Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διονύσης Χατζηδάκης: «Ως δήμαρχος δημιουργείς ως βουλευτής… Μιλάς»

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 2 minutes

Ο Βουλευτής ΝΔ του Νότιου Τομέα Β3 Αθήνας σε αποκλειστική συνέντευξη στον «ΠΑΛΜΟ»

Το πέρασμά του από την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπήρξε διαρκές και κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με τον Δήμο του Παλαιού Φαλήρου. Κατάφερε να αποτελέσει «φαινόμενο» και «παράδειγμα προς μίμηση» για όλους εκείνους που ηγούνται στο τιμόνι του Δήμου τους αφού η επί 17 χρόνια παρουσία του στη Δημαρχεία του Δήμου Παλαιού Φαλήρου άφησε εποχή. Ακόμη και τώρα που είναι πλέον Βουλευτής, ο τίτλος του «Δημάρχου» τον ακολουθεί. Ο Διονύσης Χατζηδάκης αποφάσισε στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση να αλλάξει γήπεδο. Έτσι μεταπήδησε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κεντρική πολιτική σκηνή. Την ίδια περίοδο κλήθηκε να δώσει και την πιο δυνατή μάχη της ζωής του, αφού η ασθένειά του συνέπεσε χρονικά και όμως δεν το έβαλε κάτω. Η επαφή του με τον κόσμο είναι η ζωή του και ο κόσμος του το ανταπέδωσε στέλνοντάς τον στη Βουλή. Σήμερα, σε μια μετεκλογική συζήτησή μας, μας ανοίγεται και μας μιλάει με τον αυθόρμητο και ειλικρινή χαρακτήρα του. Τον ρωτήσαμε μεταξύ άλλων ποιο είναι το μυστικό για να μπορέσει ένας Δήμαρχος να παραμείνει στο τιμόνι του Δήμου του επί 17ετία, αν είχε καλές σχέσεις με τους γύρω Αυτοδιοικητικούς, αν έχει μετανιώσει που άφησε το Δήμο Παλαιού Φαλήρου για να ζήσει την εμπειρία της Βουλής. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ως Δήμαρχος δημιουργούσες ενώ ως Βουλευτής μιλάς σε σχεδόν άδεια έδρανα και σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται κυρίως για την επανεκλογή τους και όχι για την ουσιαστική πρόοδο του τόπου», μας είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια.


Διονύσης Χατζηδάκης: «Παρά την πανδημία το νομοθετικό έργο στην Βουλή προχωρεί ακάθεκτα»

Ο Βουλευτής του Νότιου Τομέα Β3 Αθήνας και πρώην Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον «ΠΑΛΜΟ» μιλάει για την εμπειρία του από τα έδρανα της Βουλής και μας εκμυστηρεύεται τι του έλειψε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ξεχωρίζει τους ανθρώπους που στάθηκαν πλάι του καθώς και όσους γνώρισε στην πολιτική του διαδρομή και μας λέει ότι αποκόμισε περισσότερους φίλους και λιγότερους εχθρούς από το πέρασμά του. Διακρίνει την συνεργασία του με τον Γιάννη Σγουρό στην Περιφέρεια και τονίζει ότι παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές υπήρξε άριστη η μεταξύ τους συνεργασία αφού ο πρ. Περιφερειάρχης τον εμπιστεύτηκε στην έγκριση έργων. Ο Διονύσης Χατζηδάκης παραδίδει μαθήματα πολιτικής και μιλά με αφοπλιστική ειλικρίνεια στα όσα τον ρωτήσαμε. Δεσμεύτηκε να επαναλάβουμε την κουβέντα μας όποτε κριθεί αναγκαίο.

