Νέες… φωτιές άναψε η Σ.Μ.Π.Ε.

Για το ΚΥΤ Αργυρούπολης και το υπό δημιουργία Διαδημοτικό Κοιμητήριο

H Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την προστασία του Υμηττού που δόθηκε σε διαβούλευση από τις 16 Ιουλίου απέδειξε ότι η επαύξηση της ισχύος του ΚΥΤ Αργυρούπολης από 150 kV σε 400 kV είναι όχι μόνο επί τάπητος αλλά προωθείται με γοργούς ρυθμούς από το ΥΠΕΚΑ καθώς επίσης και η δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηρίου σε μέρος του εκεί χώρου για τους Δήμους Ηλιούπολης και Αλίμου. Αμέσως υψώθηκαν λάβαρα… επανάστασης από το Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης και νίκης από το Δήμο Αλίμου. Ο μεν πρώτος δήλωσε ότι θα εκφράσει τις ενστάσεις του στη διαβούλευση που είναι σε εξέλιξη και στη συνέχεια θα προσβάλλει το νέο Π.Δ. για τον Υμηττό, αποτρέποντας την επαύξηση του ΚΥΤ και τη δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηρίου. Ο δε δεύτερος πανηγύρισε για την επιτυχία να ενταχθεί στο σχέδιο του νέου Π.Δ. η πρόβλεψη για δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηρίου Αλίμου και Ηλιούπολης στους πρόποδες του Υμηττού. Έσπευσε επίσης να ευχαριστήσει την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Χατζηδάκη καθώς λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα για το Δήμο Αλίμου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ελληνικού Αργυρούπολης σε συνεδρίαση του το απόγευμα της Τετάρτης πήρε την απόφαση να αναθέσει σε δικηγόρο την εκπροσώπηση του στη διαβούλευση διατυπώνοντας τις αντιρρήσεις του και στη συνέχεια να προσβάλλει το νέο Π.Δ. σε περίπτωση που δεν τροποποιηθεί το αρχικό σχέδιο του.
Οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται καθώς και η μη σύμπνοια όλων προς μια κατεύθυνση θα φέρει σίγουρα νέες αψιμαχίες και θα απασχολήσει στο άμεσο μέλλον ξανά.


