Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μάριος Τσάκας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ ΑΕ: «Με εμβληματικά έργα υποδομών… η ΔΕΔΑ αφήνει το αποτύπωμα της»

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

• Ο Μάριος Τσάκας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ ΑΕ σε αποκλειστική συνέντευξη στον «Π»

Tην πρώτη του συνέντευξη παραχώρησε στον «Π» ένας άνθρωπος που πέρασε από το Δήμο Γλυφάδας και τον έζησε στις χαρές αλλά και τις δυσκολίες του, βάζοντας το δικό του λιθαράκι από το καίριο πόστο του Γενικού Γραμματέα στο Δήμο Γλυφάδας από το 2014 έως το 2018. Σήμερα, έρχεται να μας μιλήσει για το Δίκτυο Διανομής Αερίου καθώς από τον Οκτώβριο του 2019 έχει αναλάβει Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ ΑΕ). Ο κ. Μάριος Τσάκας μας περιγράφει τους στόχους της ΔΕΔΑ για το 2021 και μας τονίζει ότι συνεχίζουν τη σκληρή δουλειά παρά την πανδημία. «Δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες», μας αναφέρει χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι η επόμενη ημέρα πρέπει να τους βρει πανέτοιμους. Απαντώντας σε ερώτησή μας κατά πόσο το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο του σήμερα, μας εκμυστηρεύεται ότι «παρά τα σημαντικά πλεονεκτήματά του, η κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της βήματα». Τα πλάνα της ΔΕΔΑ όμως δεν περιορίζονται σε αυτό αλλά έχουν το βλέμμα στη νέα ενεργειακή εποχή. Καθώς ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια είναι η δημιουργία των πρώτων πράσινων δικτύων, τα οποία θα μπορούν να δεχθούν βιομεθάνιο και πράσινο υδρογόνο που θα διανέμονται ως μείγμα οικολογικού αερίου μαζί με το φυσικό αέριο. Η συζήτησή μας με τον κ. Τσάκα δε θα μπορούσε να μην φθάσει μέχρι τη Γλυφάδα.
Με συγκίνηση και αγάπη μας μίλησε για την εμπειρία του ως Γραμματέας του Δήμου και μας απάντησε αν του λείπει σήμερα η Γλυφάδα…


«Στη ΔΕΔΑ, αποστολή μας είναι η παροχή ενέργειας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας»

Μάριος Τσάκας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ ΑΕ

INFO

O Δρ. Μάριος Τσάκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη «Χημεία και Τεχνολογίες Περιβάλλοντος» και Διδακτορικό Δίπλωμα του ιδίου Πανεπιστημίου στην «Οργάνωση και Διοίκηση». Έχει
δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών εργασιών σε διεθνή και εγχώρια επιστημονικά περιοδικά.
Έχει διατελέσει Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (2008-2009), Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γλυφάδας (2014-2018) και επί σειρά ετών Επιστημονικός Σύμβουλος του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών (2004-2008). Διετέλεσε Συντονιστής της Ελληνικής επιτροπής για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος «Health in Action 2013-2015», σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα σε θέσεις ευθύνης στους χώρους των συμβουλευτικών υπηρεσιών και πληροφορικής. Εργάστηκε, επίσης, στο Εργαστήριο Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Ε.Κ.Π.Α ως Επιστημονικός Συνεργάτης. Διετέλεσε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛ.ΠΕ., του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.Σ.Α, καθώς και του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Ο.Π.Ε Α.Ε). Είναι εκλεγμένο μέλος στην Συνέλευση των Αντιπροσώπων της Ενώσεως Ελλήνων Χημικών (Ε.Ε.Χ.).
Από τον Οκτώβριο του 2019 έχει αναλάβει Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ ΑΕ).


