Με προκάτ αίθουσες ο Δήμος Ηλιούπολης – Διετή Υποχρεωτική Δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση

Ενημέρωση και συζήτηση για την δίχρονη προσχολική αγωγή έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Ηλιούπολης που έλαβε χώρα στις 8 Ιουλίου. Ο Δήμαρχος, Γ. Χατζηδάκης, που εισηγήθηκε το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, αναφέρθηκε στην δίχρονη προσχολική αγωγή, έκανε μία αναδρομή για τη συζήτηση που είχε διεξαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2019, πρώτη χρονιά που εφαρμοζόταν στην Ηλιούπολη η δίχρονη προσχολική αγωγή και για τα προβλήματα που υπήρχαν ως προς την αντιμετώπιση του θέματος. Ενημέρωσε το Σώμα για τις διαδικασίες στις οποίες έχει προβεί η υπηρεσία για την διαμόρφωση χώρων για τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών για την κάλυψη επειγουσών αναγκών της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευση στο Δήμο Ηλιούπολης. Η εγκατάσταση των αιθουσών θα υλοποιηθεί στο οικόπεδο που γειτνιάζει με το 7ο Νηπιαγωγείο στη διασταύρωση των οδών Βάκχου και Γράμμου, στον περιβάλλοντα χώρο της αυλής του 6ου Δημοτικού για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του συστεγαζόμενου 24ου Νηπιαγωγείου και στον περιβάλλοντα χώρο της αυλής του 1ου Νηπιαγωγείου.
Συνεχίζοντας, τόνισε το πρόβλημα που προέκυψε στον περιβάλλοντα χώρο της αυλής του 6ου Δημοτικού εκεί όπου βρίσκεται το μπάσκετ. Η δεύτερη λύση ήταν να παραμείνουν οι δύο αίθουσες μέσα στην αίθουσα εκδηλώσεων, οι οποίες μετά από αίτημα και του 6ου Δημοτικού δε θα απομακρυνθούν από την αίθουσα εκδηλώσεων, αλλά θα χρησιμοποιηθούν από το σχολείο για την στέγαση αίθουσας πληροφορικής, λόγω του γεγονότος ότι η υπάρχουσα αίθουσα πληροφορικής δεν έχει τον αερισμό που χρειάζεται και λόγω COVID κρίνεται προς το παρόν ακατάλληλη για χρήση.
Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι η εκκίνηση διαδικασιών για την εκμίσθωση νέων νηπιαγωγείων, νέων χώρων.
Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να εξετασθεί είναι το θέμα των ορίων των σχολείων. Υπάρχουν σχολεία στην Ηλιούπολη, νηπιαγωγεία τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν παιδιά, έχουν θέσεις σε άλλες περιοχές και πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός των ορίων των νηπιαγωγείων, προκειμένου να καλυφθούν όλες τις θέσεις.

Το τέταρτο σημαντικό είναι ότι τον Ιανουάριο του 2021 θα ανοίξει από την Περιφέρεια Αττικής το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών και πλέον υπάρχουν απτά στοιχεία ότι μετακινούνται πάρα πολλά παιδιά από την Αγία Μαρίνα, οπότε θα ζητηθεί επισήμως από την Περιφέρεια Αττικής να καλύψει σχολικό λεωφορείο για μεταφορά παιδιών.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι κ.κ. Γεωργιοπούλου, Διευθύντρια του 6ου Δημοτικού Σχολείου, ο κ. Τασούλας, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, η κ. Χήρα, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Μ. Παπαμαύρος» και ο κ. Ζομπόκης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, οι οποίοι εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους, τις απόψεις τους και τοποθετήθηκαν αναλυτικά επάνω στο θέμα.
Μετά από διαλογική συζήτηση, προτάθηκε τελικά να παραμείνει η κατάσταση ως έχει ως προς το 6ο Δημοτικό Σχολείο, ήτοι να συνεχιστεί η χρήση της αίθουσας εκδηλώσεων με την δέσμευση της Δημοτικής Αρχής ότι θα προχωρήσει είτε σε εκμίσθωση ακινήτων για τη στέγαση Νηπιαγωγείων είτε στην τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών σε οικόπεδα του δημοσίου όπου είναι εφικτό.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία (μειοψηφούντος του κ. Αραμπατζή με την πρότασή του να γίνει στατική μελέτη και να εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνει ανέγερση δύο αιθουσών στο 6ο Δημοτικό Σχολείο):

  1. Την εγκατάσταση προκατασκευασμένης αίθουσας στο οικόπεδο που γειτνιάζει με το 7ο Νηπιαγωγείο στη διασταύρωση των οδών Βάκχου και Γράμμου
  2. Την εγκατάσταση προκατασκευασμένης αίθουσας στον περιβάλλοντα χώρο της αυλής του 1ου Νηπιαγωγείου
  3. Την συνέχιση χρήσης της αίθουσας εκδηλώσεων του 6ου Δημοτικού Σχολείου με την δέσμευση της Δημοτικής Αρχής ότι θα προχωρήσει είτε σε εκμίσθωση ακινήτων για τη στέγαση Νηπιαγωγείων είτε στην τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών σε οικόπεδα του δημοσίου όπου είναι εφικτό.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 29 Αυγούστου 2020]