Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Οι αριθμοί της πανδημίας Covid-19 ανά τον κόσμο στο ncovtrack.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Η ιστοσελίδα για τον κορωνοϊό και τον εμβολιασμό που δημιούργησε ο Έλληνας Γλυφαδιώτης Γιώργος Καραμπάσης στο Εδιμβούργο

ncovtrack.com

Με αφορμή την πανδημία και τα νέα δεδομένα που έφερε ο κορωνοϊός στην καθημερινότητά μας, ένα νέο παιδί, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου σήμερα, Έλληνας, μεγαλωμένος στη Γλυφάδα δημιούργησε μια ιστοσελίδα όπου συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα που αφορούν τον κορωνοϊό. Ο Γιώργος Καραμπάσης έχει εστιάσει σε αριθμούς τους οποίους και παρουσιάζει ανά τον κόσμο. Η ιστοσελίδα του ncovtrack.com συλλέγει από όλο τον κόσμο τα δεδομένα και τα παρουσιάζει συγκεντρωτικά. Όποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα αυτή μπορεί εύκολα και γρήγορα να δει πόσα κρούσματα του κορωνοϊού έχουμε, πόσοι είναι οι εμβολιασμένοι, πόσοι είναι οι διασωληνωμένοι, πόσοι έχουν δυστυχώς αποδημήσει, πόσοι έχουν γίνει καλά ανά ημέρα, ανά χώρα, ανά περιοχή κλπ. Μια δουλειά που απαιτεί χρόνο αρκετό και που ο ίδιος διαθέτει για να παρέχει στην κοινωνία τις πληροφορίες που αναζητά. Κάτι που τον χαροποιεί ιδιαίτερα αφού είναι χρήσιμος στην κοινωνία. Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε από μια προσωπική του ανάγκη για αναζήτηση δεδομένων σχετικά με τον κορωνοϊό όπως μας αποκάλυψε. Ο «ΠΑΛΜΟΣ» μίλησε με τον Γλυφαδιώτη νέο για την προσπάθεια αυτή και καμαρώνει τα νέα παιδιά που διαπρέπουν εντός και εκτός Ελλάδας. Μακάρι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε ο Γιώργος Καραμπάσης και κάθε Ελληνόπουλο να προσφέρει με όρεξη τις γνώσεις του στη χώρα του.


[Π]: Πριν ξεκινήσουμε την κουβέντα μας θα θέλαμε να συστηθείτε στο αναγνωστικό μας κοινό.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ:
Ονομάζομαι Γιώργος Καραμπάσης και τώρα βρίσκομαι στο Ηνωμένο Βασίλειο και σπουδάζω Επιστήμη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Τεχνίτη Νοημοσύνη (Computer Science and Artificial Intelligence) στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Μεγάλωσα στη Γλυφάδα, προτού μετακομίσω στο ΗΒ, όταν τελείωσα την Β’ Λυκείου.

[Π]: Σκέφτεστε να γυρίσετε κάποια στιγμή στην Ελλάδα;
Γ.Κ.:
Θα το ήθελα, αλλά με τα αντικείμενα που θέλω να ασχοληθώ στο μέλλον, βρίσκω περισσότερες ευκαιρίες στο εξωτερικό. Πιο πολύ με βλέπω να καταλήγω στις ΗΠΑ.

[Π]: Η καραντίνα σας βρήκε στο εξωτερικό αλλά την εκμεταλλευτήκατε στο έπακρο δημιουργώντας ένα site για τον κορωνοϊό. Μιλήστε μας για το πως προέκυψε η ιδέα;
Γ.Κ.:
Όλα άρχισαν όταν προσπαθούσα να βρω δεδομένα κορωνοϊού στο Εδιμβούργο που έμενα λόγω σπουδών. Θυμάμαι πως συζητούσα με κάποια παιδιά τον αριθμό κρουσμάτων στη Σκωτία. Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν στη Γλασκώβη αλλά δεν ήμασταν σίγουροι για το αν υπήρχαν στο Εδιμβούργο. Προσπαθούσα να βρω κάποιον ιστότοπο που είχε τα κρούσματα αλλά έβρισκα μόνο ανά χώρα και όχι ανά νομό της Σκωτίας. Θυμάμαι επίσης πως έψαχνα site με δεδομένα κορωνοϊού ανά νομό της Ελλάδας ώστε να τα έστελνα στους παππούδες μου αλλά δεν έβρισκα κάποιο, εκτός από τις εφημερίδες που δεν θα ήταν τα πιο πρόσφατα την επόμενη μέρα.
Έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω το δικό μου site κάνοντας εγώ τη δύσκολη δουλειά βρίσκοντας τα δεδομένα βαθιά στο διαδίκτυο όσο είχα το χρόνο ώστε ο κόσμος να άνοιγε το site μου και να έβλεπε τα πιο πρόσφατα στατιστικά κορωνοϊού όχι μόνο ανά χώρα, αλλά και ανά περιοχή στην Ελλάδα και Σκωτία, αλλά και από άλλες χώρες όπως Γερμανία, Πορτογαλία, ΗΠΑ, κτλ.