[Π]: Είστε ένας άνθρωπος δραστήριος που ως Δήμαρχος δεν κλείστηκε λεπτό στο γραφείο του αλλά γυρνούσε όλη την πόλη. Ως Βουλευτής πως θα περιγράφατε την καθημερινότητα σας;
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:
Παρά την πανδημία το νομοθετικό έργο στην Βουλή προχωρεί ακάθεκτα. Μελετώ, εισηγούμαι και ψηφίζω.
Αναγκαστικά εφαρμόζω όλα τα μέτρα που επιβάλλονται λόγω της πανδημίας, σημειωτέον ανήκω και στις ευάλωτες ομάδες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ελαττώνεται η καθημερινή ενεργητικότητά μου.
Ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας όλες οι εισηγήσεις μου έγιναν αποδεκτές, για να καταλήξουμε τόσο στην απόκτηση των α/φ Rafale, όσο και των υπολοίπων εξοπλισμών που θα ακολουθήσουν.

“Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι
ως Δήμαρχος δημιουργούσες ενώ
ως Βουλευτής μιλάς σε σχεδόν άδεια έδρανα και σε ανθρώπους
που ενδιαφέρονται κυρίως
για την επανεκλογή τους και όχι
για την ουσιαστική πρόοδο του τόπου”

[Π]: Πως αποτιμάτε το μέχρι σήμερα κυβερνητικό έργο;
Δ.Χ.:
Η κυβέρνηση αντιμετώπισε πολύ μεγάλες προκλήσεις.
Στάθηκε όρθια στον Έβρο, στάθηκε όρθια στα θαλάσσια σύνορα, αντιμετώπισε τις τουρκικές προκλήσεις με αυτοπεποίθηση, έκτισε συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο με αρκετούς ηγέτες κρατών της Ε.Ε.
Ταυτόχρονα ενίσχυσε την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων με την αγορά των α/φ Rafale, μετέτρεψε την ελληνοτουρκική διαφορά σε διαφορά μεταξύ Ευρώπης-Τουρκίας και άνοιξε τις διερευνητικές με την Τουρκία σε ένα μόνο θέμα, αυτό της υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Αντιμετώπισε την πανδημία με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, ανθρωπιά και επαγγελματισμό.
Ενίσχυσε το Ε.Σ.Υ. με προσωπικό, νέες μονάδες ΜΕΘ και χρήματα εξασφαλίζοντας επιπλέον και δωρεές από ιδρύματα και ιδιώτες.
Ενίσχυσε οικονομικά την τοπική αυτοδιοίκηση με έκτακτη επιχορήγηση 300 εκατομ. και ακολουθούν και άλλα.
Ενεργοποίησε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 2,5 δις ευρώ για έργα σε δήμους όλης της επικράτειας.
Στήριξε την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες που έχουν πληγεί με πολλά και διαφορετικά οικονομικά εργαλεία, διοχετεύοντας ρευστότητα με μεγάλη ταχύτητα.
Προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις με κορυφαία αυτή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης την οποία βιώνουμε και απολαμβάνουμε όλοι στις καθημερινές συναλλαγές μας.

“ Έχει μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μου η ουσιαστική συνεργασία,
παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές, με τον Περιφερειάρχη

Γιάννη Σγουρό, ο οποίος με εμπιστεύθηκε
στην έγκριση έργων”

[Π]: Ο Νότιος Τομέας, τους πολίτες του οποίου εκπροσωπείτε στη Βουλή, έχει υπέρ και κατά; Εσείς σε ποια προβλήματα και σε ποιες ομορφιές εστιάζετε;
Δ.Χ.:
Στην επιτάχυνση υλοποίησης του έργου επένδυσης Ελληνικού-Αργυρούπολης, χωρίς να αδικηθεί ο Δήμος. Στην τοποθέτηση των 2 πεζογεφυρών που είχαν βαλτώσει και στην επιτάχυνση χρηματοδότησης επιχειρήσεων που εδρεύουν στον Νότιο Τομέα, ήδη έχουν διατεθεί 320 εκατομ. ευρώ σε επιστρεπτέες και μη προκαταβολές, στην αναστολή απολύσεων εργαζομένων καθώς και στην αναστολή πληρωμών οφειλόμενων ποσών και αποπληρωμή τους μετά από 1 χρόνο σε 100 δόσεις.
Τώρα, σε ποιες ομορφιές εστιάζω στον Νότιο Τομέα: Είναι το ότι υπήρξε ανάπτυξη χωρίς κακοποίηση του περιβάλλοντος.

