9 προτάσεις θεσμικού χαρακτήρα της Ένωσης Δημάρχων Αττικής

Άλιμος Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη Γλυφάδα Ελληνικό Αργυρούπολη Ηλιούπολη Περιφέρεια Αττικής

Συναντήσεις με τον ΥΠ.ΕΣ. Τ. Θεοδωρικάκο, τον Βουλευτή Δ. Χατζηδάκη και τον Περιφερειάρχη
Γ. Πατούλη

Εννέα προτάσεις θεσμικού χαρακτήρα περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – στο υπόμνημα που έδωσε αντιπροσωπεία της Ένωσης Δημάρχων στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο κατά τη συνάντησή τους. Στόχος όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΝ.Δ.Α. κ. Παύλος Καμάρας είναι «να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα προσελκύσει στην Αυτοδιοίκηση ότι καλύτερο από ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει στις Τοπικές Κοινωνίες».
Κατά την συνάντηση που έγινε σε άριστο κλίμα η ΕΝ.Δ.Α. συνεχάρη τον Υπουργό για το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για το οποίο έγινε και μια σύντομη ενημέρωση από τον Υπουργό, ο οποίος τόνισε την σημασία που αποδίδει σε προτάσεις από ανθρώπους με πλούσια και μακρά αυτοδιοικητική εμπειρία.
Ο Υπουργός αφού χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις προτάσεις έδωσε νέο ραντεβού για να συζητηθούν και οι προτάσεις της Επιτροπής που επεξεργάζεται τις αρμοδιότητες Α &Β βαθμού της Τ.Α.

Επόμενη συνάντηση της Ένωσης Δημάρχων Αττικής ήταν με τον Διονύση Χατζηδάκη. Σε ένα κλίμα που γέμιζε από συναισθήματα αμοιβαίας αγάπης και εκτίμησης αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ένωσης Δημάρχων συναντήθηκε με τον Βουλευτή -Γεν. Γραμματέα Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. και τ. Δήμαρχο Π. Φαλήρου κ. Διονύση Χατζηδάκη.
Ο Πρόεδρος της ΕΝ.Δ.Α. κ. Παύλος Καμάρας αφού συνεχάρη τον φίλο και ιδιαίτερα αγαπητό όπως τόνισε σε όλους τους αυτοδιοικητικούς κύκλους απόλυτα επιτυχημένο Δήμαρχο και νυν βουλευτή του παρέδωσε το υπόμνημα με προτάσεις θεσμικού χαρακτήρα που παραδόθηκαν από την ΕΝ.Δ.Α. και στον Υπουργό Εσωτερικών.
Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την χαρά του που συνάντησε παλιούς φίλους με τους οποίους όπως υπογράμμισε συνδέουν πολύχρονοι κοινοί αγώνες στην Τ.Α. Ακολούθησε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με σύγκληση απόψεων σε πολλά από τα θέματα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών και να ενισχύσουν την διαφάνεια. Ο κ. Χατζηδάκης δεσμεύτηκε ότι και από τη νέα του θέση θα συνεχίσει να μάχεται για μια Αυτοδιοικηση πιο αποτελεσματική και ότι στο μέτρο των δυνατοτήτων του θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της καταστατική θέσης των αιρετών με την εισήγηση για θεσμοθέτηση και πολλών εκ των προτάσεων της ΕΝ.Δ.Α.

Τρίτη συνάντηση είχε η αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΕΝ.Δ.Α. με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη, τ. Δήμαρχο Αμαρουσίου και μέλος της Ένωσης.
Η συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των θεσμικών παραγόντων για τις προτάσεις θεσμικού χαρακτήρα που κατέθεσε η ΕΝ.Δ.Α. στον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη να υπάρξει σημαντική βελτίωση στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης ώστε να ασχολούνται με τον θεσμό αξία στελέχη της Κοινωνίας αλλά και να γίνει πιο εύκολο και αποτελεσματικό το έργο τους. Υπήρξε ταύτιση απόψεων επ’ αυτού και ρητή διαβεβαίωση του κ. Πατούλη ότι θα συμβάλλει στην προώθηση πολλών από τις προτάσεις που του αναπτύχθηκαν.
Εκτός των θεμάτων που αφορούν στο ΥΠΕΣ συζητήθηκαν και προτάσεις αρμοδιότητας του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Υπουργού Εργασίας με τους οποίους επίκειται και σχετική συνάντηση.


Οι κυριότερες προτάσεις του υπομνήματος είναι οι εξής:

  • Εκλογή Δημάρχου από τον πρώτο γύρο με 40% εφόσον έχει διαφορά 5% από τον δεύτερο.
  • Λίστα Επικρατείας σε ποσοστό 10% των μελών του Δ.Σ. και στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές.
  • Επαναφορά του Προληπτικού Ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις δαπάνες των Δήμων.
  • Αυξημένη πλειοψηφία στα Θέματα του Δ.Σ. που είναι μείζονος σημασίας ή έχουν διαχρονικό χαρακτήρα.
  • Ενιαία αντιμισθία σε όλους τους 332 Δημάρχους στο ύψος των αποδοχών του μετακλητού Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου.
  • Επαναφορά της ελάχιστης αποζημίωσης ανά συνεδρίαση του Δ.Σ. για τους Δημοτικούς Συμβούλους.
  • Κλιμακούμενος αριθμός εκλεγόμενων Δ.Σ. ανάλογα με τα ποσοστά του υποψηφίου Δημάρχου στον Α΄ γύρο.
  • Πλαφόν ποσοστού 3% ή 5% εισόδου στο Δ.Σ.
  • Επαναφορά της καταβολής της χορηγίας στους ελεύθερους επαγγελματίες Δημάρχους με 2 ή 3 θητείες από τον Δημοτικό προϋπολογισμό.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 27 Ιουνίου 2020]