[Π]: Ήταν εύκολα υλοποιήσιμη;
Γ.Κ.:
Δυστυχώς υπήρχανε αρκετές δυσκολίες και λάθη στα σχέδια.
Όταν είχα την ιδέα, δεν είχα τις απαραίτητες τεχνολογικές γνώσεις για να υλοποιήσω την ιστοσελίδα. Είχα γνώσεις για ανάπτυξη ιστοσελίδων και ανάπτυξη λογισμικού, αλλά ο ιστότοπος χρειαζόταν πιο πρόσφατες τεχνολογίες ώστε να δημιουργηθεί. Όταν άρχισα την κατασκευή, δεν έμαθα τις τεχνολογίες πρώτα, αλλά τις μάθαινα όσο προχωρούσα με την ιστοσελίδα έχοντας το σκεπτικό «τι χρειάζομαι τώρα;».
Ποτέ δεν έβαλα ως όριο τις γνώσεις μου αλλά το που ήθελα να καταλήξω, διότι πλέον με τη χρήση του διαδικτύου, μπορούσα να βρω όλες τις απαντήσεις στις απορίες που είχα κατά τη διάρκεια της κατασκευής.
Φυσικά αυτή η μέθοδος είχε το κόστος της. Όταν τελείωσα την πρώτη φάση της ανάπτυξης, υπήρχαν αρκετά ελαττώματα. Για αρκετούς χρήστες φόρτωνε αργά και πολλές φορές δεν άνοιγε καθόλου. Όλο και πιο πολλά δεδομένα υπήρχαν αλλά λόγω της κακής αρχιτεκτονικής του κώδικα, έπρεπε να το «ξανά» φτιάξω ώστε να γίνει πιο σταθερή η ιστοσελίδα. Έτσι ασχολήθηκα το καλοκαίρι παράλληλα μαζί με άλλες εφαρμογές ώστε να το επισκευάσω και βάζοντας κι αλλά δεδομένα μαζί.
Επειδή ο κώδικας ήταν πιο σταθερός, έπρεπε να αλλάξω μόνο λίγα πράγματα ώστε να δημιουργηθεί ο πίνακας ελέγχου για τα εμβόλια όπου χρειαζόμουν τρεις μέρες ώστε να γίνει διαθέσιμος και μερικές εβδομάδες ώστε να βρω όλα τα δεδομένα για τις διάφορες χώρες και περιοχές παράλληλα με τις σπουδές μου.

[Π]: Χρειάστηκαν πόροι να δαπανηθούν και αν ναι βρήκατε χορηγούς;
Γ.Κ.:
Μόνο για τον server όπου βρίσκεται η ιστοσελίδα. Έχοντας μόνο μια διαφήμιση πάνω και δύο κάτω ώστε να καλύπτω μέρος του κόστους του σέρβερ, η ιστοσελίδα είναι πολύ πιο ευχάριστη στον χρήση από ότι είναι άλλες όπως του Worldometer που οι διαφημίσεις «δυσκολεύουν» την χρήση. Δεν έχω κάποιον χορηγό αλλά οι λίγες διαφημίσεις έρχονται μέσον της Google.

[Π]: Πως συγκεντρώνετε τα στοιχεία ανά τον κόσμο;
Γ.Κ.:
Όλα τα στοιχεία έρχονται από επίσημες ιστοσελίδες από την κυβέρνηση της κάθε χώρας. Αυτά είναι τα πιο πρόσφατα και πιο ακριβή και πολλές χώρες αναρτούν στοιχεία ανά νόμο και περιοχή που είναι δεδομένα που ο κόσμος τα χρειάζεται αρκετά για να είναι πιο βέβαιος για την κατάσταση στην περιοχή που μένει.
Είδα πως το Johns Hopkins αναρτούν τα πιο ακριβή δεδομένα ανά χώρα και έτσι τα δεδομένα κορωνοϊού ανά χώρα έρχονται από εκεί. Χρησιμοποιώ και δεδομένα από το Worldometer μόνο για τα δεδομένα για συνολικά τεστ και διασωληνωμένων.

“Ανακάλυψα πως κατασκευάζοντας εφαρμογές σαν το ncovtrack.com, μου γεμίζει το ενδιαφέρον, όσο ξέρω ότι βοηθάει την κοινωνία.
Θέλω πολύ στο μέλλον να χρησιμοποιώ τον χρόνο και τις γνώσεις μου κατασκευάζοντας τέτοιου είδους εφαρμογές που να βοηθούν την κοινωνία.”