[Π]: Καταρχάς, πείτε μου τι πιστεύετε για την Ελλάδα του αύριο.
Μάριος Τσάκας:
Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε ένα μεγάλο ιστορικό σταυροδρόμι. Διακόσια χρόνια μετά τη συγκρότηση της νεότερης Ελλάδας και ύστερα από 10 χρόνια διπλής κρίσης, οικονομικής και υγειονομικής, που έπληξε την πατρίδα μας, πιστεύω ότι έχει φτάσει η στιγμή για ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα. Για την εκκίνηση ενός κύκλου ευημερίας που θα αγκαλιάσει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.
Το κλειδί θα είναι η παροχή ευκαιριών σε όλους κι αυτό θα είναι εφικτό μέσα από την πρόσβαση σε φθηνή και καθαρή ενέργεια, την ενίσχυση των υποδομών, την εργασιακή προσφορά, την προσαρμοστικότητα στα δεδομένα που θα αφήσει πίσω της η πανδημία. Όσοι κατέχουμε θέσεις ευθύνης έχουμε χρέος να δημιουργήσουμε ιστορίες επιτυχίας στο πεδίο ευθύνης μας με ισχυρό και επωφελές κοινωνικό αποτύπωμα. Στη ΔΕΔΑ, αποστολή μας είναι η παροχή ενέργειας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με την ανάπτυξη υποδομών διανομής φυσικού αερίου που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και συμβάλλουν σε μια ισχυρή και δίκαιη ανάπτυξη.

[Π]: Ποιά είναι τα οφέλη από τη χρήση του φυσικού αερίου στην καθημερινότητα μας;
Μ.Τ.:
Το φυσικό αέριο έχει μια σειρά πλεονεκτημάτων που το καθιστούν ιδανική επιλογή για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τη βιομηχανία, καθώς και για τα δημόσια και δημοτικά κτήρια, όπως σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικοί χώροι κ.ά.
Είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα και, ταυτόχρονα, ασφαλές και οικονομικό, προσφέροντας αυξημένη ενεργειακή απόδοση και σημαντική εξοικονόμηση κόστους. Είναι ενδεικτικό ότι με τη χρήση του φυσικού αερίου επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του κόστους ενέργειας, ενώ αντιμετωπίζεται σε σημαντικό βαθμό το κοινωνικό φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας που είναι πολύ έντονο σε κάποιες περιοχές της χώρας, όπως στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν.
Πέραν των παραπάνω πλεονεκτημάτων, τα μεγάλα έργα της ΔΕΔΑ, τα οποία θα υλοποιηθούν σε δεκάδες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, έχουν έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, ενισχύοντας σημαντικά την απασχόληση και την οικονομία της χώρας, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία λόγω της πανδημίας.

Ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια που θέτουμε σε εφαρμογή είναι
η δημιουργία των πρώτων πράσινων δικτύων. Πρόκειται, ουσιαστικά,
για τα δίκτυα της επόμενης γενιάς τα οποία θα μπορούν να δεχθούν βιομεθάνιο και πράσινο υδρογόνο που θα διανέμονται ως μείγμα οικολογικού αερίου μαζί με το φυσικό αέριο.”

Μάριος Τσάκας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ ΑΕ

[Π]: Η ΔΕΔΑ πού ρίχνει το βάρος της το 2021; Τί τρέχει ήδη, τί έχει δρομολογηθεί και ποιούς στόχους έχει για την επόμενη ημέρα;
Μ.Τ.:
Η ΔΕΔΑ, υλοποιώντας έργα 300 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, βάζει μπροστά ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων το οποίο έχει συγκεκριμένο στόχο: την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της ελληνικής περιφέρειας μέσω της πρόσβασης όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών και επιχειρήσεων σ’ ένα ισχυρό και αξιόπιστο σύστημα παροχής ενέργειας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο επέκτασης δικτύων διανομής φυσικού αερίου που τρέχει αυτή την περίοδο στην Ευρώπη και βάζει τη χώρα στην πρωτοπορία των προσπαθειών για τη μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή.
Ήδη, έχουν δρομολογηθεί τα έργα για τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας τα οποία ξεκινούν να υλοποιούνται τον επόμενο μήνα κι έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023.
Θα ακολουθήσουν, μέσα στο β’ εξάμηνο του 2021 και το 2022, τα έργα στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.
Ταυτόχρονα, στη ΔΕΔΑ εργαζόμαστε για την επόμενη μέρα, επενδύοντας στην καινοτομία και τη διαρκή ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας με στόχο να διασφαλίσουμε το υψηλότερο δυνατό επίπεδο διαφάνειας, αξιοπιστίας και εξυπηρέτησης στους καταναλωτές μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΔΑ είναι ο μοναδικός διαχειριστής διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα που τοποθετεί αποκλειστικά «έξυπνους» μετρητές σε όλους τους καταναλωτές της, παρέχοντας τη δυνατότητα να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή και με ακρίβεια την κατανάλωση φυσικού αερίου σε πραγματικό χρόνο. Με τον τρόπο αυτόν, οι καταναλωτές επιτυγχάνουν ορθολογική χρήση του φυσικού αερίου, αλλά και σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων.

