Οι Έτοιμοι & οι Αργοπορημένοι στην Διετή Υποχρεωτική Δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση

Άλιμος Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη Γλυφάδα Ελληνικό Αργυρούπολη Επικαιρότητα Ηλιούπολη

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς 2020-2021 για όλες τις ηλικιακές βαθμίδες είναι προ των πυλών. Με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς να ξεκινούν σίγουρα την 1η Σεπτεμβρίου ενώ για τα σχολεία ενδέχεται να υπάρξει παράταση της αρχικώς προγραμματισμένης έναρξης για τις 7 Σεπτεμβρίου, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, στη βάση εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού COVID-19.
Επίσης, η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση που έχει καταστεί υποχρεωτική θα εφαρμοστεί φέτος σε 327 από τους 332 Δήμους της επικράτειας. Οι πέντε Δήμοι που εξαιρούνται είναι οι Δήμοι Αθηναίων, Καλλιθέας, Ζωγράφου, Νέας Σμύρνης και Νεάπολης Συκεών Θεσσαλονίκης – καθώς το υπουργείο προέβλεψε την παράταση κατά έναν επιπλέον χρόνο για την προσαρμογή τους στο πλαίσιο της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Οι εν λόγω δήμοι, που χαρακτηρίζονται «ιδιαίτερα πολυπληθείς», σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου, αντιμετώπισαν ιδιαίτερες δυσκολίες στην ανεύρεση «ικανού αριθμού αιθουσών ή κατασκευής αυτών, εξαιτίας της πανδημίας».
Στα Νότια Προάστια, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ήταν ο πρώτος από τους 66 Δήμους της Αττικής που εντάχθηκε στο πρόγραμμα της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, το σχολικό έτος 2018-2019, που ήταν το σχολικό έτος έναρξής της. Οι Δήμοι Ελληνικού Αργυρούπολης, Αλίμου και Ηλιούπολης ακολούθησαν και φέτος για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί στη Γλυφάδα.
Ο «ΠΑΛΜΟΣ» σας παρουσιάζει πως έχει η κατάσταση σε κάθε Δήμο.


Αγώνας δρόμου για τη Γλυφάδα η εφαρμογή της δίχρονης εκπαίδευσης

Στο Δήμο Γλυφάδας θα εφαρμοστεί για πρώτη χρονιά φέτος η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Παρόλο που το μέτρο είχε αποφασιστεί ήδη δύο χρόνια πριν, ο Δήμος είχε καταφέρει να πάρει αναβολή και να το μεταθέσει σε επόμενη χρονιά. Φέτος όμως δεν έχει άλλη παράταση και έτσι η Δημοτική Αρχή κάνει αγώνα δρόμου για να είναι έτοιμη.
Σε σχετική ανακοίνωση που είχε κάνει ο Δήμαρχος τον Ιούλιο τόνισε ότι θα εφαρμοστεί πλήρως για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2020. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «οι σχολικές μονάδες της Γλυφάδας θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν όλα τα νήπια και τα προνήπια της πόλης, τον Σεπτέμβριο, έχοντας ξεπεράσει τεράστιες δυσκολίες, με πείσμα, δουλειά και μεράκι».
Θέλοντας να αναδείξει το πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα αυτό θέλησε να κάνει μια ιστορική αναδρομή από τον Σεπτέμβριο του 2014. «Νεοεκλεγμένη δημοτική αρχή στη Γλυφάδα μας, βουνό τα παράπονα από τους γονείς. Το 50% των αιτήσεων για παιδικούς σταθμούς απορρίπτονταν, λόγω έλλειψης αιθουσών. Οι ανακοινώσεις μάλιστα έβγαιναν τον Οκτώβριο, ακόμα και το Νοέμβριο! Σηκώνουμε τα μανίκια, πιάνουμε δουλειά: Φτιάχνουμε δύο νέους παιδικούς σταθμούς κι έναν βρεφικό, οργανωνόμαστε, παίρνουμε προσωπικό. Πλέον όλες σχεδόν οι αιτήσεις για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς γίνονται δεκτές και οι περισσότερες στους βρεφικούς. Τεράστια προσπάθεια όλων αυτών των ετών, το αποτέλεσμα μας δικαιώνει όλους».
Και στη συνέχεια αναφέρεται στη νέα πρόκληση: «Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση γίνεται υποχρεωτική και οι Δήμοι υποχρεούνται να κόψουν το κεφάλι τους και να βρουν τρόπο να στεγάσουν όλα τα προνήπια και τα νήπια. Το κάνουμε! Με τρέξιμο, με καθημερινές μάχες με τη γραφειοκρατία και την έλλειψη αναγκαίας χρηματοδότησης, με συλλογική προσπάθεια. Συνολικά 16 νέες αίθουσες για μαθητές στο προνήπιο και στο νηπιαγωγείο θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν τα παιδιά μας το Σεπτέμβριο! Αλλού δημιουργούμε νέους χώρους (Ευρυάλη), αλλού νοικιάζουμε (Άνω Γλυφάδα), αλλού βάζουμε προκάτ αίθουσες (εννιά συνολικά στα υφιστάμενα νηπιαγωγεία). Έπρεπε να τρέξουμε μαραθώνιο με ρυθμό σπριντ, αλλά το πετυχαίνουμε, βάζοντας πάνω από όλα τα παιδιά μας και το δικαίωμά τους στη γνώση και στη μάθηση. Ένα μόνο θα αναφέρω για να καταλάβετε τις πολύ μεγάλες δυσκολίες του εγχειρήματος: Οι τεχνικές προδιαγραφές και η χρηματοδότηση για τα προκάτ – μετά μάλιστα από μεγάλη πίεση – ήρθαν από τις αρμόδιες αρχές στο τέλος Μαΐου».