Η Σ.Μ.Π.Ε. για το ΚΥΤ και το Διαδημοτικό Κοιμητήριο

Όσα κι αν θεωρητικά (μετά την επιστολή της ΑΔΜΗΕ) είχαν ξεκινήσει να συζητούν για την πιθανή αναβάθμιση του ΚΥΤ Αργυρούπολης από 150 kV σε 400 kV και την ταυτόχρονη παραχώρηση μέρους του χώρου για τη δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηρίου για τους Δήμους Ηλιούπολης και Αλίμου, πήραν πιο ουσιαστική υπόσταση με την ΣΜΠΕ για την προστασία του Υμηττού που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Αμέσως οι ενδιαφερόμενοι όμοροι Δήμοι έσπευσαν να δουν τι ακριβώς, αυτή η ΣΜΠΕ έχει συμπεριλάβει, στο σχέδιο του νέου Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού και οι περισσότεροι έμειναν άφωνοι. Καθείς για τους δικούς του λόγους.
Σε αρκετά κεφάλαια της ΣΜΠΕ γίνεται λόγος για το ΚΥΤ Αργυρούπολης. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται:
10.7 ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΥΤ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ (GIS) ΜΕ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΩΝ 400 kV ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗΣ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ
Προτείνεται η εκπόνηση ειδικής μελέτης για την λειτουργία, συντήρηση, εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της υφιστάμενης δραστηριότητας ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής και υπερυψηλής τάσης στο ΚΥΤ Αργυρούπολης/Ηλιούπολης, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσής του με την κατασκευή και της πλευράς 400 kV, με προϋπόθεση την μετατροπή του συνόλου των υφιστάμενων εγκαταστάσεων σε κλειστές εγκαταστάσεις με την χρήση τεχνολογίας κλειστού τύπου (Gas Insulated Substation – GIS). Στην μελέτη αυτή θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο υπογειοποίησης των εγκαταστάσεων. Η επιλογή και οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις της τεχνικής λύσης που θα επιλεγεί, γίνεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από την ολοκλήρωση της παραπάνω μελέτης και την έγκριση σχετικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έργου κατηγορίας Α1. Στο πλαίσιο των ανωτέρω αναμένεται να λάβει χώρα περαιτέρω διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενδιαφερόμενους φορείς ώστε να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.
