Ταξίδι αναμνήσεων με τη μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού στο Θέατρο Βέμπο

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Σε ένα μοναδικό ταξίδι αναμνήσεων με «καπετάνιο» τη διάσημη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού μας προσκαλούν την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ο Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής (Ο.Α.Π.Π.Α.), στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2021.

Η μεγάλη συναυλία, θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Σοφία Βέμπο, (Λ. Κ. Καραμανλή 14, παραλία Βούλας) και θα είναι ένα μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου και στα τραγούδια της δεκαετίας του ‘60, με τη συμμετοχή 30 μουσικών και ερμηνευτών και με το μαέστρο, Γεώργιο Τσιλιμπάρη, επικεφαλής και αρχιμουσικός. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί υπό το καθεστώς covid free και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για τη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού

Η ιστορία της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού ξεκινά τον Απρίλιο του 1879. Είκοσι οκτώ εθελοντές μουσικοί, που επιβαίνουν στο πολεμικό πλοίο ΕΛΛΑΣ πραγματοποιούν την πρώτη εμφάνιση της Μπάντας του Π.Ν. στην πρωτεύουσα της Μάλτας, στη Βαλέτα. Μετά από δεκαεπτά χρόνια, έχοντας αυξήσει το προσωπικό και έχοντας κάνει σημαντικά βήματα προόδου, συμμετέχει στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς  Αγώνες της Αθήνας το 1896. Τον Σεπτέμβριο του 1911 ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, κυβερνήτης του θωρηκτού ‘’Αβέρωφ‘’, εγκαθιστά την Μπάντα πάνω στο πλοίο, εμψυχώνοντας έτσι το πλήρωμά του, κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων, στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913. Στη συνέχεια, η Μπάντα αποκτά αξιοζήλευτη δυναμική και αυτό δεν αργεί να αποτυπωθεί στην πράξη παρουσιάζοντας σχηματισμούς ακριβείας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, γύρω στο 1926. Αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε το μετέπειτα διαβατήριο στη σύγχρονη ιστορία της για την πρόσκληση και συμμετοχή στα κορυφαία φεστιβάλ της Ευρώπης, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές, καθώς επίσης και στην Ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ, όπου και εκεί οι Έλληνες ομογενείς τίμησαν με το καλύτερο τρόπο την Μπάντα του Π.Ν.

Οι λάτρεις του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου θα τη θυμούνται στην ταινία ‘’ΦΑΙΔΡΑ‘’ με την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη και φυσικά στην ταινία ‘’Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ‘’ με το γνωστό τραγούδι ‘’ΤΡΑΒΑ ΜΠΡΟΣ’’, σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Τη σπουδαιότερη και μεγαλύτερη στιγμή στη σύγχρονη ιστορία της Μπάντας του Π.Ν. αποτελεί αναμφισβήτητα η συμμετοχή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004, καθώς και στην τελετή έναρξης των SPECIAL OLYMPICS, που έγιναν στο Παναθηναϊκό στάδιο το 2011. Η δυναμική της δεν αργεί να κεντρίσει και το ενδιαφέρον της ελληνικής τηλεόρασης. Το ελληνικό μουσικόφιλο κοινό, αγκάλιασε τη Μπάντα  μέσα από τις μουσικές εκπομπές της ΕΡΤ, του ΑLPHA και του ΣΚΑΙ.

Scroll to Top