Γιώργος Καραμπάσης

[Π]: Είναι κάτι που απαιτεί πάρα πολλές ώρες ενασχόλησης;
Γ.Κ.:
Στην αρχή ήθελε αρκετές ώρες, θα έλεγα εκατοντάδες ώρες ώστε να υλοποιηθεί σταθερά ο ιστότοπος. Όσον αφορά την συντήρηση, χρειάζομαι το πολύ μια με δύο ώρες την ημέρα στο να ελέγχω τα δεδομένα και αν κάτι πάει στραβά, να το επισκευάζω επιτόπου. Δυστυχώς όσο υπάρχουν περισσότερες από δύο δις εκατομμύρια ιστοσελίδες, το ncovtrack δεν «φαίνεται» στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης, όποτε προσπαθώ κάθε μέρα να επικοινωνώ με εφημερίδες ώστε να με βοηθήσουν στην προώθηση για να το δει κι άλλος κόσμος και να ενημερώνεται όποτε θέλει αν «χάσει» τα νέα από την τηλεόραση. Δυστυχώς πολύ ελάχιστοι έχουν ενδιαφέρον.

[Π]: Τον τελευταίο καιρό η επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα αυξήθηκε. Που το αποδίδετε αυτό;
Γ.Κ.:
Κυρίως από τον πίνακα ελέγχου των εμβολίων. Ήμουν από τους πρώτους που δημιούργησε πίνακα ελέγχου εμβολίων στις αρχές Ιανουαρίου, οπότε όταν το δημοσίευα σε μερικές κοινότητες που μοιραζόντουσαν υποστήριξη για την πανδημία, τους άρεσε και δεχόμουν πολλά θετικά σχόλια. Αυτό με έκανε να πιστεύω πως υπάρχει ζήτηση και έτσι άρχισα να δίνω λίγη παραπάνω έμφαση στην προώθηση.

[Π]: Υπάρχει κάτι που θέλετε να βελτιώσετε;
Γ.Κ.:
Φυσικά. Πιστεύω πως η ιστοσελίδα μπορεί να καταλήξει να φορτώνει αρκετά γρηγορότερα, ίσως τρεις με τέσσερεις φορές γρηγορότερα αν κάνω αρκετές επισκευές στον κώδικα.
Επίσης θα ήθελα να συνεχίσω να βάζω δεδομένα από κι άλλες πολλές χώρες εμβολίων αλλά και κορωνοϊού. Όσον αφορά τα εμβόλια, όλο και περισσότερες χώρες τώρα αναρτούν δεδομένα αναλυτικά για τα εμβόλια που συνεχίζω εγώ να τα προσθέτω στην ιστοσελίδα.
Φυσικά κάθε αναβάθμιση που κάνω, προσπαθώ να την προωθώ στον λογαριασμό μου του Twitter @g_karabassis.
Τέλος, όσο αναφορά τα εμβόλια, θα ήθελα να βάλω μια σελίδα όπου καταγράφει με λεπτομέρειες το κάθε εμβόλιο που βγαίνει. Μέχρι στιγμής έχουν βγει δύο με τρία εμβόλια αλλά δεν έχω βάλει λεπτομέρειες. Είναι κάτι που θα το χειριστώ σύντομα.

[Π]: Σε ποιους απευθύνεται και πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση στα δεδομένα αυτά;
Γ.Κ.:
Κυρίως πιστεύω πως η ιστοσελίδα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε ηλικίες άνω των 40 διότι η ασθένεια του κορωνοϊού είναι πιο δύσκολη σε αυτές τις ηλικίες κατά μέσον όρο. Φυσικά έχω και επισκέψεις από μικρότερες ηλικίες.
Η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη. Όταν ανοίγει κάποιος το site, βλέπει άμεσα τα δεδομένα ανά χώρα μαζί με τους θανάτους, αναρρώσεις, τεστ, εμβόλια κτλ. Πατώντας στο μπλε βελάκι στον πίνακα, ο χρήστης μπορεί να δει στατιστικά ανά νομό ή περιοχή της χώρας αυτής. Φυσικά για διευκόλυνση, λέω στους χρήστες να αποθηκεύουν την σελίδα στα bookmarks όσο η μηχανή αναζήτησης δεν εμφανίζει την σελίδα μου ακόμα.

[Π]: Είναι και το μελλοντικό αντικείμενο εργασίας σας ή θα ασχοληθείτε με κάποιο άλλο αντικείμενο;
Γ.Κ.:
Φυσικά η ιστοσελίδα θα συνεχίσει να γίνεται όλο και καλύτερη και πιο εύκολη στην χρήση για τους επόμενους μήνες και έπειτα. Ανακάλυψα πως κατασκευάζοντας εφαρμογές σαν το ncovtrack.com, μου γεμίζει το ενδιαφέρον, όσο ξέρω ότι βοηθάει την κοινωνία. Θέλω πολύ στο μέλλον να χρησιμοποιώ τον χρόνο και τις γνώσεις μου κατασκευάζοντας τέτοιου είδους εφαρμογές που να βοηθούν την κοινωνία. Δεν βλέπω τον εαυτό μου να γίνομαι υπάλληλος σε κάποια εταιρία.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 20 Φεβρουαρίου 2021]

Scroll to Top