«Αλλού δημιουργούμε νέους χώρους (Ευρυάλη),
αλλού νοικιάζουμε (Άνω Γλυφάδα),
αλλού βάζουμε προκάτ αίθουσες
(εννιά συνολικά στα υφιστάμενα νηπιαγωγεία).»

Γιώργος Παπανικολάου,
Δήμαρχος Γλυφάδας

Ο Δήμος βέβαια ξεκίνησε τις διαδικασίες – τουλάχιστον με τα όσα έχουν αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ – στα μέσα Ιουνίου. Στα δε δημοτικά συμβούλια που έλαβαν χώρα με τηλεδιάσκεψη όλο αυτό το διάστημα έγινε συζήτηση για την εφαρμογή του μέτρου και η αντιπολίτευση δεν συμμερίστηκε τον τρόπο που η διοίκηση ενεργεί με κυριότερη αιτιολογία ότι έρχεται στο και πέντε, ενώ είχε ήδη δύο χρόνια μπροστά της για να βρει τον τρόπο και τα μέσα να υλοποιήσει την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.

Ο Δήμος Γλυφάδας για να μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αναγκάζεται να δαπανήσει κάθε μήνα πολλά ευρώ για να πληρώσει τα μισθώματα από τα κτίρια που νοικιάζει γι’ αυτό το σκοπό ενώ σύναψε και σύμβαση με εταιρεία που έχει κι άλλες φορές συνεργαστεί με το δήμο προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες και επείγουσες εργασίες διαμόρφωσης των μισθωμένων χώρων στέγασης Νηπιαγωγείων (στο πλαίσιο κάλυψης κατεπειγουσών αναγκών της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης βάσει της παρ.13 του αρ. 220 του Ν. 4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α’).
Μάλιστα για την διαμόρφωση των χώρων προβλέπεται να δαπανήσει 242.856,48€ (συμ/νου ΦΠΑ 24%).
Ενώ τα μισθώματα ορίσθηκαν:
(α) Για το υπ’ αριθμ. Κ1 ισόγειο κατάστημα της ευρισκόμενης επί της οδού Ήβης 77 οικοδομής (γωνιακό κατάστημα επί των οδών Ήβης 77 και Μεγίστης 38 τ.μ. στο ποσό των τετρακοσίων πενήντα έξι ευρώ (456) € μηνιαίως.
(β) Για το υπ’ αριθμ. ΚΙΙ ισόγειο κατάστημα της ευρισκόμενης επί της οδού Ήβης 77 οικοδομής (με πρόσοψη μόνο επί της οδού Ήβης,) 39 τ.μ. στο ποσό των τετρακοσίων εξήντα οχτώ (468) € μηνιαίως.
(γ) Για το υπ’ αριθμ. 2 ισόγειο κατάστημα της ευρισκόμενης επί της οδού Ήβης 79 οικοδομής 50,25 τ.μ. στο ποσό των εξακοσίων τριών (603) € μηνιαίως.
(δ) Για το υπ’ αριθμ. 5 ισόγειο κατάστημα του ευρισκόμενου επί της οδού Μικράς Ασίας 141, εμβαδού 147,71 τ.μ., με αύλιο χώρο περί τα 140 τ.μ. στο ποσό των χιλίων τετρακοσίων (1.400)€ μηνιαίως.

