«ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΒΟΥΛΑΣ»: Ο προστάτης των παίδων!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

° Γράφει ο Γιάννης Αρβανίτης

Πρόκειται για τη μοναδική παιδιατρική κλινική – σε Δημόσια δομή υγείας – στα Νότια προάστια!
Ο λόγος…. για την Παιδιατρική κλινική (Παιδιατρικό Ιατρείο), του νοσοκομείου Ασκληπιείο Βούλας. Μια μονάδα που μετρά περισσότερα από 30 χρόνια λειτουργίας – και ξεχωριστής προσφοράς στην υγεία των παιδιών, σε μια περιοχή με εκατοντάδες χιλιάδες πληθυσμό! Για σκεφτείτε…. Γλυφάδα, Φάληρο, Άλιμος, Μπραχάμι, Ελληνικό, Αργυρούπολη, «3 Β» – ακόμη και για περιοχές των Μεσογείων… Κορωπί, Καλύβια, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος.
Η συγκεκριμένη «Μονάδα», εξυπηρετεί παθολογικά περιστατικά – κι όχι μόνο – σε παιδιά ηλικίας από ημερών… έως και 16 ετών. Ο συνολικός αριθμός των παιδιών, που έχουν «περάσει» από εκεί όλα αυτά τα χρόνια, ξεπερνά τις 150.000 – ενώ πολύ σημαντικός αριθμός…. αφορά περιστατικά χρόνιας παρακολούθησης, από το ειδικά καταρτισμένο προσωπικό της (π.χ αναπτυξιακά ζητήματα). Διαθέτει 11 κλίνες, χώρους γραφείων και ιατρείο – εξεταστήριο.

Όταν μιλούν… «οι αριθμοί»

Το «Παιδιατρικό», είναι πλήρως στελεχωμένο. Στο δυναμικό του υπάρχουν, 4 μόνιμοι ιατροί και 7 ειδικευόμενοι. Εφτά άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, μία Επισκέπτρια Υγείας και μία Γραμματέας.
Σε εβδομαδιαία βάση, θα «περάσουν» από αυτό, τουλάχιστον 80-100 παιδιά, για εξέταση, εμβολιασμό, παρακολούθηση, γνωματεύσεις κ.α. Σε ετήσια βάση μιλάμε για 5-6.000 παιδιά/περιστατικά! Φυσικά στα νούμερα αυτά, δεν συμπεριλαμβάνονται τα έκτακτα περιστατικά – (περιπτώσεις εφημερίας ….κι όχι μόνο)!
«Ποτέ δεν θα πούμε δεν εφημερεύουμε …να πάτε αλλού» – μου είπε μέλος της Κλινικής. «Εμείς πάντα θα είμαστε εδώ, είτε έχουμε νοσηλευόμενα παιδιά είτε όχι. Στη Κλινική μας πάντα θα υπάρχει κάποιος για να βοηθήσει παιδί που θα έρθει με κάτι πολύ σοβαρό».
Φυσικά και δεν πρόκειται για «Δομή Υγείας», που μπορεί να μπει στην ίδια μοίρα, με τα κλασικά Παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής. Πρόκειται για «Μονάδα» με καθαρά «παθολογικό χαρακτήρα», σε ότι έχει να κάνει με τα περιστατικά που μπορεί να νοσηλεύσει!

Έχουν σώσει κόσμο!

Κατά διαστήματα, το προσωπικό της Κλινικής , κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά περιστατικά (σπασμούς, καρδιακά, αναπνευστικά, κρίσεις κ.α) . Τολμώ να πω, ότι το προσωπικό ….ΕΣΩΣΕ ΖΩΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ που κινδύνευαν! Τα ευχαριστήρια γονέων, για το έργο του προσωπικού ….λένε πολλά!
Η Κλινική – και το έργο της φυσικά – είναι γνωστή στους Παιδιάτρους των Νοτίων προαστίων – οι οποίοι συχνά-πυκνά, τη «συστήνουν» σε γονείς για «περιστατικά» παιδιών, τα οποία χρίζουν ειδικής μεταχείρισης!
Το τελευταίο διάστημα, γίνονται σημαντικές «παρεμβάσεις» στη Κλινική – βελτίωση κτιριακών εγκαταστάσεων, δημιουργία χώρων ειδικής νοσηλείας, εξοπλισμός. Σε καθημερινή βάση το προσωπικό καλείται να αντιμετωπίσει…. ύποπτα περιστατικά για covid 19.
Σίγουρα πρόκειται για μια μικρή Κλινική …..αλλά «με μεγάλη καρδιά και ψυχή» για προσφορά προς τα παιδιά!
Θα ήταν ευχής έργο, ο ρόλος της και η δυναμική της να ενισχυθούν. Το νοσοκομείο της Βούλας μπορεί να «χορηγήσει» πρόσθετο χώρο – ώστε η Μονάδα να μεγαλώσει και να γίνει πολύ πιο δυνατή! Η περιοχή που «καλύπτει» είναι τεράστια και με μεγάλες ανάγκες. Όχι…. δεν μιλώ για δημιουργία κάποιου νέου Παιδιατρικού νοσοκομείου – αλήθεια τι θα ήταν καλύτερο- αλλά για κάποια…. έστω μικρογραφία Παιδιατρικής Μονάδας με πιο αυξημένες δυνατότητες από τις υπάρχουσες.

ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!
*Χώροι υπάρχουν εδώ… αν υπάρξει και θέληση!
** «ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΥ».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 28 Νοεμβρίου 2020]

Scroll to Top