Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Η επιστήμη της ευτυχίας

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έχει προχωρήσει τόσο που όχι μόνο μπορεί να προσδιορίσει και να μετρήσει τα επίπεδα της ευτυχίας αλλά υπόσχεται ότι η κατάκτηση της πλέον είναι ένας απολύτως εφικτός στόχος. Ο Επίκουρος είχε θέση τη βάση για τους μεταγενέστερους για τον ορισμό της ευτυχίας ως «απονία και αταραξία ψυχής» διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στην σταθερή κατάσταση σωματικής και ψυχικής υγείας.

«Οι επτά συνήθειες των ευτυχισμένων ανθρώπων»

  1. Σχέσεις. Σύμφωνα με σειρά μελετών όσοι έχουν έναν ή περισσότερους φίλους αισθάνονται περισσότερο ευτυχισμένοι. Όσοι μάλιστα μοιράζονται τα συναισθήματά τους και συμμετέχουν σε κοινές δραστηριότητες με τους φίλους τους είναι πολύ πιθανότερο να αισθάνονται περισσότερο ευτυχείς σε σύγκριση με όσους περνούν περισσότερο χρόνο με μέλη της οικογένειας τους. Τα ευρήματα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά μεταξύ των ηλικιωμένων.
  2. Πράξεις καλοσύνης. Όσοι εκφράζουν έμπρακτα την καλοσύνη τους νιώθουν πιο ευτυχισμένοι. Ειδικά όσοι φροντίζουν άλλους εθελοντικά έχουν λιγότερες πιθανότητες κατάθλιψης. Όσοι βοηθούν δε οικονομικά όσους έχουν ανάγκη νιώθουν πιο ευτυχισμένοι από αυτούς που χαλάνε χρήματα για τον εαυτό τους.
  3. Άσκηση και σωματική ευεξία. Λέγεται ότι το τζόκινγκ και το περπάτημα είναι πιο αποτελεσματικά από τα αντικαταθλιπτικά. Όσο απλουστευτικό κι αν ακούγεται, εκατοντάδες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η σωματική άσκηση συνδέεται με το αίσθημα της ευτυχίας, την μείωση του άγχους, την βελτίωση των νοητικών ικανοτήτων και πολλά ακόμη. Το ίδιο και η σωστή διατροφή. Και όταν λέμε σωστή εννοούμε λιγότερο αλάτι, λιγότερη ζάχαρη και λιγότερο κόκκινο κρέας αλλά όχι καθόλου, λιγότερα λιπαρά αλλά και περισσότερα Ω3 και Ω6 λιπαρά. Περισσότερα όμως λαχανικά, φρούτα και όσπρια.
  4. Κλίση. Βρείτε την κλίση σας και καλλιεργήστε την. Σε οτιδήποτε κι αν έχετε κλίση. Όσο περισσότερο καλλιεργείτε την κλίση σας, τόσο πιο ευτυχισμένοι θα νιώθετε. Ειδικά αν αυτή είναι αυτό που αποκαλούμε χόμπι: π.χ. τρέξιμο, γράψιμο, κηπουρική, μουσική. Αρκεί να μη στοχεύετε σε Ολυμπιακό μετάλλιο. Και όπως λέει ο ψυχολόγος Μιχ. Τσικσεντμιχάλι, «κάντε αυτό που κάνετε κυρίως επειδή σας αρέσει».
  5. Πνευματικότητα. Πολλές
    μελέτες συνδέουν τις πνευματικές πρακτικές με την ευτυχία. Η αίσθηση (ίσως και η ψευδαίσθηση) της ανακάλυψης του νοήματος της ζωής μέσω πνευματικών ενασχολήσεων, επιδρά θετικά στην ψυχολογία μας. Ειδικά ο διαλογισμός έχει συνδεθεί άμεσα με την ευημερία, καθώς διαπιστωμένα χαλαρώνει το σώμα, μειώνει τα επίπεδα άγχους, και υποστηρίζει την θετική σκέψη.
  6. Πλεονεκτήματα. Ανακαλύψτε τα δυνατά σας σημεία και επενδύστε σε αυτά. Οι άνθρωποι που έχουν αναδείξει τα πλεονεκτήματα του χαρακτήρα τους και τα χρησιμοποιούν για υπέρτερους των προσωπικών τους στόχων είναι σαφώς πιο ευτυχισμένοι. Ο Μάρτιν Σέλιγκμαν θεωρεί ότι οι πλέον ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που έχουν ανακαλύψει τα πλεονεκτήματά τους και τις αρετές τους και τα αξιοποιούν σε μόνιμη βάση.
  7. Θετική στάση. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, οι έρευνες αποδεικνύουν ότι οι αισιόδοξοι είναι σταθερά πιο ευτυχείς. Εκτός από τις προφανείς θετικές επιδράσεις επιπτώσεις σε ψυχολογικό επίπεδο, βοηθά και σωματικά βελτιώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα προλαμβάνοντας αρκετές χρόνιες παθήσεις. Παράλληλα η έκφραση ευγνωμοσύνης συνδέεται άμεσα με την ευτυχία αλλά και την αντιμετώπιση δύσκολων στιγμών.
    Ακόμη πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά τα επτά βήματα λειτουργούν καλά, μόνο άμα εμείς το θέλουμε και το πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσουν. Και τελειώνω με μια περιεκτική και πολύ αληθινή φράση που περικλείει όλες τις ερμηνείες μαζί. «Ευτυχία τελικά είναι να είσαι στο στοιχείο σου».

° Πόπη Λαμπροπούλου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Συγγραφέας- Αντιπρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Βούλα-Πανόραμα

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 21 Νοεμβρίου 2020]

Scroll to Top