημιουργήσει επιπρόσθετο κυκλοφοριακό χάος γεγονός που καθιστά αδήριτη την ανάγκη να προχωρήσουν αυτά τα έργα.

Αναπλάσεις πάρκων, Ανάπλαση της γειτονιά του Αγίου Κωσταντίνου και της Αγίας Μαρίνας, ξεχασμένες γειτονιές στην Κάτω Ηλιούπολη με δρόμους που έχουν χρόνια ασφαλτοστρωθούν πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα.

[Π]: Είσθε ικανοποιημένος από την παρουσία, τις θέσεις και τη στάση της δημοτικής σας παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο;

Σ.Ψ.: Μπορώ να πω πως σε μεγάλο βαθμό έχουμε καταφέρει πάντα με προτάσεις να διατηρήσουμε μια θέση ευθύνης και προοπτικής. Ό,τι θετικό θεωρούμε ότι βελτιώνει την κατάσταση στην Ηλιούπολη το στηρίζουμε αλλά όλα όσα φρονούμε ότι ζημιώνουν ή προκαλούν στασιμότητα θέτουμε κόκκινες γραμμές.

[Π]: Είστε ανοιχτός σε πολιτικές συνεργασίες;

Σ.Ψ.: Βεβαίως και είμαι όταν αυτές έχουν ως θεσμική βάση ένα κοινό πρόγραμμα αρχών και προοπτικής. Δεν συναινώ σε συμμαχίες που αποσκοπούν στη νομή της εξουσίας σε βάρος της κοινωνίας της Ηλιούπολης.

«Έγινε η Ολομέλεια της παράταξης στην οποία και αποφασίστηκε ότι νέος επικεφαλής και υποψήφιος Δήμαρχος θα είναι ο Στάθης Ψυρρόπουλος. Την αμέσως επόμενη ημέρα από το καταστατικό συνέδριο, ξεκινάμε τον αγώνα μας. Θα στηρίξω προσωπικά και με όσες δυνάμεις έχω τον Στάθη Ψυρρόπουλο. Πρόκειται για έναν νέο, καλό επιστήμονα, που έχει πάθος, αγάπη και μεράκι. Ναι, είναι άπειρος, αλλά θα μάθει. Κανείς δεν ήξερε από πριν. Εκτιμώ ότι θα πάει καλά».

Δήλωση στον «Παλμό» του π. Δημάρχου Ηλιούπολης και Ιδρυτή της Παράταξης «πρωτα η ηλιουπολη» Βασίλη Βαλασόπουλου
Ο π. Δήμαρχος Ηλιούπολης και ιδρυτής της παράταξης, Βασίλης Βαλασόπουλος, με τον νέο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρώτα η Ηλιούπολη», Στάθη Ψυρρόπουλο.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 16 Οκτωβρίου 2021]