Άστραψε και βρόντηξε ο ΣΠΑΥ για την αδιαφορία του ΥΠΕΣ

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη Γλυφάδα Ελληνικό Αργυρούπολη Επικαιρότητα Ηλιούπολη
  • Λάβρος ο Γιάννης Κωνσταντάτος για την αδιαφορία του ΥΠΕΣ
  • Ομοβροντία από τους Δημάρχους

Δε χαρίστηκε σε κανέναν ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Υ. και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος κατά την ειδική έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Ανάπτυξης και Προστασίας Υμηττού την Τετάρτη 9 Ιουνίου στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Εξ αρχής ο σκοπός της συνεδρίασης ήταν για να γίνει ενημέρωση για την πορεία των εργασιών πρόληψης που υλοποιεί ο Σ.Π.Α.Υ. και τα επιπλέον μέτρα ενίσχυσης που πρέπει να υλοποιηθούν για την προστασία του Υμηττού. Καθώς και για τις συνεχείς οχλήσεις προς το Υπουργείο Εσωτερικών, η πολιτική ηγεσία του οποίου δεν ανταποκρινόταν. Ο Γιάννης Κωνσταντάτος μίλησε ωμά και με ευθύτητα τονίζοντας ότι αν δεν εισακουστεί θα αφήσει τη θέση του Προέδρου και τη διαχείριση του Συνδέσμου στο ΥΠ.ΕΣ. Αναφέρθηκε στην τρέχουσα δύσκολη αντιπυρική περίοδο που μετρά ήδη 15 εστίες – πυρκαγιές καθώς και στα μέσα που διαθέτει ο Σ.Π.Α.Υ.. Όσοι τοποθετήθηκαν εξέφρασαν την ικανοποίησή τους στο πρόσωπο του Προέδρου Γιάννη Κωνσταντάτου και υπήρξε ομοβροντία πυρών και προτάσεων. Δυστυχώς όλα αυτά δεν τα άκουσε ο αν. Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας που ήταν απών, παρά μόνο ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης ο οποίος στάθηκε στο ύψος της περίστασης καταγράφοντας τις ανησυχίες και εκφράζοντας τη δέσμευση ότι το Υπουργείο θα ανταποκριθεί στο μέγιστο δυνατό. Παρόν στη συνεδρίαση, εκτός των Δημάρχων – μελών, ήταν και ο πρ. Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.


Ηχηρή ήταν η ειδική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.) που έλαβε χώρα την Τετάρτη 9 Ιουνίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με θέμα την ενημέρωση για την πορεία των εργασιών πρόληψης
που υλοποιεί ο Σ.Π.Α.Υ. και τα επιπλέον μέτρα ενίσχυσης που πρέπει να υλοποιηθούν για την προστασία του Υμηττού.
Σε μια δια ζώσης συνεδρίαση με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη και του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Υ. και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος μίλησε ωμά και δεν χαρίστηκε προτάσσοντας τις ανάγκες που έχει ο Υμηττός και η αντιπυρική προστασία του.
Την έκτακτη αυτή συνεδρίαση του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού άνοιξε ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ο οποίος είπε ότι εφ’ όσον εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί η πρόταση που υπέβαλλε ο Σ.Π.Α.Υ. στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” επί υπουργίας Τάκη Θεοδωρικάκου, θα μιλάμε για ένα πάρα πολύ ασφαλή, όμορφο και πολύ καλά φυλαγμένο ορεινό όγκο, ο οποίος θα αποτελέσει και πρότυπο για το πως τα περιαστικά δάση και βουνά πρέπει να οργανώνονται.
Αναφερόμενος στην προεδρία του Γιάννη Κωνσταντάτου είπε ότι αισθάνεται δικαιωμένος τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη, αφού η επιλογή τους στο πρόσωπο του Δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης για την προεδρία του Σ.Π.Α.Υ. δικαιώνεται από την μέχρι τώρα πορεία της διοίκησης Κωνσταντάτου.

Στη συνεδρίαση αναμενόταν να παρίσταται και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας προκειμένου να ακούσει και να καταγράψει τα όσα θα του έλεγαν οι 11 Δήμαρχοι. Η απουσία του αναπληρωτή Υπουργού ανέβασε τους τόνους από πλευράς Διοίκησης του Σ.Π.Α.Υ.. Ο Γιάννης Κωνσταντάτος απείλησε ευθέως με ηχηρή παραίτηση από τη θέση του Προέδρου σε περίπτωση που το Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίσει να μην ανταποκρίνεται στις εισηγήσεις του Σ.Π.Α.Υ. για χρηματοδότηση κρίσιμων και απαραίτητων έργων και εξοπλισμού.
Στην εισαγωγική του ομιλία ο Γιάννης Κωνσταντάτος ευχαρίστησε τους Δημάρχους – μέλη του Συνδέσμου τονίζοντας ότι ο ΣΠΑΥ είναι μια οικογένεια όπου 11 Δήμοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και δουλεύουν ισότιμα όλοι για τον ίδιο σκοπό που δεν είναι άλλος από την προστασία και ανάδειξη του Υμηττού μας.
Μέχρι τώρα η Διοίκηση του Σ.Π.Α.Υ., έχει πράξει τα δέοντα συντηρώντας 18 χλμ δασικών δρόμων προκειμένου τα πυροσβεστικά οχήματα να κινηθούν απρόσκοπτα σε περίπτωση πυρκαγιάς, αποψιλώνοντας περισσότερα από 3.000 στρέμματα ξερών χόρτων, συντηρώντας εγκαίρως όλα τα υδραυλικά συστήματα παροχής νερού και προμηθεύοντας όλες τις εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης του Υμηττού με υλικοτεχνικό υλικό για να μπορέσουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίσουν μια πιθανή φωτιά.
«Δεν είναι απειλή, είναι ηθική δέσμευση να αφήσω αυτή τη θέση επειδή αρνούμαι να διεκδικώ ένα ξεροκόμματο», τόνισε μεταξύ άλλων με ένταση ο Γιάννης Κωνσταντάτος, ζητώντας επανειλημμένα από τον παρόντα στη συνέλευση εκπρόσωπο του ΥΠΕΣ, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, να μεταφέρει στον αρμόδιο υφυπουργό Στέλιο Πέτσα τη δυσαρέσκεια του Δ.Σ. για την μη παρουσία του κατά τη συνεδρίαση.