10.8 ΜΕΛΕΤΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ – ΑΛΙΜΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΥΤ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Προτείνεται επίσης, στο πλαίσιο οριστικής επίλυσης του θέματος του ΚΥΤ Αργυρούπολης να δοθεί η δυνατότητα παραχώρησης χώρου από τον ΑΔΜΗΕ στην περιοχή του ΚΥΤ για την δημιουργία διαδημοτικού νεκροταφείου των Δήμων Ηλιούπολης και Αλίμου. Μετά από ειδική μελέτη οριοθέτησης και οργάνωσης του διαδημοτικού νεκροταφείου στη συμφωνηθείσα από τις δύο πλευρές έκταση αναμένεται να εκδοθεί σχετική απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών όπου θα ορίζεται η ακριβής οριοθέτηση του χώρου του νεκροταφείου, οι όροι παραχώρησης και κάθε άλλη λεπτομέρεια των τμημάτων που παραχωρούνται στους επιμέρους Δήμους, μετά από διαβούλευση τόσο με τον ΑΔΜΗΕ, όσο και με τους Δήμους.

Ανδρέας Κονδύλης: «Δρομολογείται η δημιουργία κοιμητηρίου για τον Άλιμο»

Ανακοίνωση έβγαλε αμέσως ο Δήμαρχος Αλίμου χαιρετίζοντας τα όσα η ΣΜΠΕ αναφέρει, τονίζοντας ότι «Ένα τεράστιο κοινωνικό και υγειονομικό πρόβλημα, που για δεκαετίες ταλαιπωρεί την πόλη μας, μπαίνει στον δρόμο της οριστικής του επίλυσης, έπειτα από μακροχρόνια προσπάθεια!».
Μάλιστα επεσήμανε ότι «Η Δημοτική Αρχή έδωσε σκληρή μάχη για να αποκτήσει ο Άλιμος, η μόνη πόλη στα Νότια χωρίς νεκροταφείο, το δικό του Κοιμητήριο. Η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στα επιμελώς τεκμηριωμένα αιτήματα του Δήμου μας και χωροθετεί Κοιμητήριο για τους Δήμους Αλίμου και Ηλιούπολης στον Υμηττό, όπου και οι υπόλοιποι Δήμοι της περιοχής έχουν τα Κοιμητήριά τους».
Ξεκάθαρος για τη στάση που θα κρατήσει ο Δήμος Αλίμου στη διαβούλευση αλλά και μετέπειτα είπε: «Θα στηρίξουμε το νέο Προεδρικό Διάταγμα με όλες μας τις δυνάμεις, όχι μόνο γιατί δίνει λύση σε ένα τεράστιο ζήτημα, που μας ταλαιπωρεί για δεκαετίες, αλλά κι επειδή ρυθμίζει πολλές και σοβαρές εκκρεμότητες του παρελθόντος, με ευαισθησία και τεχνοκρατική αρτιότητα, με τον πλέον οικολογικό, υπεύθυνο και φιλικό στο περιβάλλον τρόπο.
Για παράδειγμα, ιδιαίτερα θετικές είναι οι προβλέψεις για το ΚΥΤ Ηλιούπολης-Αργυρούπολης, το οποίο, έπειτα από διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση και κάθε ενδιαφερόμενο, προβλέπεται να μετατραπεί σε κέντρο κλειστού ή και υπόγειου τύπου, με νέα μορφή αναβαθμισμένης τεχνολογίας, εντελώς αβλαβές και ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία. Όλος αυτός ο σχεδιασμός θα πρέπει να ικανοποιεί και τον γείτονα Δήμαρχο της Αργυρούπολης, που τόσο έχει ανησυχήσει και διαμαρτυρηθεί για την προοπτική Κοιμητηρίου Αλίμου – Ηλιούπολης στον Υμηττό».
Κλείνοντας, εξέφρασε τις ευχαριστίες τους προς την Κυβέρνηση και στον Υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη και σε όλη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. «Μέχρι να είναι έτοιμο το Κοιμητήριό μας, θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια και πολλή τεχνοκρατική, οργανωμένη δουλειά. Όμως ο χώρος βρέθηκε, η αρχή έγινε, και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!», δήλωσε ο Ανδρέας Κονδύλης.