Χρήσιμο θα ήταν ο Δήμος να βγει επίσημα και να ενημερώσει για τη συνολική δαπάνη εφαρμογής του εγχειρήματος, αλλά κυρίως για το πως θα κατανεμηθούν τα παιδιά που υποχρεούνται από φέτος να φοιτήσουν στις αίθουσες αυτές.

Οι γονείς εξέφρασαν στον «ΠΑΛΜΟ» τις ανησυχίες τους καθώς δε γνωρίζουν ακόμη και τώρα το πως θα πορευτούν. Αναμένουν από τη Δημοτική Αρχή υπεύθυνα να βγει και να ενημερώσει κάτι που μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει πράξει.

Πρωτοπόρος ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Πρωτοπόρος στο εγχείρημα εφαρμογής του προγράμματος της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, το σχολικό έτος 2018-2019 ήταν ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μιλώντας αποκλειστικά στον «ΠΑΛΜΟ» μοιράζεται μαζί μας το πως τα κατάφερε, τις ενέργειες που έχει κάνει προ 3ετίας για να κατασκευαστεί ένα ακόμη νηπιαγωγείο στη Δημοτική Ενότητα Βούλας και πως ο Δήμος κάλυψε όλες τις απαιτούμενες δαπάνες για να καταστούν οι εγκαταστάσεις ασφαλείς και λειτουργικές για τα νήπια.

[Π]: Ήταν επιτυχής η εφαρμογή του μέτρου από την πρώτη χρονιά; Υπήρξαν ζητήματα που ακόμη δεν έχουν επιλυθεί;
Γρηγόρης Κωνσταντέλλος:
Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ήταν ο πρώτος από τους 66 Δήμους της Αττικής που εντάχθηκε στο πρόγραμμα της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, το σχολικό έτος 2018-2019, που ήταν το σχολικό έτος έναρξής της. Ο Δήμος μας υιοθέτησε άμεσα το ανωτέρω μέτρο, καθόσον δινόταν η δυνατότητα να επιλυθούν ζητήματα προσχολικής εκπαίδευσης που εκκρεμούσαν και στο Δήμο μας επί χρόνια.
Αν και η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) ήταν επιφυλακτική στο μέτρο αυτό, ο Δήμος μας κατόρθωσε άμεσα να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες, δημιουργώντας τις αναγκαίες υποδομές. Η απόφαση ελήφθη ομοφώνως από την τριμερή επιτροπή Δήμου, Εκπροσώπου Διδασκαλικής Ομοσπονδίας και Διευθύντριας Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής.
Συνεπώς, στον Δήμο μας, καταφέραμε να εφαρμόσουμε τη διετή υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, επειδή διαθέταμε επαρκές κτιριακό απόθεμα (9 αίθουσες) και με δικές μας δαπάνες καταφέραμε να τις καταστήσουμε εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά λειτουργικές και ασφαλείς.
Συγχρόνως, με την αποχώρηση των 4χρονων παιδιών από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς προς τα νηπιαγωγεία, δόθηκε η δυνατότητα να φιλοξενηθούν, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το σύνολο των βρεφών στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, το οποίο απαιτεί διπλάσιο προσωπικό ανά βρέφος, απ’ ότι ανά νήπιο.

