Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκαταστάσεις και Κατασκευές Πεζοδρομίων Γλυφάδας: Βγαίνει ο… Λογαριασμός

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Eτοιμάζονται τα ειδοποιητήρια που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες των κατοικιών βάσει των οποίων θα κληθούν να καταβάλουν στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Γλυφάδας το ποσό που τους αναλογεί για την κατασκευή του πεζοδρομίου τους. Ο Δήμος Γλυφάδας από το 2017 μέχρι σήμερα τρέχει εργολαβίες για «Αποκαταστάσεις και Κατασκευές πεζοδρομίων», τρεις τον αριθμό, με τις οποίες έφτιαξε εκ νέου τα πεζοδρόμια σε κεντρικούς και μη δρόμους της πόλης. Μια ενέργεια που επικροτήθηκε από το σύνολο σχεδόν κατοίκων και δημοτών μιας και βελτίωσε σε αρκετά σημεία τόσο την εικόνα της πόλης, όσο και την προσβασιμότητα και τη διέλευση των πεζών.
Μιας και το έργο αυτό είναι ανταποδοτικό κρίθηκε από την Δημοτική Αρχή και τις Τεχνικές Υπηρεσίες ότι ήρθε η ώρα του λογαριασμού και έτσι το θέμα τέθηκε προς συζήτηση στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021. Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, ο ορισμός τιμής χρέωσης δαπάνης πλακόστρωσης, κυβόλιθων και κρασπέδων για τα έτη 2017 – 2023, ο καθορισμός τρόπου καταβολής της δαπάνης και του τρόπου επιλογής των ακινήτων προς αναλογισμό.
Ο «ΠΑΛΜΟΣ» σας παρουσιάζει στους σχετικούς πίνακες την τιμή και τη μέση τιμή δαπάνης χρέωσης ανά μμ κρασπέδου, ανά μμ κρασπέδου ανά έργο, ανά m2 πλακόστρωσης και m2 κυβόλιθου και ανά m2 πλακόστρωσης και m2 κυβόλιθου ανά έργο, για να έχετε μια πρώτη εικόνα…


Eισηγούμενος το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή ο Πρόεδρος Περικλής Δορκοφίκης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι υπόχρεοι για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πεζοδρομίων και των τεχνικών έργων που τα αποτελούν (κράσπεδα, ρείθρα, υπόστρωμα και επίστρωση ή επικάλυψη) είναι οι ιδιοκτήτες των παρόδιων ακινήτων, μπροστά στα οποία βρίσκονται. Επίσης, στο γενικό πλαίσιο γενικής ανακατασκευής των πεζοδρομίων από τον εκάστοτε Δήμο ώστε να ικανοποιούνται καλύτερα οι ανάγκες της πόλης, η δαπάνη βαρύνει τους παρόδιους ιδιοκτήτες με αναλογισμό βάσει του μήκους του προσώπου που έχει το κάθε ακίνητο στη ρυμοτομική γραμμή. Τόνισε ότι αυτό έγινε και τα προηγούμενα χρόνια και έτσι θα γίνει και σε αυτή την περίπτωση αναφέροντας ότι παλαιότερα ήταν πολύ υψηλότερη η τιμή που καλούντο να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ενώ στις εργολαβίες αυτές ο Δήμος πέτυχε πολύ καλύτερες τιμές. Έτσι με την απόφαση της οικονομικής επιτροπής για τα έτη 2017-2023 θα πρέπει να καταλογιστεί στους παρόδιους ιδιοκτήτες το κόστος κατασκευής πεζοδρομίων α) σε οικόπεδα αδόμητα ή έχοντα δομηθεί, στα οποία δεν είχε κατασκευαστεί ποτέ πεζοδρόμιο και β) έμπροσθεν ακινήτων στα οποία τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν έχει κατασκευαστεί ή επισκευαστεί πεζοδρόμιο από τους παρόδιους ιδιοκτήτες ή από τον Δήμο με χρέωση όμως, των παρόδιων ιδιοκτητών.
Την πρόταση καταψήφισε το μοναδικό μέλος της αντιπολίτευσης Παναγιώτης Γιάχος λέγοντας πως από τις τιμές προκύπτει πως εκείνος που είχε φτιάξει το πεζοδρόμιο του, καλείται να πληρώσει παραπάνω από εκείνον που δεν είχε καθόλου πεζοδρόμιο. Αναφέρθηκε στο αλαλούμ της Γούναρη – όπως το χαρακτήρισε – με 61 περιπτώσεις που παραβιάζουν τον ΚΟΚ και τις οποίες έχει αναφέρει και στον Δήμαρχο. Τόνισε ότι η εργολαβία ανέλαβε και άλλες εργασίες μη σχετικές με τον τίτλο της, όπως στο κοιμητήριο. Γι’ αυτό ζήτησε να βγουν συγκεκριμένα τιμές ανά δρόμο συγκεκριμένο.
Την εισήγηση της δημοτικής αρχής υπερασπίστηκε ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Δήμου μη αποδεχόμενος ότι γίνονται αλχημείες και θύμισε ότι οι πολίτες επικρότησαν την ανακατασκευή και κατασκευή των πεζοδρομίων. Κλείνοντας είπε ότι οι χρεώσεις που έρχονται είναι πολύ χαμηλότερες από παλαιότερες φορές.
Απαντώντας ο Πρόεδρος Περικλής Δορκοφίκης είπε πως το θέμα που συζητούν και ψηφίζουν έχει να κάνει με τις τιμές που θα πληρώσουν οι πολίτες και όχι να δουν που πήγαινε το φορτηγό και τι εργασίες έκανε. Για τα οποία έχει απαντήσει και ο Δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο.
Τελικά το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία με τον Παναγιώτη Γιάχο να καταψηφίζει.

Υπολογισμός Κόστους Κατασκευής ανά 1Μ Κράσπεδου

Μέσο Κόστος Κατασκευής: 6,47
Προτεινόμενη Στρογγύλευση: 6,50

Υπολογισμός Κόστους Κατασκευής Ανά 1 Μ2
Πλακόστρωσης Κυβόλιθου

Μέσο Κόστος Κατασκευής: 19,41
Προτεινόμενη Στρογγύλευση: 19,50

Μέσο Κόστος Κατασκευής: 15,04
Προτεινόμενη Στρογγύλευση: 15,00

Μέσο Κόστος Κατασκευής: 37,64
Προτεινόμενη Στρογγύλευση: 38,00

Μέσο Κόστος Κατασκευής: 33,07
Προτεινόμενη Στρογγύλευση: 33,00


Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας, το σώμα πήρε απόφαση ώστε να επικαιροποιήσει τις τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής πεζοδρομίων προκειμένου αυτές να εναρμονισθούν με την ισχύουσα νομοθεσία και να συμπεριλάβουν την εφαρμογή νέων υλικών και τεχνολογιών. Τις προδιαγραφές αυτές θα παρουσιάσει ο «ΠΑΛΜΟΣ» σε επόμενο φύλλο του.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 3 Απριλίου 2021]

Scroll to Top