Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Παρατάθηκε για 8 έτη η σύμβαση μίσθωσης του ακινήτου στην Λ. Κύπρου 185 από το Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης στην εταιρεία «Σκλαβενίτης»

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Τα έσοδα στα ταμεία του Δήμου ισοδυναμούν με 16 παιδικούς σταθμούς, δηλώνει ο π. Δήμαρχος Αργυρούπολης Γιάννης Τσαρπαλής

Δικαιωμένος αισθάνεται από τις πολιτικές του κινήσεις ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Τσαρπαλής αφού ήρθε το σήμερα να επιβεβαιώσει πως επί Δημαρχίας του, όντας Δήμαρχος Αργυρούπολης, έπραξε όχι μόνον ορθά αλλά και με τεράστιο όφελος για το Δήμο του.

Το ακίνητο (Λ. Κύπρου 185 στην Αργυρούπολη) που από το 2005 μισθώνει η εταιρεία «Μαρινόπουλος» και στη συνέχεια η εταιρεία «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ» έχει αποφέρει στα ταμεία του Δήμου Αργυρούπολης και στη συνέχεια του ενοποιημένου Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Από το 2005 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2021 η συνολική καταβολή των μισθωμάτων ανέρχεται στο ποσό των 11.417.596,92€ (σε αυτό το ποσό έχουν συμπεριληφθεί προσαυξήσεις 97.616,62€) και έχουν εισπραχθεί από Δημοτικά Τέλη το ποσό των 430.264,00€. Δηλαδή, το συνολικό ποσό που έχει εισπράξει ο Δήμος από το συγκεκριμένο ακίνητο είναι 11.847.860,92€. Ενώ το σημερινό καταβαλλόμενο μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται στο ποσό των 35.773,81€.

Με εμπρόθεσμο αίτημά της η εταιρεία ζήτησε από το Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης να κάνει χρήση του όρου της σύμβασης που της επιτρέπει την παράταση του μισθώματος για επιπλέον 8 έτη. Ταυτόχρονα ανέφερε ότι προτίθεται να αυξήσει το σημερινό ισχύον μίσθωμα κατά 3%, από 1/1/2022 και προτείνει, οι εν συνεχεία ετήσιες αναπροσαρμογές του μισθώματος να γίνονται την 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους αντί της 1ης Ιουνίου, αρχής γενομένης την 1/1/2023 και σύμφωνα με το ποσοστό της ετήσιας μεταβολής του ΔΤΚ κατά την αμέσως προηγούμενη δωδεκάμηνη περίοδο (Ιανουάριος με Δεκέμβριος του προηγούμενου της αναπροσαρμογής ημερολογιακού έτους), όπως αυτή ανακοινώνεται από την (ΕΛΣΤΑΤ) πλέον μιας ποσοστιαίας μονάδας (δωδεκάμηνη μεταβολή ΔΤΚ + 1%).

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ελληνικού Αργυρούπολης κατόπιν διαλογικής συζήτησης πέρασε το θέμα κατά πλειοψηφία με τις παρατάξεις των κ.κ. Χρ. Κορτζίδη, Γ. Ιωαννίδη και Αθ. Σπυρόπουλου να καταψηφίζουν.

Γιάννης Τσαρπαλής: «Όχι μόνο απόσβεση αλλά και κέρδος για το Δήμο η μίσθωση του ακινήτου»

Με αφορμή τη συζήτηση της παράτασης της σύμβασης μίσθωσης ακινήτου για επιπλέον 8 έτη καθώς και την πρόταση της μισθώτριας εταιρείας για μικρή αύξηση του μισθώματος, στο δημοτικό συμβούλιο που έλαβε χώρα στις 29 Σεπτεμβρίου, ήρθαν ξανά μνήμες για το πώς το κτίριο αυτό κατάφερε να μισθωθεί.

