Στα ύψη παραμένουν οι τιμές στα παραλιακά ακίνητα

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Το μετέωρο βήμα της κτηματαγοράς περιγράφουν μεσίτες στον “Παλμό”.

Του Γιώργου Λαουτάρη.

Tη βαριά σκιά τους στην κτηματαγορά έχουν ρίξει η οικονομική κρίση και η βαριά φορολογία στα εισοδήματα. Παρόλο όμως που θα περίμενε κανείς οι τιμές αγοράς και ενοικίασης ακινήτων να πέφτουν, η Βούλα και η Βουλιαγμένη παραμένουν περιοχές – φιλέτα, με υψηλές τιμές στην κατοικία. Αντιθέτως, πολύ μικρή ζήτηση και αξίες …μισοτιμής χαρακτηρίζουν τα ακίνητα της Βάρης, λόγω και των δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο σε έκταση αλλά πιο παραμελημένο από τα “3Β” του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Αγοραστές από Αίγυπτο και Σερβία
paulina-billiri_s“Τα παραλιακά ακίνητα κρατούν, όχι όμως και τα σπίτια στη Βάρη που μένουν στα αζήτητα” τονίζει η Πωλίνα Μπιλλίρη, ιδιοκτήτρια του ομώνυμου μεσιτικού γραφείου, με έδρα τη Βούλα. Όπως τονίζει η κ. Μπιλλίρη, “ό,τι έχει θέα θάλασσα αποτιμάται ακριβά και έχει ζήτηση”, η οποία όμως επικεντρώνεται κυρίως σε ξένους αγοραστές. Ακούγεται ίσως παράξενο, όμως μετά από ένα κύμα Ρώσων αγοραστών που ήρθαν στα 3Β προ διετίας, πλέον η κτηματαγορά κινείται κατά τους ειδικούς με αγοραστές που προέρχονται από την Αίγυπτο και τη Σερβία. Πιο αναπτυσσόμενη περιοχή του Δήμου σε νέες οικοδομές είναι πλέον η Βούλα και ειδικά οι γειτονιές κάτω από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Οι τιμές των ενοικίων, σύμφωνα με την Πωλίνα Μπιλλίρη, έχουν επανακάμψει. Προηγήθηκε το 2012-13 ένα μεγάλο κύμα ευκαιριών, σε καλά ακίνητα με πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Πλέον όμως, σύμφωνα με τη μεσίτρια, αφού η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης “έκανε την αγορά να στραφεί στην ενοικίαση”, η προσφορά των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων είναι μικρότερη της ζήτησης.

Τα… βάρη της Βάρης
katerina-plitsi_sΠαρόλ’ αυτά η κατοικία στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης παραμένει ψηλά στις επιλογές των κατοίκων του Λεκανοπεδίου. “Η περιοχή των 3Β έχει γίνει γενικά ελκυστικότερη” επισημαίνει η Κατερίνα Πλίτση, από το μεσιτικό γραφείο “Ακίνητα Πόλις Αναγέννησις”, που δραστηριοποιείται με έδρα τη Βάρη. Το καλό οδικό δίκτυο, τα πυκνά δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και η γενικότερη προοπτική των νοτίων προαστίων συντελούν στο να προτιμώνται τα 3Β από όλο και περισσότερους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Είναι μια περιοχή για οικογενιάρχες. “Κατά κύριο λόγο η πλειονότητα των ενοικιαστών είναι οικογένειες και ζευγάρια. Ανάλογο είναι και το προφίλ του μέσου αγοραστή και θα έλεγα ότι η πλειοψηφία είναιοι οικογένειες”, υπογραμμίζει η κ. Πλίτση.
Είναι όμως εύκολο στις μέρες μας να αγοράσει κανείς σπίτι; “Τα μεσαία εισοδήματα έχουν στραφεί περισσότερο στην αναζήτηση κατοικίας για ενοικίαση. Η αναζήτηση κατοικίας για αγορά έχει περιοριστεί πολύ και έχει στραφεί κυρίως στην αναζήτηση ευκαιριών” τονίζει η μεσίτρια. Ένας από τους λόγους φυσικά είναι και η φειδώ των τραπεζών στη χορήγηση στεγαστικών δανείων. “Θεωρητικά οι τράπεζες ποτέ δεν σταμάτησαν να δίνουν χρήματα για αγορά κατοικίας. Όμως τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι πολύ περιορισμένα έως ελάχιστα. Ταυτόχρονα, οι όροι χρηματοδότησης έχουν γίνει αυστηρότεροι και το διαθέσιμο ποσό, ανά περίπτωση, έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό” ξεκαθαρίζει η Κατερίνα Πλίτση. Η ίδια παραθέτει και τα προβλήματα της Βάρης, που κρατούν την περιοχή στάσιμη:
“Βρίσκεται σε πιο απομακρυσμένη θέση σε ό,τι αφορά τις συγκοινωνίες και ειδικότερα από τα μέσα σταθερής τροχιάς. Υπάρχουν εκκρεμή πολεοδομικά ζητήματα σε ένα μεγάλος μέρος της περιοχής. Υπάρχει ανεξέλεγκτη ροή και διαμονή στην περιοχή ομάδων ρομά, ενώ η εμπορική δραστηριότητα είναι περιορισμένη”, όπως εξηγεί.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 26 Μαρτίου 2016]

Scroll to Top