Ο Διονύσης Χατζηδάκης
με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

[Π]: Κατά τη διάρκεια της Βουλευτικής σας θητείας, σας έλειψε κάτι και αν ναι, τι;
Δ.Χ.:
Μου έλειψε η δημιουργία, το τελικό αποτέλεσμα και η προσωπική επόπτευση των έργων. Στην Βουλή διαπιστώνω μετά λύπης μου, ότι μιλάμε πολύ χωρίς ρεαλισμό, λογική και ευαισθησία και παρασυρόμαστε σ’ ένα ακατανόητο λαϊκισμό.

[Π]: Η πορεία σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σας έκανε σοφότερο, σας χάρισε φίλους, ή σας πλήγωσε;
Δ.Χ.:
Η πορεία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με γέμισε εμπειρίες, γνώρισα πολλούς σημαντικούς ανθρώπους, όπως Περιφερειάρχες, Δημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους και απλούς ανθρώπους, που τους ενδιέφερε μόνον η πρόοδος των Δήμων τους και πραγματικά έκανα πολλούς φίλους από αυτούς και ελάχιστους εχθρούς. Εχθρούς, υπό την έννοια του ότι δεν μπορούσαν και δεν ήθελαν να αντιληφθούν ότι το έργο μου ήταν ορατό και μετρήσιμο.

“Με τους υπόλοιπους Δήμους είχα
μια αληθινή και αγαστή συνεργασία.
Τους συμβούλευα γιατί ήμουν
ο παλαιότερος και χαίρομαι
που οι Δήμαρχοι του Νοτίου Τομέα
κινούνται με μεγάλη ταχύτητα
και εξελίσσονται σε άριστους.”

[Π]: Η σχέση σας με τους λοιπούς αυτοδιοικητικούς πώς ήταν; Είχατε καλή συνεργασία με την Περιφέρεια και τους γύρω Δήμους;
Δ.Χ.:
Έχει μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μου η ουσιαστική συνεργασία, παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές, με τον Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, ο οποίος με εμπιστεύθηκε στην έγκριση έργων, όπως τα, Αθλητικό Κέντρο «Σοφία Μπεφόν», αποχετεύσεις ομβρίων του Δήμου, διαδρόμους στο Πάρκο του Φλοίσβου με ψυχρά υλικά έκτασης 5,5 χιλιάδων τ.μ., αποδυτήρια στην πισίνα του Δήμου επιπέδου «Χίλτον», μετατροπή της οδού Αγ. Αλεξάνδρου σε πράσινη διαδρομή με επιμήκυνση πεζοδρομίων, φωτισμό και τεράστια δένδρα (χρηματοδότηση ΕΣΠΑ).
Επισημαίνω ότι στην χρηματοδότηση που μου διέθεσε, όλα τα έργα τα πραγματοποίησα τουλάχιστον με τα μισά χρήματα των προϋπολογισμών των.
Με τους υπόλοιπους Δήμους είχα μια αληθινή και αγαστή συνεργασία.
Τους συμβούλευα γιατί ήμουν ο παλαιότερος και χαίρομαι που οι Δήμαρχοι του Νοτίου Τομέα κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και εξελίσσονται σε άριστους.

“Επισημαίνω ότι, όταν η χώρα
βούλιαζε στα σκουπίδια από
τις απεργίες και το κλείσιμο
της χωματερής, ο Δήμος
Παλ. Φαλήρου ήταν πεντακάθαρος.
Πώς τα κατάφερα; Είναι δική
μου πατέντα που δεν εξαγοράζεται.”