Αντίθετος με τη ΣΜΠΕ ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης

Ως έκτακτο θέμα ημερήσιας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, ήρθε η πρόταση της Διοίκησης να αναθέσει στο δικηγόρο κ. Προυσανίδη την εκπροσώπηση του Δήμου στη διαβούλευση και συνάμα να του αναθέσει τη μετέπειτα προσφυγή κατά του νέου Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού.
Ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος αποκάλυψε στο σώμα ότι απευθύνθηκε προσωπικά και ζήτησε την γνώμη του έμπειρου νομικού για να εκφράσει τις απόψεις του γύρω από τα όσα προβλέπει η ΣΜΠΕ για το ΚΥΤ Αργυρούπολης.
«Απευθύνθηκα στο σωστό δικηγόρο που είναι από αυτούς που κερδίζουν δίκες και όχι από εκείνους που βγάζουν σέλφι στο ΣτΕ», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Κωνσταντάτος και επεσήμανε ότι έτσι εξηγείται γιατί δεν τον κάλεσε η ΑΔΜΗΕ στη συνάντηση που είχε με τους Δημάρχους Χατζηδάκη και Κονδύλη. Διότι θα έβαζε τα όσα γνωρίζει στο τραπέζι για τον ΚΥΤ και θα χαλούσε τα σχέδια τους. «Η ΑΔΜΗΕ τους κοροϊδεύει ενώ γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κάνει κοιμητήριο εκεί», είπε αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή. Επίσης χαρακτήρισε κατάπτυστο το Π.Δ. για τον Υμηττό αφού δεν νομιποποιεί το «Πέτρινο Θέατρο» της Αργυρούπολης, δεν επιτρέπει επέκταση του δικού τους κοιμητηρίου αλλά συνάμα τους επιβάλλει ένα άλλο κοιμητήριο δίπλα τους. Ο Γιάννης Κωνσταντάτος επικοινώνησε και με τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και του είπε ότι θα προσφύγει σχετικά.
Το υπόμνημα του κ. Προυσανίδη ήταν αποκαλυπτικό για τη δημοτική αρχή, η οποία και το μοιράστηκε με το σύνολο των δημοτικών συμβούλων.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Ο πολύχρονος (κοντά τρεις 10ετίες) αγώνας των Δήμων Αργυρούπολης και Ηλιούπολης επέβαλε στο Δημόσιο να αντιδικήσει με τους κληρονόμους Νάστου, με αποτέλεσμα και δικαστικά να κριθεί ότι η όλη έκταση, όλη η δυτική πλαγιά του Υμηττού, από την κορυφή ως τα όρια της Αργυρούπολης και της Ηλιούπολης είναι δημόσια. Συνέπεια αυτού είναι ότι οι απαλλοτριώσεις δεν έχουν κύρος, η έκταση παραμένει να είναι δημόσια και η ΔΕΗ – τώρα ο ΑΔΜΗΕ – δεν έχει κυριότητα στην επίμαχη έκταση και θα πρέπει να αποβληθεί».
Επίσης τόνισε ότι «Η κατασκευή και λειτουργία νεκροταφείου είναι υποβάθμιση και όχι βελτίωση των όρων προστασίας του όρους Υμηττού. Ο Δήμος Ηλιούπολης, όπως και του Ελληνικού – Αργυρούπολης έχουν νεκροταφεία από πολλά χρόνια πριν. Δεν κατανοείται η δημιουργία νεκροταφείου στο όρος Υμηττός για τον απομακρυσμένο από αυτήν Δήμο Αλίμου. Πώς, δηλαδή, μπορεί να είναι επιτρεπτό να καταστεί κύριος νεκροταφείου έξω από τα διοικητικά του όρια. Η απαράδεκτη και προσβλητική για το περιβάλλον πρόταση δεν αίρεται με την «συγκυριότητα του Δήμου Ηλιούπολης. Υποχρεώνει, δηλαδή, τον ΑΔΜΗΕ που φέρεται κύριος της ευρύτερης έκτασης, να παραχωρήσει μέρος της στους Δήμους Ηλιούπολης και Αλίμου, για να δημιουργήσουν νεκροταφείο με ή χωρίς αντάλλαγμα, άγνωστο. Πάντως, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι απαλλοτριώσεις υπέρ της ΔΕΗ ήταν για συγκεκριμένο σκοπό, είναι αδύνατο ν’ αλλάξει αυτός και να δημιουργηθεί νεκροταφείο. Κι’ αυτό, ανεξάρτητα από την ακυρότητα των πράξεων απαλλοτρίωσης, με δεδομένο ότι με αμετάκλητη απόφαση κρίθηκε ότι η όλη δυτική πλαγιά του Υμηττού, μέχρι το ρυμοτομικό σχέδιο των Ηλιούπολης και Αργυρούπολης είναι δημόσια Η δημόσια γη δεν απαλλοτριώνεται. Η ΔΕΗ και στη συνέχεια ο ΑΔΜΗΕ δεν μπορεί να είναι ιδιοκτήτης της έκτασης γης που απαλλοτριώθηκε. Ούτε με χρησικτησία αποκτήθηκε κυριότητα, αφού αυτή δεν επιτρέπεται σε βάρος του Δημοσίου».
Ο δικηγόρος Ιορδάνης Πουρσανίδης ο οποίος το 2005 μετά από παρέμβαση του, το ΣτΕ (αποφάσεις υπ’ αριθμ. 1673 και 1678/2005) έκανε δεκτές προσφυγές των κατοίκων για ακύρωση της ΚΥΑ 115990/12.11.98 (με την οποία εγκρίνονταν οι Περιβαλλοντικοί Όροι για το έργο επέκτασης του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) 400/150 KV Αργυρούπολης), ανέπτυξε εμπεριστατωμένες προτάσεις πάνω στις οποίες θα βασιστεί η προσφυγή που θα καταθέσει ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης ενώπιον του ΣτΕ για την ακύρωση των προτάσεων της Στρατηγικής Μελέτης Επιπτώσεων του Σχεδίου Προστασίας του Υμηττού. Πιο συγκεκριμένα:

