Επεισόδια μεταξύ γονέων και μαθητών σε κατάληψη σχολείου στον Άλιμο

Άλιμος

Ενταση επικράτησε το πρωί της περασμένης Παρασκευής έξω από το 2ο και 5ο Γυμνάσιο Αλίμου, όταν γονείς επιχείρησαν να σπάσουν την κατάληψη μαθητών, απομακρύνοντας τα εμπόδια από την κεντρική είσοδο του σχολείου. Τις εικόνες από τα επεισόδια κατέγραψε μαθητής με το κινητό του και το βίντεο έκανε το γύρω του διαδικτύου.
Το συμβάν καταδίκασε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου Αλίμου «Οδυσσέας Ελύτης» με ανακοίνωση που έβγαλε το ίδιο απόγευμα. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:
«Με αφορμή τα σημερινά γεγονότα έξω από το σχολείο μας, διατυπώνουμε ξεκάθαρα την θέση μας, ότι ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ οποιαδήποτε μορφή σωματικής ή λεκτικής βίας στα παιδιά μας.
Πιστεύουμε ότι τα θέματα και τα προβλήματα που απασχολούν την σχολική κοινότητα λύνονται μέσα από ένα ειλικρινή και γόνιμο διάλογο με τα παιδιά μας, τους εκπαιδευτικούς κι όλους τους αρμόδιους φορείς.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να συμβάλλουμε αφ’ ενός στην αποκλιμάκωση της έντασης και αφ’ ετέρου στην εξεύρεση λύσεων που θα απαντούν άμεσα κι αποτελεσματικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο μας».
Ο Δήμος Αλίμου δεν έμεινε αμέτοχος στα όσα διαδραματίστηκαν. Ο Δήμαρχος συναντήθηκε με εκπροσώπους από τις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη προκειμένου να βρουν λύσεις σε ζητήματα που μπορεί ο Δήμος να παρέμβει. «Τα αιτήματα των μαθητών αφορούν το Υπουργείο Παιδείας και όχι το Δήμο», τόνισε ο Ανδρέας Κονδύλης.

Άνω – Κάτω στο Καλαμάκι: «Είμαστε στο πλευρό εκπαιδευτικών και μαθητών για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους»

«Το φετινό άνοιγμα των σχολείων, εν μέσω της νέας έκρηξης της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε χωρίς έγκαιρη και προνοητική οργάνωση: με μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, χωρίς σχέδιο για την ασφαλή επάνοδο μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών, χωρίς τα αναγκαία κονδύλια για αξιόπιστα και επαρκή προστατευτικά μέσα (π.χ. χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά, καθαριστικά). Όλα αφέθηκαν στην περιβόητη “ατομική ευθύνη”.
Η κυβέρνηση:
• αύξησε με τον νόμο-Κεραμέως τον αριθμό παιδιών ανά τμήμα,
• εξαφάνισε από τα σχολεία τον κανόνα “απόσταση”, στριμώχνοντας στις σχολικές αίθουσες έως και 27 παιδιά και εκπαιδευτικούς, την ώρα που απαγορεύει συναθροίσεις άνω των 9 ή και των 20 ατόμων, κατά περίπτωση!
• δεν έκανε τους αναγκαίους διορισμούς εκπαιδευτικών,
• τα έκανε μπάχαλο στην πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν τα σχολεία χωρίς να έχουν καθαριστεί, ενώ είναι προφανές ότι δεν επαρκεί το προσωπικό για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες καθαρισμού
• μεγαλούργησε με το μεγάλο φιάσκο στην πανάκριβη προμήθεια μασκών για γίγαντες, με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος να εκτίθεται στον μέγιστο βαθμό.
Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές-μαθήτριες εξ αρχής αντέδρασαν στην κυβερνητική αδράνεια και στην προκλητική αδιαφορία. Εδώ και μέρες, παντού αλλά και στον Άλιμο, οι μαθητικές καταλήψεις κυριαρχούν, με τα βασικά αιτήματα να συνδέονται με την ασφαλή παραμονή εκπαιδευτικών και παιδιών στα σχολεία, με την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων, με την κατάργηση των καμερών που έχει τοποθετήσει αυθαίρετα η διοίκηση του Δήμου μας.
Είμαστε στο πλευρό εκπαιδευτικών και μαθητών για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους:

