Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: Πανελλαδική διάκριση για τον Δήμο Αλίμου

Άλιμος

Τελετή Βράβευσης στο Ζάππειο Μέγαρο

Τα φωτεινά παραδείγματα των ελληνικών πόλεων που εμπνέουν με τις δράσεις τους και πρωτοπορούν στην ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας στην πράξη, βραβεύτηκαν το βράδυ της Πέμπτης 9 Ιουλίου στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και άλλων Υπουργείων καθώς και στελεχών της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης. Η τελετή βράβευσης των ελληνικών συμμετοχών στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2019, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα γιορτής και ενθουσιασμού αναδεικνύοντας τους βιώσιμους αστικούς Δήμους που με τις καινοτόμες ιδέες και τη δημιουργικότητά τους εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες τους και αναδεικνύουν τη χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την τελετή βράβευσης τίμησε με την παρουσία της η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία στον χαιρετισμό της τόνισε χαρακτηριστικά: «H βιώσιμη αστική κινητικότητα απαιτεί ριζική αλλαγή νοοτροπίας και διαμόρφωση ενός νέου περιβαλλοντικού ήθους, με σημαντικό βήμα τη σταδιακή μετάβαση σε διαφορετικούς τρόπους δημόσιας μεταφοράς – ποδήλατα, πεζοδρόμους, ηλεκτρικά οχήματα, σιδηροδρομικές μεταφορές εμπορευμάτων. Πρόκειται για λύσεις που διασφαλίζουν τη ζωτική ροή ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών, ενώ ταυτοχρόνως αποτρέπουν την περιβαλλοντική απορρύθμιση που εκφράζεται με πλημμύρες, ξηρασίες, ή αιφνίδια κυνικά καύματα. Γι’ αυτό και είναι μεγάλη η χαρά μας που βραβεύονται ελληνικές πόλεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στο εξωτερικό ότι και η χώρα μας συμμετέχει και συμβάλλει στη συλλογική προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών».

Η έναρξη της βραδιάς πραγματοποιήθηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα μέτρα που υιοθετεί η ελληνική κυβέρνηση για τη βιώσιμη κινητικότητα παρουσιάζοντας μετρήσιμο έργο. Εκφράζοντας την ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας στους ελληνικούς Δήμους δήλωσε: «Οι ραγδαίες αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν και τις πόλεις μας και όσους ζούμε σε αυτές. Η Πολιτεία παρακολουθεί τις εξελίξεις και δρα. Είναι όμως κρίσιμη η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, του ιδιωτικού τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διότι τις πόλεις του μέλλοντος θα τις διαμορφώσουμε καλύτερα, μόνο αν τις διαμορφώσουμε μαζί! Ελπίζω η σημερινή τελετή να ενθαρρύνει και άλλες ελληνικές πόλεις να βαδίσουν στα χνάρια της Καρδίτσας και του Ρεθύμνου που βραβεύτηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα σταθεί έμπρακτος αρωγός κάθε τέτοιας προσπάθειας».

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε: «Θα προσπαθήσουμε, μέσα από όλα όσα θα σας παρουσιάσουμε σήμερα, να σας δείξουμε το χρώμα και την αλλαγή που έγινε στις πόλεις μας έστω και σε αυτό το πολύ μικρό διάστημα της Ευρωπαϊκή Εβδομάδας Κινητικότητας του 2019. Νομίζω ότι το στοίχημα για το μέλλον των πόλεων είναι να προχωρήσουμε προς μία κινητικότητα η οποία θα δίνει προτεραιότητα στον πεζό, στον ευάλωτο χρήστη, στον ποδηλάτη, στη δημόσια συγκοινωνία και στον περιορισμό της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης ο οποίος δήλωσε: «Με αφορμή τη σημερινή μέρα μας δίνεται η δυνατότητα να γνωστοποιήσουμε μέσα από το έργο μας τον στρατηγικό σχεδιασμό και το όραμά της Περιφέρειας Αττικής στους Ευρωπαίους εταίρους μας, έτσι ώστε από κοινού να δημιουργήσουμε μια αμφίδρομη σχέση συνεργασίας και να καταφέρουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να έχουμε την Αττική μέσα από σύγχρονες, έξυπνες πόλεις στις οποίες θα μπορούμε όλοι να μετακινούμαστε με ασφάλεια, άνεση αλλά και πάνω από όλα, φροντίζοντας για την προστασία του περιβάλλοντος».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σχεδιάζει το μέλλον των πόλεων που θα είναι φιλικές και προσβάσιμες για όλους τους πολίτες. Πρέπει να κάνουμε συμμάχους μας τους πολίτες για να αλλάξουμε τις πόλεις μας. Πρέπει να δείξουμε ενθουσιασμό και να επιμείνουμε. Πρέπει να γίνουμε, πρώτα εμείς, η αλλαγή που θέλουμε. Η “βιώσιμη κινητικότητα” είναι ο δρόμος που οφείλουμε να χαράξουμε για το μέλλον των πόλεων μας. Οι αλλαγές χρειάζονται σχεδιασμό και διαβούλευση με την κοινωνία για να μπορέσουμε να ανακτήσουμε ελεύθερο χώρο στις πόλεις μας».
Οι Δήμαρχοι των κεντρικών βραβευμένων πόλεων Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος και Ρεθύμνου κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης αναφέρθηκαν στα επιτεύγματα του σήμερα στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας και στο όραμά τους για το μέλλον.