[Π]: Έχει επηρεάσει ο κορωνοϊός τα δεδομένα στη ΔΕΔΑ;
Μ.Τ.:
Προφανώς έχει επηρεάσει, αλλά δεν ψάχνουμε δικαιολογίες. Τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας συνεχίζουμε με σκληρή δουλειά και δεν πτοούμαστε για ένα και μόνο λόγο: η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει πανέτοιμους. Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλο χαμένο χρόνο, πρέπει -θα μου επιτρέψετε να πω αντιγράφοντας από τον Προυστ- «να αναζητήσουμε τον χαμένο χρόνο».

“Το φυσικό αέριο είναι η γέφυρα που θα μας οδηγήσει στη νέα εποχή της καθαρής ενέργειας και για τις επόμενες δεκαετίες θα αποτελεί βασικό καύσιμο επιλογής σε όλους τους τομείς: τον οικιακό, τον εμπορικό, τον βιομηχανικό”

Μάριος Τσάκας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ ΑΕ

[Π]: Νέα ιστοσελίδα, νέο λογότυπο… Τι έπεται;
Μ.Τ.:
Δουλειά και ουσιαστικό περιεχόμενο. Πιστεύω στην εξωστρέφεια, στην εταιρική κοινωνική ευθύνη και στην προβολή της Εταιρείας, αλλά αυτό που έχει σημασία στο τέλος της ημέρας είναι το ουσιαστικό περιεχόμενο, δηλαδή το έργο το οποίο παράγεται και τα οφέλη που έχει για τους πολίτες. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΔΕΔΑ αφήνει το δικό της αποτύπωμα με εμβληματικά έργα υποδομών που έχουν ως στόχο την ευημερία των κοινωνιών, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

[Π]: Για ποιο έργο είστε περήφανος και πού πιστεύετε ότι χρειάζεται περισσότερη επιμονή;
Μ.Τ.:
Είναι μια δύσκολη πορεία η οποία δεν επιτρέπει υπαναχωρήσεις, δειλίες ή αμφιβολίες. Γι’ αυτό που είμαστε περήφανοι η ομάδα των συνεργατών μου και εγώ είναι ότι δεν πέρασε μια μέρα που να μην κάναμε ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα προς τον στόχο μας, δηλαδή την ενεργειακή κάλυψη όλης της χώρας.

“Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλο χαμένο χρόνο, πρέπει -θα μου επιτρέψετε να πω αντιγράφοντας από τον Προυστ- «να αναζητήσουμε τον χαμένο χρόνο»”

Μάριος Τσάκας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ ΑΕ

[Π]: Είναι το φυσικό αέριο το καύσιμο του σήμερα; Ή έχει ακόμη δρόμο ως καύσιμο του μέλλοντος;
Μ.Τ.:
Το φυσικό αέριο είναι η γέφυρα που θα μας οδηγήσει στη νέα εποχή της καθαρής ενέργειας και για τις επόμενες δεκαετίες θα αποτελεί βασικό καύσιμο επιλογής σε όλους τους τομείς: τον οικιακό, τον εμπορικό, τον βιομηχανικό.
Παρά τα σημαντικά πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου καυσίμου έναντι άλλων μορφών ενέργειας, η κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της βήματα. Στόχος μας είναι με την ανάπτυξη των υποδομών διανομής φυσικού αερίου να συμβάλλουμε ώστε η διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης να επιταχυνθεί και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