«Καταφέραμε να εφαρμόσουμε τη διετή υποχρεωτική προσχολική
εκπαίδευση, επειδή διαθέταμε επαρκές κτιριακό απόθεμα
(9 αίθουσες) και με δικές μας δαπάνες καταφέραμε
να τις καταστήσουμε εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά λειτουργικές και ασφαλείς»

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος,
Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

[Π]: Φέτος λόγω των ειδικών συνθηκών που υφίστανται λόγω κορωνοιού δημιουργούνται νέα προβλήματα ή έχει ήδη γίνει σχετική πρόβλεψη;
ΓΡ. Κ.:
Είναι αλήθεια πως ο κορωνοιός και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ ενδέχεται να τροποποιήσουν τον προγραμματισμό μας στα νηπιαγωγεία και όχι μόνο, αλλά έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Επιπλέον, στον Δήμο μας, λόγω της πληθυσμιακής αύξησης τα τελευταία χρόνια, έγκαιρα έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για να κατασκευαστεί ένα ακόμα νηπιαγωγείο στη Δ.Ε. Βούλας.
Συγκεκριμένα στο κληροδότημα Μποτόπουλου, οικόπεδο που με τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου αλλάξαμε τη χρήση του -από χρήση κατοικίας σε χρήση σχολείων- η κατασκευή του οποίου, δυστυχώς εκκρεμεί εδώ και 3 χρόνια, καθώς οι Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ΚτΥπ ΑΕ) δεν έχουν ολοκληρώσει την απαιτούμενη μελέτη, παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας.
Στόχος μας για τη σχολική χρονιά 2020-2021 είναι, να συνεχίσουμε να καλύπτουμε το σύνολο των αναγκών που προκύπτουν, τόσο σε επίπεδο νηπιαγωγείων όσο και σε επίπεδο βρεφονηπιακών σταθμών.

[Π]: Ο Δήμος δαπάνησε χρήματα για την εφαρμογή του μέτρου της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης ή υπήρξε σχετική πρόβλεψη από το υπουργείο Παιδείας;
ΓΡ. Κ.:
Το σύνολο των παρεμβάσεων που έγιναν στις απαιτούμενες εγκαταστάσεις προκειμένου αυτές να καταστούν λειτουργικές και ασφαλείς για τα νήπια, έγιναν με δαπάνες του Δήμου.

Κάθε φέτος και καλύτερα στο Δήμο Αλίμου

Στο Δήμο Αλίμου η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση εφαρμόστηκε από πέρσι. Δεν ήταν ένα εύκολο εγχείρημα ειδικά αν θυμηθούμε την επίμαχη επιστολή που έστειλε τον Σεπτέμβριο του 2020 ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία της Δημοτικής Αρχής Αλίμου προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τους χειρισμούς της τελευταίας στο θέμα της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής (Νήπιο και Προνήπιο). Φέτος τα πράγματα βαίνουν καλύτερα όπως τονίζει αποκλειστικά στον «ΠΑΛΜΟ» ο Ανδρέας Κονδύλης.

[Π]: Από πέρσι υπήρξαν ζητήματα που δεν είχαν προβλεφθεί και φάνηκαν κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της προσχολικής Εκπαίδευσης;
Ανδρέας Κονδύλης:
Δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα, αν εξαιρέσουμε τις διαρκείς αλλαγές στον προγραμματισμό και τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας (Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης) που το πρώτο διάστημα μας αιφνιδίαζαν, καθώς οι αποφάσεις λαμβάνοντας ερήμην μας και μας ανακοινώνονταν.