Κατά την εισήγησή του ο Γιάννης Κωνσταντάτος ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος έχει καταθέσει εγκαίρως προτάσεις χρηματοδότησης ύψους 14,2 εκατ. ευρώ ως πακέτο παρεμβάσεων για το πρόγραμμα “Αντ. Τρίτσης” χωρίς να έχει λάβει την παραμικρή απάντηση από την πολιτική ηγεσία ή τους υπηρεσιακούς παράγοντες αν οι προτάσεις θα εγκριθούν ή όχι. Εξέφρασε παράλληλα και τους φόβους του ότι σύμφωνα με πληροφορίες θα απορριφθούν.
Τόνισε επίσης ότι η πρότασή του για έκτακτη χρηματοδότηση του Σ.Π.Α.Υ. ύψους 100.000 ευρώ απερρίφθη παρόλο που είναι ζωτικής σημασίας για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο που μετρά ήδη 15 πυρκαγιές.
Κατευναστικός παρουσιάστηκε ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης λέγοντας ότι «υπάρχει η πρόθεση να καλυφθούν όλα τα αιτήματα, όμως οι υπηρεσίες δυσκολεύονται να τα εξετάσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα». Παράλληλα συμπλήρωσε ότι οι κατατεθείσες προτάσεις – περίπου 1.500 – υπερβαίνουν πολύ το ταβάνι χρηματοδότησης κάτι που συνεπάγεται και απορρίψεις.
Οι Δήμαρχοι – μέλη του Σ.Π.Α.Υ. κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος εκφράζοντας την δυσαρέσκειά τους και για άλλους δύο μηχανισμούς – το Δασαρχείο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής – που φρενάρουν το δημοτικό έργο σε κρίσιμα πεδία. Από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Γιάννη Κωνσταντάτο διατυπώθηκε το αίτημα για δημιουργία νέου χωριστού Δασαρχείου Υμηττού.

Με το πέρας της συνεδρίασης του Σ.Π.Α.Υ. την Τετάρτη 9 Ιουνίου, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε: «Από κοινού με τους δήμους, τις εθελοντικές ομάδες, τους πολίτες, προχωράμε το έργο της αναβάθμισης αυτού του υπέροχου δάσους, με πόρους από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης! Πολλά συγχαρητήρια στους εκατοντάδες εθελοντές που προστατεύουν το πράσινο, τα δέντρα, το δάσος του Υμηττού! Είμαι σίγουρος ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα κάνει πράξη τις δεσμεύσεις στήριξης όλης αυτής της δραστηριότητας!».
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ & Δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλειος Ζορμπάς, ο Δήμαρχος Βύρωνα & Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ Γρηγόρης Κατωπόδης, ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μαδης, ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πολιτικής Προστασίας Κρωπίας & Τακτικό Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ Θεόδωρος Γρίβας, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Τουρισμού και Πολιτικής Προστασίας Καισαριανής & Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ Μάνος Κατσέλης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Παπάγου – Χολαργού & Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ Χρήστος Πετράκης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης & Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πολιτικής Προστασίας Ελληνικού – Αργυρούπολης & Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ Βασίλης Κρητικός, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης & Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ Δήμητρα Σουτόγλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ζωγράφου & Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ Λάμπρος Γούμενος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας & Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ Δημήτρης Τσαμπίρας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηλιούπολης & Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ Χρήστος Καλαρρύτης, τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ Σταυρούλα Γεωργίου, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, Στέλιος Θεοδοσόπουλος και ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικού Σώματος Αττικής Αρχιπύραρχος Θεοφιλόπουλος Κωνσταντίνος.
Η συνεδρίαση του Σ.Π.Α.Υ. είχε θετικό αντίκτυπο αφού ο αν. Υπουργός Στέλιος Πέτσας – αν και απών – ως άμεσος αποδέκτης των όσων λέχθηκαν ζήτησε να συναντήσει τον Πρόεδρο του Σ.Π.Α.Υ. Γιάννη Κωνσταντάτο την Παρασκευή 11 Ιουνίου. Η συνάντηση αυτή των δύο πολιτικών ανδρών είναι η δεύτερη ύστερα από 4 περίπου μήνες οπότε και είχαν αναλάβει τα νέα καθήκοντα στο Υπουργείο Εσωτερικών ο Μάκης Βορίδης και ο Στέλιος Πέτσας. Τότε είχαν δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουν το έργο του πρώην Υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου επί θητείας του οποίου ο Σ.Π.Α.Υ. είχε καταθέσει τις προτάσεις του. Έπεται και συνέχεια…

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 12 Ιουνίου 2021]