Το 1ο Βραβείο στην κατηγορία των Μικρών Πόλεων δόθηκε στην πόλη της Καρδίτσας και το 1ο Βραβείο στην κατηγορία των Μεγάλων Πόλεων στο Ρέθυμνο. Οι δυο πόλεις ήταν επίσης πρωταθλήτριες κατά την ευρωπαϊκή βράβευση καθώς η Καρδίτσα κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Βραβείο στην κατηγορία μικρών πόλεων και το Ρέθυμνο τη 2η θέση στην κατηγορία των μεγάλων πόλεων. Βραβείο Συμμετοχής έλαβαν ακόμα 10 Δήμοι: Στην κατηγορία των μεγάλων πόλεων οι Δήμοι Λαρισαίων, Αγίου Δημητρίου, Ηρακλείου Κρήτης, Τρικκαίων και Νεάπολης-Συκεών ενώ στην κατηγορία των μικρών πόλεων οι Δήμοι Ηγουμενίτσας, Ανατολικής Σάμου, Νέας Προποντίδας, Αλίμου και Γρεβενών. Τιμητικές διακρίσεις έλαβαν ο Δήμος Φαρκαδόνας και ο Δήμος Παλλήνης, καθώς και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το οποίο βραβεύτηκε στην κατηγορία Mobility Actions.

«Η πόλη μας διακρίθηκε για τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019, όπου έλαβαν μέρος περισσότεροι από 80 Δήμοι της Ελλάδας και 3.000 από όλη την Ευρώπη!!! Στόχος μας, να δημιουργηθούν υποδομές (π.χ. ράμπες ΑμεΑ, ποδηλατόδρομοι κ.λπ.), αλλά και να καλλιεργηθεί μια καινούρια νοοτροπία στην κοινωνία, για μετακινήσεις με προτεραιότητα στον πεζό, τα ΜΜΜ, το ποδήλατο, την ηλεκτροκίνηση. Με περισσότερο σεβασμό στο περιβάλλον και την υγεία μας. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια αξίζουν και στον Δήμο Καρδίτσας, που ήρθε πρώτος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ήδη προετοιμαζόμαστε για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020, τον Σεπτέμβριο που έρχεται!!!», τόνισε ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης.
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, η έναρξη της εκστρατείας για το 2020 παρουσιάστηκε με τις ουσιαστικές παρεμβάσεις του κ. Juan Caballero EUROCITIES, Συντονιστή Εκστρατείας της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ για το 2020 καθώς επίσης του κ. Θάνου Βλαστού, Καθηγητή Ε.Μ.Π. Συγκοινωνιολόγου-Πολεοδόμου και του κ. Αντώνη Τσαπατάκη, Παραολυμπιονίκη.
Οι 86 ελληνικές πόλεις του συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή εκστρατεία είχαν την ευκαιρία να προβάλουν τις δράσεις τους, οι οποίες αποτυπώθηκαν σε επετειακό λεύκωμα.
Η μεγάλη βραδιά, αφιερωμένη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή ιδεών και έκλεισε με ένα ευχάριστο cocktail dinner.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 18 Ιουλίου 2020]