«Το Υπουργείο Παιδείας μας έχει ενημερώσει από τον Ιούνιο για
τον σχεδιασμό του σε σχέση με τα Νηπιαγωγεία, και εφόσον αυτό τηρηθεί, εκτιμούμε ότι δεν θα έχουμε ιδιαίτερα ζητήματα
να αντιμετωπίσουμε.»

Ανδρέας Κονδύλης,
Δήμαρχος Αλίμου

[Π]: Φέτος λόγω των ειδικών συνθηκών που υφίστανται λόγω κορωνοιού δημιουργούνται νέα προβλήματα ή έχει ήδη γίνει σχετική πρόβλεψη;
Α.Κ.:
Έχουν ήδη γίνει όλες οι αναγκαίες προβλέψεις εκ μέρους μας και είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε και σε ό,τι άλλο αποφασίσει το Υπουργείο Υγείας, σε σχέση με τα μέσα ατομικής προστασίας, αντισηπτικά, αναλώσιμα κ.λπ. Επίσης το Υπουργείο Παιδείας μας έχει ενημερώσει από τον Ιούνιο για τον σχεδιασμό του σε σχέση με τα Νηπιαγωγεία, και εφόσον αυτό τηρηθεί, εκτιμούμε ότι δεν θα έχουμε ιδιαίτερα ζητήματα να αντιμετωπίσουμε. Βεβαίως, ο covid-19 προκαλεί διαρκώς νέα δεδομένα, η κατάσταση είναι δυναμική και αλλάζει διαρκώς, οπότε οφείλουμε να είμαστε σε επιφυλακή κι εγρήγορση.

[Π]: Στην περσινή αλληλογραφία με την διεύθυνση πρωτοβάθμιας υπήρξε ανταπόκριση ή φωνή βοώντος;
Α.Κ.:
Στην τελευταία επιστολή διαμαρτυρίας που είχα στείλει στην αρμόδια Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης δεν έλαβα ποτέ απάντηση, ούτε καν κάτι τυπικό. Ωστόσο εκτιμώ ότι τα όσα γράφαμε ελήφθησαν υπόψιν από τους αρμόδιους, γιατί φέτος δεν είδαμε να επαναλαμβάνονται (τουλάχιστον μέχρι τώρα) τα ίδια αρνητικά φαινόμενα (αρρυθμίες, αλλαγή αποφάσεων κ.λπ.).
Εν κατακλείδι, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πέρυσι και αισιοδοξούμε. Ταυτόχρονα, λόγω των συνθηκών της πανδημίας είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα, επιφυλακή και προσπαθούμε να προνοούμε και να προλαμβάνουμε.

Όλα καλά στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης

Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης εφάρμοσε το μέτρο χωρίς προβλήματα. Έκανε τις απαραίτητες ενέργειες έγκαιρα και έτσι φιλοξένησε όλα τα παιδιά που έπρεπε να ενταχθούν στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Δεν χρησιμοποίησε προκάτ αίθουσες.

