Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διαδημοτικό Κοιμητήριο: Όλοι δείχνουν το Αεροδρόμιο

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Διαδικτυακή Συζήτηση για το διαδημοτικό κοιμητήριο στον Υμηττό

Mε πρωτοβουλία της δημοτικής κίνησης Αλίμου «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι» διοργανώθηκε μια διαδικτυακή εκδήλωση Ανοιχτής Συζήτησης για το θέμα του διαδημοτικού κοιμητηρίου Αλίμου-Ηλιούπολης, που περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό του υπό ψήφιση Προεδρικού Διατάγματος της κυβέρνησης για τον Υμηττό. Η πρόσκληση ήταν ανοιχτή για τους πολίτες του Αλίμου και των γύρω περιοχών ώστε να παρακολουθήσουν και να συμβάλλουν με τις ερωτήσεις τους σε έναν εποικοδομητικό διάλογο προκειμένου να αποσαφηνιστούν όλες οι παράμετροι του ζητήματος. Κλήθηκαν φορείς και συλλογικότητες σε διαδημοτικό, διεπιστημονικό και διαπαραταξιακό επίπεδο, μέσω των εκπροσώπων τους να συμμετέχουν, και να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Από τους άμεσα ενδιαφερόμενους Δήμους υπήρξε εκπροσώπηση από τους κεντρικούς ομιλητές που ήταν οι Χρήστος Κοκοτίνης, ορκωτός λογιστής, δημοτικός σύμβουλος, τ. επικεφαλής της ΔΚ «ΗΛΙΟΥ-πόλις ανθρώπινη πόλη», Θοδωρής Μπούφης, υποπτέραρχος ε.α., δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής ΔΚ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝ-ΠΟΡΕΥΣΗ Ελληνικού-Αργυρούπολης», Τάσος Ταστάνης, αρχιτέκτων, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής ΔΚ «Ανατροπή στη Γλυφάδα», Αλέξανδρος Ρήγας, δασολόγος, αν. συντονιστής ΔΚ «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι». Η πλέον των δύο ωρών συζήτηση ανέδειξε ως μοναδική λύση την δημιουργία διαδημοτικού σύγχρονου κοιμητηρίου εντός του πρ. Αεροδρομίου Ελληνικού ανεξάρτητα από το πως θα προχωρήσει η επένδυση. Όλοι έδειξαν υπέρμαχοι της πρότασης δεδομένου ότι και οι υφιστάμενοι Δήμοι σε λίγα χρόνια θα έχουν ανάγκες για τους πολίτες τους.


Η Δημοτική Κίνηση Αλίμου «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι» διοργάνωσε την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 18:30 Διαδικτυακή Εκδήλωση Ανοιχτής Συζήτησης για το θέμα του διαδημοτικού κοιμητηρίου Αλίμου-Ηλιούπολης, που περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό του υπό ψήφιση Προεδρικού Διατάγματος της κυβέρνησης για τον Υμηττό.
Στην εκδήλωση αρχικά τοποθετήθηκαν οι κεντρικοί ομιλητές και στη συνέχεια παρέμβαση έκαναν εκπρόσωποι δημοτικών κινήσεων, συλλογικοτήτων και φορέων. Το συντονισμό της συζήτησης είχε η Ναταλία Σερέτη, κοινωνιολόγος, συντονίστρια ΔΚ «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι».
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να εκτεθούν όλες οι πληροφορίες στο τραπέζι, ώστε η κοινωνία των πολιτών σε παναττικό επίπεδο να ενημερωθεί, να σχηματίσει άποψη και να αναπτύξει τη δική της κινηματική δράση ει δυνατόν υπέρ των πιο ωφέλιμων, για την ίδια και τις μελλοντικές γενιές, σχεδιασμών, σε σχέση με όσα αποτυπώνονται στο επικείμενο Π.Δ. της κυβέρνησης για τον Υμηττό. Ειδικότερα, η συζήτηση έθιξε το ζήτημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του υπό ψήφιση Π.Δ. για τον Υμηττό, ιδιαίτερα όσον αφορά τη χωροθέτηση διαδημοτικού κοιμητηρίου σε Ζώνη Β και την παράλληλη αναβάθμιση του ΚΥΤ του ΑΔΜΗΕ από 150 σε 400KV, όπως τίθεται από πλευράς κυβέρνησης.
