Το Υπουργείο Εσωτερικών ρίχνει… «ΣΩΣΙΒΙΟ» στους δήμους

• 60 εκ. έκτακτη στήριξη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για ανείσπρακτα δημοτικά τέλη λόγω καραντίνας

Aπαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη για όσο διαρκέσει η καραντίνα σε όλες τις επιχειρήσεις, μαγαζιά, εταιρείες και γραφεία, ανά τη χώρα, που έκλεισαν με κρατική εντολή λόγω lockdown ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Ένα μέτρο που μπορεί να ανακουφίσει έστω και λίγο τους επιχειρηματίες από τη μια και που μπορεί να δημιουργήσει δυσλειτουργία στην ανταπόκριση βασικών αναγκών των πολιτών από τους Δήμους. Ως γνωστόν τα Δημοτικά Τέλη είναι ανταποδοτικά και έρχονται να καλύψουν ανάγκες των πολιτών όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός και άλλα. Η μη είπραξη τους δημιουργεί προβλήματα στους ισολογισμούς των Δήμων που βλέπουν τα έσοδα τους να μειώνονται δραματικά όλο αυτό τον καιρό της πανδημίας, αφού οι πολίτες αδυνατούν εύλογα να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, ενώ τα έξοδα τους παραμένουν σταθερά. Έτσι, για να ισοσκελιστούν οι απώλειες των Δήμων από τα δημοτικά τέλη που δεν θα εισπραχθούν, το Υπουργείο επιχορήγησε, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, 60 εκατομμύρια έκτακτη στήριξη στην Αυτοδιοίκηση, σε όλη την χώρα.

Επίσης, ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε και πάλι τους Δήμους της χώρας, να μετακινήσουν το προσωπικό των υπηρεσιών που δεν λειτουργούν λόγω των περιοριστικών μέτρων στις κοινωνικές δομές των Δήμων τους και ιδιαίτερα «στην ενίσχυση και τον εμπλουτισμό τους
εμβληματικού προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». «Υπάρχουν 80.000 μοναχικοί συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα, τρίτης ηλικίας, που έχουν ανάγκη τη στήριξη και τη βοήθειά μας», είπε χαρακτηριστικά.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 14 Νοεμβρίου 2020]