 1. μέγιστος αριθμός παιδιών 15 ανά τμήμα, ώστε να μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης.
 2. άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικών μόνιμων και αναπληρωτών που θα καλύψουν τις πάγιες αλλά και τις έκτακτες ανάγκες λόγω κοροναϊού.
 3. επιπλέον προσλήψεις, μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.
 4. χρηματοδότηση των Δήμων για την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων.
 5. χρηματοδότηση των τεστ κοροναϊού για όλες τις σχολικές μονάδες
 6. πρόσληψη σχολικών ιατρών ή νοσηλευτών στα σχολεία.
 7. Ο Δήμος Αλίμου, χρηματοδοτεί κάθε χρόνο τις Σχολικές Επιτροπές με έκτακτα ποσά. Να αξιοποιηθούν περαιτέρω για την ικανοποίηση των αιτημάτων. Να μη λείψει τίποτε από κανέναν σχολείο.
 8. Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων της εκπαιδευτικής κοινότητας για επισκευές και βελτιώσεις των κτηρίων και προμήθειες που θα αναβαθμίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία.
 9. Ενεργοποίηση της απαξιωμένης από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου μας Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, όπου συμμετέχουν πέραν του εκπροσώπου της διοίκησης, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών (διοίκηση και συνδικαλιστές), των γονέων και της μαθητικών κοινοτήτων.
 10. Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, όλων των βαθμίδων.
  Τα σχολεία είναι από τους κύριους χώρους συγχρωτισμού και πρέπει να παραμείνουν ενεργά, δραστήρια, δημιουργικά και ανοικτά, προασπίζοντας κατά προτεραιότητα στη σημερινή συγκυρία την ασφαλή λειτουργία τους.
  Καταδικάζουμε απερίφραστα τις βιαιοπραγίες εις βάρος των μαθητών/μαθητριών του 5ου Γυμνασίου Αλίμου από γονείς που με αυτές τις πράξεις αποτέλεσαν το πιο αρνητικό παράδειγμα στη νέα γενιά που αγωνίζεται.

Η συνάντηση του Δημάρχου με αντιπροσωπεία της Ένωσης Γονέων και εκπροσώπων της μαθητικής κοινότητας, ήταν μια αναγκαία και επιβεβλημένη κίνηση από τη μεριά του δημάρχου. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν δεν πρέπει να μείνουν στα λόγια, αλλά γρήγορα να ξεκινήσουν όλες οι ενέργειες και οι παρεμβάσεις για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων, που είναι στην ευθύνη του Δήμου».


Ανακοίνωση – Καταγγελία του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ΝΟΤΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ Για το ενορχηστρωμένο σχέδιο τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος

Θλιβερές ήταν οι εικόνες που έλαβαν χώρα έξω από δυο σχολεία του Αλίμου, που τελούν υπό κατάληψη, καθώς σημειώθηκαν επεισόδια με γονείς και μαθητές. Ξύλο και των… γονέων σε Γυμνάσιο Αλίμου, όπου γονείς προσπάθησαν να σπάσουν με τη βία την κατάληψη που πραγματοποιούν οι μαθητές διαμαρτυρόμενοι για τον συνωστισμό στις τάξεις.
Μαθητές με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα καταγγέλλουν βία από την πλευρά των γονέων και μάλιστα δημοσιεύουν και φωτογραφίες. Οι απαράδεκτες εικόνες κάνουν ήδη τον γύρο του διαδικτύου προκαλώντας αντιδράσεις.
Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται από άκρη σε άκρη της χώρας προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών που κινητοποιούνται διεκδικώντας ασφαλείς όρους λειτουργίας του σχολείου, μείωση του αριθμού μαθητών σε κάθε τάξη, πρόσληψη εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού, τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, καταγγέλλει η ΟΛΜΕ.
Τα αιτήματα των μαθητών είναι κοινά και τα διεκδικεί σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος μέσα από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, από την επαναλειτουργία των σχολείων μέχρι τώρα .Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, να ικανοποιήσει τα αιτήματα εκπαιδευτικών – γονέων – μαθητών και να σταματήσει τώρα αυτή την αήθη επίθεση.
Ο εκπαιδευτικός κόσμος δεν τρομοκρατείται, αγωνίζεται, διεκδικεί, κερδίζει!

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Α.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ Β.ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 3 Οκτωβρίου 2020]