#Υμηττός365: 1.095 νέες δενδροφυτεύσεις σε Γλυφάδα, Βάρη και Ηλιούπολη από τον Σ.Π.Α.Υ.

Επικαιρότητα

Τρεις νέες δενδροφυτεύσεις πραγματοποίησε ο Σ.Π.Α.Υ. σε Γλυφάδα, Χέρωμα Βάρης και Ηλιούπολη τις προηγούμενες ημέρες. Το πρόγραμμα των δενδροφυτεύσεων έχει ξεκινήσει και από άλλους Δήμους – μέλη του ΣΠΑΥ και εντάσσεται στην καμπάνια «Υμηττός365» που τονίζει πόσο ζωτικής σημασίας είναι ο Υμηττός, το βουνό μας, όλο το χρόνο.


Γλυφάδα

Έτσι στις 3 Δεκεμβρίου 365 δέντρα φυτεύτηκαν στον Υμηττό στην περιοχή της Γλυφάδας. Από εξειδικευμένο συνεργείο του ΣΠΑΥ αναδασώθηκε ένα τμήμα του βουνού κοντά στη θέση Πατητήρι και ταυτόχρονα καθαρίστηκαν μονοπάτια, πλατώματα και περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας. Στη δενδροφύτευση συμμετείχαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γλυφάδας και μέλη του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ κ.κ. Δημήτρης Τσαμπίρας και Στέλιος Θεοδοσόπουλος καθώς και Εθελοντές από την Εθελοντική Δασοπροστασία Πυρόσβεση Γλυφάδας.

Καθαρισμός και βάψιμο φρεατίων στη Γλυφάδα

Με εντολή του Προέδρου του ΣΠΑΥ & Δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου, ξεκίνησε από τον ΣΠΑΥ ένα νέο μεγάλο σχέδιο καθαρισμού των φρεατίων υδροσυλλογής που βρίσκονται σε κρίσιμα σημεία επαφής του βουνού με τον αστικό ιστό.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να ενισχύσει επικουρικά αλλά και ουσιαστικά, το πολύτιμο έργο της Πολιτικής Προστασίας των Δήμων γύρω από τον Υμηττό.
Η αρχή έγινε από την περιοχή της Γλυφάδας, όπου συνεργείο του ΣΠΑΥ καθάρισε ένα σημαντικό τμήμα των φρεατίων που βρίσκονται κοντά στο βουνό.
Οι εργασίες καθαρισμού των φρεατίων υδροσυλλογής θα συνεχιστούν στους υπόλοιπους Δήμους, με αμείωτους ρυθμούς, καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου.

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Νέος σταθμός των συνεχόμενων αναδασώσεων του ΣΠΑΥ ήταν στις 8 Δεκεμβρίου ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. 365 νέα δέντρα προστέθηκαν στο Χέρωμα της Βάρης, κοντά στα παιδικά χωριά SOS, δημιουργώντας μια πράσινη ζώνη προστασίας του Υμηττού και αντισταθμίζοντας ένα μέρος του πρασίνου που χάθηκε κατά την τελευταία πυρκαγιά του καλοκαιριού.
Στην αναδάσωση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ κ. Δήμητρα Σουτόγλου, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας Πυρόσβεσης Βούλας και μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ κ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Βάρης κ. Ασπασία Αντωνίου, ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Χερώματος Βάρης & Τοπικός Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Βάρης κ. Φώτης Κούτρας, ο Τοπικός Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Βάρης κ. Παναγιώτης Παππάς, ο Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS κ. Μενέλαος Τσαούσης, ο εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας & Πυρασφάλειας Βάρης κ. Ανδρέας Σαμαράς μαζί με εθελοντές της Ομάδας, Εθελοντές από την Εθελοντική Ομάδα Πυροπροστασίας & Δασοπυρόσβεσης Βουλιαγμένης, καθώς και στελέχη του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήλωσε: «Συναντηθήκαμε σήμερα εδώ που η πόλη συναντάει το βουνό για μία συμβολική και ουσιαστική διαδικασία δενδροφύτευσης, εδώ που το προηγούμενο καλοκαίρι, τον Ιούλιο του 2020, εκδηλώθηκε μία δύσκολη πυρκαγιά και η οποία αντιμετωπίστηκε με πάρα πολύ γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σήμερα βρισκόμαστε μαζί με την Πολιτική Προστασία του Δήμου, μαζί με τις Εθελοντικές Ομάδες, μαζί με τους καλούς φίλους και συνοδοιπόρους από τον Σύνδεσμο Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού, μαζί με τους κατοίκους της περιοχής, για να φυτέψουμε 365 δενδρύλλια, τα οποία σημειολογικά συμβολίζουν καθεμία από τις 365 ημέρες ενός πολύ δύσκολου για όλους μας έτους. Συναντιόμαστε εδώ για να συμπληρώσουμε τις 26.000 φυτεύσεις που έχουμε κάνει τα τελευταία 6 χρόνια μαζί με τον ΣΠΑΥ και μαζί με τις Εθελοντικές Ομάδες στο περιαστικό πράσινο της περιοχής και να υποσχεθούμε ότι η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη, θα είναι πιο δημιουργική, με υγεία για να μπορέσουμε φυτέψουμε χιλιάδες νέα δέντρα στο βουνό που μας περικλείει, εμάς και άλλους 10 Δήμους, αυτά τα δύο εκατομμύρια πολίτες που τον χαίρονται, αποδεικνύοντας ότι ο Υμηττός θα είναι εδώ θα στέκει πάντα περήφανος, πράσινος και προσεγμένος από τον άνθρωπο».

Ηλιούπολη

Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η αναδάσωση ενός ακόμα πολύπαθου σημείου του Υμηττού στην περιοχή της Ηλιούπολης με 365 νέα δέντρα. Τις εργασίες παρακολούθησαν από κοντά ο Δήμαρχος Ηλιούπολης & Αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ κ. Γιώργος Χατζηδάκης, ο Αντιδήμαρχος Διαχείρισης Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνος Καλούδης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κώστας Σεφτελής, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Διαχείρισης Απορριμμάτων κ. Γιάννης Ατζινάς, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιάννης Πούλος και εκπρόσωποι από την Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας & Πυρόσβεσης Ηλιούπολης.
Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης & Αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ κ. Γιώργος Χατζηδάκης δήλωσε: “Ο Δήμος Ηλιούπολης συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού με την ονομασία #Υμηττός365. Φυτεύουμε και στους 11 Δήμους του ΣΠΑΥ από 365 δέντρα, ως μία κίνηση υψηλού συμβολισμού για την προστασία & την αναγέννηση του Υμηττού μας. Ευελπιστούμε ότι σύντομα, όταν η πανδημία του κορωνοϊού θα αποτελεί παρελθόν, θα προχωρήσουμε σε μία μαζική αναδάσωση του βουνού μας. Στόχος μας να μπορέσουμε να αναγεννήσουμε τον Υμηττό μας, ώστε να μπορούν οι δημότες μας και οι κάτοικοι της Αττικής να επισκέπτονται το βουνό, και να ψυχαγωγούνται, σε έναν Υμηττό ακόμα πιο πράσινο.”

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 12 Δεκεμβρίου 2020]