Οι τέσσερις κεντρικοί ομιλητές εκπροσωπούσαν ουσιαστικά κι από έναν Δήμο μεταφέροντας έτσι το ευρύτερο κλίμα ανά περιοχή και το τι αποφάσεις έχουν παρθεί και αποφασιστεί στο Δήμο τους.
Ο Χρήστος Κοκοτίνης, ορκωτός λογιστής, δημοτικός σύμβουλος, τ. επικεφαλής της ΔΚ «ΗΛΙΟΥ-πόλις ανθρώπινη πόλη», μεταξύ άλλων τόνισε ότι δεν είναι τυχαίο ό,τι γίνεται εν μέσω καραντίνας και χωρίς διαβούλευση. «Τον Υμηττό πρέπει να τον φυλάμε σα τα μάτια μας», είπε και συνέχισε. «Δεν είμαι κατά της οποιασδήποτε διαδημοτικής συνεργασίας σε οποιοδήποτε επίπεδο, όχι όμως σ’ ένα βουνό. Αν μου λέγατε θα ήμουν υπέρ σε σταθμό μεταφόρτωσης, σε διαδημοτικό κοιμητήριο, όχι όμως στη Β’ Ζώνη Υμηττού που είναι καθαρά θέμα αρχής αφού η παράταξή μας το υπερασπίζεται με κάθε τρόπο», τόνισε.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Θοδωρής Μπούφης, υποπτέραρχος ε.α., δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής ΔΚ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝ-ΠΟΡΕΥΣΗ Ελληνικού-Αργυρούπολης». «Εμείς σαν παράταξη, αλλά και η πλειοψηφία των παρατάξεων στο Δήμο μας, θέλουμε να μην πειραχθεί το καθεστώς που αφορά Α’ και Β’ Ζώνη Υμηττού, να μη γίνει αναβάθμιση του ΚΥΤ από 150 σε 400 KV και αν είναι δυνατόν να απομακρυνθεί και το υπάρχον και να μην δημιουργηθεί διαδημοτικό κοιμητήριο», είπε. Τόνισε βέβαια ότι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα που υφίσταται στο Δήμο Αλίμου που δεν έχει δικό του κοιμητήριο και γι’ αυτό εισηγείται όλοι οι όμοροι Δήμοι και όλες οι παρατάξεις να αγωνιστούν προκειμένου εντός του πρ. αεροδρομίου Ελληνικού να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο διαδημοτικό κοιμητήριο. Με τον όρο σύγχρονο ο κ. Μπούφης υποστήριξε ότι πρέπει να προβλεφθεί και η καύση νεκρών. Ενώ επεσήμανε ότι αυτό είναι ανεξάρτητο από το αν θα προχωρήσει η επένδυση ή όχι.
Συμμετέχοντας στη συζήτηση ο επικεφαλής της παράταξης «ΗΛΙΟΥ-πόλις ανθρώπινη πόλη» κ. Δημήτρης Ασβεστάς τόνισε ότι «υπήρξε προσυνεννόηση για ένα τετελεσμένο γεγονός (αναφερόμενος στην επιστολή ΑΔΜΗΕ) και όλες οι παρατάξεις, πλην της Δημοτικής Αρχής το καταψήφισαν. Η λύση που προτείνεται προς το Ελληνικό προσωπικά τον βρίσκει σύμφωνο αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να το συζητήσουν και ως παράταξη. «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τον Υμηττό σα να είναι η πίσω αυλή του σπιτιού μας. Αυτή η λογική μας βρίσκει αντίθετους. Εξίσου τραγική και η πρόταση να μας δώσει χώρο ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης με την προϋπόθεση να μη δεχτούμε τη δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηρίου στο ΚΥΤ», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι κι αυτή η πρόταση είναι στον Υμηττό.