Μιλώντας στον «Παλμό» ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελληνικού Αργυρούπολης και π. Δήμαρχος Αργυρούπολης Γιάννης Τσαρπαλής επεσήμανε τα εξής:

Όταν ξεκίνησαν οι προσπάθειες για την μίσθωση του ακινήτου η υπηρεσία έβγαλε δύο προκηρύξεις, στις οποίες όμως δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Έτσι πήρε τότε την απόφαση ο Γιάννης Τσαρπαλής να στείλει σε 15 σουπερμάρκετ επιστολή και τόνιζε ότι από εκεί θα περάσει ο Περιφερειακός. Τότε ήρθαν με σφραγισμένες προσφορές και κατέθεσαν προτάσεις για μηνιαία μίσθωση του ακινήτου μεταξύ άλλων το Lidl με 65.100€ και το Carrefour με 68.500€. Εντωμεταξύ είχε συμβουλευτεί μεσιτικά γραφεία για το που κυμαίνονται τα μισθώματα και μια εταιρεία συμβούλων του είχε πει πως τα 40.000€ ήταν ένα ικανοποιητικό ποσό για το ακίνητο αυτό.

Το νοίκι όμως έφθασε στα 16 χρόνια μίσθωσής του μέχρι και τις 82.000€ το μήνα, δεδομένου του +1 του πληθωρισμού. Κατά τη διάρκεια των ετών αυτών, επί Δημαρχίας Χρήστου Κορτζίδη το νοίκι μειώθηκε κατά 25% και άγγιξε τα 60.000€ το μήνα. Στη συνέχεια η εταιρεία έκανε δύο φορές μείωση και έφθασε έτσι στις 40.000€ το μήνα. Όταν έγινε αλλαγή ιδιοκτησίας το 2015 ζητήθηκε να αποτανθούν στην επιτροπή της Περιφέρειας η οποία ανέδειξε το μηνιαίο μίσθωμα στις 35.000€.

Το ακίνητο που μισθώθηκε το 2005 έκανε τη μισθώτρια εταιρεία να δαπανήσει σχεδόν 1,5 εκ. ευρώ επιπλέον καθώς έπρεπε να το διαμορφώσει. Δεν διέθετε ούτε ασανσέρ, ούτε κυλιόμενη σκάλα, προδιαγραφές απαραίτητες για τη λειτουργία του σουπερμάρκετ.

«Ήταν ένα κτίριο περίπλοκο αφού είχε οικοδομική άδεια για πολιτιστικό κέντρο, η χρήση γης ήταν για εμπορικό και η χρηματοδότηση που είχε εγκριθεί ήταν για εκθεσιακό κέντρο», μας λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Τσαρπαλής.

Μετά από τέσσερις εργολαβίες βρισκόταν ακόμη στους σοφάδες. Χτίστηκε κατά 75% με κοινοτικούς πόρους και κατά 25% με εθνικούς πόρους.

Η τελευταία εργολαβία έγινε επί Διοίκησης Τσαρπαλή και με έκτακτη χρηματοδότηση που δόθηκε από την τότε Υπουργό Βάσω Παπανδρέου έγινε το πάρκινγκ και ο περιβάλλοντας χώρος.

Στη συνέχεια επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κινδύνευσε το ενοίκιο να το δεσμεύσει το Υπερταμείο. Κερδίζοντας όμως οι Δήμοι τις δίκες για τη δημόσια περιουσία, αποχαρακτηρίστηκαν από Ναστέικα και έτσι δεν μπορεί να το πάρει κανείς.

Από την επίσκεψη του Δημάρχου Αργυρούπολης Γιάννη Τσαρπαλή στον Μισέλ Μπαρνιέ για την επίλυση του προβλήματος με τη χρηματοδότηση του ακινήτου

Ο Γιάννης Τσαρπαλής αφηγούμενος την πολύπαθη ιστορία του ακινήτου, μας τονίζει πως τότε «ξεγελάστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση με εγκρίσεις που έκανε η πολεοδομία και λάμβανε τις χρηματοδοτήσεις». Δεν γελάστηκε όμως για πολύ αφού μετά από έλεγχο που έγινε ζητήθηκαν τα χρήματα πίσω. Τότε όντας Δήμαρχος ο Γιάννης Τσαρπαλής μετέβη στις Βρυξέλλες και συναντήθηκε με τον Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος είχε διατελέσει δήμαρχος στην χώρα του και έδειξε κατανόηση στις αγωνίες και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Δήμαρχοι. Τότε εξήγησε στον Γιάννη Τσαρπαλή πως αν η κίνησή του αυτή φέρνεις το Δήμο έσοδα, ανάπτυξη και απασχόληση, πληροί τις προδιαγραφές της χρηματοδότησης και δε θα ζητηθούν τα χρήματα πίσω.

Και έτσι αισίως έληξε η περιπέτεια προς όφελος του Δήμου.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 9 Οκτωβρίου 2021]

Scroll to Top