[Π]: Ειδικοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι τα παγκόσμια αποθέματα φυσικού αερίου επαρκούν μόνο για 20 χρόνια. Τι γνώμη έχετε; Και μετά το φυσικό αέριο τι;
Μ.Τ.:
Τα πλάνα της ΔΕΔΑ δεν περιορίζονται στο φυσικό αέριο, αλλά έχουν το βλέμμα στη νέα ενεργειακή εποχή.
Ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια που θέτουμε σε εφαρμογή είναι η δημιουργία των πρώτων πράσινων δικτύων. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τα δίκτυα της επόμενης γενιάς τα οποία θα μπορούν να δεχθούν βιομεθάνιο και πράσινο υδρογόνο που θα διανέμονται ως μείγμα οικολογικού αερίου μαζί με το φυσικό αέριο. Το πρωτοποριακό αυτό project θα ξεκινήσει από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και θα αποτελέσει πιλότο για όλη τη χώρα, συμβάλλοντας σημαντικά στην επίτευξη των στόχων που θέτει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, αλλά και στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας στις υποδομές διανομής αερίου που διαχειριζόμαστε.
Ταυτόχρονα, η ΔΕΔΑ συμμετέχει ενεργά στο διάλογο που έχει ανοίξει για το θέμα της χάραξης στρατηγικής για το υδρογόνο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, με στόχο να συμβάλλει στη διαμόρφωση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου.

“Η ΔΕΔΑ είναι ο μοναδικός διαχειριστής διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα που τοποθετεί αποκλειστικά «έξυπνους» μετρητές σε όλους τους καταναλωτές της, παρέχοντας τη δυνατότητα να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή και με ακρίβεια την κατανάλωση φυσικού αερίου σε πραγματικό χρόνο”

Μάριος Τσάκας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ ΑΕ

[Π]: Κλείνοντας, δύο πιο προσωπικές ερωτήσεις: Διατελέσατε Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γλυφάδας. Τι σας έμεινε από αυτή την εμπειρία;
Μ.Τ.:
Η εμπειρία στο Δήμο Γλυφάδας υπήρξε μοναδική σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς και σχεδιασμού, ο σχεδιασμός πραγμάτων που φαίνονταν σχεδόν ουτοπικά για έναν Δήμο, αλλά και το κυριότερο η συστράτευση Δήμου και πολιτών σ’ ένα κοινό δρόμο αναπτυξιακών έργων, έργων κοινής ωφέλειας και το κυριότερο συναντίληψης για την διαχείριση και αξιοποίηση του Δημόσιου χώρου. Όλα αυτά οδήγησαν σε μια οργάνωση η οποία θεωρώ ότι μπορεί να λειτουργήσει ως πυξίδα για όλη την τοπική αυτοδιοίκηση, που συνδυάζει την «έξυπνη» πόλη, έργα κοινής ωφέλειας σε κάθε γειτονιά και μια πολιτική που έχει επίκεντρο τον πολίτη.

[Π]: Σας λείπει η Γλυφάδα;
Μ.Τ.:
Μου λείπει η δημιουργικότητα, η καθημερινή αγωνία για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση, αλλά κυρίως η καθημερινή επαφή με τους πολίτες πέρα από διαφωνίες ή συμφωνίες. Αυτή είναι μια εμπειρία που μόνο η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να προσφέρει. Η Γλυφάδα μετατράπηκε σε μια κυψέλη δημιουργικότητας και κυρίως σ’ ένα πρότυπο για όλους τους Δήμους σε ολόκληρη τη χώρα. Θυμάμαι, στην επιστολή που έστειλα στους εργαζόμενους του Δήμου μας όταν παραιτήθηκα από τη θέση μου, έγραφα στο τέλος «ελπίζω κάποια μέρα να συναντηθούν ξανά οι δρόμοι μας». Επομένως, «ποτέ μην λες ποτέ».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 27 Μαρτίου 2021]

Scroll to Top