 1. Για την δημιουργία του ΚΥΤ, το Ελληνικό Δημόσιο απαλλοτρίωσε έκταση 41.718 μ2. Μετά όμως από δικαστικούς αγώνες κρίθηκε ότι η συγκεκριμένη έκταση με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου, δεν ανήκε ποτέ στον τότε φερόμενο ιδιοκτήτη στον οποίο κατεβλήθη το τίμημα (οικογένεια Ναστού) αλλά στο Ελληνικό Δημόσιο. Ως εκ τούτου οι απαλλοτριώσεις δεν έχουν κύρος, η έκταση παραμένει να είναι δημόσια και η ΔΕΗ – τώρα ο ΑΔΜΗΕ – δεν έχει κυριότητα στην επίμαχη έκταση και θα πρέπει να αποβληθεί.
 2. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την 1672/2005 απόφασή της ακύρωσε την με αρ. 88547/2002 ΚΥΑ, με την οποία είχαν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου ΚΥΤ 400/150 KV Αργυρούπολης.
 3. Η Διοίκηση, αλλά και ο νομοθέτης, υποχρεώνεται να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του ΣτΕ.
 4. Η συμμόρφωση αυτή επιβάλλει ρύθμιση τουλάχιστον ίδια, αν όχι καλύτερη, από εκείνην που ίσχυε πριν την πράξη, η οποία ακυρώθηκε, επειδή εδραζόταν σε διάταξη που κρίθηκε αντισυνταγματική.
 5. Η εγκατάσταση σταθμού υπερυψηλής τάσης (ΚΥΤ Αργυρούπολης 400MW) αποκλείεται, επειδή είναι ασύμβατη με τις χρήσεις που είχαν καθοριστεί με το Π.Δ. 31.08.1978. Όποια παρέμβαση στον Υμηττό θα πρέπει να είναι συμβατή με τους όρους του Π.Δ., αν όχι καλύτερη.
 6. Το Π.Δ. με το οποίο καταργήθηκε το Π.Δ. 31.08.1978, έχει ακυρωθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κι’ έτσι αναβίωσε. Αποκλείεται, επομένως, η εγκατάσταση ΚΥΤ στον επίμαχο χώρο.
 7. Η όλη έκταση απαλλοτριώθηκε υπέρ της ΔΕΗ για την εξυπηρέτηση δημοσίου σκοπού. Ο σκοπός αυτός ήταν να λειτουργήσει ηλεκτρικός σταθμός χαμηλής τάσης. Άλλη χρήση από αυτήν και μάλιστα νεκροταφείου αποκλείεται. Κι’ αν ακόμα προβλεφθεί με διάταξη τέτοια χρήση, αυτή θα κριθεί ότι είναι αντισυνταγματική και δεν θα κατασκευαστεί νεκροταφείο.

Σύμφωνη και η αντιπολίτευση

Οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης παίρνοντας το λόγο στο σύνολό τους εξέφρασαν τη σύμφωνη γνώμη τους τόσο για τα όσα έθιξε ο κ. Προυσανίδης όσο και για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
Ο Χρήστος Κορτζίδης έκανε επίσης τρεις προτάσεις. Πρώτον, να συσταθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή για να κάνει συναντήσεις με ΥΠΕΚΑ, ΑΔΜΗΕ και Υπουργείο Ανάπτυξης, τονίζοντας για το τελευταίο ότι πρέπει να διεκδικήσουν και το κοιμητήριο εντός του Ελληνικού. Δεύτερον, να βγάλει ο Δήμος πανό ενημερωτικά για να μάθει ο κόσμος ότι υπάρχει ζήτημα. Τρίτον, να αναπτυχθεί ένα μέτωπο στο οποίο θα συμμετέχουν και δυνάμεις από δημοτικές παρατάξεις της Ηλιούπολης και του Αλίμου που είναι στην ίδια κατεύθυνση.
Οι προτάσεις αυτές αμέσως έγιναν δεκτές από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων.
Ο Γιώργος Ιωαννίδης τόνισε ότι «η συμμετοχή στη διαβούλευση είναι στάχτη στα μάτια του λαού», γι’ αυτό και δεν υπερψήφισε τη συμμετοχή του Δήμου στο στάδιο της διαβούλευσης.
Ο Κώστας Στέφας πρότεινε εκτός της προσφυγής ο Δήμος να κάνει και ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να φρενάρει τις μετέπειτα κινήσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι Θ. Μπούφης και Μ. Γαζής που είδαν θετικά επίσης τις προτάσεις Κορτζίδη αλλά και της Διοίκησης.