Για την περίπτωση της Γλυφάδας και όχι μόνο μίλησε ο Τάσος Ταστάνης, αρχιτέκτων, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής ΔΚ «Ανατροπή στη Γλυφάδα». «Σε εποχές οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ο χώρος που δέχεται τις περισσότερες επιθέσεις της νεοφιλελεύθερης προσέγγισης είναι το περιβάλλον» είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Υμηττό ως ένα ενιαίο οικοσύστημα που μόνο έτσι μπορεί να το προσεγγίσει κάποιος. Αναφερόμενος στην περίπτωση της Γλυφάδας και στο πως απέκτησε το νέο κοιμητήριο επεσήμανε ότι και τότε και πιο πριν επί δημαρχίας Κόκκορη που είχε πάλι προσπαθήσει στον Υμηττό να κάνει κοιμητήριο είχαν εναντιωθεί ως παράταξη. Ενώ για την πρόταση το διαδημοτικό κοιμητήριο να γίνει εντός του πρ. αεροδρομίου τόνισε ότι «υπήρχε το νομικό εργαλείο ώστε οι δημοτικές αρχές των κ.κ. Κονδύλη και Παπανικολάου να πραγματοποιήσουν την υποδομή». Κλείνοντας δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη ώστε ο Υμηττός να αποτελέσει ανάσα ζωής μακριά από τα εγκλήματα που έχουν εκεί γίνει. «Να δώσουμε τη μάχη για διαδημοτικό κοιμητήριο εντός του πρ. Αεροδρομίου» είπε ξανά τονίζοντας ότι στο υφιστάμενο νέο κοιμητήριο Γλυφάδας ήδη η κατάσταση είναι επιβαρυμένη και η δημοτική αρχή αναγκάζεται να μισθώνει από την ΕΤΗΜ επιπλέον στρέμματα για να τοποθετήσει εμπορικές χρήσεις και παροχές που επιβάλλει ένα κοιμητήριο.
Τον κύκλο των ομιλητών έκλεισε ο Αλέξανδρος Ρήγας, δασολόγος, αν. συντονιστής ΔΚ «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι». Εκφράζοντας τις θέσεις της δημοτικής του παράταξης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «θέλουμε να ενημερώσουμε τους πάντες ότι -δεδομένου ότι η πόλη μας δεν διαθέτει ενεργό Κοιμητήριο- ως Δημοτική Κίνηση Αλίμου «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι» τασσόμαστε από θέση αρχής υπέρ της δημιουργίας Κοιμητηρίου, δημοτικού ή και διαδημοτικού. Πρόκειται για ένα κορυφαίο αγαθό και μια υπηρεσία που δικαιούμαστε να έχουμε, με σημαντικό αντίκτυπο στις ανάγκες μας, στον πολιτισμό μας, στις συνήθειές μας. […] Ο Υμηττός δεν είναι η πρώτη φορά που υποφέρει, όχι μόνο από τους ιδιώτες καταπατητές, αλλά και από το ίδιο το κράτος. Μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια και μέχρι αυτή τη στιγμή έχει αναπτυχθεί ένα πολύ ευρύ κίνημα κατά της αναβάθμισης του ΚΥΤ σε 400KV. Ενώ υπήρξαν αποφάσεις δικαίωσης του κινήματος, ακόμα και από το Συμβούλιο της Επικρατείας που όχι μόνο απαγορεύει την αναβάθμιση σε 400KV, αλλά απαιτεί την κατάργηση και του υπάρχοντος των 150KV! Κάτι που δυστυχώς ως τώρα δεν έχει υλοποιηθεί. […] Το «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι» στηρίζει μεν τη δημιουργία Κοιμητηρίου, καθώς αυτό αποτελεί πάγια ανάγκη των πολιτών του Αλίμου, διαφωνεί ωστόσο με την ταυτόχρονη και σε αντιστάθμισμα αναβάθμιση του ΚΥΤ Ηλιούπολης από τα 150KV στα 400 KV και μάλιστα στηρίζει το πολύχρονο αίτημα των κατοίκων των Δήμων Ηλιούπολης και Ελληνικού-Αργυρούπολης για την απομάκρυνσή του».
Στην πλέον των δύο ωρών διαδικτυακή συζήτηση το λόγο πήραν επίσης οι Β. Ξένος, Ευ. Τσαμήτας, Δ. Δόγκας, Χρ. Κορτζίδης, Γ. Αραμπατζής, Τ. Ευσταθίου, Π. Κλαυδιανός, Παπαδάτος. Το κλίμα της συζήτησης ήταν πρόσφορο και πολιτισμένο για το δημόσιο διάλογο. Από τις προτάσεις που επίσης ακούστηκαν ήταν του Χρήστου Κορτζίδη να δημιουργηθεί μια διαδημοτική επιτροπή και του Βασίλη Ξένου να έρθει στην Περιφέρεια Αττικής και στην ΠΕΔΑ το ζήτημα ώστε κι άλλοι Δήμοι να εκθέσουν τις απόψεις του. Η διαδημοτική και διαπαραταξιακή παρουσία αυτοδιοικητικών έδωσε μια δυναμική στην κουβέντα και γέμισε όλους με ελπίδα ότι το κοινό μέτωπο για το καλό της κοινωνίας και των πολιτών μπορεί να τους ενώσει.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 5 Δεκεμβρίου 2020]

Scroll to Top