Με προκάτ αίθουσες ο Δήμος Ηλιούπολης

Ενημέρωση και συζήτηση για την δίχρονη προσχολική αγωγή έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Ηλιούπολης που έλαβε χώρα στις 8 Ιουλίου. Ο Δήμαρχος, Γ. Χατζηδάκης, που εισηγήθηκε το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, αναφέρθηκε στην δίχρονη προσχολική αγωγή, έκανε μία αναδρομή για τη συζήτηση που είχε διεξαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2019, πρώτη χρονιά που εφαρμοζόταν στην Ηλιούπολη η δίχρονη προσχολική αγωγή και για τα προβλήματα που υπήρχαν ως προς την αντιμετώπιση του θέματος. Ενημέρωσε το Σώμα για τις διαδικασίες στις οποίες έχει προβεί η υπηρεσία για την διαμόρφωση χώρων για τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών για την κάλυψη επειγουσών αναγκών της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευση στο Δήμο Ηλιούπολης. Η εγκατάσταση των αιθουσών θα υλοποιηθεί στο οικόπεδο που γειτνιάζει με το 7ο Νηπιαγωγείο στη διασταύρωση των οδών Βάκχου και Γράμμου, στον περιβάλλοντα χώρο της αυλής του 6ου Δημοτικού για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του συστεγαζόμενου 24ου Νηπιαγωγείου και στον περιβάλλοντα χώρο της αυλής του 1ου Νηπιαγωγείου.
Συνεχίζοντας, τόνισε το πρόβλημα που προέκυψε στον περιβάλλοντα χώρο της αυλής του 6ου Δημοτικού εκεί όπου βρίσκεται το μπάσκετ. Η δεύτερη λύση ήταν να παραμείνουν οι δύο αίθουσες μέσα στην αίθουσα εκδηλώσεων, οι οποίες μετά από αίτημα και του 6ου Δημοτικού δε θα απομακρυνθούν από την αίθουσα εκδηλώσεων, αλλά θα χρησιμοποιηθούν από το σχολείο για την στέγαση αίθουσας πληροφορικής, λόγω του γεγονότος ότι η υπάρχουσα αίθουσα πληροφορικής δεν έχει τον αερισμό που χρειάζεται και λόγω COVID κρίνεται προς το παρόν ακατάλληλη για χρήση.
Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι η εκκίνηση διαδικασιών για την εκμίσθωση νέων νηπιαγωγείων, νέων χώρων.
Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να εξετασθεί είναι το θέμα των ορίων των σχολείων. Υπάρχουν σχολεία στην Ηλιούπολη, νηπιαγωγεία τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν παιδιά, έχουν θέσεις σε άλλες περιοχές και πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός των ορίων των νηπιαγωγείων, προκειμένου να καλυφθούν όλες τις θέσεις.

Το τέταρτο σημαντικό είναι ότι τον Ιανουάριο του 2021 θα ανοίξει από την Περιφέρεια Αττικής το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών και πλέον υπάρχουν απτά στοιχεία ότι μετακινούνται πάρα πολλά παιδιά από την Αγία Μαρίνα, οπότε θα ζητηθεί επισήμως από την Περιφέρεια Αττικής να καλύψει σχολικό λεωφορείο για μεταφορά παιδιών.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι κ.κ. Γεωργιοπούλου, Διευθύντρια του 6ου Δημοτικού Σχολείου, ο κ. Τασούλας, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, η κ. Χήρα, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Μ. Παπαμαύρος» και ο κ. Ζομπόκης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, οι οποίοι εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους, τις απόψεις τους και τοποθετήθηκαν αναλυτικά επάνω στο θέμα.
Μετά από διαλογική συζήτηση, προτάθηκε τελικά να παραμείνει η κατάσταση ως έχει ως προς το 6ο Δημοτικό Σχολείο, ήτοι να συνεχιστεί η χρήση της αίθουσας εκδηλώσεων με την δέσμευση της Δημοτικής Αρχής ότι θα προχωρήσει είτε σε εκμίσθωση ακινήτων για τη στέγαση Νηπιαγωγείων είτε στην τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών σε οικόπεδα του δημοσίου όπου είναι εφικτό.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία (μειοψηφούντος του κ. Αραμπατζή με την πρότασή του να γίνει στατική μελέτη και να εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνει ανέγερση δύο αιθουσών στο 6ο Δημοτικό Σχολείο):

  1. Την εγκατάσταση προκατασκευασμένης αίθουσας στο οικόπεδο που γειτνιάζει με το 7ο Νηπιαγωγείο στη διασταύρωση των οδών Βάκχου και Γράμμου
  2. Την εγκατάσταση προκατασκευασμένης αίθουσας στον περιβάλλοντα χώρο της αυλής του 1ου Νηπιαγωγείου
  3. Την συνέχιση χρήσης της αίθουσας εκδηλώσεων του 6ου Δημοτικού Σχολείου με την δέσμευση της Δημοτικής Αρχής ότι θα προχωρήσει είτε σε εκμίσθωση ακινήτων για τη στέγαση Νηπιαγωγείων είτε στην τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών σε οικόπεδα του δημοσίου όπου είναι εφικτό.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 29 Αυγούστου 2020]