Η Σ.Μ.Π.Ε. Υμηττού & οι θέσεις του Δήμου Ηλιούπολης

Την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, η «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου Προστασίας του ορεινού όγκου Υμηττού», που θα παραμείνει προς δημόσια διαβούλευση για 30 ημέρες.
Αμέσως συγκλήθηκε το Σάββατο 18/7/2020 έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, για να γίνει καταρχήν ενημέρωση για την ΣΜΠΕ και μια πρώτη εκτίμηση των διατάξεων της, που σχετίζονται με την Ηλιούπολη και την προστασία του Υμηττού, όπου και τονίστηκε ότι:

• Η δημοσίευση της ΣΜΠΕ – μέσα στο καλοκαίρι – και μάλιστα με σύντομη δημόσια διαβούλευση 30 ημερών, είναι γεγονός απαράδεκτο.
• Οι όροι της ΣΜΠΕ, που αφορούν στο Κέντρο Υψηλής Τάσης Ηλιούπολης, μας βρίσκουν αντίθετους και για αυτό άμεσα, την Παρασκευή 17/7/2020, δόθηκε κατεπείγουσα εντολή στην Νομική υπηρεσία, να την αξιολογήσει και να ετοιμάσει τα σχετικά επιχειρήματα, ώστε να ασκηθεί προσφυγή κατά του Π.Δ. που τελικά θα προκύψει.
• Επίσης ανατέθηκε στην Τεχνική υπηρεσία η μελέτη των λεπτομερειών της.
• Ο Περιβαλλοντικός Νόμος, που ψηφίστηκε πρόσφατα, ουσιαστικά προετοιμάζει νομικά το έδαφος, για την επιβολή των όρων της ΣΜΠΕ στο Προεδρικό Διάταγμα.
• Η χωροθέτηση Κοιμητηρίου μέσα στο ΚΥΤ είχε αποτέλεσμα για πρώτη φορά να μπαίνει στο τραπέζι το ενδεχόμενο της υπογειοποίησης του ΚΥΤ, νέου κλειστού τύπου GIS , σαν υποχώρηση του ΑΔΜΗΕ, από την μέχρι τώρα άκαμπτη άρνηση του. Υπενθυμίζεται ότι με την 17/2013 απόφασή του, το τότε Δημοτικό Συμβούλιο ζητούσε απομάκρυνση του ΚΥΤ ή εναλλακτικά υπογειοποίησή του.
• Λέμε ΟΧΙ στην ΣΜΠΕ και την επαύξηση του υπάρχοντος ΚΥΤ
• Λέμε ΝΑΙ στην απομάκρυνση του υπάρχοντος ΚΥΤ.
• Ζητούμε να βρεθούν άλλοι ασφαλείς εναλλακτικοί τρόποι για την ενεργειακή ενίσχυση της επένδυσης του Ελληνικού και γενικά των νοτίων προαστίων.
• Χωρίς αυτή τη δέσμευση, που για μας είναι κόκκινη γραμμή, η προσφυγή είναι μονόδρομος για τον Δήμο μας και θα συνεργαστούμε για αυτό με άλλους Δήμους, μόνο αν τελικά το επιθυμούν ειλικρινά.
• Δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί με την ΣΜΠΕ στον Υμηττό φέτος, το έγκλημα που έγινε με την ανοχή της προηγούμενης δημοτικής αρχής πέρσι, στο αυθαίρετο του Προφήτη Ηλία.
• Είναι αναγκαία η κατασκευή « Υπόγειας Σήραγγας», ώστε να αποφύγουν όλοι οι Δήμοι των νοτίων προαστίων το υπάρχον κυκλοφοριακό χάος, που θα γιγαντωθεί με την επένδυση.
