Το λευκό αποτύπωμα της «Μήδειας» στην Ηλιούπολη

Ηλιούπολη

Πριν ξεσπάσει το κύμα της κακοκαιρίας, κλιμάκια του Δήμου Ηλιούπολης διέθεσαν αλάτι στους κατοίκους για προληπτική χρήση κατά του πάγου σε εισόδους κι πεζοδρόμια. Τα σημεία διάθεσης ήταν τρία και συγκεκριμένα στον χώρο στάθμευσης του Τέννις μπροστά στο Σπορτ Καφέ, στον χώρο στάθμευσης του Δημαρχείου δίπλα στο ΕΚΑΒ και στο προαύλιο του Ι. Ν. Αγίας Μαρίνας. Επίσης από την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου διέθεσε σε 24ωρη βάση την θερμαινόμενη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου προς χρήση από κάθε συμπολίτη που είχε ανάγκη για όσο διάστημα θα διαρκούσε η κακοκαιρία.

Από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου σφοδρή χιονόπτωση έπληξε την Ηλιούπολη και συνεχίστηκε με έντονη ροή. Με μικρά μόνο διαστήματα διακοπής η έντονη χιονόπτωση δημιούργησε πληθώρα προβλημάτων στο οδικό δίκτυο της πόλης και τα συνεργεία του Δήμου επιχείρησαν να κρατήσουν ανοιχτές τις κεντρικές αρτηρίες. Ο Δήμος σε ανακοίνωσή του τόνιζε στους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να κάνουν χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσίασαν οι περιοχές Αστυνομικά και Αγία Μαρίνα. Μάλιστα χαρακτηριστικό πρόβλημα στο δήμο ήταν οι πτώσεις δέντρων, μεγάλων και μικρών, που σε μερικές περιπτώσεις έκλεισαν το πέρασμα στο οδικό δίκτυο. Ο Δήμος τότε έδωσε προτεραιότητα με γνώμονα την διευκόλυνση της συγκοινωνίας, της κίνησης των οχημάτων και την ασφάλεια των πολιτών. Στην περιοχή παρατηρήθηκαν πολλές βλάβες στο ηλεκτρικό δίκτυο, που αντιμετωπίστηκαν αποκλειστικά από τους τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο Δήμος δήλωνε εξαρχής έτοιμος και σε επιφυλακή με την Ομάδα Επιφυλακής Πολιτικής Προστασίας με δημοτικούς υπαλλήλους κατάλληλων ειδικοτήτων, τους εθελοντές της ΕΟΔΠΗ και οχήματα για να επέμβει όπου θα κρινόταν απαραίτητο.
Η Πολιτική προστασία επενέβη σε πολλές περιπτώσεις ανάγκης για μεταφορά ασθενών προς ασθενοφόρα, νεφροπαθών προς νοσοκομεία και γενικά προς βοήθεια ευπαθών συμπολιτών με προβλήματα μετακίνησης.
Δυστυχώς η ιδιομορφία της περιοχής απέδειξε ότι ήταν μεγάλη η έκταση που έπρεπε να επιληφθούν της κατάστασης, και με έντονη την εκδήλωση του φαινομένου οι δρόμοι φαίνονταν σα να μην είχε περάσει καν το εκχιονιστικό όχημα. Όταν κόπασε η κακοκαιρία, το πρωινό της Τετάρτης οι δρόμοι ήταν καθαροί, πάλι όμως σε κεντρικά κυρίως και πολυσύχναστα οδικά δίκτυα.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 20 Φεβρουαρίου 2021]