[Π]: Πέρασε ποτέ η σκέψη ότι καλύτερα στο Δήμο παρά στην Βουλή;
Δ.Χ.: Ε
ίμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ως Δήμαρχος δημιουργούσες ενώ ως Βουλευτής μιλάς σε σχεδόν άδεια έδρανα και σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται κυρίως για την επανεκλογή τους και όχι για την ουσιαστική πρόοδο του τόπου.
Δηλαδή, κάνουν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση χωρίς ρεαλισμό και ουσία.
Στην ουσία, διαθέτουν όλη την φαιά τους ουσία και τις ικανότητές τους, στο πώς να αποτύχεις, για να έρθουν αυτοί για να διευρύνουν την αποτυχία.

Το κόστος κατασκευής του Δημαρχείου ήταν 7,5 εκ. ευρώ
και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα “Θησέας”

[Π]: Υπάρχει μυστικό επιτυχίας για να είναι ένας Δήμαρχος 17 συναπτά έτη στο τιμόνι του Δήμου του;
Δ.Χ.:
Το μυστικό είναι να εργάζεσαι για τους δημότες σου και όχι να τους δουλεύεις.
Να μην λες υπερβολές και φαντασιώσεις, τα δε οράματά σου που θέλεις να εφαρμόσεις να είναι πραγματοποιήσιμα.
Και το βασικότερο, να ασχολείσαι με την καθημερινότητα και με την ανθρώπινη πλευρά του κάθε δημότη, δηλαδή το πρόβλημά του να το εκλαμβάνεις ως πρόβλημα δικό σου.
Επισημαίνω ότι, όταν η χώρα βούλιαζε στα σκουπίδια από τις απεργίες και το κλείσιμο της χωματερής, ο Δήμος Παλ. Φαλήρου ήταν πεντακάθαρος. Πώς τα κατάφερα; Είναι δική μου πατέντα που δεν εξαγοράζεται.

“Η πορεία μου στην Τοπική
Αυτοδιοίκηση με γέμισε εμπειρίες, γνώρισα πολλούς σημαντικούς
ανθρώπους και πραγματικά
έκανα πολλούς φίλους
από αυτούς και ελάχιστους εχθρούς”

[Π]: Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε με την υγεία σας, σας έκαναν να επανεκτιμήσετε πρόσωπα και καταστάσεις;
Δ.Χ.:
Ναι, απόλυτα ναι.
Όταν έχεις παλέψει με τον χάρο και τον έχεις νικήσει με το μυαλό σου, την σκέψη σου και το πάθος σου για ζωή, αντιλαμβάνεσαι πόση αξία έχει η ανθρώπινη ζωή, πόσο σύντομη μπορεί να είναι και πώς πρέπει να αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους με κατανόηση και ανθρωπιά γιατί πολύ εύκολα μπορεί να βρεθείς στην θέση τους.

“Μου έλειψε η δημιουργία,
το τελικό αποτέλεσμα και η προσωπική επόπτευση των έργων.
Στην Βουλή διαπιστώνω μετά λύπης μου,
ότι μιλάμε πολύ χωρίς ρεαλισμό,
λογική και ευαισθησία και παρασυρόμαστε σ’ ένα ακατανόητο λαϊκισμό”

[Π]: Σε περίπτωση μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης θα θέτατε τον εαυτό σας εκ νέου υποψήφιο Βουλευτή ή υπάρχει η στιγμή που θα πείτε.. αρκετά;
Δ.Χ.:
Έχω εκλεγεί για την περίοδο 2019 έως 2023.
Ε, ας φτάσουμε μέχρι το 2023, να είμαστε όρθιοι και ζωντανοί λόγω της πανδημίας και τότε με ξαναρωτάτε.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 13 Φεβρουαρίου 2021]

Scroll to Top