Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αντιπυρική Περίοδος Μάιος – Οκτώβριος 2021: Προλαμβάνοντας τις Πυρκαγιές

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Σταθερή παρέμεινε και το 2021 η χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών προς τους 326 Δήμους όλης της χώρας αποκλειστικά για την κάλυψη δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, με χρέωση του λογαριασμού του Υπουργείου Εσωτερικών «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων». Συνολικά η
χρηματοδότηση ανέρχεται στα 127.600€ για τους Νότιους και Ανατολικούς Δήμους της περιοχής μας.
Διανύουμε ήδη την πρώτη εβδομάδα της φετινής αντιπυρικής περιόδου, όμως οι προετοιμασίες από πλευράς ΣΠΑΥ έχουν ξεκινήσει νωρίτερα. Όλες αυτές τις μέρες η αρπάγη του ΣΠΑΥ σαρώνει τον Υμηττό απομακρύνοντας σκουπίδια και σπασμένα κλαδιά εκατέρωθεν των δασικών δρόμων. Καθώς επίσης ένα νέο σημαντικό τεχνολογικό εργαλείο του ΣΠΑΥ έρχεται να ενισχύσει την κοινή προσπάθεια για την αντιπυρική θωράκιση του Υμηττού. Πρόκειται για ένα πρότυπο σύστημα παρακολούθησης της στάθμης του νερού των δεξαμενών, προκειμένου να γνωρίζουμε σε πραγματικό χρόνο τον βαθμό πλήρωσης των υδατοδεξαμενών σε κάθε γωνιά του βουνού.
Το Πυροσβεστικό Σώμα, πάντα δίπλα στον πολίτη, συμβουλεύει και υπενθυμίζει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από όλους, ώστε να αποφεύγεται η έναρξη της πυρκαγιάς από αμέλεια.
Ας συμβάλλει ο καθένας από τη μεριά του ώστε το καλοκαίρι αυτό να μην έχει τις πύρινες αναμνήσεις προηγούμενων ετών.


Στ. Πέτσας: 16,9 εκατ. ευρώ σε 326 Δήμους για δράσεις πυροπροστασίας

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, κατανέμεται ποσό ύψους 16,9 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) σε 326 Δήμους της χώρας για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας. Η κατανομή πραγματοποιείται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών, το ποσοστό δασοκάλυψης, δημογραφικά στοιχεία, καθώς και με περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000.
Πρόκειται για δράσεις που αφορούν σε:
• Εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (άλση, πάρκα, κατασκηνώσεις κ.ο.κ.) αρμοδιότητας των Δήμων.
• Απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης από ιδιοκτήτες σε περιβάλλοντες χώρους κατοικιών και οικοπεδικές εκτάσεις, εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων.
• Εκτέλεση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης από τους Δήμους, καθ΄ υπόδειξη και σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες, στη ζώνη μίξης δασών – πόλεων και οικισμών, για λόγους αντιπυρικής προστασίας των πολεοδομικών τους συγκροτημάτων.
• Συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου από τους Δήμους, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες.
• Υλοποίηση προληπτικών μέτρων για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων.
• Ενίσχυση εθελοντικών δράσεων σε επίπεδο ΟΤΑ Α’ βαθμού.
• Θέματα προμήθειας εξοπλισμού (βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι κ.ο.κ.)
• Λειτουργικά έξοδα (καύσιμα, υπερωρίες προσωπικού κ.ο.κ.)
• Κάλυψη δαπανών μίσθωσης οχημάτων ή μηχανημάτων προς ενίσχυση του έργου της καταστολή ή της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

1η Μαΐου: Ημέρα έναρξης της αντιπυρικής περιόδου στη χώρα μας

Η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου για το 2021, σηματοδοτεί ότι η κοινωνική εγρήγορση είναι μονόδρομος για την προστασία των δασών της χώρας μας και των ανεκτίμητων υπηρεσιών που μας παρέχουν.
Στην πλειονότητά τους τα δάση μας είναι φυσικά, με ιδιαίτερη οικολογική, αισθητική και οικονομική αξία και ως αρχέγονα στο μεγαλύτερο μέρος τους, είναι σημαντικά τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Το δάσος αποτελεί φυσική κληρονομιά, αστείρευτη φυσική πηγή ζωής και έμπνευσης, που ταυτίζεται με την ύπαρξη, την πορεία και την πρόοδό μας, στο πέρασμα των αιώνων.
Ο άνθρωπος, ως κύριος εκμεταλλευτής και βασικός υπαίτιος της καταστροφής του, υποχρεούται να συμβάλει στη διάσωσή του για να συνεχίσει να απολαμβάνει τα πολλαπλά του ευεργετήματα.
Το Πυροσβεστικό Σώμα, πάντα δίπλα στον πολίτη, συμβουλεύει και υπενθυμίζει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από όλους, ώστε να αποφεύγεται η έναρξη της πυρκαγιάς από αμέλεια.
Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά
• Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες)
• Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά
• Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, γιατί ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά
• Σε καμία περίπτωση, δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο
• Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος
• Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, γιατί υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, γιατί ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας
• Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις
• Δε σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς
• Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά
• Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου

Οι ενέργειες, στις οποίες πρέπει να προβούμε, μόλις αντιληφθούμε πυρκαγιά
• Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται
• Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς
• Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή
• Τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στους αριθμούς κλήσης 199 ή 112 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες, τόσο για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, όσο και για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά.

Προστατεύουμε τα δάση μας, προστατεύουμε τον επίγειο πλούτο της χώρας μας!

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 8 Μαΐου 2021]

Scroll to Top