• Δεν επιθυμούμε αντιπαράθεση με άλλους Δήμους, αλλά μόνο θεσμικό διάλογο και συνεργασία, με ευγένεια και σοβαρότητα για την επίλυση διαδημοτικών προβλημάτων και γι’ αυτό αποφύγαμε ως τώρα διαξιφισμούς και λαϊκισμούς. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε, ότι θα είμαστε για πάντα γείτονες, που θα χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο. Οι προσβλητικές φτηνές «κατηγορίες για καρκίνους, εγκληματούντες και άλλες φαιδρές υπερβολές» υπονομεύουν το κοινό μας μέλλον, δεν λύνουν κανένα πρόβλημα και στο τέλος δεν θα τους απαλλάξουν από την δική τους ευθύνη, για τον κίνδυνο της οριστικής παγίωσης του ΚΥΤ στην σημερινή του μορφή.
• Ο Δήμος Αργυρούπολης-Ελληνικού, πρέπει να αποδείξει – όχι στα λόγια αλλά στην πράξη – ότι είναι πραγματικά κατά του ΚΥΤ και να δεσμευτεί, ότι θα εμποδιστούν οι όποιες υποδομές συνδέουν το ΚΥΤ με το Ελληνικό, όπως οι υπόγειες καλωδιώσεις 150 KV, που διασχίζουν ήδη τον Δήμο Αργυρούπολης.
• Όλοι καταλαβαίνουν, ότι «εξυπηρέτηση των νοτίων προαστίων», σημαίνει «εξυπηρέτηση της επένδυσης». Είναι άλλωστε γνωστό ότι έχουν κάνει τα πάντα υπέρ της επένδυσης, χωρίς καν να ζητήσουν ούτε και να εξασφαλίσουν κάποια διαδημοτική ωφέλεια και χρήση μέσα στο Ελληνικό. Ας συνταχθούν μαζί μας κι ας πουν πως αν δεν φύγει το ΚΥΤ, δεν θα γίνει η επένδυση. Τόσο απλά!
• Να γίνει σύντομα ένα Διαδημοτικό Συμβούλιο με την συμμετοχή όλων των Δήμων, πού αναφέρονται στην ΣΜΠΕ, δηλαδή Αργυρούπολης-Ελληνικού και Αλίμου και να συζητήσουμε όλοι μαζί χωρίς αποκλεισμούς για το κοινό μας μέλλον και για τις αρνητικές επιπτώσεις της επένδυσης του Ελληνικού.
• Πρέπει να συνεργαστούμε όλες οι παρατάξεις μεταξύ μας και να διαμορφώσουμε την ενιαία γραμμή του Δήμου μας, με επίκεντρο τα σημεία που συμφωνούμε, για να αποτρέψουμε αρνητικούς σχεδιασμούς και να χτίσουμε το μέλλον της πόλης. Συγκεκριμένα προτείνουμε τα παρακάτω σημεία:
Αποκλειστικό κριτήριο για την διαμόρφωση της κοινής θέσης είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η υγεία των πολιτών, από τις δυσμενείς επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, τόσο από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις 150 KV όσο και από τις προτεινόμενες της επαύξησης σε 400 KV και ζητούμε:

 1. Απόσυρση της ΣΜΠΕ
 2. Προσφυγή στην περίπτωση που ψηφιστεί όπως είναι.
 3. Απομάκρυνση του υπάρχοντος ΚΥΤ και απαίτηση για νέα δεσμευτική μελέτη του ΑΔΜΗΕ, για ασφαλή ενεργειακή επάρκεια.
 4. Καλούμε τους επιστημονικούς φορείς να μετρήσουν τα σημερινά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα.
 5. Δημιουργούμε άμεσα επιτροπή από κατοίκους, δικηγόρους, μηχανικούς και εκπροσώπους των παρατάξεων, που θα πλαισιώσει τις υπηρεσίες του Δήμου και θα βοηθήσει στην αξιολόγηση της ΣΜΠΕ και την προετοιμασία της προσφυγής.

Η ωριμότητα, η ψυχραιμία και η ετοιμότητά μας για δυναμικές αντιδράσεις, θα εξασφαλίσει μια δίκαιη, ασφαλή και ρεαλιστική λύση.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 25 Ιουλίου 2020]

Ad